Šta je novo?

Šta jedemo?

Nesto ne verujem ni da jedemo divlje pilice i divlje svinje… bar riba nije puna cuvenih antibiotika :)
 
Oh itekako jesu. Dobro, nisu pune, ali s obzirom da se u Srbiji ne prečišćava kanalizacija pre nego što se sve izruči u reke, itekako ima uticaj antibiotika na ribe. Ne znam da li je neko radio istraživanje na tu temu, kakvo je stanje sa ribama u našim rekama.
 
Pricasmo o divljim vs tovljenim pastrmkama. One svakako zive u cistoj vodi. Ne znam kakvo je stanje sa antibioticima u nasim ribama niti kakve veze to ima sa samom ribom (i mi smo puni antibiotika pa zivimo) ali meni smudj ukusan :)

Btw i u more se sliva svasta i ima zive.
 
Проблем са антибиотицима није да су штетни по организам човека (мада неки јесу) већ што претерано присуство истих у природи доводи до резистенције.
 
Проблем са антибиотицима није да су штетни по организам човека (мада неки јесу) већ што претерано присуство истих у природи доводи до резистенције.
I problem sa narodom je što prestanu da ih piju x dana ranije i onda onih 0.1% što ostane u telu postane imuno na iste i onda ti treba mnogo jače zlo od toga umesto da si samo ispoštovao terapiju kako ti je rečeno..
 
Taчно, код нас сви пију до престанка симптома уместо прописано, а ту бактерије само развијају резистенцију.
 
Evo šta kaže AI googla :

Iako kuvanje i pečenje mogu značajno da smanje koncentraciju nekih ostataka antibiotika u mesu, oni ih uglavnom ne uništavaju u potpunosti. Potrebna temperatura za razgradnju varira u zavisnosti od vrste antibiotika, a neki su znatno otporniji na toplotu od drugih.
Toplotna stabilnost antibiotika
Nekoliko studija je pokazalo različitu otpornost antibiotika na toplotu:
Nestabilni na toplotu:
Bacitracin i neomicin sulfat
pokazali su nestabilnost na temperaturama od 100 °C i 121 °C. Oksitetraciklin se gotovo potpuno razgradio nakon 30 minuta kuvanja na 100 °C.
Stabilni na toplotu: Amoksicilin je bio stabilan na 100 °C, ali se razgradio na 121 °C. Enrofloksacin, gentamicin i kolistin su prilično stabilni čak i na 121 °C.
Vrlo stabilni: Kinoloni (ciprofloksacin, norfloksacin) i sulfonamidi (sulfametoksazol, trimetoprim) pokazuju visoku termičku stabilnost do 200 °C. Neki ostaci sulfonamida mogu opstati i u kuvanoj hrani.
Efekat kuvanja i pečenja
Na razgradnju antibiotika utiču temperatura, vreme i način pripreme hrane:
Smanjenje koncentracije: Kuvanje (na 100 °C) i pečenje (na 145–160 °C) mogu da smanje koncentraciju tetraciklina i sulfonamida. Jedno istraživanje je pokazalo smanjenje tetraciklina za 69,6% kuvanjem i za 53,6% pečenjem.

Ne postoji potpuna garancija: Ne postoji siguran način da se kuvanjem ili pečenjem potpuno uklone svi ostaci antibiotika. Toplotna obrada smanjuje rizik, ali neki otporniji antibiotici i njihovi razgradni proizvodi mogu ostati.
Ostaci metabolita: Iako se primarna supstanca može razgraditi, neki štetni metaboliti (nusproizvodi) mogu ostati u mesu.

Važna napomena
Ostataka antibiotika u mesu koje se nalazi na tržištu ne bi trebalo da bude, s obzirom na to da se životinjama daje period karenca (vreme povlačenja leka pre klanja) kako bi se antibiotici izlučili iz organizma. Zato je izuzetno važno birati meso od proverenih i sertifikovanih proizvođača.
Zaključak: Kuvanje i pečenje pomažu u smanjenju ostataka antibiotika, ali ne uništavaju ih u potpunosti. Određene vrste antibiotika su otporne na visoke temperature.
Вештачка интелигенција може да погреши, па проверите одговоре
😃
 
Evo šta kaže AI googla :

Iako kuvanje i pečenje mogu značajno da smanje koncentraciju nekih ostataka antibiotika u mesu, oni ih uglavnom ne uništavaju u potpunosti. Potrebna temperatura za razgradnju varira u zavisnosti od vrste antibiotika, a neki su znatno otporniji na toplotu od drugih.
Toplotna stabilnost antibiotika
Nekoliko studija je pokazalo različitu otpornost antibiotika na toplotu:
Nestabilni na toplotu:
Bacitracin i neomicin sulfat
pokazali su nestabilnost na temperaturama od 100 °C i 121 °C. Oksitetraciklin se gotovo potpuno razgradio nakon 30 minuta kuvanja na 100 °C.
Stabilni na toplotu: Amoksicilin je bio stabilan na 100 °C, ali se razgradio na 121 °C. Enrofloksacin, gentamicin i kolistin su prilično stabilni čak i na 121 °C.
Vrlo stabilni: Kinoloni (ciprofloksacin, norfloksacin) i sulfonamidi (sulfametoksazol, trimetoprim) pokazuju visoku termičku stabilnost do 200 °C. Neki ostaci sulfonamida mogu opstati i u kuvanoj hrani.
Efekat kuvanja i pečenja
Na razgradnju antibiotika utiču temperatura, vreme i način pripreme hrane:
Smanjenje koncentracije: Kuvanje (na 100 °C) i pečenje (na 145–160 °C) mogu da smanje koncentraciju tetraciklina i sulfonamida. Jedno istraživanje je pokazalo smanjenje tetraciklina za 69,6% kuvanjem i za 53,6% pečenjem.

Ne postoji potpuna garancija: Ne postoji siguran način da se kuvanjem ili pečenjem potpuno uklone svi ostaci antibiotika. Toplotna obrada smanjuje rizik, ali neki otporniji antibiotici i njihovi razgradni proizvodi mogu ostati.
Ostaci metabolita: Iako se primarna supstanca može razgraditi, neki štetni metaboliti (nusproizvodi) mogu ostati u mesu.

Važna napomena
Ostataka antibiotika u mesu koje se nalazi na tržištu ne bi trebalo da bude, s obzirom na to da se životinjama daje period karenca (vreme povlačenja leka pre klanja) kako bi se antibiotici izlučili iz organizma. Zato je izuzetno važno birati meso od proverenih i sertifikovanih proizvođača.
Zaključak: Kuvanje i pečenje pomažu u smanjenju ostataka antibiotika, ali ne uništavaju ih u potpunosti. Određene vrste antibiotika su otporne na visoke temperature.
Вештачка интелигенција може да погреши, па проверите одговоре
😃
Ja ću ovo što je napisao i da potvrdim i tako i radimo ovde u Srbiji - ako se govedu daje x antibiotik MINIMUM 10 dana se čeka za klanje. I veterinari svaki uzorak mesa dobijaju na pregled nakon istog tako da 👍🏻
 
Dobar Madjarski gulaš
(baš danas 2 porcije omazo)
kuva se 4 do 4,5 h u zavisnosti od vrste mesa gicovsko i ili junece
Licno uvek ga uporedjujem sa sladoledom
isto se tope u ustima .... 🤩
 
Kažu riblji odresci (šnicle) da prenoce u frižideru u posudi sa Knjaz Milošem i ujutru nema onih sitnih kostiju
Može li neko to da potvrdi ?
Hteo bih da podignem % unosa domaceg rečnog ribljeg mesa ali te sitne kosti mi uvek kvare uživanje.
 
Zato ja više volim ribe sa krupnijim kostima :) Kisela (mineralna) voda u sebi sadrži sodu koja pomaže razgradjivanju tkiva mesa ali ne toliko (slično tj bolje bi dobio i da meso potopiš u vodu i sipaš sodu bikarbonu). Rezultat toga je malo izmenjen ukus mesa tj sa sodom bikarbonom više ali i više izmenjen ukus, kisela voda baš malo razgradi tkiva. Nisam probao sa ribom, probao sam sa životinjskim mesom (svinjsko, juneće) ali sa drugom hemijom (koja ne menja ukus toliko) i omekša meso, što je dobro ako se želi omekšati neki komad "na brzinu". Baš sam sad spremao gulaš sa sinoć potopljenim mesom u vodi sa tom hemijom i gulaš je već posle 2 sata kuvanja bio "gotov" tj meso se raspalo i topi se u ustima što je znači doprinelo bržem spremanju. Kontam da bi sa ribom u zavisnosti od hemije došlo do odvajanja sitnih koski i mesa no kao što rekoh nisam probao.
 
Šokiran sam cenama u našem McDonald's-u, juče sam bio, uzeo dva obroka, jedan kolač i preko kupona dodatne nuggetse i račun je bio 3300.

Skuplje sam platio, nego u centru Londona kad sam bio. Ne bi mi teško, pošto imam instaliranu britansku aplikaciju da uporedim cene:

McWrap meni je kod nas 1060 dinara, a evo cene u centru Londona:
1000007148.png


Ono što me je još više zaprepastilo jeste cena obične salate kod nas, 820 dinara je salata sa piletinom, a sad pogledajte cenu u Londonu:

1000007149.png


1000007150.png


Pritom kod nas za 800 dinara dobijete samo salatu, a tamo ceo obrok sa pićem nešto manje od 4£.

Jezivo. A standard u Londonu 10x veći od Beograda.
 
Има довољно идиота који ће се хранити тим сплачинама. Плус у Лондону то се гледа као улична јефтина храна, док је код нас Мек као излазак у фенси ресторан.

Опет, све се своди на малограђанштину и комплексе који просто разарају малобројну средњу класу у Београду.
 
Šokiran sam cenama u našem McDonald's-u, juče sam bio, uzeo dva obroka, jedan kolač i preko kupona dodatne nuggetse i račun je bio 3300.

Skuplje sam platio, nego u centru Londona kad sam bio. Ne bi mi teško, pošto imam instaliranu britansku aplikaciju da uporedim cene:

McWrap meni je kod nas 1060 dinara, a evo cene u centru Londona:
Pogledajte prilog 256841

Ono što me je još više zaprepastilo jeste cena obične salate kod nas, 820 dinara je salata sa piletinom, a sad pogledajte cenu u Londonu:

Pogledajte prilog 256842

Pogledajte prilog 256843

Pritom kod nas za 800 dinara dobijete samo salatu, a tamo ceo obrok sa pićem nešto manje od 4£.

Jezivo. A standard u Londonu 10x veći od Beograda.
KFC je mnogo mnogo mnogo povoljniji i ma mnogo mnogo mnogo bolje dilove, a da im ide svedoči to da otvaraju i Taco Bell sada.

Pepsi generalno ima okej poslovanje u Srbiji, valjda..
 
Šokiran sam cenama u našem McDonald's-u, juče sam bio, uzeo dva obroka, jedan kolač i preko kupona dodatne nuggetse i račun je bio 3300.

Skuplje sam platio, nego u centru Londona kad sam bio. Ne bi mi teško, pošto imam instaliranu britansku aplikaciju da uporedim cene:

McWrap meni je kod nas 1060 dinara, a evo cene u centru Londona:
Pogledajte prilog 256841

Ono što me je još više zaprepastilo jeste cena obične salate kod nas, 820 dinara je salata sa piletinom, a sad pogledajte cenu u Londonu:

Pogledajte prilog 256842

Pogledajte prilog 256843

Pritom kod nas za 800 dinara dobijete samo salatu, a tamo ceo obrok sa pićem nešto manje od 4£.

Jezivo. A standard u Londonu 10x veći od Beograda.
Ovo me bas cudi obzirom da kad sam ziveo u Londonu par meseci pre 10 godina mislim da nisam ni shawarmu na ulici mogao da nadjem za manje od 6 funti. Danas moze biti samo skuplje. Izgleda da je Mek tamo najjeftinija a ovde jedna od najskupljih brzih opcija.
 
Ovo me bas cudi obzirom da kad sam ziveo u Londonu par meseci pre 10 godina mislim da nisam ni shawarmu na ulici mogao da nadjem za manje od 6 funti. Danas moze biti samo skuplje. Izgleda da je Mek tamo najjeftinija a ovde jedna od najskupljih brzih opcija.
To zavisi od toga kako su gde pozicionirali (tj onaj koji je uzeo franšizu).
Ne znam kako je danas, ali pre 20ak godina je Mek i u Švajcarskoj išao sa relativno skupljim i pomalo fensi imidžom.
(i to među dobrostojećim Švajcarcima, ne raznim dijasporama)

Ali, mislim da je protok informacija značajno porastao i da je sada znatno teže da održe takve razlike biti sve teže održati.
 
Ovo me bas cudi obzirom da kad sam ziveo u Londonu par meseci pre 10 godina mislim da nisam ni shawarmu na ulici mogao da nadjem za manje od 6 funti. Danas moze biti samo skuplje. Izgleda da je Mek tamo najjeftinija a ovde jedna od najskupljih brzih opcija.
I dalje ima skupe hrane tamo, recimo Five Guys sam plaćao 10-12£ za burger, mada opet to je viša klasa burgera u odnosu na Mek.

Ali brate, ovi kod nas su poludeli, pritom svakih 6 meseci podižu cene.

Čisto kao još jedan dokaz, odem ponekad porodično u Ikeu, uzmemo tri glavna jela, dve čorbe, dodatno pomfrit i pire, pića i 5 kolača i to zadovoljstvo nas izađe malo jače od 4000.

Sad uporediti tu količinu hrane sa onim što sam ja juče dobio u Meku za 3200.
 
Vrh