Šta je novo?

Šta jedemo?

Kvas je apsolutno najbolje bezalkoholno osvežavajuće piće. Od apsolutno svega drugog (što nije voda logično) ostaneš još žedniji (i još onaj ostatak hemikalija u grlu..) dok kvas ima efekat skoro kao pivo što se toga tiče, bar iz ličnog iskustva.
Meni baš gadno piće, ali kao što rekoh, neki to tvrde za pivo, tako da... ukusi su različiti.

Moжда си пробао само БИПов квас. Имаш у Светофору понуду кваса баш произведеног у Русији.

Moj takodje samo ceka da bude ispecen. @Defke ima u yuhoru videcemo kakav je u odnosu na onaj u metrou. Cena je prihvatljivija svakako.
Može i nešto ovako.
IMG_20251026_131926.jpg
IMG_20251026_141046.jpg
IMG_20251026_141038.jpg

Људи или баш, баш воле квас (мањина којој и сам припадам) или га баш не воле.

Очаковски квас је одличан, обзиром да је индустријски.

Мени се највише допадао овај, зато што је онако лееееепо газиран... :rolleyes:

Prilozi

• kvas.png
    kvas.png
    76,7 KB · Pregleda: 8
Људи или баш, баш воле квас (мањина којој и сам припадам) или га баш не воле.

Очаковски квас је одличан, обзиром да је индустријски.

Мени се највише допадао овај, зато што је онако лееееепо газиран... :rolleyes:
Одличан је био, штета што га више нема.

Neka, ja bi ipak hladno pivo, ako može. Ne mora ove marke izvikane, kao ovi što glume ludilo u fazonu: ,,Ja pijem samo Hajniken." Zaječarac je super, ne fali mu ništa.
Zaječarac
Bravo! Pravio sam i ja tako krvavije i više mi se svidja.
Daj podeli recept 2-min sa svake strane i polivanje puterom i belim lukom?
Shvatio sam da mi osim luka ne treba ništa, vidim kod tebe krompir, ali kada sam pravim mrzi me njega da spremam, oduzme mi vreme i onda mi nije užitak ovoliki 😉

Da podelim još sa vama neke moje kulinarske utiske.
Šaran repove celu tepsiju smo pravili i to sam doručkovao, ručao i večerao 2 dana.
Ništa od priloga, bilo je uvek salate ako hoću da iseckam(to je za vreme studija bilo).
Sam sam pravio rižoto sa miksom morskih plodova.
U tepsiju rižu i morske plodove, polijem vodom da malo pliva, uključim rernu i kada nestane vode u tepsiji onda je gotovo.
Kasnije sam osim soli, dodavao samo soja sos.
Brutalno jelo za mene je to bilo i kao što vidite lako za spremanje.
Bukvalno ako se setim limuna i soli/soja sosa to je to, ali nekad je bilo i bez toga.
Uvek sam pravio za dve klope, to jest ručak/večera ili večera/doručak/ručak.

Iskreno. Najbolje mi je bilo što se tiče kilaže.
Kada sam uvek imao grejp/mandarines/kivi/nar pored mene koji sam jeo kao užinu.
To se trudim sada da uvedem ponovo.

Godisnja potrosnja mesa po glavi stanovnika je u Srbiji porasla od 2009. do 2020. sa 45 kg, na 53 kg, a u Sloveniji pala sa 88 kg na 76 kg. Deluje da je kod nas siromastvo razlog, a ne odsustvo zelje za mesom, dok bi kod Slovenaca razlog mogao da bude u menjanju navika u ishrani.

Godisnja potrosnja mesa po glavi stanovnika je u Srbiji porasla od 2009. do 2020. sa 45 kg, na 53 kg, a u Sloveniji pala sa 88 kg na 76 kg. Deluje da je kod nas siromastvo razlog, a ne odsustvo zelje za mesom, dok bi kod Slovenaca razlog mogao da bude u menjanju navika u ishrani.
Revolucija prava bi nastala ukoliko želiš da zabraniš konzumiranje mesa.
To je na neki način jedan od poslednjih odbrana testosterona/pored vežbanja.
Ovo je moje razmišljanje/nemam snage sada da i dokazujem neka istraživanjaz

Kad se plata i standard podigne na odredjeni nivo onda krecu price o zdravoj ishrani itd

Zaječarac

Bravo! Pravio sam i ja tako krvavije i više mi se svidja.
Daj podeli recept 2-min sa svake strane i polivanje puterom i belim lukom?
Shvatio sam da mi osim luka ne treba ništa, vidim kod tebe krompir, ali kada sam pravim mrzi me njega da spremam, oduzme mi vreme i onda mi nije užitak ovoliki 😉
Zavisi sve to od odreska ali neki standardan redosled za tipa Jokicc T-Bone bi bio:

1. Izvadis stejk iz frizidera da primi sobnu temperaturu.
2. Osusis ga ubrusom i namazes krupno mlevenim biberom i solju
3. Namazes tiganj sa nekim HSP uljem (avokado ili bar svinjska mast) i zagrejes na maks
4. Ako odrezak ima veliku masnu kapu prvo ga malo sa te strane naslonis da se mast otopi
5. Ubacis prvu stranu na nekih minut i po, idealno neki teg da imas da stavis na njega da ravnomerno nalegne
6. Okrenes na drugu stranu, udaris mu glanc nekih 30 sekundi i onda oboris temperaturu na slabo-srednje
7. Kad oboris temparaturu ubacis puter, mrvljeni beli luk i majcinu dusicu/ruzmarin, sta vec volis (puter ne sme na najjacu temperaturu jer ce izgoreti i odrezak ce biti gorak)
8. Kupas ga u tom puteru i zacinima, obrces po potrebi jos par puta, i tako 2 minuta
9. Kad je gotovo izvadis i pustis da odlezi na dasci 7-8 minuta pre secenja

E sad, sve je to relativno jednostavno ali dosta finese ima, zavisi i kakav je tiganj, kakav je odrezak, debljina, prosaranost itd. Okasnis 20 sekundi i prepeko si ga vec.

Zavisi sve to od odreska ali neki standardan redosled za tipa Jokicc T-Bone bi bio:

3. Namazes tiganj sa nekim HSP uljem (avokado ili bar svinjska mast) i zagrejes na maks
4. Ako odrezak ima veliku masnu kapu prvo ga malo sa te strane naslonis da se mast otopi
5. Ubacis prvu stranu na nekih minut i po, idealno neki teg da imas da stavis na njega da ravnomerno nalegne
6. Okrenes na drugu stranu, udaris mu glanc nekih 30 sekundi i onda oboris temperaturu na slabo-srednje
7. Kad oboris temparaturu ubacis puter, mrvljeni beli luk i majcinu dusicu/ruzmarin, sta vec volis (puter ne sme na najjacu temperaturu jer ce izgoreti i odrezak ce biti gorak)
8. Kupas ga u tom puteru i zacinima, obrces po potrebi jos par puta, i tako 2 minuta

E sad, sve je to relativno jednostavno ali dosta finese ima, zavisi i kakav je tiganj, kakav je odrezak, debljina, prosaranost itd. Okasnis 20 sekundi i prepeko si ga vec.
Biće super i za tih 20sek ako se omaši.
Ali dobar je opis.
Tako ja na neki način spremam.

Mogao bi neko češće ovako da podeli neki recept. Ne iz ,,kuvara", nego ovako, svoj lični.

Vrh