Posvađala se dva hohštaplera, država i Delez. Ali nema veze, pomiriće se opet i nastaviti da nas jašu i pljačkaju.![]()
Delez smatra da je očigledno ciljan kontrolama
Trgovinski lanac Delez smatra da je očigledno ciljan kontrolama inspekcijskih organa i da je pod regulatornim pritiscimaforbes.n1info.rs
Da bude samo zabeleženo, termin komplet lepinja nije bila u upotrebi, barem ne masovno, do nekih devedesetih (moguće da grešim ali ne za više od 10 godina). Do tada su je svi (iz kraja) zvali "lepinja sa sve". Sećam se mojih velikih odmora u osnovnoj školi veselih osamdesetih, u ponudi je bilo otprilike ovako: lepinja sa pretopom (ekonomik varijanta, nešto najjeftinije a najedeš se a za zdravlje se onda niko je pitao), lepinja sa kajmakom (srednja varijanta) i naravno lepinja sa sve (što bi rekli biznis klasa za one sa većim džparcem gde naravno ima i pretop i kajmak i još plus jaje i sve to minimalno uprženo onako da se jaje rasteže kad umočišRealno, Bosanci tripuju. Burek je turska rec, naravno da moze da bude i sa sirom i ko zna cime vec. Naziv nije rezervisan samo za burek sa mesom.
Ali komplet lepinja ipak ne moze da bude sa avokadom![]()
или лепше речено, авокадноТБХ, мени су обе ствари топчина. И комплет лепиња, и ова "варијанта". Само мора количински да буде адекватно.
Meso i krompir, još mladi luk i to je to.Krenuo da jedem i reko ženo čekaj, nisam slikao ovaj avokado dokačim na forums.
Juneći pauflek na pari, zapečen sa kajmakom i krompirom. Cena oko 3700din, ima za 2-3 dobra obroka, preko 3kg sve zajedno.
![]()
Imam pekač za hleb i odlična je stvar. Kad se zaželim pravog hleba kupim prava integralna brašna (ječam, ovas, spelta, pšenica, elda, raž...), dodam vode, malo maslinovog ulja, himalajske soli, uključim i ostavim prema tajmeru. Naravno poptuno je drugačiji, i dobro je što sam možeš sam da kombinuješ brašna šta ti odgovara.Moje iskustvo sto se tice stvari koje si naveo:
Hleb je kod nas tesko djubre, iskreno. Posebno taj integralni jos ako je zapakovan u one kese. Tek kada sam se skroz odvikao i probao ga ponovo posle godinu dana sam osetio secer i neke vestacke aditive (verovatno za boju i ukus). Ko ima vremena i onaj pekac za hleb najbolje je da pravi svoj.
Za sir isto, posebno tvrdi je tesko naci kvalitetan. Ovaj klasicni, tipa fete moze da se nadje.
Za to suhomesnato ja vise volim nase iskreno, ovo strano mi ima neki smek, verovatno zbog zacina koje stavljaju. Mada to kupujem na pijaci kod lika za koga znam da je ok, izbegavam maksi osim kada zurim.
Za slatko se slazem. Doduse, tu sam snob, navikao sam na belgijske cokolade, ove standardne su mi bas bezveze. Kako imam problem sa zavisnoscu od secera, trudim se da ne unosim secer radi secera, vec da uzivam u kvaitetnoj cokoladi.
Ono gde je najveca razlika po meni su peciva (i hlebovi) u pekari. Kod nas se, cast izuzecima, uopste ne ulaze u unapredjenje, ukus, izgled, sastojke. Standard koji drze je prilicno nizak. Kroasani su mahom ocajni, djevreci bez da su prepuni susama, generalno se stedi na filu. Ja da sam hteo hleb, kupio bih hleb, a kupim kroasan sa euro kremom a ono nit je euro krem nit ga ima. Kao da je ta imitacija krema koji kupuju na veliko ne znam koliko skupa pa stede.
Ja lično nisam imao takvo iskustvo, ali i generalno retko kada imam gorušicu. Međutim, od dosta ljudi sam čuo isti stvar koju su ti napisao, a tu najviše ističu hleb. I iskreno, hleb u Srbiji je katastrofa, u svakom pogledu. Tu treba dodati i naviku ishrane, gde se hleb jede uz sve, pa čak i kada jelo ima prilog - pirinač, krompir pire, itd. Svi redom se žale na gorušicu i vezuju je najčešće za hleb.Jedna stvar koja mi se dešava svaki put kad se iz inostranstva vratim u ovu našu divnu zemlju je da uočim da mi se češće javi gorušica kad jedem neke vrste hrane ovde, nego kada jedem iste te vrste hrane negde van.
Nisam baš obraćao pažnju ali sad kad premotam film, mislim da sam te razlike najviše doživljavao kod hrana kao što su hleb (više vrsta, uključujući i integralne), sirevi, suhomesnato (sve ređe ih jedem, ali nekad je neizbežno) i slatki proizvodi. Tačno se oseti veća kiselost i nametljiva aroma kod proizvoda na našem tržištu u odnosu na neka strana.
Verujem da ima veze sa time kakve su preference od zemlje do zemlje (neki vole jače sireve, neki jače meso, neki jači ukus u hlebu). Ali verujem da ima veze i sa kvalitetom samih sastojaka. Verujem da se kod nas škrtari i štedi na svemu, i da zato i sam finalni proizvod na kraju ima više kiselosti, a i hemije, nego neki na nekim drugim tržištima. Moguće je da imaju i više konzervansa i aditiva.
Jel uočio još neko slične situacije i razlike?
To je jos i dobro, ja nekad doruckujem samo kafu, pa pregladnim i prejedem se za rucak i onda me spuca ta hrana i pad energije.To je ono, ustao sam, obavio jutarnju rutinu, popijes kafu, daj da se nazderem za dorucak, danas ima da jurim, ko zna kada cu jesti opet, mozda ne do veceras, onda sedas u kola, odlazis na posao, ponovo zalijes to sve sa kafom.