Šta je novo?

Šta jedemo?

Juhor je uvek imao imidz nekvalitetnog proizvoda, cak se nekako rangirao ispod Zlatiborca, ali ok, mozda je samo marketing.
Pogledacu sledeci put kad naletim u prodavnici sta pise, pa ako mi se ucini da nije neki krs, mozda i uzmem da probam.

A dobar test (barem za mene) je bio spisak uvoznika u Rusiju. Oni imaju sajt gde piše za svaku vrstu proizvoda ko je dobio dozvolu za uvoz, a ono što mi je naročito tada bilo korisno - ko nije dobio dozvolu.
Jel ima neki link do tog spiska, ne mogu da nadjem na googlu.
Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.

Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.
Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.

2019. je uvoz u Rusiju bio dozvoljen samo za Juhor, Neoplanta i Topola.

Evo linka

Klikneš na vrstu robe koja te zanima i dole gledaš dozvole, a naročito zabrane.

Mada vidim da trenutno i nema mnogo dozvola, ali opet, dobro je što su tu i stare dozvole i zabrane.

Pogledao sam naprimer svinjsko meso, i pored tih nabrojanih ima i Agro-papuk, Karnex i Mitros:

Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.
Месо из Лидла боље заобићи.

Месо из Лидла боље заобићи.
Пошто ја купујем тамо месо, ако може неки аргумент, зашто тамо не купити а рецимо купити у максију?
Само без одговора куповати у локалним месарама... јер их немам и не волим да идем на таква места

Ima neka fora kod mesa, tipa piletine i ćuretine da gledaš bele linijice koje valjda pokazuju koliko se davalo hormona ili šta već da živina brzo poraste.

No, jednostavno se nekada nema izbor, pa se kupuje šta ima.

Opet, ne treba jesti previše ničega, pa ni mesa, pa ćemo automatski i manje da se trujemo.

Пошто ја купујем тамо месо, ако може неки аргумент, зашто тамо не купити а рецимо купити у максију?
Само без одговора куповати у локалним месарама... јер их немам и не волим да идем на таква места
И Макси исто заобићи. Просто су то велике количине, малтене индустријски узгој.

Sve je industrijski uzgoj osim ako ne kupujete direkt od seljaka kojeg znate kako gaji i koliko gaji. U lokalnim mesarama samo može biti svežije i eventualno kvalitetnije.

Ali opet, možda su veće kontrole kvaliteta.

Ja mislim da se sigurno nećemo otrovati ako kupujemo meso u supermarketu, ali dobićemo nekvalitetnije meso nego iz lokalne mesare.
Наравно, неће се нико отровати, параметри безбедности се систематски прате кроз ХАЦЦП (чувени хасап), али је квалитет бољи у мањој производњи. И мања производња нема замрзнуто из увоза, док велики системи имају.

Nedavno kupio sam kod privatnika ceo manji svinjski but, nije bio pokvaten ( Predhodni put je sve ispalo savršeno) al ispečeno meso bez ikakvih dodataka, u relni el šporeta je imalo miris (i ukus) prljavog svinjskog obora. Bacio sam sve u kontejmer. ....
Najviše mi žao izgubljenog vremena i struje potrošenog na njegovo spremanje .
Organolepticka svojstva nisu garant ukusnog zalogaja. Verovatno je svinče uzgajalo samo na pomijama ( sakupljeni otpaci iz kuhinja) što se reflektovalo na ukus samog mesa.
Da se razumemo , nemam ništa protiv reciklažne ishrane životinja ali kao dopunska a ne primarna (jedina) ishrana. Razumem prodavčev poriv da ima što vecu zaradu i jedina naopaka odluka da drži posebo a posebno za prodaju Tome se n8kako ne može stati na rep , doklee god ne izgubi i poslednj mušterij
jer svako ce se zapitati ko zna šta trpa još u ostale mesne proizvode.....

Ja taj miris imam skoro u svakom mesu kupljenog u marketu, jedino nemaš kad je samleveno pa ubačeno ko zna šta ili one isečene šnicle isprane i tretirane ko zna koliko puta. Samo na pomijama teško da može da se uzgaja, obično bude kombinovana ishrana ali najveći razlog je verovatno sama vrsta mesa, vrsta svinje, starost svinje, ishrana i mesto čuvanja. Ne može se potpuno uvek izbeći i kada se desi jedino rešenje su marinade ili začini. Sad jbg što se tiče ishrane ne valja kad je koncentrat, ne valja kad je kukuruz, ne valja kad su pomije... :) ko će narodu ugoditi.

Да мало пређемо на веселије теме - пробао сам Херцеговачко пиво које сам пазарио код "Херцеговаца" на Палилуској пивари, није лоше ал није ни добро. Онако. Може да се пије.

mariks wrote:
,,...Ja taj miris imam skoro u svakom mesu kupljenog u marketu,....kada se desi jedino rešenje su marinade ili začini.... ,,
🙄
Kupovao sam bezbroj puta i na pijaci i kako u malim tako i vecim mesarama. Sve ukupno par puta u svom.samostalnom životu sam naleteo na tako nešto.
Jedini zaključak da se to dešava sa onim primercima koj su pred uginucem zbog bolesti . Bitno izmenjene sve čelije u organizmu , budu pred odumiranje. Pa se takvo svinjče ili šta drugo , brže bolje prikolje da ne bi bilo štete.Tako i tako ide u prodaju , zato sam i bez dvoumljenja bacio sve u kontejner.

Životinje umeju da obole kao i ljudo od raznih hronicnih ne zaraznih bolesti , od pritiska do raka.
Veterinar kontrolom mesa kontroliše samo da nije zarazno, te lako dobije ,,pečat,, da je ispravno a to znači samo nije zarazno.

Klao ti takvu živuljku po hasapu ili sekirom po glavi, sve jedno je.
A da se mesu hemijom produžava rok trajanja radi diže prodaje, o tome sam i sam pisao.
Što se tiče toga da ti svako ,,marketsko,, meso tako miriše, kao što rekoše:
,,šaraj malo,, tj. isprobavaj i druge izvore nabavke. 😃

Poslednja izmena:
I to je "normalno" jbg i u konjske kobasice se ne stavlja meso od zdravog konja :) Šaram ja, samo retko u marketima jer je kvalitet slab, isprobavam dok ne nadjem gde mi odgovara ;) znam kakv treba biti i ukus i tekstura.

U mesari često rade i ne uki ,,ko-mesari,,
Kad kupujem šol ili kapak , ne retko vidim paniku u u nj.očima , ponekad mi (uglavnom žene ) uvale pola šola pola ruže i sl. kombinacije. Mesara puna , fina ženica, samo klimnem glavom. Znam da to je uradila iz ne znanja.... šta drugo čutke platim i usput pevam ,, koja sam ja bu****,,
a šta drugo mogu ?.... u dobrim mesarama gde jeste kvalitetno , retko mogu da naletim na kapak. Sakrivaju ga, jer uglavnom kafedjije imaju stalnu rezervaciju a tako čuvaju dobre kupce, a nama nedeljnim jbg. šta preostane.

Uđeš u maksi tobože po lubenicu i izađeš sa 10 piva (bez lubenice). Kako su ih poređali, sve im... Ko da me znaju!
IMG_20250821_172331.jpg

Maxi je katastrofa za Kozel, kod mene u bloku u Ducanu kozel 90 dinara, a u maxiju bez popusta 180 sa popustom 120.

Šta ćeš, nisam ušao po pivo!

EDIT: Sad mi javlja burazer da vrte nekog vola na ražnju kod Kula Nebojše, možda @GOJE zna više o tome.

Poslednja izmena:
Pivo jednih bečkih konjušara baš lepo legne dok bunimo druge bečke konjušare 😁

Ići ću hronološki unazad. Bolji uvid se ima u to šta jedem kad je sve u jednom postu, nego rascepkano na dane. 🙂 I dalje sam na misiji ručak do 400 rsd (gledano na kraju nedelje kad napravim presek stanja) 😁

DANAS Cena salate je 114 rsd. Mek Čiken 🆓😄 Ukupno 114 rsd 🥳

20250822_141937.jpg
20250822_141910.jpg
20250822_141934.jpg

Lubenicu sam jeo za užinu... preslatka, odlična... 👌110 rsd

20250822_125513.jpg

JUČE sam ponovo jeo 4 ćevapa i salatu sa sirom u ladovini bašte

20250821_165916.jpg

20250821_165006.jpg

To je bilo ~ 400 rsd, evo cena ispod, malo pređoh granicu al sa današnjim ručkom sam iznivelisao...

20250821_155136.jpg

20250821_154242.jpg

Slikao sam i restoran gotove hrane o kojem je bilo reči, tj. na koji se nakačio lik samo da kontrira. Naravno priča napamet o nekakvim "lošim ćevapima" spremljenim u lošim uslovima, gde se nešto iz aviona vidi, zaboravio sam čak i šta se to loše vidi... 😄 beše da su dodali sirće šta je rekao... zato on svaki dan raspali roštilj sam da bude siguran da zdravo jede 😆

Čak kuvari sve spremaju tu iza, tako da je vidljivo, za one koji se gade i opterećuju da će kuvar da im pljune kad ga niko ne gleda... i šta su sve već pisali ovde ljudi s ozbiljnim dijagnozama (njih dvojica)...

Srećom ja tih problema nemam i jedem sa velikim apetitom i ako su porcije osrednje veličine i reklo bi se da ostajem gladan. 😄

Ipak ne mogu kod kuće da jedem, još manje da spremam, posao zove 😎

Juče sam takođe jeo lubenicu po odličnoj ceni, vidi ispod. Ali nije bila bog zna kakvog ukusa. Mislim da je to ona mala...

20250821_155118.jpg

Ipak po cene jedne vode sa ukusom lubenice od 0.5l, bolje ovo pojesti.

DAN PRE sam jeo salatu sa krastavcima i batak
Batak je bio 150 dinara, al sam cenu zagubio, moraćete mi verovati na reč.

20250819_152121.jpg
20250819_151451.jpg
20250818_164917.jpg

Dan pre toga sam jeo ovo gore... i time bih prešao 400 rsd za malo al na kraju mi je jedna kobasica bila dovoljna drugu sam ostavio za večeru, tako da sam i ovde bio ispod 400. 🙂

Eto, lagano nastavljam dalje pa ćemo da vidimo dokle ću da doguram. 😊

Treba baš imati dijagnozu da se čovek ovako hrani kontejner hranom, da prosi kupone po brzim hranama, slika se po internetu na diskutabilnim sajtovima za pare i to zove poslom... ali dobro, valjda će neko videti na vreme dijagnozu i ponuditi pomoć i smeštaj takvom čoveku u nekoj ustanovi. :)

Dijagnozu ???? 😡

Meni su baš interesantne
Nokijeva pisanija i sličice. 🥰😍🥰

Takodje jako su mi draga zbog savesti jer sam svestan da mnogi žive u drugom svemiru
( bezobzirno ne vide ništa drugo
osim svog )

Ovde kod nas sticajem okolnosti upoznao sam dosta mladica i devojaka koji i ako su u punoj snazi i lepoti mladosti imaju zdrastvenu prepreku -hendikep da bi uživali u njoj. Radno NE sposobni, uglavnom žive u minimalnoj ili osakacenoj porodici....

Samim time porodični prihodi ne dovoljni a oni sami primaju neku (državnu pomoc) od koje zapravo dopunjuju njihove ukupne porodicne slabašne prihode.
Prelepa Olivera zakucana u invalidskim kolicima mesecno prima od socijalnog 14.800 dinara, otac skroz ne pokretan zakucan u krevetu , majka radnička penzionerka...

Ovi iz druge svemirske dimenzije , ne mogu da razumeju da i njihova mladost i duša voli da udje u restoran, ne da bi se najela nego da oseti trunku normalnosti.

@Noki , samo nastavi sa tvojim pisanijama i sličicama 😃
Jer tako znam da je ipak moguce i drugima da osete trunčicu ko normalnog života .

Poslednja izmena:
Vrh