Šta je novo?

Šta jedemo?

Juhor je uvek imao imidz nekvalitetnog proizvoda, cak se nekako rangirao ispod Zlatiborca, ali ok, mozda je samo marketing.
Pogledacu sledeci put kad naletim u prodavnici sta pise, pa ako mi se ucini da nije neki krs, mozda i uzmem da probam.
 
A dobar test (barem za mene) je bio spisak uvoznika u Rusiju. Oni imaju sajt gde piše za svaku vrstu proizvoda ko je dobio dozvolu za uvoz, a ono što mi je naročito tada bilo korisno - ko nije dobio dozvolu.
Jel ima neki link do tog spiska, ne mogu da nadjem na googlu.
Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.
 
Jel ima neki link do tog spiska, ne mogu da nadjem na googlu.
Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.
Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.
 
Jel ima neki link do tog spiska, ne mogu da nadjem na googlu.
Mozda jos bolji test je sta je zabranjeno da ide u EU, povremeno izadje tekst da su nasli neku zatrovanu hranu.

Pitanje je koliko je i to domace zdravo, jer seljake ne kontrolise niko, mogu da prskaju voce i povrce kada i koliko hoce, a oni obicno dodaju malo/mnogo vise, za svaki slucaj da im ne propadne rod.
Isto i za meso, mogu da hrane i drze stoku kako god hoce, nema nikakve kontrole, osim valjda na parazite.
S druge strane, za ovo uvozno, mora da prodje bar formalno neku kontrolu, tako da je pitanje sta je manje zlo.
2019. je uvoz u Rusiju bio dozvoljen samo za Juhor, Neoplanta i Topola.

Evo linka


Klikneš na vrstu robe koja te zanima i dole gledaš dozvole, a naročito zabrane.

Mada vidim da trenutno i nema mnogo dozvola, ali opet, dobro je što su tu i stare dozvole i zabrane.
 
Pogledao sam naprimer svinjsko meso, i pored tih nabrojanih ima i Agro-papuk, Karnex i Mitros:
 
Meni je ok Lidl i kod njega domaće stvari iz Srbije, ako ne mogu da nadjem direktno domaće od proverenih ljudi.
Ipak i Lidl ima kontrolu, znam da su drugaru vratili maline zbog povećane koncentracije nekog sastojka jedanput, pa se na kraju ispostavilo da su se radnici koji su brali maline prskali autanom protiv komaraca i da je to bio uzrok.
Месо из Лидла боље заобићи.
 
Месо из Лидла боље заобићи.
Пошто ја купујем тамо месо, ако може неки аргумент, зашто тамо не купити а рецимо купити у максију?
Само без одговора куповати у локалним месарама... јер их немам и не волим да идем на таква места
 
Ima neka fora kod mesa, tipa piletine i ćuretine da gledaš bele linijice koje valjda pokazuju koliko se davalo hormona ili šta već da živina brzo poraste.

No, jednostavno se nekada nema izbor, pa se kupuje šta ima.

Opet, ne treba jesti previše ničega, pa ni mesa, pa ćemo automatski i manje da se trujemo.
 
Пошто ја купујем тамо месо, ако може неки аргумент, зашто тамо не купити а рецимо купити у максију?
Само без одговора куповати у локалним месарама... јер их немам и не волим да идем на таква места
И Макси исто заобићи. Просто су то велике количине, малтене индустријски узгој.
 
Ali opet, možda su veće kontrole kvaliteta.

Ja mislim da se sigurno nećemo otrovati ako kupujemo meso u supermarketu, ali dobićemo nekvalitetnije meso nego iz lokalne mesare.
 
Sve je industrijski uzgoj osim ako ne kupujete direkt od seljaka kojeg znate kako gaji i koliko gaji. U lokalnim mesarama samo može biti svežije i eventualno kvalitetnije.
 
Ali opet, možda su veće kontrole kvaliteta.

Ja mislim da se sigurno nećemo otrovati ako kupujemo meso u supermarketu, ali dobićemo nekvalitetnije meso nego iz lokalne mesare.
Наравно, неће се нико отровати, параметри безбедности се систематски прате кроз ХАЦЦП (чувени хасап), али је квалитет бољи у мањој производњи. И мања производња нема замрзнуто из увоза, док велики системи имају.
 
Nedavno kupio sam kod privatnika ceo manji svinjski but, nije bio pokvaten ( Predhodni put je sve ispalo savršeno) al ispečeno meso bez ikakvih dodataka, u relni el šporeta je imalo miris (i ukus) prljavog svinjskog obora. Bacio sam sve u kontejmer. ....
Najviše mi žao izgubljenog vremena i struje potrošenog na njegovo spremanje .
Organolepticka svojstva nisu garant ukusnog zalogaja. Verovatno je svinče uzgajalo samo na pomijama ( sakupljeni otpaci iz kuhinja) što se reflektovalo na ukus samog mesa.
Da se razumemo , nemam ništa protiv reciklažne ishrane životinja ali kao dopunska a ne primarna (jedina) ishrana. Razumem prodavčev poriv da ima što vecu zaradu i jedina naopaka odluka da drži posebo a posebno za prodaju Tome se n8kako ne može stati na rep , doklee god ne izgubi i poslednj mušterij
jer svako ce se zapitati ko zna šta trpa još u ostale mesne proizvode.....
 
Ja taj miris imam skoro u svakom mesu kupljenog u marketu, jedino nemaš kad je samleveno pa ubačeno ko zna šta ili one isečene šnicle isprane i tretirane ko zna koliko puta. Samo na pomijama teško da može da se uzgaja, obično bude kombinovana ishrana ali najveći razlog je verovatno sama vrsta mesa, vrsta svinje, starost svinje, ishrana i mesto čuvanja. Ne može se potpuno uvek izbeći i kada se desi jedino rešenje su marinade ili začini. Sad jbg što se tiče ishrane ne valja kad je koncentrat, ne valja kad je kukuruz, ne valja kad su pomije... :) ko će narodu ugoditi.
 
Да мало пређемо на веселије теме - пробао сам Херцеговачко пиво које сам пазарио код "Херцеговаца" на Палилуској пивари, није лоше ал није ни добро. Онако. Може да се пије.
 
mariks wrote:
,,...Ja taj miris imam skoro u svakom mesu kupljenog u marketu,....kada se desi jedino rešenje su marinade ili začini.... ,,
🙄
Kupovao sam bezbroj puta i na pijaci i kako u malim tako i vecim mesarama. Sve ukupno par puta u svom.samostalnom životu sam naleteo na tako nešto.
Jedini zaključak da se to dešava sa onim primercima koj su pred uginucem zbog bolesti . Bitno izmenjene sve čelije u organizmu , budu pred odumiranje. Pa se takvo svinjče ili šta drugo , brže bolje prikolje da ne bi bilo štete.Tako i tako ide u prodaju , zato sam i bez dvoumljenja bacio sve u kontejner.

Životinje umeju da obole kao i ljudo od raznih hronicnih ne zaraznih bolesti , od pritiska do raka.
Veterinar kontrolom mesa kontroliše samo da nije zarazno, te lako dobije ,,pečat,, da je ispravno a to znači samo nije zarazno.

Klao ti takvu živuljku po hasapu ili sekirom po glavi, sve jedno je.
A da se mesu hemijom produžava rok trajanja radi diže prodaje, o tome sam i sam pisao.
Što se tiče toga da ti svako ,,marketsko,, meso tako miriše, kao što rekoše:
,,šaraj malo,, tj. isprobavaj i druge izvore nabavke. 😃
 
Poslednja izmena:
I to je "normalno" jbg i u konjske kobasice se ne stavlja meso od zdravog konja :) Šaram ja, samo retko u marketima jer je kvalitet slab, isprobavam dok ne nadjem gde mi odgovara ;) znam kakv treba biti i ukus i tekstura.
 
U mesari često rade i ne uki ,,ko-mesari,,
Kad kupujem šol ili kapak , ne retko vidim paniku u u nj.očima , ponekad mi (uglavnom žene ) uvale pola šola pola ruže i sl. kombinacije. Mesara puna , fina ženica, samo klimnem glavom. Znam da to je uradila iz ne znanja.... šta drugo čutke platim i usput pevam ,, koja sam ja bu****,,
a šta drugo mogu ?.... u dobrim mesarama gde jeste kvalitetno , retko mogu da naletim na kapak. Sakrivaju ga, jer uglavnom kafedjije imaju stalnu rezervaciju a tako čuvaju dobre kupce, a nama nedeljnim jbg. šta preostane.
 
Vrh