Šta je novo?

Šta jedemo?

Meni je ovo vesnik 😁

to bi bilo peto ili šesto leto za redom ako ponove i ove godine..

Ali nešto sumnjam da je 100 dinara izvodljivo i za 2025. čak i za mali šejk

Da lipostoji nacin da se u kuci utvrdi stepen kontaminacije mladog povrca pesticidima_

Ovaj sa redita je neka druga marka, možda ima razlike.
Nisam još istražio, koristim jedino njihov filter za ručicu za tuširanje, koji se na 6 meseci menja. Dyson za nekad prečišćavanje stana.
Gledao neko vreme da uzmem prečišćivač za vodu isto od tog Vodena, smorile me ove plastične flaše, svaki dan 4 plastične flaše i eto čak mi je i ovo poslala žena, ali nisam još uzeo.

Ovaj sa redita je neka druga marka, možda ima razlike.
Nisam još istražio, koristim jedino njihov filter za ručicu za tuširanje, koji se na 6 meseci menja. Dyson za nekad prečišćavanje stana.
Gledao neko vreme da uzmem prečišćivač za vodu isto od tog Vodena, smorile me ove plastične flaše, svaki dan 4 plastične flaše i eto čak mi je i ovo poslala žena, ali nisam još uzeo.
Poenta je da kupuju cist proizvod bez brendinga iz kine, ovde nalepe nalepnicu i prodaju za 3x cenu.
Ima jos par slicnih proizvoda na amazonu, ja koliko video sam mnogo cudno rade, ispustaju kao neki "bezbedan" deterdzent u hranu da ih opere.

Ja bih pre bio skeptican oko toga nego oko pesticida.
Za preciscivac za vodu ima smisla zbog mikroplastike ako cesto pijes vodu iz plasticnih flasa, mada tu treba precesljati dobro.

Ja uglavnom za takve stvari uvek odvojim neko vreme da odradim analizu, prelistam reviews sa amazona, forume, reddit, i onda oformim neko misljenje, mada racunam da danas mozes i pitati samo chat gpt:

Screenshot 2025-05-04 at 12.50.46.png

Screenshot 2025-05-04 at 12.50.56.png

Ja sam za ovu efikasniju metodu i to koristim.
Osim sode bikarbone u vodi, to ne stignem.
Ovo za dostavu iz kine se slažem, ali ozbiljnije kompanije imaju valjda neku svoju proveru(valjda 😂).
Uredjaj za merenje pre i posle stepena kontaminacije i da baš kao što kažeš to je jedan deo, drugi deo je da li je proizvod ostao isti ili je i on izmenjen.
Zato još i nisam uzeo, ali sam razmišljao.
Prvo da rešim ovo snabdevanje vode za budućnost, jer 4 plastične flaše svaki dan su mi katastrofa 😉

Ahahahah elektroliza. Ovo kao ono sto prodavali babama i dedama lavore za noge koje elektrolizom izvlace bolesti. Cega sve nece da se sete. Pa potopi u cistu vodu i za 10min skinuces deo bakterija i necistoca. U principu ako i treba kad ima takvih ljudi, cekam jos da izmisle aparat za uklanjanje kemtrejlsa…

U Ukrajini često proveravaju na radijaciju... Neki ljudi sa detektorom idu i na pijacu... To su maleni aparati i vrlo jeftini tamo...

S druge strane radijacija je najbolja da se uklone svi mikro-organizmi sa već ubranog voća i povrća. Izbombarduješ sve gama zracima, najbolje kobaltom 60 i miran si...

Na prvi pogled zvuči paradoksalno da se i brinu i koriste radijacijom al zapravo nije.

Šatro elektroliza, u stvari uređaj pravi vibracije i izgleda kao da nešto radi - daj bože da je i ultrazvuk. Ne može se elektrolizom ciljano samo jedna grupa jedinjenja "izolovati", a da ostale ostanu netaknute. Zna se šta je elektroliza i ovo je ništa drugo nego prevara. Ne može takav komad plastike da košta i 10k i da čini čuda.

Ako vam je do čistog voća i povrća, onda mora Vlada Srbije da se natera da donese strože zakone i kontrole, pa da na stolu imate proverene namirnice, a ne nešto što neki seljak tamo na svoju ruku odokativno prska protiv svega i svačega, svaki dan.

Šatro elektroliza, u stvari uređaj pravi vibracije i izgleda kao da nešto radi - daj bože da je i ultrazvuk. Ne može se elektrolizom ciljano samo jedna grupa jedinjenja "izolovati", a da ostale ostanu netaknute. Zna se šta je elektroliza i ovo je ništa drugo nego prevara. Ne može takav komad plastike da košta i 10k i da čini čuda.

Ako vam je do čistog voća i povrća, onda mora Vlada Srbije da se natera da donese strože zakone i kontrole, pa da na stolu imate proverene namirnice, a ne nešto što neki seljak tamo na svoju ruku odokativno prska protiv svega i svačega, svaki dan.
Jel po tebi onda rizičnije kupovati na pijaci nego u marketima?
Jednom mi je drugar pričao za Lidl da su mu odbili maline zbog povećanog prisustva nekog sastojka.
Kasnije je utvrdio da je to bio autan koji su svi radnici taj dan stavljali na sebe prilikom branja malina.

Ma sve to varira, dešava se da nešto bude odbijeno iz razloga koji zaista nisu nikakva opasnost po konzumaciju ali prosto ne ispunjava kriterijume kojih se marketi strogo pridržavaju i ne žele da rizikuju.

Nekada to izvoljevanje ide i malo predaleko, recimo ljudi koji "hoće samo organsko". Meni su pričali zemljoradnici sa 40 godina iskustva - brale, to "organsko" imaš samo po bestragijama, jer "organsko" je jako širok pojam i kada bi ga shvatali i primenjivali bukvalno, ne bismo imali hrane ni za 10% planete. Sami seljaci na selu ne jedu organsko, odnosno ne mogu da garantuju da je 100% organsko, a kamoli da će da jede neko u gradu.

Na primer, da bi se nešto vodilo kao organsko, ne sme da ima nikakve modifikacije i ukrštanja niti da bude na manje od 2 km od pesticida. A to je prosto nemoguće u 90% slučajeva.

Neki kompromisi moraju da se prave kad nas ima 8-9 milijardi. Nećemo da jedemo bube i paštete, ali ne možemo ni svi ds jedemo divlje jagode i organski nedirani paradajz. Nemoguće je. Okej, u Srbiji nas ima 6 miliona i imamo super zemlju. Ali zato imamo manjak ljudi na selima i hohštaplersku ekonomiju, tako da uprkos svemu, ne možemo svi da jedemo samo naj-najbolje i sve prirodno ko sa Peštera.

Jel po tebi onda rizičnije kupovati na pijaci nego u marketima?
Jednom mi je drugar pričao za Lidl da su mu odbili maline zbog povećanog prisustva nekog sastojka.
Kasnije je utvrdio da je to bio autan koji su svi radnici taj dan stavljali na sebe prilikom branja malina.

Svejedno je, ako kontrola kvaliteta praktično ne postoji u marketu, a na pijaci tek sigurno ne. Tako da, ako Lidl zaista ima dobru kontrolu kvaliteta, onda je bolje kod njih kupovati voće i povrće. To treba i pojedinačno proveravati, kao i na pijaci, odnosno na kvantašu. Najsigurnije je, mislim da smo već diskutovati, samostalno uzgajati, a ako nema mogućnosti, onda kupovati direktno od uzgajivača za kojeg znamo kako uzgaja.

Za samostalno uzgajanje ti treba bašta, odnosno kuća i bašta.

A u Srbiji trenutno vlada hajka na kuće. Mnoge se ruše i zamenjuju stanovima. Ima čak i forumaša ovde koji to podržavaju. Kažu ne treba da postoje kuće u gradovima, samo zgrade i kule.

Ko da nas ima 60 miliona i priraštaj 100.000 a ne 6 miliona i priraštaj -50.000.

Nekada to izvoljevanje ide i malo predaleko, recimo ljudi koji "hoće samo organsko". Meni su pričali zemljoradnici sa 40 godina iskustva - brale, to "organsko" imaš samo po bestragijama, jer "organsko" je jako širok pojam i kada bi ga shvatali i primenjivali bukvalno, ne bismo imali hrane ni za 10% planete. Sami seljaci na selu ne jedu organsko, odnosno ne mogu da garantuju da je 100% organsko, a kamoli da će da jede neko u gradu.
"Organsko" kao pojam, pridev ili šta god, se nigde ni ne koristi više, sada je to "Bio proizvod" koji se proizvodi po bio standardima, odnosno ono što smo mi ranije učili kao organski proizvod.

I sve je tačno što ti zemljoradnici pričaju, organska, odnosno bio proizvodnja podrazumeva mnogo toga, od korišćenja organskih semena, potpuno čistog, najverovatnije rekultivisanog zemljišta, u okruženju koje nema zagađivače ((podzemna) voda, vazduh, zemlja), preko načina uzgoja koji podrazumeva zabranjeno korišćenje bilo kakvih veštačkih đubriva i pesticida (i drugih biocida), do na kraju skladištenja i transporta (bez zaštitnog sloja na proizvodu, npr. vosak).

Ceo lanac proizvodnje, od nule, mora da bude "čist". I onaj koji je bar jednom u životu video kako delimično prirodno voće izgleda, zna da je prinos daleko manji od prave industrijske proizvodnje.

Prvo mora država da bude ozbiljna kontrola, da ima oštre zakone i oštre kontrole, kako bi se dobila bezbedna proizvodnja hrane, a potom onda da se i razbije taj mit o pesticida i aditivima.

Svejedno je, ako kontrola kvaliteta praktično ne postoji u marketu, a na pijaci tek sigurno ne. Tako da, ako Lidl zaista ima dobru kontrolu kvaliteta, onda je bolje kod njih kupovati voće i povrće. To treba i pojedinačno proveravati, kao i na pijaci, odnosno na kvantašu. Najsigurnije je, mislim da smo već diskutovati, samostalno uzgajati, a ako nema mogućnosti, onda kupovati direktno od uzgajivača za kojeg znamo kako uzgaja.
Naravno, ali nije dovoljna ni bašta za užu porodicu, barem ne neka mala i pogotovo ako se time ne baviš profesionalno. Raznovrsnost svih povrća, voća pa da kažem onda i proizvodnje proizvoda pojedinac to ne može za sebe da obezbedi.
Što se tiče organske proizvodnje tu treba isto paziti da razne hemikalije od strane komšija ukoliko ih koriste ne završe kod tebe itd...
Slažem se da treba ozbiljnija kontrola kako marketa tako i prodavaca na pijaci i proizvodjača.
Evo jedne zanimljivosti koje sam se setio i za koju imam bojaznost da će biti mnogo rasprostanjena u svetu, pa i kod nas, veštačko meso.

Vrh