Šta je novo?

Šta jedemo?

Солидарна кухиња једна од првих хуманитарних организација у којима сам учествовао. Иначе занимљива је прича да сам их први пут видео у току мог првог испитног рока, па су и мени понудили оброк... шта ЕТФ уради од човека.
Свака част Беки

Poslednja izmena:
IMG_20250512_153444.jpg

IMG_20250512_155828.jpg

Danasnji ručak

Malo zdravo - malo nezdravo

Nezdravo:

Mc Chicken
Mali pomfir
Mala koka kola

Zdravo:

Zelena salata
Paprika
Čeri paradajz
Pomorandža
Jabuke

Ukupno 876 rsd

Au nisu ni crvene ni velike kao one iz maksija 😄 jesu li barem uskusne? Nisam razumeo jesu samonikle ili si ih gajio?

Ok su. Samonikle još pre više od dve-tri decenije(to jest ni ne sećam se kada nisu bile tu) Od tada imaju svoje mesto u dvorištu i ukoliko je suša zalivamo ih, pa da kažem i do dan danas gajimo.

spiderman-lol.gif

Pa ništa, biće kao i sa malinama - neće se više kupovati, propašće im, onda će opet da kukaju po novinama, pa će to da prođe i zaboravi se, pa opet sve jovo nanovo sledeće godine.

Распитајте се ко држи монопол на откуп воћа.

Sada sam se setio kao mali kada smo brali voće od komšija na vikendici da jedemo(jbg mi imali šljive oni trešnje), mali dzilkoši bili, pa kasnije moj deda počasti sve komšije rakijom. Neke lepe uspomene i okruženje.
Takodje kao mali u gradu kada sam išao da berem lešnike po parkovima.
Sećam se tih kolača kasnije da sam ih jeo i da sam ponosan bio kao mali jer sam doprineo njihovom stvaranju.
Sada sam se setio dok pišem, organizovano je bilo od strane nas i najbližeg komšije na vikendici skupljanje šljiva kije su pale.
1din je kg šljive, mislim da sam imao oko 7god.
Takodje mislim da je ostalo još te zapečaćene rakije od tih šljiva 😂

Poslednja izmena:
Трешње су и родиле јако слабо. У мојој улици има неких 15ак дрвета. На свима њима има максимум 10кг плода (и зрелог и незрелог), толико мало да ми је глупо да станем код комшија и да уберем по коју.

Ткд само су трешње лоше родиле ове године, цена да ли је оправдана ни нзм јер никада нисам ни купио трешње у животу, али очекивао бих да је 2 пута скупље него прошле године.

има трешња испред мог балкона. Чим крену да буду црвене, птице их све поједу

@Bender Rodriguez

Pre neki dan sam te se setio kad sam kupovao šejk u KFC, prvi put sam kupio šejk, katastrofa je, razvodnjen, ukus jagode u tragovima... I izaberem mali, i preko celog ekrena tipa a da probaš veliki? od pola litre i onda moraš korak dalje, da bi znači u dva koraka izabrao mali, a između je bilo da ti uzmu još novca. Plus najskuplje stavke idu gore, a do najjeftinijih skroluješ...

Setio sam se, jer smo o tome pričali... Mada ja to sve i dalje vidim kao dozvoljenu marketinšku manipulaciju u kapitalizmu je nekako ocekivana, razumem ogorčenost ali ne i neku preteranu opasnost od svega toga, al baš sam se prisetio da umesto da ekrani ubrzaju porudžbinu uvek se doda još neki nepotreban klik... 🙂

Recimo u meku je kafa ponedeljkom na popustu al je na popustu samo ukoliko nađeš kafa ponedeljkom na ekranu da klineš što su dobro sakrili, inače plaćaš redovnu cenu ako izabereš samo kafu...

Ristivoje je uzeo veliki a ja mali ;) jer sam s njim uzeo te šejkove kad te već zanima... 😄 Bas smo bili kod tebe u kraju ada mall 😎

Danas mi je jedan poljoprivrednik rekao da ce domacih tresanja, kajsija,, breskvi i visdanja jedva biti ove godine.

Da li postoji nacin za detekciju kolicine pesticida u vocu i povrcu u kucnim uslovima?

Verovatno ne, jer pesticid nije jedno jedinjenje... Mada nisam hemičar, beše marrecar je hemičar ako sam dobro zapamtio...

Recimo taj konkretni detektor bi morao da bude podešen na EU podešavanja. Jer npr. hlorprofam jeste dozvoljen u Srbiji ali je zabranjen u EU. On recimo služi da uskladišten krompir ne proklija pre vremena.

Ma samo operi vodom... Kad bi se brinuo oko svega ne bi nikad stigao da jedeš... U Ukrajini idu na pijacu sa malim detektorima radijacije. Kako ti je palo na pamet sa pesticidima moglo je i za radijaciju da ti padne na pamet ipak su bacane bombe sa osiromašenim uranijumom na jugu a to uđe u zemlju, vodu kojima se biljke hrane itd. Ko zna na šta bi sve mogao da isproveravaš prvo pa tek onda da pojedeš, nikad kraja...

Vrh