Šta je novo?

Šta jedemo?

Manji problem je cena tog nekog proizvoda koji sad ima manju količinu. Veći problem je što se to "tajno" uradi i na taj način kupac prevari. Pakovanje izgleda potpuno isto, cena ista i kupac misli da će dobiti isto kao i ranije. Ali u realnosti će dobiti manju količinu tog proizvoda, a da to nekad čak ni ne primeti. Zato se mora neko pozabaviti nekakvim pravilnikom/zakonom, gde je proizvođač dužan da na pakovanju proizvoda sa novom količinom jasno obavesti kupce da se dogodila promena. U Francuskoj postoji neki zakon za to, doduše ne znam šta reguliše i kakvi su onda propisi.

Ali da, još ako povećaju cenu, onda je to za zatvor.

Sve to stoji, znaju i oni da povećanje cene negativno utiče na potrošače i da se smanjuje tražnja zavisno od elastičnosti iste (vodu ili sličnu tečnost moraš da piješ kolika god da je cena, kolače ne moraš), pa se onda dovijaju na taj način.

Ipak, za sve to najmanju odgovornost snose proizvođači, veći problem je celo makroekonomsko okruženje koje je opet i iznad uticaja ove sekte koja nas je zajahala! Ta sekta je samo imala sreće što je živela u najekspanzivnijem makroekonomskom okruženju ikada, videćemo kako će biti u budućnosti. Prosečan čovek nažalost zaista ne kapira kad se kaže da je plata porasla nominalno 15%, a realno 1% i ne kapira kakav to uticaj ima i na druge cene. Ne kapira da kad ti neko kaže da će plata biti 1000 eur ne znači apsolutno ništa ako ne znaš cenu korpe drugih dobara. Po istoj logici je Sloba mogao da se hvali da je imao rast milijardu % '93-e.

Ovo se odnosi i na bilo koje druge cene, kao npr u jednoj ovde popularnoj temi gde se do pre dve godine pričalo o zlim agentima (koje btw ne volim), alavosti (koje nije da nema), a ne gledaju da postoje fundamentalne i suštinske stvari poput ogromnog povećanja novčane mase iz vazduha i efekat negativnih realnih kamata. Ono što uvek kažem, mi živimo u proseku realnu recesiju! Sad ona može biti kao 2008. kad puca sve ili putem već ozbiljnijeg potkradanja kao sada!

Vrlo hrabro tvrdim da su prosečne marže danas realno manje nego pre 3 godine! Naravno neke su i veće u odnosu na pre (subjektivno baš pomenute cene nekretnina).
 
U Maksiju cvetni trg imate tunu komade u biljnom ulju na akciji - 160g za 140rsd. To je ona njihova robna marka. Tako da... Kupite sada 10tak komada, dok ne vrate staru cenu.

U meku sam kupio 2 mafina sa jajetom i kačkavaljem, salatu + jogurt i 100g pilećih prsa, to sam doneo iz maksija... i posle sam dokupio još jedan mafin...

Mislim da je to bio jedan od najukusnijih duručaka ikada... Pričao sam ranije da lepinju natope sa nekim uljem iz neke boce pre nego što je spoje u sendvič i to je tako ukusno, da nema dalje... Inače lepinje u mafinima su mnogo bolje od onih za čizburger i big mek, hrskave su a mekane, mnogo dobro...

20231201_071213.jpg
20231201_071206.jpg


Na kraju kupio i 3ći mafin... mnogo ukusno... Tako dobra jaja kod kuće jednostavno ne bivaju 😄 Doduše i ta od kuće sa slaninom, prazilukom i sl, budu jako dobra, imaju svoj neki domaćinski ukus... Al dojadi to brate, za nas gradsku decu koja smo odrastali na mek ukusu... Mora to da se menja povrememo... Tako da ukusi nisu uporedivi, jednostavno su oba ukusa dobra i taj kućevni ambijent i ovi mafini...
20231201_073130.jpg
 
Uzbidljiviji je Ljuba82 na tvojoj temi Prva pomoć i zaštita sa svojim dogodovštinama iz mladosti koje bi lako mogle da se pretoče u jedan zanimljiv roman. Momak ima pripovedački talenat, samo ne bi trebalo da nabaca 5 tema u jednom postu, nego da ih lepo proširi i opiše, svaki događaj ponaosob... Uz topao čaj i ćebe natenane bih ove zime, rado jedan takav roman, uzeo u šake... 🙂
 
Promašio si, totalni antitalenat, što dokazuje i to preskakanje, a i večita trojka na pismenim, smorio bi se kao i ja kad sam morao da ih pišem...

Sad gledam tu temu, nije ćak ni u mladosti, to je sve ovih godina, starosti valjda ili mlađoj sredovečnosti...
 
Hehe trojke iz pismenog... Makar si naučio kako da koristiš uzvučnike... 😆

Nemoj da si skroman, nagomilao si uzbuđenja u jednom postu, sa toliko dgoađaja, samo se smenjuju slike u glavi, kako izlećeš, uvek neka akcija i simpatično mi bilo ono da ti je srce zamalo stalo 😄 Preskakanje s teme na temu je jer si pisao post pa si želeo puno toga odjednom da kažeš... zato kažem u romanu bi to sve došlo na svoje mesto... Naizgled običan život momka sa bg asfalta, ali držalo bi pažnju. Naravno za potrebe romana priča se dogradi i uobliči al suština ostaje tu.
 
Veliš ko Kad su cvetale tikve, prilagođeno blokovima? :) Eto zvaću tebe za estetske detalje ako se ikada odlučim na to. ;)

A ta scena jeste bila horor svakako, a pogotovo jer sam već duboko spavao i čuo tu vrisku i sve i onako bunovan izlazim na prozor i bukvalno u nivou preko vidiš i čuješ to i kako svi već viču nemoj, nemoj...
Još moja žena trudna gleda to...ma horor čega ima, nismo zaspali celu noć.
 
Zabavan si, zabavan!!!

Evo da budem u temi. Danas ću jesti tunu. A sutra me ponovo drugar zvao na mek kod njega... Tako da... Jbg... Što se mora, nije teško!
 
Izgleda da i pojedini proizvodi iz meka imaju afrodizijačko dejstvo... 😄 a i meni je toplo oko srca kad me časti...

Nego, da pohvalim SweetDee-jev nov avatar. Sladak neki dečko 👍😉 (ne muvam ga, znam da je strejt, samo kažem 🙂)
 
Izgleda da i pojedini proizvodi iz meka imaju afrodizijačko dejstvo... 😄 a i meni je toplo oko srca kad me časti...

Nego, da pohvalim SweetDee-jev nov avatar. Sladak neki dečko 👍😉 (ne muvam ga, znam da je strejt, samo kažem 🙂)
Hvala Noki, veliki strejt pozdrav :D
 
Jeo sam danas umesto meka Soya sos sa nbgd, kod fontane... Ko nebo i zemlja su prodajna mesta Vuk i Fontana... Onaj lokal kod fontane je kao da te je neko lansirao u 1995. Putovanje kroz vreme kad prođeš kroz ulazna vrata.

Pirinča malo, meso nedovoljno iseckano. Šargarepu rendaju ručno. Ne izdaju račune. Dva neka matorca, jedan poluslep, neka prljava burad, kutije, kao stovarište... Dobro se nisam otrovao... Jeste da je prometno u smislu poziva i online porudžbina, al izgleda kao garaža, a ne restoran...
 
Jeo sam danas umesto meka Soya sos sa nbgd, kod fontane... Ko nebo i zemlja su prodajna mesta Vuk i Fontana... Onaj lokal kod fontane je kao da te je neko lansirao u 1995. Putovanje kroz vreme kad prođeš kroz ulazna vrata.

Pirinča malo, meso nedovoljno iseckano. Šargarepu rendaju ručno. Ne izdaju račune. Dva neka matorca, jedan poluslep, neka prljava burad, kutije, kao stovarište... Dobro se nisam otrovao... Jeste da je prometno u smislu poziva i online porudžbina, al izgleda kao garaža, a ne restoran...
Ja sam obožavao Soyu kod vuka kad je bila u Bulevaru. Sad su cene otišle u nebesa. Činimi se tipa oko 700 dinara neka porcija?
 
Da super su, svidja mi se sto hranu spremaju po porudzbini i sveza je. Mnogo je bolja opcija od kineskih restorana u kojima je hrana vec spremljena.
 
Ako bi se u mesu našli oštri ,, opiljci,, od kamena, stakla ili metala vrlo verovatno bi neko ozbljno odgovarao za teško krivično delo.
A šta je sa sitnim i krupnim opiljcima koštanog porekla ?
Mogu li oni da nanesu unutrašnje povrede ? 🧐

Vrlo raširena pojava je da NE jake osobe u mesarama seku satarom meso i umesto u jednom potežu da preseku kost na primer od svinjske kremenadle ili vrata to čine satarom iz 3-4 puta , te tom prilikom mesto preseka je puno koščatih opiljaka , koji se pranjem kroz mlaz vode ne mogu potpuno ukloniti te i završavaju u šerpi a potom prilikom konzumacije jela ako se odmah ne osete u zalogaju , svojim oštrim ivicama nanose povrede u abdomenu....
 
Ja sam obožavao Soyu kod vuka kad je bila u Bulevaru. Sad su cene otišle u nebesa. Činimi se tipa oko 700 dinara neka porcija?

650 je najjeftinija varijanta piletine ali velika porcija. Bez ekstra dodataka tipa indijski orah, kikiriki i sl. Dostava im je besplatna al su cene veće na glovu nego kad odeš da sam preuzmeš...

Da, spremaju odmah i one kutijice dobro drže toplotu. Minimum pola sata i po hladnom vremenu.
 
Da dopuniim svoj post 😄
....ako se odmah ne osete u zalogaju , svojim oštrim koštanim ivicama nanose povrede u abdomenu....

Te male povrede - erozijje sluzokože zbog vlažnog okruženja postaju upale a time i poremecen odnos dobrih i lošiih bakteriija te u odnosu na obim i učestalost takvih povreda i imamo porast ozbljnih obolenja kod gradjana od upala jednjaka, creva , želuca i debelog creva....

Da se vratim temii
-Šta jedemo ? -
... Vrlo raširena pojava je da NE jake osobe u mesarama seku satarom meso i umesto u jednom potežu da preseku kost na primer od svinjske kremenadle ili vrata to čine satarom iz 3-4 puta , te tom prilikom mesto preseka je puno koščatih opiljaka....
 
You can say that again... Ako već ja mogu Mek iz hiljadu uglova da slikam 😄

Ali danas potupni zaokret!

Divan doručak. Uživao sam. 🤤

3 jaja na oko, 50g pilećih prsa, oko 70g čeri paradajza uz malo rendane šargarepe, hleb i jogurt.

Celokupna uživancija me je koštala cca 400 rsd sa sve jogurtom i hlebom.

20231204_094020.jpg
 
Унео си овим доручком више шећера него што ти је потреба за цео дан. Надам се да ћеш апстинирати од слаткиша до сутра.
 
Ja sam već užinao malopre 😄 sat vremena posle doručka... što bi hobiti rekli, 2nd breakfast

20231204_105651.jpg


Doduše pojeo sam samo 3 čokoladna srca i 3 štanglice plazme...

A koji tačno šećeri iz tih jaja, pilećih prsa, sem tih malenih paradajza i voćnog jogurta (koji vuče najviše šećera) i iz 2 parčeta hleba... Kako to može da bude za ceo dan? 🙂

Činjenica je da sad neću jesti dugo... ali ovo je sasvim dobar jedan obrok za fizički aktivne ljude, za izlaske po ovoj ljutoj zimi itd. 🙂

Plus doručak treba da bude najjači obrok.
 
Просто, не треба ти. Само оптерећујеш панкреас, који сваки пут кад то урадиш ради ненормалним капацитетом; ствараш навику, и изазиваш краткотрајни псеудоужитак, да би после мозак тражио још, и још...

И сам се се одавао облапорству, док једног дана само нисам престао (без неког претераног разлога). Ево, већ 6 месеци не једем скоро ништа слатко, нити ми тело тражи. Лагао бих када бих рекао да сам осетио неку разлику у свакодневном животу и здрављу, али осећам неизмерно задовољство, јер сам одбацио нешто што видим да је свима невероватно тешко да одбаце. Једино кикирикија не могу да се лишим...
 
I ti vocni jogurti su u stvari sam secer.
Ako ih pustis da se ugreju i probas, onda vidis koliko je ukus odvratan, presladak.

To je fora i sa sladoledima. Ljudi ne osecaju dobro ukus hladne hrane.
Danas su sladoledi mnogo sladji i nezdraviji nego pre 20 godina.
 
Da, za jogurt se slažem. Ostatak je običan doručak. 😄 oprosti Goje, ali meni treba... Kažeš, "ne treba ti" ali treba mi. Vox valjda pojede 5 jaja, i ja sad njemu treba kažem da li mu treba ili ne treba. Svi bi da drugima budu nutricionisti. A ne znaju ništa o mom metabolizmu. Treba mi onoliko kalorija da zamenim potrošenu energiju. I to radim već 20 godina. Da unosim više šećera nego što mi treba, gojio bih se.

Napiši mi šta mi treba pa bih ti ja rekao posle ne koliko sam brzo ogladno jer to zavisi od vrste šećera koje unosiš, nego koliko satima ne bih imao energije ni za šta sa vašim preporučenim dijetama...

Ali evo, varijantu tvog idealnog doručka za nekog ko je 187cm i oko 70kg već 20 godina. Baš bih voleo da čujem šta treba da jedem za prvi obrok, a ne šta ne treba.
 
Једино кикирикија не могу да се лишим...
Зашто би се лишио кикирикијa ако ниси алергичан на њега?
Наравно пржени треба избегавати у широком луку а јести печени неслани.
 
3 malena jaja na oko.. ne vide se ispod, nije to bila ne znam koja gramaža... možda 150g, nekih 5 slajseva šunke to je 50g... 7 čeri paradajza + hleb i šargarepa koja nema ni 10 kalorija. 400g sve ukupno, dosta proteina pri tom, vlakna, povrće.. I za to kažu uuu mnogo. 😄 ajde slatki jogurt, slažem se, ima dodati šećer... ali sve ovo ostalo... kako vaš doručak izgleda, živo me zanima?
 
Vrh