Šta je novo?

Šta jedemo?

Hvala na odgovoru 🙂 probaću sigurno kad sledeći put naletim...
 
Mislim po meni je tepih da se gazi i usisava, a ne gleda, nije mi ukras 😄 al dobro..
Jeste ali ne da se gazi sa bljuvotinama u koje ugaziš dok šetaš napolju :) Prosto ne znam kako nekome ovo nije gadno :) To što imaš otirač to ništa ne pomaže :)
 
Gadno je i generalno bezveze da ti sad neko na nedeljni rucak ulazi obuven, mislim, pre svega je besmisleno. Ako ti neko u petak u neko doba noci tu bane, jbg, svejedno je kuca sutra za ciscenje, ko ce sad tu razmisljati o blatu na cipelama.
 
evo svinjskog filea sa crvom. u pitanju je renomirana mesara, posluje sa poznatim restoranima. vlasnik mi je simpatican pa necu da kazm gse je. godinu dana posle incidenta poceo sam ponovo da kupujem kod njega. moram da istaknem da he crv prvobitno bio u mesu pa prodavac nije mogao to da vidi.
desava se. mislimo o tome kad se hranimo u nepoznatim restoranima cak i kada su renomirani
20220504_151041.jpg
 
Al ste gadljivi na patike... kako vam se čini ovaj crv... Mariks više neće u svojoj radinosti samo kefir sa sopstveno uzgajanim gljivama da pravi, sad kad vidi ovo ima i stoku da kupi, napravi mali brlog u dvorištu 😄 od farme do stola, neće Mariks više prepuštati slučaju...

@MC_ šta si uradio s tim mesom, jesi li ga termički obradio i pojedo ili bacio?
 
Sto se mene tice - 🤢🤢🤢

Sve će jednog dana biti pasirano ili u obliku paste sa nalepnicom onoga što jedeš kao sto je Bender pokazao u onom filmu 🙂

Već vidim za decu pakovanja, 100% ukus voća uz sliku voćke i malog astronauta sa natpisom, ovako je jeo Juri Gagarin (ako pobedi proruska opcija) ili ovako je jeo Nil Armstrong (ako pobedi prozapadna strana) U svakom slučaju ješćemo ukusnu pastu... Zubi će malo da prevremeno poispadaju što od šećera, što jer će zaboraviti šta to beše ugriz...

Ovo je brže, ostaje više vremena da se radi, kraće pauze. Praktično dok radiš srčeš to, pauza ni ne treba...

Pravo voće će biti samo za elitu. Jedna jagoda jedan euro. Pa da vidimo kad stomak zakrči koliko će ti bitni gadno...
 
Kupljeno nekad iz nekog razloga, pojedeno nekako bas kad nista drugo nije bilo za jelo :ROFLMAO:
 
Al ste se raspisali danas.. ko će bre sve ove teme da iščita 😊
 
Al ste gadljivi na patike... kako vam se čini ovaj crv... Mariks više neće u svojoj radinosti samo kefir sa sopstveno uzgajanim gljivama da pravi, sad kad vidi ovo ima i stoku da kupi, napravi mali brlog u dvorištu 😄 od farme do stola, neće Mariks više prepuštati slučaju...

@MC_ šta si uradio s tim mesom, jesi li ga termički obradio i pojedo ili bacio?
bacio. mada navidno moze da se jede ako se stavi u sirce pa obradi
 
Је ли има неко од вас, ко има малу баштицу, савете како да се претвори парче земље у баштицу (нпр књигу или неког на јутубу који је лепо објаснио процес)?
Имам једно парче земље 3х7 и још једно 4х12 на које бих желео да засадим нешто, пошто ми је први пут хтео бих прво тај мањи претворио у баштицу па када нешто погрешим да погрешим бар на том мањем делу. Ту никада ништа није расло осим траве и земља је поприлично набијена.
Ја сам почео са риљањем те земље и да комадиће поврћа и сличног отпада из кухиње закопавам ту па бих у марту нешто ту засадио. Па је ли има неко од вас нешто што је желео да зна пре него што је почео са баштом ?
 
Pa realno ne možeš pogrešiti. Riljaš najbolje kad padne kiša, usitniš zemlju i ređaj šta ti se sviđa. Najbolje je da nađeš neki kalendar koji ti pomaže kada šta da zasadiš i kako. Seme dovoljno duboko da bude zastićeno od hladnoće, a ne previše pa da dugo klija. Sve ostalo su detalji, koliko prostora treba biljki, koliko često se zaliva (moji baba i deda zalivaju svaki dan kad je leto), kako se pravilno zaliva, šta uraditi protiv nekih štetočina. I to je to. Za test možeš probati i u saksiji nekoj da posadiš nešto i drži u kući. Bukvalno će sve da iznikne, ja u saksije stalno trpam neko semenje od voća/povrća kad ih pojedem ili koristim za spremanje jela. Nije tu ništa preterano komplikovano, samo je potrebna briga i nega, a to je najnapornije. Čitanje knjiga i slično, mislim da je previše. Jednostavnije je da guglaš, uvek ćeš naći odgovor i savete.
 
Biljku moras gledati svaki dan. Skoro.
AKo mislis da to funkcionise u slucaju da zivis u gradu, a odes jednom u 2 nedelje da to obidjes, to ce lako da propadne.
Tako sam i ja hteo dok me iskusni seljaci nisu odgovorili.
Zato se vise bavim vocem koje raste na drvetu, nego povrcem.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Meni čeri paradajz najbolje uspeva, ne zahteva neku negu, a i skup je u prodavnici pa se isplati. Za neke stvari uloziš veliki trud, dobijes neku smešnu količinu i na kraju skapiraš da bolje da si na pijaci kupio 🤣 Cimaš se mesecima za nešto što možeš da kupiš za 300 dinara.
 
Meni čeri paradajz najbolje uspeva, ne zahteva neku negu, a i skup je u prodavnici pa se isplati. Za neke stvari uloziš veliki trud, dobijes neku smešnu količinu i na kraju skapiraš da bolje da si na pijaci kupio 🤣 Cimaš se mesecima za nešto što možeš da kupiš za 300 dinara.
Gde ti bese imas plac/vikendicu van Beograda? Koliko cesto odes da odrzavas?
Zavisi kako posmatras. Na pijaci si mozda kupio prskano go*no, a ovo si ti gledao od prvog dana.
 
Na 30 km od stana. Odem kad stignem 😁 Ceri mi uspeva bolje, u stvari daleko bolje, nego prvom komsiji koji tamo zivi. Dakle, cilj da se ne odrzava previse, prvo i osnovno da se ne preteruje sa zalivanjem. Komsija se ubi oko baste, a ja/mi obidjemo jednom ili dva puta nedeljno, nekad i redje kad su kise i bolje i vise nam raste 😁

Tako da, nekako mi je idealan za pocetnika, a jos i najukusniji. Pa i najskuplji, ako ne racunamo da sadis nesto egzoticno.

Beli luk me na primer smara zesce i sto se mene tice, ne isplati mi se, jedino ako ga ne jedes u nekim nenormalnim kolicinama. A nemam neke zamerke na kvalitet kupljenog, vece su razlike izmedju mog paradajza i paradajza sa pijace, beli luk mi isti 😂
 
Jel kupujes pravi beli luk a ne ono kinesko jeftino djubre? Cak i ima neku otrovnu supstancu u sebi.
Ja bas volim paradajz. A volim i da kopam oko baste, lopata, asov i sl. Baci neke slike ako imas.
Sto se tice zalivanja to su opste poznate stvari, previse vode gusi biljku.

30km je odlicna kilometraza. pod nosom bukvalno :)
 
Previše vodi guši biljku koja je u saksiji. Ona na zemlji će to preživeti, jer voda ima gde da ode, tamo će brzo otići, a i zbog sunca brže i ispari. To jedino da sad pored svake biljke da se svaki dan gurne mali kolac u zemlju i da se vidi da li je još uvek vlažna. Ali leti je pa i bitno skoro svaki dan zalivati, posebno paradajz i krastavac.
Meni čeri paradajz najbolje uspeva, ne zahteva neku negu, a i skup je u prodavnici pa se isplati. Za neke stvari uloziš veliki trud, dobijes neku smešnu količinu i na kraju skapiraš da bolje da si na pijaci kupio 🤣 Cimaš se mesecima za nešto što možeš da kupiš za 300 dinara.
I sa ovim se slažem. Imati veliku baštu i truditi se da nešto izađe iz nje mora biti "profitabilno". Malo parče ne vredi, to je ogroman trošak vode i vremena, za par kila voća i povrća.

Ko voli da kuva i da koristi začine, ja preporučujem uzgajanje začina, to može i u kući. Brzo raste, lako je negovati ga, samo treba znati i kako pravilno da se secka biljke, tako da ona nastavi da raste i daje nove listove.

Nekome je možda sve to isplativo zbog osećaja da je nešto stvorio za sebe što može da iskoristi. Ali bašta je jako zahtevan posao.
 
Хвала на саветима.
Мени је ово у дворишту па ћу врв бити ту 19/20 дана.
Ја сам мислио лук да засадим јер мсм да не прође дан а да не поједем бар 1-2 главице, а и колико сам схватио то је најтеже да пропадне. Исто тако бих нешто што рађа чешће, типа зелену салату или тако нешто по мало.
 
Da vratim vreme, a i da nemam dosadne roditelje, samo bih ceri sadio. Valjda cu se sledece godine izboriti :ROFLMAO:

Oni dodji i igraju se i sade sve i svasta i ono ili propadne ili je toliko malo da je sav trud bio uzaludan prakticno. Zasadis ceri i on samo nice i nice, mesecima ga jedes i koristis, najedes se zrelog, sutra je vec novi sazreo. Na jednakoj povrsini zasadis papriku i trudis se oko nje i dobijes par komada koje si mogao da kupis za smesne pare :ROFLMAO:

Svasta sam sadio i sve mi je iskreno nekako besmisleno osim cerija ako ne zelis bas ozbiljno da se posvetis tome. Ceri i zacini i te sitne stvari.

A narocito se ne bih smarao sa tim podzemnim ili delimicno podzemnim biljkama poput krompira, luka... gde em ima posla, em kilogram kosta ispod sto dinara.

Racunaj da ti ceo ovaj prvi red na slici pojedes za jednu nedelju samo ti, a u prodavnici to kosta koliko, 150 dinara?

luk-iz-arpadzika.jpg


Na toj povrsini zasadis cerija koji ce ti radjati u vrednosti od par hiljada dinara.

Mada, dobro, gaji ono sto jedes i sto volis. I igraj se na kraju krajeva, neces puci puno novca, a steci ces iskustvo, pa ces u sledecu godinu uci pametniji i znati sta ti je ciniti.

Ima tu mnogo stvari poput koliko sunceve svetlosti imas u tom dvoristu itd. Ali sto se mene tice, pre bih se igrao i eksperimentisao na pocetku pa video sta mi odgovara nego previse ulazio u tematiku. Osim ako ne zelis profi da se bavis time. Dobro si poceo, sad odluci sta hoces da sadis, procitaj osnovne stvari i kad se sadi i kako i piči.
 
Evo da napišem kako je moj deda nekada sadio baštu i kako je se ja sećam kada sam kao klinac sa njim išao
i čeprkao tamo..

U okviru njive gde je npr. posejao kukuruz jedne godine, a druge neku drugu kulturu, pošto se nikada dve godine uzastopno ne seje isto, deda bi ostavio jedno parče zemlje npr. 5m x 10 ili 15m, gde bi sadio baštu svake godine.. I onda na par metara poseje tikvice, pa par metara paradajz, zabode pritke kao kupe da taj paradajz ima uz nešto da se popne, pa onda na metar, dva posadi luk, pa paškanat, pa šargarepu, pa boraniju, pa grašak itd. i onda najveći prostor ostavi za krompir.. pasulj je sejao uvek uz stabljike kukuruza u toj njivi, da pasulj ima oslonac, pošto se i on čini mi se nešto pentrao.

On je u tu baštu odlazio svaki, ako ne svaki drugi dan i bavio se održavanjem, zalivanjem itd, dakle, potreban je svakodnevni rad.. i bašta je uvek tako lepo izgledala, sve pod konac, to je meni kao klincu bilo mnogo zanimljivo.. ono sa poljskog puta vidiš samo visoki kukuruz, a onda hodaš kroz to par metara i nailaziš na tu čistinu gde je bašta, sa svih strana zaokružena...pa kad iskopavamo mladi krompir u maju.. lepa sećanja.. On je to sejao semenkama koje su se kupovale u poljoprivrednim apotekama. Koliko se sećam, kupiš kesicu jeftino sa semenkama povrća i samo pospeš u zemlju, naravno pripremljenu i nađubrenu, zaliješ i zatrpaš.. posle ide održavanje.

Lepo je to veoma, kad vidiš plodove svog rada... Da, za paradajz je spremao sadnice, u neku kutiju sipa zemlju i semenke paradajza, onda to sve nikne, pa kad malo porastu onda raščupa i u čaše od jogurta presadi sadnicu po sadnicu.. kad još malo ojačaju onda ih presadi u baštu.. Paradajz znam da je prskao, valjda nekim rastvorom plavog kamena.. ili je sa tim prskao vinovu lozu, ne mogu da se setim.

To bi otprilike bilo to.
 
Al ste gadljivi na patike... kako vam se čini ovaj crv... Mariks više neće u svojoj radinosti samo kefir sa sopstveno uzgajanim gljivama da pravi, sad kad vidi ovo ima i stoku da kupi, napravi mali brlog u dvorištu 😄 od farme do stola, neće Mariks više prepuštati slučaju...

@MC_ šta si uradio s tim mesom, jesi li ga termički obradio i pojedo ili bacio?
Mariks odavno ne kupuje piletinu i svinjetinu ;) Jedino junetinu jer presušio izvor :D
 
Тиквица је веома захвална, лепо рађа и може да се комбинује у разним јелима (поховање сечене, поховање рендане, динстање са разним поврћем, кување са разним поврћем, пуњење попут паприка).
 
Da vratim vreme, a i da nemam dosadne roditelje, samo bih ceri sadio. Valjda cu se sledece godine izboriti :ROFLMAO:

Oni dodji i igraju se i sade sve i svasta i ono ili propadne ili je toliko malo da je sav trud bio uzaludan prakticno. Zasadis ceri i on samo nice i nice, mesecima ga jedes i koristis, najedes se zrelog, sutra je vec novi sazreo. Na jednakoj povrsini zasadis papriku i trudis se oko nje i dobijes par komada koje si mogao da kupis za smesne pare :ROFLMAO:

Svasta sam sadio i sve mi je iskreno nekako besmisleno osim cerija ako ne zelis bas ozbiljno da se posvetis tome. Ceri i zacini i te sitne stvari.

A narocito se ne bih smarao sa tim podzemnim ili delimicno podzemnim biljkama poput krompira, luka... gde em ima posla, em kilogram kosta ispod sto dinara.

Racunaj da ti ceo ovaj prvi red na slici pojedes za jednu nedelju samo ti, a u prodavnici to kosta koliko, 150 dinara?

luk-iz-arpadzika.jpg


Na toj povrsini zasadis cerija koji ce ti radjati u vrednosti od par hiljada dinara.

Mada, dobro, gaji ono sto jedes i sto volis. I igraj se na kraju krajeva, neces puci puno novca, a steci ces iskustvo, pa ces u sledecu godinu uci pametniji i znati sta ti je ciniti.

Ima tu mnogo stvari poput koliko sunceve svetlosti imas u tom dvoristu itd. Ali sto se mene tice, pre bih se igrao i eksperimentisao na pocetku pa video sta mi odgovara nego previse ulazio u tematiku. Osim ako ne zelis profi da se bavis time. Dobro si poceo, sad odluci sta hoces da sadis, procitaj osnovne stvari i kad se sadi i kako i piči.
Kada se sadi ceri i koje seme koristis ?
Koliko traje biljka, jel vise godina ?
 
Vrh