Šta je novo?

Šta jedemo?

Eto, a ja čak u napomenama kad poručim palačinke napišem da mi stave upola nutele od koliko inače stavljaju

Često kupim i prazne palačinke pa sam stavim džem
Čuvaj to za sud kao opravdanja, u fazonu, jesam nasao nacin da jedem za dz u Meku, ali sam ustedeo nutelu palacinkarnicama 🤷
 
Čuvaj to za sud kao opravdanja, u fazonu, jesam nasao nacin da jedem za dz u Meku, ali sam ustedeo nutelu palacinkarnicama 🤷

Ti bi baš da zvučim kao totalna bu**** 😆

Ne mogu toj kompaniji ja da doskočim, koliko su u oni već u plusu sa mnom...

@mariks da, to je legalan način sakupljanja poena, to nije tajna... tajna je ubrzati ga 😄

Pobogu, pa rekao bih odmah da je samo od toga koliko sam sakupim poena, ne bih se hvalio da ima još neki način...

Danas sam jeo Soya piletinu sa indijskim orahom tu ide još pirinač, soja sos, mešano povrće - kupus i šargarepa... To pojedem barem dva puta mesečno...

20231021_233249.jpg


Kažu da je indijski orah afrodizijak, neće mi mnogo značiti ove noći 🙂
 
Читајући ово за бесплатни ручак у Меку подсетило ме кад сам пре једно 15, 20 год често ишао на пљескавицу у блок 44 код пијаце, да ли је то био Даф ваљда или нешто друго не сећам се, али је увек била гужва и имали су безброј прилога, свега и свачега,
код њих је било правило да сам себи стављаш поједине прилоге у пљескавицу, а била је нека фора да су рецимо средом или уторком увече (не могу да се сетим тачно дана) сви прилози били бесплатни и урнебес и кајмак и печене паприке и милион неких разних чуда и мешавина
и онда су долазили људи из околних зграда који уопште нису ни наручили пљескавуцу, већ са оним пластичним кутијама и кашикама трпали што више свега, сећам се испред мене нека баба је бар једно пола киле урнебеса стрпала у кутију.
 
Poslednja izmena:
Stvar je u tome da u velikim restoranima, pogotovu tipa kao što je Mek, dnevno se bace ili ''potroše'' (mimo prodaje) brda i brda hrane. Imao sam ortaka koji je radio u Meku jako dugo. Ne sećam se svih detalja ali se sećam da im padnu desetine zemički, burgera, priloga... koji se samo šutnu u stranu, sačekaju kraj smene i onda ih čistačica pokupi i baca u kantu. Isto tako, ne znam koji broj burgera i koliko litara sokova dnevno ode tako što oni sami ućare ili smažu kad šefovi ne gledaju.

Pored toga, dakle pored hrane izgubljene ili potrošene na taj način (nezgoda ili zaposleni konzumirao) imamo situaciju da se još toliko hrane baci iz ovog ili onog razloga.

Sve to potvrđuje da hrane i dalje ima dovoljno, i da nema opravdanja da bude skupa ili - skuplja. Sad, neko nekad kaže ''ne ne, treba da bude skuplja da je ljudi ne bi bacali''. Ali to niti rešava problem bacanja, niti je u redu da zbog 1% kupaca koji bace nešto, 99% preostalih ispašta. Kao što ni naplata kesa nije eliminisala kese u rekama. Elem, hrane ima dovoljno, problem je jedan deo ljudi. Oni koji se prema njoj ophode bahato pa bacaju, i oni koji bi na njoj da profitiraju više nego što moraju.


Koliko god kliše zvučalo, Gandi je bio potpuno u pravu kada je rekao ono ''na svetu ima dovoljno za svačiju potrebu, ali ne i za svačiju pohlepu''.

Zato ja i nemam razumevanja i empatije prema velikim preduzetničkim entitetima i kompanijama, jer znam da koliko god oni kukali i lagali, većina njih mlati dobre pare, većina njih svake godine sve više zakida i svoje kupce i svoje zaposlene. I većina njih se toliko razbacuje svojim resursima i bogatstvima da bismo mogli da imamo svih resursa za još jednu celu planetu, ali pohlepa i patologije ljudi na vrhu ne dozvoljavaju da svima bude lepo. Zato da sutra neki kupac ućari od Meka i 30 besplatnih ručkova, mene to ne bi ni potreslo ni zanimalo, jer znam da se toliko protraći ili baci samo u jednom restoranu dnevno. Ono što velikim kompanijama i bogatašima ne znači ništa, običnom čoveku znači puno.
 
Ti bi baš da zvučim kao totalna bu**** 😆

Ne mogu toj kompaniji ja da doskočim, koliko su u oni već u plusu sa mnom...

@mariks da, to je legalan način sakupljanja poena, to nije tajna... tajna je ubrzati ga 😄

Pobogu, pa rekao bih odmah da je samo od toga koliko sam sakupim poena, ne bih se hvalio da ima još neki način...

Danas sam jeo Soya piletinu sa indijskim orahom tu ide još pirinač, soja sos, mešano povrće - kupus i šargarepa... To pojedem barem dva puta mesečno...

Pogledajte prilog 177653

Kažu da je indijski orah afrodizijak, neće mi mnogo značiti ove noći 🙂
Ewwww Soya. Kad sam jeo tamo pre nekoliko godina bila mi najgora kineska hrana, bezukusna. Ti si vocka cudnovata Noki
 
Svaka ti ko u Njegosa, Zione.
Vegani prave pljeskavice od soje. 🤣
 
Ewwww Soya. Kad sam jeo tamo pre nekoliko godina bila mi najgora kineska hrana, bezukusna. Ti si vocka cudnovata Noki

Kod tih Kineza je sve u sosu koji si stavio... ja volim ljutkasto i začinjeno... Naša hrana je ukusnija... Plus ovo i nisu Kinezi, nego evropeizirana varijanta brzog obroka sa piletinom, rižom i povrćem, što meni na svakodnevnom nivou treba 🙂
 
Kod tih Kineza je sve u sosu koji si stavio... ja volim ljutkasto i začinjeno... Naša hrana je ukusnija... Plus ovo i nisu Kinezi, nego evropeizirana varijanta brzog obroka sa piletinom, rižom i povrćem, što meni na svakodnevnom nivou treba 🙂
Mister Wang mi je favorit kod kineske brze hrane i pokojni Luka Tao ali je zatvoren. Black & white je najgori
 
Zato imamo ovu temu da ne bi slušali njihove ,,analize".
 
Pa platio sam. Ne mogu da se setim kad sam poslednji put jeo u Meku. Nekada je bio skup, danas i ispadne ok. Ranije smo pricali kako na zapadu sirotinja jede u Meku, a kod nas je bilo kao nesto fensi, sad i mi polako dolazimo do toga :ROFLMAO:
 
Nije da nije skupo, ali sinoc prolazim pored restorana domace kuhinje, pomfit kilogram 2000, becka snicla 150 grama 400 dinara. 150 grama mi je malo, znaci dve becke i sto grama pomfrita je vec 1000 dinara. A gde je salata? Gde je hleb? Kakva Maraja Keri, daj 'leba.

Ovo sa slike iz Meka je 1000 dinara. A posto sam narucivao sa Wolta, gledao sam druge restorane gde je samo burger 800 i nesto, pa da sam jos uzeo i salatu, pomfit i pice, izaslo bi me daleko skuplje od Meka.

Pljeskavica, kao neka nasa hrana, je bila neuporedivo jeftinija od Meka. Uvek smo ko klinci furali tu pricu, sto bih jeo u Meku kad mogu za te pare da se ubijem od pljeskavica. Evo sta na primer nudi Zar, koji je nista spec.

Capture.PNG


To je do skoro bilo fazon pljeska punjena nekih 320, pomfrit nekih 100 i koka kola nek je i 100, ukupno 520, sad je 1090, odnosno skuplje od Meka gde pored burgera i pomfrita dobijes i salatu. A nemamo vise ni onaj argument da je nase meso u pljeskavicama kvalitetnije nego njihova plastika u burgeru.

Dakle, skup jeste i dalje, ali nije skup u poredjenju sa drugim restoranima brze hrane, sto je nekada bio.
 
Zavisi kako se gleda, koliko mesa si imao u tom mek burgeru za oko? Mislim da jedva dobaci do 100gr, ako i toliko. Ovde na drugom linku imaš 350gr pljeskavice (kao ta 3 burgera), koka kolu koja nije sirup, pomfrit, jedino za salatu moraš da dobaciš :) Smešno mali burgeri su u meku, a ti burgeri od 800 i više takodje imaju mnogo više mesa.
 
Sasvim sam siguran da 350 grama ne znaci 350 grama mesa. U svakom slucaju, sve i da su u pravu, ne sporim, samo kazem da ipak sada pricamo u tome i tu nesto racunamo. To nekada nije bilo uporedivo, za cenu Big Mek obroka si mogao da se ubijes u nekoj nasoj brzoj hrani, znaci, daj pljesku, daj pomfrit, daj palacinku, daj pivo, daj sok...
 
Što jes jes, mek je bio fensi. I dan danas je ostalo to tako da su uvek redovi u njemu dok drugi fast foodovi obično nemaju nikakav red iako dobiješ više hrane. Doduše ovde u Beogradu jeste zeznuto, punjena pljeskavica 500din negde, ali zato po unutrašnosti i dalje su oko 300din. I u meku do skoro (relativno) bilo dva čiza 220din, sad jedan 250din i dobiješ skoro samo hleb, daj bože da osetiš meso. Bio sam u meku sa klincem pre neki dan, voli da pritiska one tablete za poručivanje, uzeo dva čiza i pomfrit za mene, morao sam da dojedem u drugom fast fudu :)
 
Vrh