Uh, mislio sam i ja da se ne petljam sa pričom na široko, al ajde... Ja sam običan kupac, nemam veze sa proizvođačima meda, udruženjima, pakerima, niti koga protežiram, da me neko ne shvati pogrešno. U prvom postu nakon objave rezultata, pošto sam pogledao spisak ko je prošao, ko nije, napisah da je interesantno da isti pakeri imaju i ispravan i neispravan med. I da kupac zapravo ne može biti siguran u njih jer oni u narednoj turi mogu da zarotiraju u koji će da dodaju "nešto". Dakle, kontrola, kontrola, kontrola, kao običnom malom čoveku jedino to može da bude kakva takva sigurnost. Ja sam detaljno iščitao rezultate i shvatio da su u analizi bili samo uzorci meda iz velikih marketa. Konkretno Naš med se prodaje samo u Lidlu, nema ga u drugim marketima i to samo bagremov med. Oni pakuju još i cvetni i lipov i ne znamo za njih kakva bi bila analiza. Što se tiče laboratorije, pogledao sam i nju, ona je za kokretnu analizu akreditovana od aprila 2023. Ima na sajtu laboratorije sertifikat, isti sertifikat može da se proveri na sajtu Akreditacionog tela Srbije. Sama laboratorija postoji od 2021.g. Takođe juče sam nakon vaših objava pogledao pomenuti intervju i još neke. Čovek koji je ispred firme koja izvozi med u EU je slagao da metoda kojom je rađeno ispitivanje nije za med, nego za rakiju. Na sertifikatu je jasno istaknuto za šta je sve metoda sertifikovana, uključujući i med (ako se dobro sećam nivo C-4) i to mu je Rodoljub i rekao. Kako sam ja shvatio SPOS je obuhvatio udruženja pčelara, koliko videh na njihovom sajtu spisak je oko 200 njih. A ako su u tim udruženjima mali pčelari, delovalo mi je da je to ok priča, da oni mogu da plasiraju svoj med, da ih ne ucenjuju veliki pakeri cenom ili kako to već biva (otkup malina, mleko itd.) E sad šta se dešava u pozadini priče i u kojoj meri, to stvarno u početku nisam skapirao. Kad je Beki napisao izguglah i videh da je Brnabićka bila tamo par puta. Što je sa jedne strane i ok pošto je država dala novac (to jest svi mi) a sa druge strane kad je oni toliko hvale onda je odmah i sumnjivo
I predsednik SPOS-a je rekao da je ceo pogon finansiran iz tri izvora država, opština Rača i kredit koji su uzeli. Koliko sam pogledao on je prošle godine hteo da da ostavku, pošto navodno pčelari nisu hteli da predaju med u pogon, ali ništa od ostavke
(Inače u biografiji čovek ima toliko pozicija u raznim udruženjima, odborima, da ne poveruješ). Ono što još budi sumnju jeste činjenica da je Udruženje potrošača iz Pančeva koje je naručilo analizu osnovano pre mesec dana. Ja sam se prosto odlučio da po lotu koji je prošao analizu uzmem taj njihov med. Sledeći će biti neki drugi. Ja ovaj forum doživljavam kao mesto gde mogu da se dobiju i valjane i korisne informacije. Trudim se koliko mogu da istražim pre objave, pa da i moje budu takve. Beki, tvoj odgovor mi nije bio jasan da li se odnosi na konkretan med (u smislu da postoji neka priča iza njega), moj post (u smislu da ih protežiram) ili nesto treće
. Sad mi je jasno na šta si mislio. Moj izbor se odnosio na ono što se nudi u prodavnicama, jer verovatno većina ljudi tamo kupuje, možda i grešim. Izvinjavam se što udavih....