Šta je novo?

Šta jedemo?

Tako ce moje komsije biti bogatije pa ce i meni biti bolje.

Bravo
pravo sttaro Bgd razmišljjanje
😄👍😄👍😄

Jadni gladni i siromasni Dorcolci, daj da im pomognemo

IMG_20231018_161845.jpg

🤣

Posto se u temi Lidl prica o hrani ,kao prizvodjac( pcelar) , da dam strucno objasnjenje o trenutno aktuelnoj dezinformaciji da je 95% meda falsh. Ta prica je trenutni rat izmedju SPOSA I ANALABa sa pakerima meda. SPOS ima interes od podatka da 95% meda je falsh ili sadzi secer jer SPOS plasira pravi med i nema sanse na nasem malom trzistu sa uvoznicima i pakerima. Na trzistu je uzorkovan samo med koji je u marketima a tu nema meda pcelara tj medara. Pakeri se bune i tvrde da oni otkupljuju med od pcelara i da su pcelari krivi jer hrane pcele. To visestruko nije tacno. Oni kupe malo naseg meda i sa njim krste falsifikate . PDalje pcele sve i da hocu ne mogu hraniti secerom. Evo vam mojih 300 kosnica pa ih nahranite. Treba vam 300 kg secera i 2 minuta po kosnici i to da sacekate mrak. Znaci 10 sati nocu da ranim pcele ? Od 1kg secera napravice 0.5kg kobajagi meda ,sto znaci da 40 dana/ noci ranim pcele i 12 tona secera( 12000 evra). Zar iko misli da ako imam u dzepu 12.000 evra da cu nocima hraniti pcele ? I ono najbitnije PCELAR je covek koji cuva pcele a usput neko postane i MEDAR ako se izbori sa prirodom ,klimom,zagadjenjem,politikom,propisima...... I kako neko rece, med je skup. Dakle, potrosaci zele falsifikat. Nekad je med bio 60 din ( 10 maraka) i na tri pase godisnje se dobijalo preko 100 kg meda a sad je med 8 evra i jurnjavom na 5 pase ove godine dobilo se 5 kg po kosnici. Posto priroda daje sve manje nektara pcelama zadnjih 20 godina sta mislite koja ce cena biti sledece godine? Zato kad kupite kilo pravog meda dobro ste investirali i u svoje zdravlje i u buducnost jer zahvaljujuci pcelarima , medarima i pcelama imate jabuke,kruske,sljive,tresnje,maline,suncokret,repicu......

A SPOS pravi onaj Nas med, ciju fabriku otvara Brnabiceva, jel tako?

Pa da. SPOS se smuvao sa vlastima pa sad kusa corbu. Svako gleda svoj interes a dok se oni tuku sitni stradaju. Inace jedna kosnica godisnje kosta 78 evra da bi prezivela do naredne( sace,ramovi, organski skupi lekovi,jeftin dizel za selidbu,pribor oprema,analize,takse,araci.....). Prinos bio 5 kg po kosnici puta 8 evra je 12. 000 evra bruto prihod . Odbijes zakup tezge i ambalazu i neto nece biti ni 6.000 evra. A kostale su me 24.000 evra. Drzava daje 800 din po kosnici pomoc tako da sam u minusu ove godine 18.000 evra. E zato da bih docekao i preziveo ne kukam okolo nego radim namestaj po meri za male pare da bih odrzao pcelinjak. A med ne mora da se kupi . Meni ne smeta jer se ne kvari a sve gori su prinosi. A pcele vrede. 300 kosnica je 60.000 evra.

Zanimljiva priča o pčelarima, medarima i noćnim čuvarima i ko se s kim ušemio... uz svu matematiku koja priču prati...

Jel može za nas sa jeftinijim ulaznicama u jednoj rečenici GDE da kupim pravi MED, a da nije suviše komplikovano?

Bila je izlozba na Tasu i tu je bilo 100 izlagaca, bar 50 pcelara i 90 % pravog meda. Sada jednostavno mozes kupiti kod mene na stalnom standu kod starog Merkatora. A ako sumnjas imas preporuku i za druge casne kolege. Izvini,umem da radim svasta ali ne umem u jednoj recenici da dam odgovor.

Cak i u marketima mozete kupiti med. Gledajte da je tegla cela kristalisala. Ako ne volite kristalisan med onda ga zagrejte na 50 stepeni vise sati i vratice se u tecno stanje bez prevelikih gubitaka kvaliteta.

Pa hoće ćovek da se malo družimo, svi zajedno... :ROFLMAO:

Zao mi je ali druzenja nema a ni politike. Od posla vreme nemam. Lepo je da se salimo u moru gluposti. A ko trazi med, namestaj i drugo tu sam. Osim meda imate i vrednije stvari, propolis, polen,mlec,pergu.

Kako precizno da te lociramo kod Merkatora?

Druzenje nije obavezno. Pozeljno je da se nadjemo u isto vreme, naprave se 2-3 fotke promocije pa se stavi fotka na instagram ili fejs na kojoj ima puno ljudi ispred standa. Ljudi vole na fotkama da vide guzvu i zadovoljne musterije.
Naravno ako Medek zeli da ispromovise, ako ne, nema veze ;)

Ne postoji nacin da uzmem sve pare ovog sveta. I kad bi uzo sve pare nebi mogao da ih potrosim i kupim sve. Cak i kad bi kupio sve sto pare mogu kupiti, sta da radim posle? Med se ne kvari. Prodace se kad -tad.

Bila je izlozba na Tasu i tu je bilo 100 izlagaca, bar 50 pcelara i 90 % pravog meda. Sada jednostavno mozes kupiti kod mene na stalnom standu kod starog Merkatora. A ako sumnjas imas preporuku i za druge casne kolege. Izvini,umem da radim svasta ali ne umem u jednoj recenici da dam odgovor.

Ne sumnjam. 🙂 svratiću...

Jel kristalan med znači da nije suviše tečnog stanja? Ne znam šta mu dođe kristalan med i kako to da proverim.

Ne treba da se izvinjavaš ništa. Nego meni to treba, suština, gde je med. Ostalo nek čitaju koga zanima, nije problem da za druge objasniš celu proceduru i problematiku. Uvek ima nekog koga to zanima, možda čak i većinu. Ja kad sam video 18 brojki, 18 nekih brojeva u jednom postu, sve mi se izmešalo i ništa nisam razumeo, ostalo je samo pitanje... Gde je med? I hvala ti na odgovoru.

Vrh