Šta je novo?

Šta jedemo?

To sad neke narodne izreke? :D

650 kinti, 10 komada.. :cool:
 
Nisu oni u Pancevu divljaci da lupaju sakom o sto 🤦‍♂️
 
@Noki kako uspevas da se ne ugojis pored tako kaloricne hrane?
 
To sad neke narodne izreke? :D

650 kinti, 10 komada.. :cool:

Inspiracija si mi kao Čak Noris.. 😁

Mislim da je u walteru jako slična cena, ako ne i ista.

Nisu oni u Pancevu divljaci da lupaju sakom o sto 🤦‍♂️

Ali kad je rekao "beogradsko blato" 😄 to su njihove neke lokalne sintagme o kojima mi nemamo pojma, pa se izleteo 😊

@MC_ Ja pešačim otkad sam završio obrok i ponovo sam gladan 😄

Popio sam kvas, ne sećam se kad sam ga poslednji put pio.. Ukus me ne oduševljava, ali aftertaste je odličan!
 
@Noki Jesi li ikada tokom života imao drastičan višak kilograma?

Nikad.

Prošle godine sam bio najdeblji. Nisam se merio al vidim po slikama da sam imao donekle vidljiv stomak u majici prošlog leta a sad sam u svim istim majicama ravan, tako da sam možda smršao nekih 5,6 kg...

Pokvarila mi se vaga i ne mogu da se izmerim...
 
Ja sam skinuo 4% masti i šlaufčić sa stomaka izbacivanjem mlečnih proizvoda iz ishrane..
 
Ovde sam najdeblji što sam ikad bio... Molim samo Igora da obriše post kasnije jer ne želim da večno stoji 😄 nego samo da pokažem danas akterima razgovora 🙂 hvala 😊

Ovo je od prošle godine, a danas sam u toj majici ravnog stomaka.

InShot_20230715_181550281.jpg
 
Evo da ne bude samo Mek 😄

Ovaj sladoled je 380.. to je srednja čaša kojoj odgovarju 2 kugle... Oseća se da je kvalitetniji od flarija svakako... ali količinski je malo manji i dosta skuplji... Uzeo sam crnu ribizlu i kokos...

Pogledajte prilog 167151
Ukusi su različiti ali meni je crna ovca izvikana. Dobar je sladoled ali mi je Koki mnogo bolji, a uz to ove godine i jeftiniji, 150din kugla. Ko nije probao svaka preporuka.
 
@MC_ Pa ja i ponavljam da sam inače mršav...

@Bender Rodriguez ne znam koliko ti imaš kg al ja ti savetujem da ostaneš bucko, samo budi malo aktivniji i uživaj u ukusima koje voliš...

Ne opterećuj se. Svi mi imamo neke strasti. Tebi je to hrana. Normalna je stvar. Samo zbog zdravlja, tim aspektom se pozabavi, da bude manje štetna ili da se barem krećeš dosta.
 
Пре 7 месеци сам због неког здравственог проблема из исхране морао да избацим сухомеснато (кобасице, чварке, сланину, саламе, паштете…), свињетину, роштиљ ( осим белог меса) пиво (што ми је најтеже пало) и да драстично смањим слатко и шећер у исхрани,

кад сам први пут чуо мислио сам да нема шансе зато што сам велики гурман, међутим озненађјуће лако сам се навикао

могу да једем што више млечних производа, сиреве, кисело млеко, јогурт, кајмак,
разна теста пите, буреке, хлеб, тортиље итд само да нема квасца или да буде у мањим колчинама, јаја, што више кафе, воде, воћа, бело месо и батак, џемове, кикирики, орахе, ајвар…понекад ракију

једем количински исто, једем касно, никад не вечерам пре 1 ујутру, нисам повећао физичку активност, чак сам је и смањио

и сам од себе, без намере, само променом исхране сам смршао око 12 кг за месец, месец и по,
буквално ми се испумпали стомак и образи, нестао подваљак, вратио сам се на тежину из средње школе малтене преко ноћи и та тежина ми се одржава, дакле само променом исхране.
 
једем количински исто, једем касно, никад не вечерам пре 1 ујутру, нисам повећао физичку активност, чак сам је и смањио

и сам од себе, без намере, само променом исхране сам смршао око 12 кг за месец, месец и по,
буквално ми се испумпали стомак и образи, нестао подваљак, вратио сам се на тежину из средње школе малтене преко ноћи и та тежина ми се одржава, дакле само променом исхране.
Kako je ovo uopšte moguće???!!! 😄☹️😠🤷‍♂️
 
Mного калорија се унесе течносима, а када нису масне (млеко, јогурт) ни не приметиш да си их унео. Па само ако пијеш 5 пива мање недељно то ти је скоро па један дан исхране мање, а ако је Ђиги имао здравствених проблема могуће да је смањио и кокаколе и остале сокове.

Ово за јело увече се примило у "развијеном" свету, где је најбољи дијетарни савет да једеш мање, па ако не једеш после 6/8/... ти имаш оброк мање па мршавиш, док за нас то и није неки савет (~11% гладује). Исто тако и ја се не сећам када сам последњи пут вечерао после 10, а никада нисам био дебео у животу.
 
Kako je ovo uopšte moguće???!!! 😄☹️😠🤷‍♂️

Мислим да избацивање пива и алкохола игра ту велику улогу.

Ја сам јео цео живот онако гурмански, масне и јаке гулаше, паприкаше, цео тигањ моче прелијем преко пире кромпира, па суво месо, чварке, кобасице, шваргле, пљескавице, пице,
а још сам волео и најобичније паштете и саламе са брдо мајонеза, масне супе и чорбе и све то залијем великим количинама пива,
поред тога 2 кашике шећера у кафу, па ону јакобс милка из кесице и слатко сваки дан у сваком облику без изузетка,

све сам то преко ноћи избацио из исхране, али апсолутно све од набројаног избацио, једино поједем некад пљескавице и ћевапе

и сад само сиреве, кајмак, кисело млеко, питу са сиром,
проју, џем намажем на тортиље, бело месо, са батака скидам кожицу, у кафу уместо шећера сипам млеко,
банане, трешње, кајсије…кикирики, ораси, пасуљ, спанаћ, рестован кромпир итд
 
Mного калорија се унесе течносима, а када нису масне (млеко, јогурт) ни не приметиш да си их унео. Па само ако пијеш 5 пива мање недељно то ти је скоро па један дан исхране мање, а ако је Ђиги имао здравствених проблема могуће да је смањио и кокаколе и остале сокове.

Ово за јело увече се примило у "развијеном" свету, где је најбољи дијетарни савет да једеш мање, па ако не једеш после 6/8/... ти имаш оброк мање па мршавиш, док за нас то и није неки савет (~11% гладује). Исто тако и ја се не сећам када сам последњи пут вечерао после 10, а никада нисам био дебео у животу.

Да, пиво има велики значај што се тиче килаже, а сокове никад нисам ни пио, у занемарљивим количинама.
 
Ma verujem, ali ne pijem ja. Nije meni to problem. A čini mi se da imamo i slične hrane u opticaju. Samo što mislim da kad bih je ja jeo još tako kasno, da bih se još više ugojio.

Sve što čitam ovde govori u prilog nekim mojim, i zapažanjima profesionalnih naučnika i istraživanja.
 
Ја сам навикао касно да једем годинама, цео живот, тако да ми то не смета

и сада ја једем касно, па сам смршао само променивши исхрану.
 
Moj drugar iz detinjstva Aleksa, koji je bio ambiciozan, dobije stipendiju i ode u USA. Siromašni student momentalno je shvatio da ne zna ništa da kuva, a to beše 80-ih kada su telefoni još radili na žicu: Kevo, u pomoć! Kako se kuva pasulj? Ti prvi pasulji su ga koštali stotine $$ - dok se nije nekako priučio.

Ja sam se u tuđini, gde se onomad zadesih silom prilika, malo bolje snašao. Za to su zaslužne bile dabome žene, mati, obe nane, ali najjači kuvar u porodici bio je ujak. Žene su kuvale za 5+, ali on je unosio ljubav i strast u svoja kuvanja. Govorim o klasičnim jelima: pasulji, sarme, musake, čorbe, itd. Sve je to ostalo zapisano negde na dnu moje lobanje, a pri tome ne mislim na recepte, već na taj radosno-posvećeni odnos prema hrani i kuvanju.

Da bi se inicirala moja pritajena kulinarska priroda, bilo je potrebno da se stvori i odgovarajuće okruženje. Imao sam brzu sreću, jer je moja prva adresa bila kod gimnazijskog uče koji je baš voleo da kuva, gde sam iznajmio sobu u velikoj gajbi. Tako sam imao pred kim da se isprsim svojim umećem, te da zajednički uživamo u svim tim projama i gibanicama, punjenim paprikama i ostalim balkanskim egzotičnostima… Kasnije sam, logikom emigrantskog krivudavog puta, upao kod izvesnog Panajotija u kuhinju, te ostao u njegovoj taverni pet fantastičnih godina. O tome više možda drugi put, a danas je na jelovniku grašak.

Kada bejah minijaturan, dok sam još učio prve pojmove, jednom su me u predvečerje prozivali: Vidi, šta je ono tamo gore? Mesec! Šta sada radi taj mesec, čikali su me. Mesec kuva grasak, rekoh k'o iz topa! Mora da sam hteo da opomenem majku, da mi opet sipa taj božanstveni grašak u tanjir, te je s tom anegdotom i zvanično postao prvo jelo koje sam baš zagotivio.

Svež grašak u mahuni ovde ne biva, a jednom kada na nj naleteh, koštao je k'o heroin. Elem, kupujem kod Marokanca zamrznut, ništa ove evropske ujdurme genetske, i to. Inače mu je poreklo iz tih krajeva, Magreb, Bliski Istok, ukus je odličan. Tamo naravno pazarim i čuvene Merguez kobaje, za kompletan ugođaj. Kao dodatak klasičnom receptu, ubacim i malo povrća pride – mrkva, tikvica, žu.paprika, mladi luk. Francuzi vole pomenute kobaje sa senfom iz Dižona, a ja radije krknem kašiku ajvara iz tegle, uz.

Parola: Nisam jeo grašak, propade mi leto!

Sutra stiže komšinica na zakusku, veoma je znatiželjna, kaže. Muškarac koji ume da skuva je (još uvek) sexy – usputna je pouka ove priče, samo da znate. :cool:

gr1.jpg


gr2.jpg


gr3.jpg
 
Fizička aktivnost je veoma važna i svaki ozbiljan režim zdravog gubljenja kilograma podrazumeva jedno + drugo. Regulisanje ishrane + vežbanje.

1. Nije samo šta se vidi spolja, nego i stanje krvnih sudova iznutra, a tu je prevashodna aktivnost, a ne ishrana. Da se to nataloženo a loše razbije i brze sve cirkuliše... Da se tako laicki izrazim...

2. Sam znam kako mi je kad zimi ispadnem iz forme i posle samo 2 nedelje aktivnosti svaki napor lakše podnosim, a koliko se bolje psihički osećam, ne ide ni objašnjavati...

Tako da je aktivnost u prirodi po lepom vremenu i čistom vazduhu NEZAMENLJIV i sastavni deo zdravlja (barem je leti u BG izvodljivo) što bi ovde svima trebalo da bude prevashodni cilj. Bajs, trčanje, brzo hodanje, plivanje...

Čak i ono loše što pojedeš ćeš time neutralisati.

3. Ne znam koliko je ko smršao. Ako neko smrša 50 kg tu nema mnogo pomoći oko viška kože, guze koja visi i suva je kao flis papir, strech marksa po stomaku i sl. Iskreno bolje ostati buca i biti guzat. Da uprostimo i ne filozofiramo mnogo. Ako već govorimo o estetici.

Ako je Đigi smršao ~ 20 kg i te kako ima značaja jesi li vežbao i lagano gradio mišičnu masu, zategao kožu, kako ne bi dobio strije i višak kože koja visi.

To se zove pametno mršavljenje i uz vežbanje je moguće da koža ostane zategnuta.

Tako da je fizička aktivnost broj jedan. Onda izbaciti 1 obrok pod 2. Ja najčešće imam 2 obroka dnevno ali pijem sokove i kafe između. Gledam da budu sa nešto manje šećera. Pa tek onda ograničiti strasti u pogledu ishrane pod 3.

A ne obrnuti put.

I zato sam i ovog jutra pojeo 400g tarta sa limunom. Slatko testo obožavam. Krofne, buhtle, palačinke, tartove, muffine itd. Torte po prirodi stvari ne volim. Šlag mi stvara gađenje. Volim kokos, orahe, trileće tako nešto... Imam urođene preferencije ka takvom slatkom ukusu. Dakle ne slatko na kub... Ne neka minijatura od 2 zalogaja, sa 80% šećera u sebi. Tulumbe i slične gluposti.

I ne odričem se ničega što volim da jedem. Ali po prirodi nisam svaštojed. Imam takve prefercije da i ne moram da se ograničavam...

Posle doručka uhvatiće me glad za neka 3 sata koja prođe posle 15 min, osećaj prođe, treba samo najduže 15 min izdržati i ne smeš da popustiš tada i onda ulazim u fazu negladi koja može trajati satima i satima dok se krećem i krećem. Tada se rezerve masti tope.

I posle ću ponovo jesti šta hoću.
 
@Duleja kako se pravi ono jelo u serpi u kome ima graska?

Sto se tice debljine. Ima ljudi koji neprekidno jed, a mrsavi su. Ja jedem malo, a debeo sam prilicno.
 
Vrh