Fizička aktivnost je veoma važna i svaki ozbiljan režim zdravog gubljenja kilograma podrazumeva jedno + drugo. Regulisanje ishrane + vežbanje.
1. Nije samo šta se vidi spolja, nego i stanje krvnih sudova iznutra, a tu je prevashodna aktivnost, a ne ishrana. Da se to nataloženo a loše razbije i brze sve cirkuliše... Da se tako laicki izrazim...
2. Sam znam kako mi je kad zimi ispadnem iz forme i posle samo 2 nedelje aktivnosti svaki napor lakše podnosim, a koliko se bolje psihički osećam, ne ide ni objašnjavati...
Tako da je aktivnost u prirodi po lepom vremenu i čistom vazduhu NEZAMENLJIV i sastavni deo zdravlja (barem je leti u BG izvodljivo) što bi ovde svima trebalo da bude prevashodni cilj. Bajs, trčanje, brzo hodanje, plivanje...
Čak i ono loše što pojedeš ćeš time neutralisati.
3. Ne znam koliko je ko smršao. Ako neko smrša 50 kg tu nema mnogo pomoći oko viška kože, guze koja visi i suva je kao flis papir, strech marksa po stomaku i sl. Iskreno bolje ostati buca i biti guzat. Da uprostimo i ne filozofiramo mnogo. Ako već govorimo o estetici.
Ako je Đigi smršao ~ 20 kg i te kako ima značaja jesi li vežbao i lagano gradio mišičnu masu, zategao kožu, kako ne bi dobio strije i višak kože koja visi.
To se zove pametno mršavljenje i uz vežbanje je moguće da koža ostane zategnuta.
Tako da je fizička aktivnost broj jedan. Onda izbaciti 1 obrok pod 2. Ja najčešće imam 2 obroka dnevno ali pijem sokove i kafe između. Gledam da budu sa nešto manje šećera. Pa tek onda ograničiti strasti u pogledu ishrane pod 3.
A ne obrnuti put.
I zato sam i ovog jutra pojeo 400g tarta sa limunom. Slatko testo obožavam. Krofne, buhtle, palačinke, tartove, muffine itd. Torte po prirodi stvari ne volim. Šlag mi stvara gađenje. Volim kokos, orahe, trileće tako nešto... Imam urođene preferencije ka takvom slatkom ukusu. Dakle ne slatko na kub... Ne neka minijatura od 2 zalogaja, sa 80% šećera u sebi. Tulumbe i slične gluposti.
I ne odričem se ničega što volim da jedem. Ali po prirodi nisam svaštojed. Imam takve prefercije da i ne moram da se ograničavam...
Posle doručka uhvatiće me glad za neka 3 sata koja prođe posle 15 min, osećaj prođe, treba samo najduže 15 min izdržati i ne smeš da popustiš tada i onda ulazim u fazu negladi koja može trajati satima i satima dok se krećem i krećem. Tada se rezerve masti tope.
I posle ću ponovo jesti šta hoću.