Etničke grupe poput Inuita i Eskima žive većinski od mesa. I to ''teških'' mesišta, poput medveda, foka, morževa, kitova...
Pa ipak žive u proseku oko 70 godina.
A
brza šetnja kroz internet mi kaže da ne pate masovno ni od visokog holesterola, ni od infarkta ni od osteoporoze. Toliko o tome.
Niti su sva mesa ista, niti su svi ljudi isti.
Ljudi se razlikuju po krvnim grupama. Pa se razlikuju po genetskom poreklu, i kako su građeni. Zatim po uslovima u kojima žive. Po stopi bazalnog metabolizma. Po genetskim bolestima i sklonostima koje nose. Po bakterijama koje imaju u crevima. Po reaktivnosti imunog sistema (ovo će tek da bude sledeći razvojni pravac medicine, pogotovu sad posle Kovida). Po alergijama ili intolerancijama na ovo ili ono. Po tome
kom režimu spavanja pripadaju. Po načinu života koji vode. Po ekološkim faktorima u kojima žive (višak zagađenja, manjak zagađenja, tvrda voda, laka voda, jako sunce, slabo sunce...)
To su samo neke od podela i kategorija kojih sam se setio ovako napamet. Kada bismo popisali sve kategorije i dimenzije po kojima se razlikuju svih 8 milijardi ljudi na svetu, a da utiču na varenje i metabolizam, verujem da bi lista imala preko 100 stavki, odnosno bilo bi 100 dimenzija po kojima bi se klasifikovalo.
Stoga su svi pokušaji da se svi ljudi predstave kao prirodni vegetarijanci ili vegani - naopaki. Kao što su naopaki i pokušaji da se svi ljudi predstave kao prirodni mesožderi.
Verujem da kad bismo mogli da uradimo opsežno i temeljno istraživanje na svetskom nivou glede toga kome koliko prija meso, da bismo dobili neki rezultat nalik Normalnoj raspodeli, koja je ključ i nit koja povezuje mnoge stvari u prirodi. Pa bi tako raspodela verovatno izgledala ovako. 5% ljudi kojima meso uopšte ne prija, 5% ljudi kojima je nezamenljivo i 90% ljudi kojima nekad više prija a nekad manje.