Ovo je zaista veoma važno. Međutim tu u praksi postoje bar dva problema. Jedan je cena zdrava ishrane. Drugi je utrošeno vreme. Znam dosta ljudi koji nemaju vremena da ga troše prvo jureći po pijacama ili samoposlugama da bi nabavljali sve što im treba za zdravu ishranu, samo da bi zatim čitave sate proveli u kuhinji pripremajući sve to.
Pre bih rekao da ne žele jer imaju mogućnosti da ne spremaju pa im je lakše da kupe. Kada se jednom uhodaš sprema se brzo i lako dok se rade druge stvari, a ja npr uživam dok spremam jer me opušta. Uopšte ne moramo sve kupovati na pijacama, valjda je bitnije da znaš šta si i kako spremio. A jednom spremljeno ne moraš pojesti isti dan, tako da si slobodan sledećeg dana.
No da se vratim na suplemente koje je neko spomenuo. Generalno sam protiv njih jer smatram da se sve može uneti hranom ali shvatam da se ne može svako hraniti raznovrsno i kvalitetno, dok mu možda neka hrana i smeta (kao meni npr neko voće i povrće) pa se moraju uzimati suplementi. Jedna zabluda je da je sve to isto ali nije, pomenuću par koji su se provukli
Vit D - kod nas se obično mogu naći tablete sa malom količinom vitamina D. Ja koristim zimi 1000-5000 jedinica po kapsuli
Dalje Vit D se najbolje vezuje uz masti, tako da ukoliko konzumirate Vit D gledajte da unesete neku mast, riblju npr maslinovo ulje i td...
Kad smo kod ribljeg ulja... sardine. Odličan izvor proteina i masti. Sardine se ne mogu uzgajati i imaju kratak životni vek te važi i za jednu od najzdravijih riba. Nemojte samo kupovati u suncokretovom ulju. Najbolje je u salamuri ili maslinovom ulju.
Vit C - jako dobar. Može izazvati štetne posledice u organizmu ali je jako teško to izazvati jer telo samo izbaci višak vitamina. Probajte bez fizičke aktivnosti uneti 5g vitamina c i javite kako ste prošli na wc šolji
Neki se kunu u njega, ja mislim da je samo dobar dodatak ishrani ko ga ne uzima dovoljno kroz ishranu. Jeftin oblik je u prahu.
Magnezijum - Ima dosta oblika i kod nas se pretežno može naći oxid koji je najjeftiniji ali su to bačene pare, neće se apsorbovati skoro ništa i završićete na wc šolji. Najbolju apsorpciju imaju glicinat ali je i najskuplji, neka srednja klasa izdvojio bih citrat.
Zinc - takodje važi za apsorpciju. Najbolji je Picolinat, zatim glicinat i citrat.
B vitamini - takodje dobro za dodatnu snagu i podsticaj apetita.
Ko je sklon alergijama kao Ja poželjno je unositi i neki antihistaminik, ja koristim quercetin.
Zatim tu je i NAC koji podstiče proizvodnju glutation-a jer se on ne može uneti kroz želudac, samo intravensko, a to ne može svako.
Za kraj bi napomenuo i melatonin. Kome ne smeta mleko nije badava izreka "šolja mleka pa u krevet". Mleko sa svojim proteinima i Triptofan aminokiselina pomažu u prirodnoj proizvodnji melatonina za lepši san.
Eto, neke smernice ko mora kroz suplemente poboljšati unos vitamina i minerala.