Šta je novo?

Šta jedemo?

Humus možeš i sam praviti, nije komplikovano, a ukus možeš po svom praviti. Leblebija nije ni skupa toliko, čak mi se čini da je jeftinije kilo leblebija nego ona jedna kutijica humusa. Tu onda izbegavaš te neželjene aditive.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897974#p897974:32u1fm4t je napisao(la):
Igor » 12 Нов 2021 04:21 am[/url]":32u1fm4t]Par pitanja:

- Šta mislite o Humusu i koji odabrati pošto vidim da su neki pasterizovani, konzervirani što mi je odbojno samo po sebi. Može konkretan predlog poželjno sa linkom. Humus haus je prodavao svoj odličan humus ali su prestali sa radom sem ako nisu promenili lokaciju.

- Postoji li neka pašteta od tunjevine koja je kako treba?

- Inače solidno su mi se pokazali listovi dimnjenog lososa. Ako ima proverenih preporuka takođe može link

-хумус се може направити. Мени је у почетку испадало лоше јер у неким рецептима које сам налазио на нету није писало да се користи сода бикарбона и никако није могло да се раскува да се може изгњечити. Једино нисам успео да погодим неки укус да буде као куповни али претпоставњам да стављају неко појачиваче укуса у ове куповне да буде укусно. Ако је неко успео да комбинацијом зачина погоди добар укус може да подели. Иначе као што је малопре речено, леблебије су јефтине и прављени хумус је вишеструко јефтинији а и здравији.

-Најбоље је купити комаде туњевине у маслиновом уљу, изгњечити их и евентуално ставити још мало масл. уља. Ја додам још бибер и мирођију. Укус феноменалан

-Лосос који се може набавит код нас је из узгоја тако да му нитритивна вредност није као код дивљег лососа. Вероватво није ни димљен већ се стављају хемикалије које симилирају укус дима а конзерванс да се не поквари.

Bolje su ti sardine, nego tuna.. Tuna ima u sebi dosta žive.

A što se tiče paštete-Argeta tuna je meni bila dobra, samo što je skupa, ali generalno sve paštete, osim onih koje sam napraviš, nisu neki kvalitetan izbor.

Da bi napravio humus, prvo moraš da napraviš tahini, tj. pastu od susama. Treba ti dobar blender, ja korstim nutri bulet.
U njemu pravim i puter od kikirikija.

Od namaza, možeš da probaš i baba ganuš (patlidžan je osnova).

Mi volimo te arapske stvari. Od jela preporučujem košari (sočivo, pirinač, testenina, paradajz sos) i magluba (pirinač, karfiol, može i piletina i grčki jogurt sa belim lukom)

Takodje sam pravim humus, kao i pasulj najbolje je da odstoji u vodi bar preko noći. Od začina koristim beli luk, limun, pomalo i balsamico. Ne bude baš kao kupovni jer oni koriste arome i pojačivače ali bude približno.

Takodje sardine nema potrebe izbegavati, mada se ne svidja svakome ukus.

@sole
Možda je bolje da probaš susamovo? Iskreno nisam se bavio toliko uljem od groždja ali koliko vidim takodje se pravi od koštice pa je pitanje koliko je zasićeno, rafinisano, nerafinisano. Za duža kuvanja/pečenja ja koristim mast, a ako mi trebaju baš visoke temperature onda palmino ulje.

Стављао сам тахини и семенке голице у хумус али опет осећам као да нешто фали у односу на куповни..

Pa fale razni pojačivači ukusa.

Ne kažem da je moj tahini kao kupovni (koji mi je postao preskup, pa sam počeo sam da ga pravim), ali dobar je, i znam da nema ništa osim susama, soli i ulja. E sad, bilo bi bolje da imam susamo ulje, ali ne isplati mi se, pa stavljam suncokretovo jer nema ukus.

Kod humusa je teško pogoditi ukus jer zavisi mnogo od tahinija i ostalih začina koje stavljaš. Leblelije su uvek iste, ali kod tahinija mnogo znači koliko pržiš susam jer lako blago zagori, i onda je ukus bezveze.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897974#p897974:3avpfdez je napisao(la):
Igor » Pet Nov 12, 2021 5:21 am[/url]":3avpfdez]Par pitanja:

- Šta mislite o Humusu i koji odabrati pošto vidim da su neki pasterizovani, konzervirani što mi je odbojno samo po sebi. Može konkretan predlog poželjno sa linkom. Humus haus je prodavao svoj odličan humus ali su prestali sa radom sem ako nisu promenili lokaciju.

- Postoji li neka pašteta od tunjevine koja je kako treba?

- Inače solidno su mi se pokazali listovi dimnjenog lososa. Ako ima proverenih preporuka takođe može link
Od kupovnih najbolji mi je Patewski, obican i sa paradajizom.
Probao sam od vise proizvodjaca i ovaj mi je ubedljivo najbolji.

Losos, koliko cujem, taj koji dolazi kod nas je najjeftiniji i najnekvalitetniji, iz Kine, meni se inace ne svidja ukus, nekako je vestacki, pa ga i ne jedem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897962#p897962:sm7dj01c je napisao(la):
mariks » Pet Nov 12, 2021 1:45 am[/url]":sm7dj01c]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897936#p897936:sm7dj01c je napisao(la):
chiko » Čet Nov 11, 2021 11:36 pm[/url]":sm7dj01c]Stvarno imam s tobom problem oko razumevanja napisanog, ajde malo se skoncentrisi :)

Dakle, imamo 3 situacije:
1. jedes sirovo
2. przis
3. peces

Prema onoj urbanoj legendi samo u slucaju 1. je zdravije devicansko maslinovo ulje od putera ili svinjske masti.
Prema onome sto nalazim na netu, u sva 3 slucaja je ubedljivo bolje devicansko maslinovo ulje.

Pa imaš problem da razumeš jer ne razumeš generalno o čemu se priča :) kao i u koroni, ali je bitno da upireš prstom i da druge nazivaš "neskoncetrisanim" dok sebe ne gledaš. Čitaš neke članke koje ne razumeš i koji ti potvrdjuju mišljenje jer i njih ne razumeš. Dakle nije isto spremanje na 50, 100 i na 200 stepeni, 5min, pola sata... sve to igra ulogu u tome šta je zdravije. Ne mogu da pržim na puteru na 200 stepeni kada ću jesti otrov (svinjska mast je oko 190c), tu je normalno maslinovo ulje bolje jer bolje transmast nego otrov. Dakle postoji tačka dimljenja i postoji termička obrada kojom ulja gube svojstva i na nižim temperaturama. Vitamina i antioksidansa više nema i stvaraju se transmasti. Što se ulje duže termički obradjuje to je niža tačka dimljenja i kreće stvaranje transmasti i ostalog, dakle samom termičkom obradom bez tačke dimljenja tj uopšte nije potrebno da dostignemo tačku dimljenja da bi se stvarala transmast (nadam se da je sada jasno). Mast i puter sa druge strane ne stvaraju transmasti i slobodne masne kiseline te je preporučljivije za dugo kuvanje/prženje. A i sigurnije je jer niko od nas ne koristi termometar za tiganj/šerpu. Tačne brojke mislim da niko ne zna (ili se kriju) posle koliko vremena na kojoj temp i koliko ulja stvaraju transmasti(ako imaš podeli možda sam ja u zabludi) ali ako me pitaš da ispržim nešto na 50-100c za 5min rekao bih može devičansko maslinovo ulje (možda je i bolje za većinu), a može i mast ili puter (šta je bolje od toga opet zavisi šta se sprema, a i od osobe), ali ako treba da pržim/kuvam nešto "da pliva" u masti/ulju duže vreme na većoj temperaturi izabrao bih mast (puter ne bih jer je skup, niža mu je tačka dimljenja, a i svinjsku mast imam svoju tako da me ne košta ništa), a ponegde puter ( gde mi treba manje masti, niža temperatura i za jela kojima puter daje posebnu aromu i mekoću) dok često i mešam sa uljem (opet zavisi šta spremam). E sad šta ti nalaziš i čitaš na netu u to neću da ulazim.

Nemam više šta da ti kažem, sve je rečeno kome je jasno. Stvari kao i uvek nisu crne i bele. Ti koristi devičansko maslinovo ulje za prženje/pečenje/kuvanje svega i bićeš zdraviji od nas tupavih :wink: Traži dalje na netu, a ako ti treba savet pregrizi ponos pa pitaj. :sesir: Svakako je bolje koristiti devičansko malsinovo nego suncokretovo i tako to.
Opste je poznato da su Srbi najpametniji narod i da se najzdravije hrane.
Jos kad bi ovi sa Krita poceli da koriste svinjsku mast i puter, ziveli bi 150 godina umesto 100.

Ajde da razbijemo jos jedan mit :)

Da je Srpska kuhinja jedna od najboljih na svetu.
Mozda ako se poredi sa Madjarskom, Nemackom ili Ceskom.
Ali ne moze ni da prismrdi mediteranskim kuhinjama: Grcka, Italijanska, Spanska, bliskoistocna, Turska.
Odmah da se ogradim, bar po mom ukusu.
Ja ova nasa jela ne bih ni pogledao da imam izbor ovih gore.

Zao mi je sto je tako, ali jbg treba biti realan :)

Nije mit, nemoj da padaš na takve gluposti. I onaj Saša Mišić je voleo da priča da ''ne postoji srpska kuhinjia'' i uvek sam mislio da lupa gluposti.

Punjene paprike, sarme, paprikaš, gibanica, komplet lepinja... to su samo primeri kojih sam se setio sad u 10 sekundi jer stvarno ne nameravam da se bavim problematikom u fazonu ''jel BMW ima nešto svoje, ili je sve video od Benza''...
Kad bismo se vodili tom logikom Mišića i ostalih autošovinista, onda bismo isto tako došlo do zaključka da ne postoji Burito. Jer Tortilja je samo drukčija varijanta Pita hleba koju su Španci preuzeli od Mavara. A ono unutra je samo drukčije upakovana smesa koju su jeli Italijani (Apeninsko poluostrvo).

Mislim ako ćemo tako, onda ne postoji ničija kuhinja. :kafa: :roll:

A što se naše kuhinje tiče, ja ne znam, bukvalno ceo svet koji dođe ovde, iz svih krajeva planete, svi kažu da se najbolje jede. Prvo da kažem da sam lično obišao dosta toda od Misisipija do Moskve i od petrograda do Hurgade. I dosta toga između. Nigde se ne jede tako dobro kao u Srbiji. A ako ja nisam merodavan, evo tu je ceo internet na par klikova daleko, pa svako može da pogleda hiljade i hiljade: komentara, Youtube klipova, emisija, intervjua, članaka... koje su pisali ili napravili stranci oduševljeni našom kuhinjom.

Jedini koji mogu da nam pariraju su južnjaci u Americi i tu mislim prvenstveno na Nju Orleans, odnosno Cajun hranu ali i sve u tom regionu. Koji stvarno ima ogroman a fantastičan izbor specijaliteta. Svi ostali ne mogu ni da prismrde onome što mi ovde jedemo. Ok, ostaviću mogućnost da Daleka Azija ima nešto super što nisam/nismo otkrili, ali s obzirom da oni trpaju ljuto, masno i soju u sve, i da sam probao nešto od toga (u originalnim izvedbama, ne blagim), mislim da nema tu nešto mnogo. Bar ne za naš i svetski ukus.

E sad, moguće je raspravljati (ko je zaludan) koliko se u Srbiji ovako dobro jede što kombinujemo hranu sa raznih krajeva sveta, a koliko zato što imamo dosta svojeg. Ali reći ću samo ovako - i 90ih kad smo bili izolovani od sveta i uzdali se samo u svoje resurse, svoje recepte i bili uskraćeni od raznih svetskih specijaliteta, ja sam uživao u našoj ovdašnjoj klopi kao što uživam i dan danas. Tako da su Srbi imali bogatstvo kuhinje čak i onda kad su bili izolovani od sveta i morali da koriste samo svoje. Pametnom dosta.

Jedan Somborac i jedan Nišlija će se sigurno teško složiti da postoji srpska kuhinja. Meni je prikladno da nazivam kuhinju našeg podneblja balkanskom, koja je zapravo mešavina mediteranske, orijentalne i srednjeevropske.

Jedan Somborac i jedan Nišlija se neće složiti ni u čemu drugom, pošto spadamo u narode koji ima više podela nego pozivnih brojeva ili registarskih oznaka i kome je lokal patriotizam nacionalni sport. I gde dva susedna sela/mesta ne vole jedno drugo, a kamoli nekog na drugom kraju zemlje.

Ali razumem suštinu i taj koncept da nazovemo sve to lepo Balkanskom kuhinjom. To mi je prihvatljivo, pošto smo se ionako svi ovde mnogo mešali. Pogotovu na prostoru bivše Jugoslavije, a još pre nego što je ona uopšte počela da postoji (jer smo svi ista etnička grupa).

Samo me nerviraju te priče ''ne postoji srpska kuhinja''. Okej, onda ne postoji nijedna druga. Osim možda nekih afričkih. Pošto smo iz Afrike svi i krenuli da se širimo po planeti.

Sarme nikako ne mogu biti srpsko jelo. Sve to što se mota, to je neka dolma koju su nam Turci doneli. Treba videti šta smo jelo u prošlom veku, pa da pričamo o nekoj srpskoj kuhinji.

Ljudi dolaze kod nas i oduševe se hranom, isto kao što se i mi oduševimo hranom u arapskom svetu, tj. kada probamo nešto novo. A Ameri ili Englezi, naravno da se oduševe našom kuhinjom kada oni imaju najgoru kuhinju na svetu (Englezi naročito).

Čime se stranci oduševljavaju kod nas? Mesištem, koje je ultra jeftino i obilno pa se zasitiš za 2 evra na svakom ćošku. Jeste to ukusno, ali ne možeš to da jedeš svaki dan.

Naša varijanta sarmi mi jeste ukusnija od originalne, isto kao i baklave, ali i tu idemo na kvantitet i na masno, a sve što je masno (u normalnim količinama) je ukusnije nego kad se mast zameni uljem, ili skroz izbaci iz pripreme.

Mi generalno jedemo previše mesa, a premalo povrća i ribe i to treba promeniti.

edit: mislim da postoje samo 4 autentične kuhinje sveta - kineska, indijska, francuska i turska.

Ajde ne komplikujte, kada kazem srpska kuhinja, mislim na jela koja se uglavnom jedu kod nas.
Znaci ono sto vecina jede skoro svakog dana:
mesina svih vrsta, uglavnom masno
leba
svinjska mast, margarin, puter
pite sa sirom i mesom
burek
sarme
punjene paprike
pasulj
buranija
grasak
becarac
podvarak
supa
corba

To je uglavnom to, mozda ima jos koje jelo, ali veoma slicno ovome gore.

Jos kad bi ovi sa Krita poceli da koriste svinjsku mast i puter, ziveli bi 150 godina umesto 100.

Srbi nisu sa Krita, eno ponegde na tibetu i ne jedu uopšte pa žive 100god. Ne znam šta si hteo da kažeš? Da je sve tudje bolje i da naše ništa ne valja? Mediteranci možda imaju bolji izbor voća i povrća, a odgovara im i blizina mora jbg ali kuhinju teško, mnogo jedu testa. Zavisi kako se ko hrani, kao i kod nas. Eno pre neki dan gledam neku emisiju u jednom selu, komšinice jedna 115god druga 103god. Verovatno su jele jela sa krita.

Dule, motalo se svuda po svetu sve i svašta. Nema to veze samo sa Orijentom, to je bio planetarni način da se sačuvaju sastojci od propadanja i da budu lakši za duga putovanja i pakovanja (čitaj - da ne moraš na sebe ili konja da tovariš i posebnu kofu samo sa saftom ili salatom).
Ljudi dolaze kod nas i oduševe se hranom, isto kao što se i mi oduševimo hranom u arapskom svetu, tj. kada probamo nešto novo. A Ameri ili Englezi, naravno da se oduševe našom kuhinjom kada oni imaju najgoru kuhinju na svetu (Englezi naročito).
Naši se kod nabrojanih oduševljavaju sa 2 ili 3 jela. Drugi se kod nas oduševljavaju sa bar 20.
Čime se stranci oduševljavaju kod nas? Mesištem, koje je ultra jeftino i obilno pa se zasitiš za 2 evra na svakom ćošku. Jeste to ukusno, ali ne možeš to da jedeš svaki dan.
Nije tačno. Gibanicom, pecivima (koja nisu ni danska ni francuska ni turska nego mešavina toga), pitama uvijačama sa sirom ali od lisnatog testa (ne kori, mada mogu i te), punjenim paprikama, sarmama, satarašem, komplet lepinjom, šopskom salatom, pečenim paprikama, pohovanim kačkavaljem, pohovanim tikvicama, musakom od krompira, musakom od patlidžana, musakom od tikvica (Musaka jeste grčka reč ali nisu oni jedini autohtoni tvorci tog jela nego ceo Balkan), musakom od bamija (Makedonija), telećim čorbama...
Naša varijanta sarmi mi jeste ukusnija od originalne, isto kao i baklave, ali i tu idemo na kvantitet i na masno, a sve što je masno (u normalnim količinama) je ukusnije nego kad se mast zameni uljem, ili skroz izbaci iz pripreme.
Pitaj Engleze, Skandinavce ili Ruse koji imaju hranu mani ga mito da li je naša hrana fantastična samo zato što je natovljena mašću, ili zato što za razliku od njihove ima neku raznovrsnost i originalnost u tome. Umesto kriške krompira, pasulja ili neke hladne supice.

Čoveče, pa ja tamanim našu kuhinju ceo život a zadnjih 11 godina jedem minimalno masno pošto moram. Tj da kažem ovako - jedem nekad i masno, ali 70% vremena jedem kuvana jela uz minimum masnoće jer ne smem. Pa opet uživam u našim specijalitetima samo tako. Dakle, ne, srpska hrana NIJE najbolja zato što je masna. Nego zato što meša koncepte i sastojke sa više delova sveta i kultura. I dovoljno je dobra i kad nije masna. Odnosno ukusna je i bez masnoće. Za razliku od npr Ruske ili Engleske za koje mislim da ni najbolja ulja ne bi mogla da spasu, jer su prosto siromašna u sastojcima i neoriginalna.
mislim da postoje samo 4 autentične kuhinje sveta - kineska, indijska, francuska i turska.
Onda od automobilske industrije postoji samo Nemačka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898089#p898089:i6hqg118 je napisao(la):
mariks » Pet Nov 12, 2021 2:41 pm[/url]":i6hqg118]

Srbi nisu sa Krita, eno ponegde na tibetu i ne jedu uopšte pa žive 100god. Ne znam šta si hteo da kažeš? Da je sve tudje bolje i da naše ništa ne valja? Mediteranci možda imaju bolji izbor voća i povrća, a odgovara im i blizina mora jbg ali kuhinju teško, mnogo jedu testa. Zavisi kako se ko hrani, kao i kod nas. Eno pre neki dan gledam neku emisiju u jednom selu, komšinice jedna 115god druga 103god. Verovatno su jele jela sa krita.
A u jednoj emisiji deda pio rakiju i pusio ceo zivot, i doziveo 100 godina, zamisli tek to..

@Bender Arapska kuhinja je raznovrsnija od naše mnogo puta. Naša je prednost što smo u Evropi, što nam je hrana jeftina i što je upravo mnogo od te arapske kuhinje došlo do nas.

A što se tiče jela koja nisu sa mesom, tu mnogo zaostajemo za njima.

Takođe, retko ko je bio u arapskom svetu dalje od Istanbula i Hurgade. Imao sam sreću da sam uhvatio poslednji voz za bezbedan obilazak Egipta i tu sam video šta jede običan narod (od Kaira do Luksora i do Crvenog mora). Plus što je bio Ramazan, pa sam svako veče bio okružen hranom koja se jela na svakom koraku (imaju grupne obroke čim zađe sunce).

A drugari koji su pre toga napravili turu po Bliskom istoku su nam pričali kako je u drugim zemljama u tom pojasu.

Sve u svemu, mnogo raznovrsnije nego ovde.

A što se tiče ovih kuhinja koje sam nabrojao - jasno se vide razlike između njih. Ostale koje nisu na tom spisku su jednostavno siromašne namirnicama, pa teško mogu da budu u ravni sa njima. Kriva je geografija jer tu im ne uspeva mnogo namirnica.

Na ovim kuvajućim kanalima od skoro prave emisije o dugovečnim zajednicama i šta oni jedu. Nema tu mnogo nauke, Španci i Italijani su neprikosnoveni, posebno jer im je u Evropi jedini parnjak Švajcarska sa daleko višim standardom. Nekako ću se ekumenski složiti da je mediteranska kuhinja zapravo to najbolje, pa smo i mi tu negde, sa našim divnim i nekim manje divnim jelima, bez mnogo politizacije. Setimo se kad je Dua Lipa predstavljala ajvar kao albanski... što je najgore, ne mislim čak ni da je pogrešila, al' nije samo njihov. Sve je to jedan veliki kontinuitet...

Dule,

Bio sam u islamskom svetu 5 puta. Nisam baš primetio tu neku raznovrsnost. Kod Turaka da. Kod Arapa jok.

Dok ne obiđem i svet iza Kavkaza (mislim sve istočno odatle), pa ako tamo naletim na nešto novo i revolucionarno, niko me neće ubediti da se igde jede kao kod nas, kao kod Mediteranaca i kao kod Američkih južnjaka.

Imam u svojoj familiji čoveka, rođenog u Africi, Amerikanac državljanstvom, a Srbin poreklom, koji je na visokoj poziciji u jednoj investicionoj kompaniji. Obišao je skoro pa ceo svet. Ali baš ono, ogroman deo. A od Afrike nije bio u svega tri zemlje.

Svake ili svake druge godine navraća u Beograd i svaki put kad ga odvedemo na klopu kaže kako se nigde ne jede kao u Srbiji i kako nijednu drugu kuhinju ne voli kao srpsku. Ima nekih drugih koje nude ponešto, svakako. Ali kao celina, nigde kao u Srbiji.

Meni je to dovoljno.
A ko želi da se bavi pitanjima šta definiše kuhinju, odakle dokle je mleveno meso a odakle kreće pljeskavica, jel svako motorno vozilo sveta tehnički nemački proizvod... slobodno.

Da su živi i dalje, pitao bih nekadašnje porodične poznanike dr Milana Colića, svetskog putnika, i Slobodana Mićića iz Kontikija, šta oni kažu na te priče da ne postoji srpska kuhinja i da ima mnogo boljih po svetu. Doduše, Marija Mićić je i dalje živa fala bogu i videli smo se pre svega par nedelja. I videćemo se opet uskoro. Pa ću baš da je pitam o tom bogatstvu tih nekih NN kuhinja i naroda i kako se upoređuju sa srpskim.

Mislim meni su sve te priče u fazonu ''sve su na svetu nemačka motorna vozila, jer je u Nemačkoj napravljen prvi automobil''.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898091#p898091:ikmkbryj je napisao(la):
chiko » Pet Nov 12, 2021 2:44 pm[/url]":ikmkbryj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898089#p898089:ikmkbryj je napisao(la):
mariks » Pet Nov 12, 2021 2:41 pm[/url]":ikmkbryj]

A u jednoj emisiji deda pio rakiju i pusio ceo zivot, i doziveo 100 godina, zamisli tek to..

Evo zamišljam. Zamišljam i kineza koji jede samo pirinač i živi 120god, zato ih i ima toliko. Mora da je tako. Ti si pročitao negde na netu, sad će da jave i na n1. Zamišljam i tebe koji jedeš samo hranu sa krita, nemaš masnih naslaga i trčiš 20km dnevno. Nisi se dao prevariti da naša kuhinja valja, kad je naše nešto valjalo...

Kad smo kod Kenjaza i njihove kuhinje, uprkos zabludama koje neki možda gaje, njihova hrana može da bude zdrava ali je oni uništavaju tj. poništavaju sa previše začina, masnoće i ljutine. Zato je u Kini najveći uzrok smrti ne srčka, nego oboljenja jetre.

Ali eto, njih prati reputacija da se hrane i žive bog zna kako zdravo (kao i Japance, koji jedu ko vrapci ali umiru od stresa) a Srbe da se samo tovare mastima i samo znaju da peku meso. Evo ja na srpskoj hrani preko 30 godina, i skoro pa podjednako uživam u njoj sad kad je uz minimum ulja i onda kad sam jeo masnije ili kad odem kod nekog ko stavlja više. Naravno, oseti se razlika. Masna punjena paprika je uvek slasnija. Ali jedem ja bez problema i ove s minimum masti i uživam samo tako.

Kako gde, tamo najviše zavisi koji deo kine. Sa druge strane nije ista kineska hrana tamo i ovde. Tamo ne znam da li bi mogao da jedeš. Meni je bilo teško mada sam bio samo jednom. Nego ne piju hladnu vodu sa krita pa obole, niko im nije rekao. Drugar koji putuje po svetu kaže da najviše začina definitivno ima u Indiji, Tajlandu... ako tražiš blago ljuto to je preljuto.

Vrh