Humus možeš i sam praviti, nije komplikovano, a ukus možeš po svom praviti. Leblebija nije ni skupa toliko, čak mi se čini da je jeftinije kilo leblebija nego ona jedna kutijica humusa. Tu onda izbegavaš te neželjene aditive.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897974#p897974:32u1fm4t je napisao(la):Igor » 12 Нов 2021 04:21 am[/url]":32u1fm4t]Par pitanja:
- Šta mislite o Humusu i koji odabrati pošto vidim da su neki pasterizovani, konzervirani što mi je odbojno samo po sebi. Može konkretan predlog poželjno sa linkom. Humus haus je prodavao svoj odličan humus ali su prestali sa radom sem ako nisu promenili lokaciju.
- Postoji li neka pašteta od tunjevine koja je kako treba?
- Inače solidno su mi se pokazali listovi dimnjenog lososa. Ako ima proverenih preporuka takođe može link
Od kupovnih najbolji mi je Patewski, obican i sa paradajizom.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897974#p897974:3avpfdez je napisao(la):Igor » Pet Nov 12, 2021 5:21 am[/url]":3avpfdez]Par pitanja:
- Šta mislite o Humusu i koji odabrati pošto vidim da su neki pasterizovani, konzervirani što mi je odbojno samo po sebi. Može konkretan predlog poželjno sa linkom. Humus haus je prodavao svoj odličan humus ali su prestali sa radom sem ako nisu promenili lokaciju.
- Postoji li neka pašteta od tunjevine koja je kako treba?
- Inače solidno su mi se pokazali listovi dimnjenog lososa. Ako ima proverenih preporuka takođe može link
Opste je poznato da su Srbi najpametniji narod i da se najzdravije hrane.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897962#p897962:sm7dj01c je napisao(la):mariks » Pet Nov 12, 2021 1:45 am[/url]":sm7dj01c][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897936#p897936:sm7dj01c je napisao(la):chiko » Čet Nov 11, 2021 11:36 pm[/url]":sm7dj01c]Stvarno imam s tobom problem oko razumevanja napisanog, ajde malo se skoncentrisi
Dakle, imamo 3 situacije:
1. jedes sirovo
2. przis
3. peces
Prema onoj urbanoj legendi samo u slucaju 1. je zdravije devicansko maslinovo ulje od putera ili svinjske masti.
Prema onome sto nalazim na netu, u sva 3 slucaja je ubedljivo bolje devicansko maslinovo ulje.
Pa imaš problem da razumeš jer ne razumeš generalno o čemu se priča kao i u koroni, ali je bitno da upireš prstom i da druge nazivaš "neskoncetrisanim" dok sebe ne gledaš. Čitaš neke članke koje ne razumeš i koji ti potvrdjuju mišljenje jer i njih ne razumeš. Dakle nije isto spremanje na 50, 100 i na 200 stepeni, 5min, pola sata... sve to igra ulogu u tome šta je zdravije. Ne mogu da pržim na puteru na 200 stepeni kada ću jesti otrov (svinjska mast je oko 190c), tu je normalno maslinovo ulje bolje jer bolje transmast nego otrov. Dakle postoji tačka dimljenja i postoji termička obrada kojom ulja gube svojstva i na nižim temperaturama. Vitamina i antioksidansa više nema i stvaraju se transmasti. Što se ulje duže termički obradjuje to je niža tačka dimljenja i kreće stvaranje transmasti i ostalog, dakle samom termičkom obradom bez tačke dimljenja tj uopšte nije potrebno da dostignemo tačku dimljenja da bi se stvarala transmast (nadam se da je sada jasno). Mast i puter sa druge strane ne stvaraju transmasti i slobodne masne kiseline te je preporučljivije za dugo kuvanje/prženje. A i sigurnije je jer niko od nas ne koristi termometar za tiganj/šerpu. Tačne brojke mislim da niko ne zna (ili se kriju) posle koliko vremena na kojoj temp i koliko ulja stvaraju transmasti(ako imaš podeli možda sam ja u zabludi) ali ako me pitaš da ispržim nešto na 50-100c za 5min rekao bih može devičansko maslinovo ulje (možda je i bolje za većinu), a može i mast ili puter (šta je bolje od toga opet zavisi šta se sprema, a i od osobe), ali ako treba da pržim/kuvam nešto "da pliva" u masti/ulju duže vreme na većoj temperaturi izabrao bih mast (puter ne bih jer je skup, niža mu je tačka dimljenja, a i svinjsku mast imam svoju tako da me ne košta ništa), a ponegde puter ( gde mi treba manje masti, niža temperatura i za jela kojima puter daje posebnu aromu i mekoću) dok često i mešam sa uljem (opet zavisi šta spremam). E sad šta ti nalaziš i čitaš na netu u to neću da ulazim.
Nemam više šta da ti kažem, sve je rečeno kome je jasno. Stvari kao i uvek nisu crne i bele. Ti koristi devičansko maslinovo ulje za prženje/pečenje/kuvanje svega i bićeš zdraviji od nas tupavih :wink: Traži dalje na netu, a ako ti treba savet pregrizi ponos pa pitaj. Svakako je bolje koristiti devičansko malsinovo nego suncokretovo i tako to.
Opste je poznato da su Srbi najpametniji narod i da se najzdravije hrane.
Jos kad bi ovi sa Krita poceli da koriste svinjsku mast i puter, ziveli bi 150 godina umesto 100.
Naši se kod nabrojanih oduševljavaju sa 2 ili 3 jela. Drugi se kod nas oduševljavaju sa bar 20.Ljudi dolaze kod nas i oduševe se hranom, isto kao što se i mi oduševimo hranom u arapskom svetu, tj. kada probamo nešto novo. A Ameri ili Englezi, naravno da se oduševe našom kuhinjom kada oni imaju najgoru kuhinju na svetu (Englezi naročito).
Nije tačno. Gibanicom, pecivima (koja nisu ni danska ni francuska ni turska nego mešavina toga), pitama uvijačama sa sirom ali od lisnatog testa (ne kori, mada mogu i te), punjenim paprikama, sarmama, satarašem, komplet lepinjom, šopskom salatom, pečenim paprikama, pohovanim kačkavaljem, pohovanim tikvicama, musakom od krompira, musakom od patlidžana, musakom od tikvica (Musaka jeste grčka reč ali nisu oni jedini autohtoni tvorci tog jela nego ceo Balkan), musakom od bamija (Makedonija), telećim čorbama...Čime se stranci oduševljavaju kod nas? Mesištem, koje je ultra jeftino i obilno pa se zasitiš za 2 evra na svakom ćošku. Jeste to ukusno, ali ne možeš to da jedeš svaki dan.
Pitaj Engleze, Skandinavce ili Ruse koji imaju hranu mani ga mito da li je naša hrana fantastična samo zato što je natovljena mašću, ili zato što za razliku od njihove ima neku raznovrsnost i originalnost u tome. Umesto kriške krompira, pasulja ili neke hladne supice.Naša varijanta sarmi mi jeste ukusnija od originalne, isto kao i baklave, ali i tu idemo na kvantitet i na masno, a sve što je masno (u normalnim količinama) je ukusnije nego kad se mast zameni uljem, ili skroz izbaci iz pripreme.
Onda od automobilske industrije postoji samo Nemačka.mislim da postoje samo 4 autentične kuhinje sveta - kineska, indijska, francuska i turska.
A u jednoj emisiji deda pio rakiju i pusio ceo zivot, i doziveo 100 godina, zamisli tek to..[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898089#p898089:i6hqg118 je napisao(la):mariks » Pet Nov 12, 2021 2:41 pm[/url]":i6hqg118]Opste je poznato da su Srbi najpametniji narod i da se najzdravije hrane.
Jos kad bi ovi sa Krita poceli da koriste svinjsku mast i puter, ziveli bi 150 godina umesto 100.
Srbi nisu sa Krita, eno ponegde na tibetu i ne jedu uopšte pa žive 100god. Ne znam šta si hteo da kažeš? Da je sve tudje bolje i da naše ništa ne valja? Mediteranci možda imaju bolji izbor voća i povrća, a odgovara im i blizina mora jbg ali kuhinju teško, mnogo jedu testa. Zavisi kako se ko hrani, kao i kod nas. Eno pre neki dan gledam neku emisiju u jednom selu, komšinice jedna 115god druga 103god. Verovatno su jele jela sa krita.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898091#p898091:ikmkbryj je napisao(la):chiko » Pet Nov 12, 2021 2:44 pm[/url]":ikmkbryj]A u jednoj emisiji deda pio rakiju i pusio ceo zivot, i doziveo 100 godina, zamisli tek to..[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898089#p898089:ikmkbryj je napisao(la):mariks » Pet Nov 12, 2021 2:41 pm[/url]":ikmkbryj]Opste je poznato da su Srbi najpametniji narod i da se najzdravije hrane.
Jos kad bi ovi sa Krita poceli da koriste svinjsku mast i puter, ziveli bi 150 godina umesto 100.
Srbi nisu sa Krita, eno ponegde na tibetu i ne jedu uopšte pa žive 100god. Ne znam šta si hteo da kažeš? Da je sve tudje bolje i da naše ništa ne valja? Mediteranci možda imaju bolji izbor voća i povrća, a odgovara im i blizina mora jbg ali kuhinju teško, mnogo jedu testa. Zavisi kako se ko hrani, kao i kod nas. Eno pre neki dan gledam neku emisiju u jednom selu, komšinice jedna 115god druga 103god. Verovatno su jele jela sa krita.