Šta je novo?

Šta jedemo?

Treba izbegavati proizvode u kojima je palmino ulje (keks, napolitanke, sladoled, vecina cokolada).
Istrazivanja pokazuju da je isto kancerogeno, da potpomaze rast celija raka.
Pored toga plantaze palminog ulja unistavaju citave ekosisteme.
 
Бендер, а ниси знао за мензу у дому Мика Митровић? :D Ту сам ретко наилазио на гужву :D Мени је храна у мензи била феноменална. И велика је штета што нема истог система за основне и средње школе. Ја се сећам у мојој основној (која није у Београду) неке као ужине у прва 4 разреда - мала пекара у сутерену школе, переце, крофне са џемом, јогурт, чоколадно млеко, а у старија 4 разреда смо сви ишли у околне пекаре, хамбургерије и пицерије. У средњој је исто постојала пекара у сутерену, али је након две године затворена, а и поред ње смо ишли у оближње пекаре, хамбургерије и пицерије. Не баш најбоља исхрана признајем. Мада сам увек имао скувано кући, у школи је обично био доручак ако се ишло у првој смени, а у другој нисам јео у школи. Мислим да у граду фале ресторани са куваном храном попут мензи са приступачнијим ценама. И искрено, није ни најздравије јести с ногу посебно у покрету, како се иначе једе клопа из пекаре, хамбургерије и пицерије.
 
Ja se sećam moje osnovne škole(isto nije u Beogradu) i užine tj jedeš šta skuvaju taj dan (sutlijaš, džem, jogurt i neko pecivo...). To se plaćalo školi nešto sitno na mesečnom ili godišnjem nivou ne sećam se. Nakon nekog vremena počele su da niču pekare i pljeskavice oko škole. Ubrzo je nekako postalo sramota da se ide na školsku užinu toga se baš sećam da je komentarisano dok smo bili klinci. Sećam se i da su na jednom roditeljskom roditelji raspravljali kako je ta užina skupa i da iste pare može da da detetu pa da jede šta hoće. Verovatno je to tako prestalo. U srednjoj smo imali "školsku" pekaru ali opet to je pekara, ništa kuvano nije bilo. Otuda se verovatno stvore deci navike da jedu šta ne treba, pogotovo ako kod kuće se jede slično.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897776#p897776:3123o068 je napisao(la):
astrodule » Čet Nov 11, 2021 9:51 am[/url]":3123o068]
chiko":3123o068 je napisao(la):
Jel se u to ubrajaju i urme ?
Uh, pre par meseci sam "otkrio" urme sa košticama. I dalje sam oduševljen njima. Pojedem dnevno par komada.
Pobornici zdrave hrane se kunu u urme, a istovremeno svrstavaju palmino ulje u najgore otrove.
S obzirom da je urma palmin plod, logicno pitanje je da li u urmi ima palminog ulja ?
 
Палмино уље је пре свега на лошем гласу звог тога што се због фарми унуштавају шуме које су станишта угрожених врста.

Иначе у Индонезији се палмино уље не користи, производе га само за извоз.

Урме се термички не обрађују.
 
@chiko
Nema, ili ga ima veoma malo i to je nehemijski obradjeno. Urme kao plod sadrže odredjene vitamine i minerale. Veoma je kalorično, a sušena urma i bogata sećerom pa se ne preporučuje velika količina.

Palmino ulje se valjda dobija od koštice i dobro je za prženje jer trpi visoke temperature. Mada je bolje kao kokosovo ulje. Ja obično za prženje koristim svinjsku mast i puter, a kada mi trebaju veće temperature onda pomešam sa uljem (palmino, kokosovo, suncokretovo zavisi šta imam) da mast i puter ne izgore.

A ulje ko ulje. Loše je kao i svako ulje kada se koristi rafinisano većinom. Povećava nivo lošeg holesterola i triglicerida tako da može se koristiti ali bolje u što manjim količinama. Spomenuo sam da je bolje koristiti kokosovo ulje jer je valjda slabije, a trpi veće temperature. A kancerogena svojstva imaju sva ulja koja se zagrevaju preko odredjene temperature, zato je hladno cedjeno maslinovo ulje dobro (jer povećava dobar holesterol) ali se ne preporučuje za prženje jer ima malu temperaturnu otpornost.
 
Heh, vecita dilema da li prziti na maslinovom ulju...
Ima dosta clanaka, velika vecina kaze da moze, i da je cak preporucljivo, ali ovaj mi se cini najozbiljniji:
https://vitkigurman.com/koje-ulje-da-kupim/

Tu cak kazu da omiljeni margarin, puter i svinjska mast za przenje i pecenje su mnogo gori od "ozloglasenog" maslinovog ulja.
I tako kazu i u skoro svim ostalim clancima !
 
Članak u stilu holesterol = mast = debeo ali bar piše da nije sve isto :) Večita zabluda kod koje i neki doktori greše jer ne znaju, a ne zna ni 90% populacije. I u tom članku se pominju tačke dimljenja, a znamo da je dim i čadj kancerogen. Hladno cedjeno tj devičansko ulje nije za prženje, može naravno ali se gube svojstva kada se termički obradi ;) Jednostavno posle nije to to, pretvoris ga u transmast, a platio si x10 za zdravo. Ti koristi slobodno.

Sa druge strane ne znam ko bi i zbog čega koristio margarin. Ja koristim mast i puter jer su zdraviji od rafinisanih ulja tj transmasti, a ako si pročitao moj post video bi da za visoke temperature koristim ulja upravo da ne bi mast i puter izgoreli, palmino ako je potrebna bas visoka temperatura, kokosovo, suncokretvo, maslinovo (komina). Dobro je za kokice i ostalo. Svakako se za spremanje hrane ne preporučuju uvek visoke temperature jer onda više nije to to, gube se svojstva.

Ne veruj svemu što piše na internetu, koristi onaj tvoj algoritam za koronu :D Razmišljaj logično, da li će voće i povrće biti isto ako ih ispržimo na 200 stepeni. Po toj tvojoj palmino ulje = urme logici onda bolje da koristimo maslinovo ulje od komine umesto da placamo x5 za devičansko.

edit: sad vidim da sam gore napisao nema veliku termičku otpornost, mislio sam na svojstva ne na tačku dimljenja tako da možda se pogrešno razumelo.
 
I pored svega, nećete umreti ako dva puta nedeljno nešto ispržite u dubokom ulju ili masti. Problem je ako vam se ishrana bazira na tome, a to imamo po restoranima brze hrane i po mnogim restoranima.

Mislim da je sada već osnovna kultura da se zna da je margarin zlo.
 
Ne, ja govorim o izreci "devicansko maslinovo ulje ne sme da se koristi za przenje i pecenje", znaci ako hoces nesto da isprzis ili ispeces, koje ulje da koristis ?

Onda razni experti potegnu onu gore recenicu, tvrdeci da stvara neke opasne produkte, a opet malo surfajuci nadjoh da skoro svi kazu da moze da se przi na njemu, i da je cak mnogo bolje od putera i svinjske masti, koji i inace nisu bas zdravi.
Ne ulazim u cenovnu opravdanost koriscenja devicanskom maslinovog ulja, to nije tema.
 
Naravno da može da se prži na maslinovom ulju. Ako već gledate kvalitet maslinovog ulja, onda tražite podatak o kiselosti. Nećete ga naći ni na jednom što se prodaje po supermarketima.

Zato mi uvek u Grčkoj kupujemo takvo ulje u konzervama o 5l, a ako ne idemo mi, onda naručimo od nekoga ko je tamo.
 
Imas u Veru odlicna Grcka maslinova ulja, i na svima pise kiselost.
Imaju i ona od 0,1-0,5 %, sto je izvanredno.
Cena oko 1.000 din/lit.

Imaju i u konzervama od par lit.
 
Маслиново уље, млеко и мед су прехрамбени производи који се највише фалсификују, мислим да је баш овим редом.

Звог тога на млеку пише 100 посто домаће, а не 100 посто кравље. Нека друштва за заштити потрошача су покушала да се изборе да пише састав млека али безуспешно.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897902#p897902:39304qs3 je napisao(la):
chiko » Čet Nov 11, 2021 8:57 pm[/url]":39304qs3]Ne, ja govorim o izreci "devicansko maslinovo ulje ne sme da se koristi za przenje i pecenje", znaci ako hoces nesto da isprzis ili ispeces, koje ulje da koristis ?

Onda razni experti potegnu onu gore recenicu, tvrdeci da stvara neke opasne produkte, a opet malo surfajuci nadjoh da skoro svi kazu da moze da se przi na njemu, i da je cak mnogo bolje od putera i svinjske masti, koji i inace nisu bas zdravi.
Ne ulazim u cenovnu opravdanost koriscenja devicanskom maslinovog ulja, to nije tema.

Možeš da koristiš koje god hoćeš ulje ako znaš da spremaš. Dakle istina je da stvara neke opasne produkte, stvara transmast koja je sve samo ne zdravija od svinjske masti i putera (masti životinjskog porekla povećavaju pozitivni holesterol i smanjuju trigliceride). Velike količine masti i putera naravno da nisu zdravi, kao što nisu ni velike količine soli, vitamina, minerala... već rekoh ključ je u dozama tj količini. E sad ti veruj u šta hoćeš, rekoh već da je jedna velika zabluda tj neznanje koje 90% ljudi misli da je ispravno, a to je holesterol = mast = debeo.

E sad ako te zanima šta je mast, transmast, dobri i loši holesterol to možeš dalje da guglaš. Dule je već rekao, jedan obrok te neće ubiti ali svakodnevno...

Solecar ti je već dao svoj primer, dakle smanjio kobasice, viršle i šta sve koje su pune soje i transmasti, a ubacio ribu i zlatiborac (iako koriste aditive verovatno je nailazio na proizvode od čiste masti tipa čvarci :) ) i smanjio sebi ldl i trigliceride. E sad pošto je većini "stručnih" lekara sve to isto, masti, transmasti, prirodno, biljno... onda je sve to klasifikovano kao nezdravo u istom rangu.
 
Stvarno imam s tobom problem oko razumevanja napisanog, ajde malo se skoncentrisi :)

Dakle, imamo 3 situacije:
1. jedes sirovo
2. przis
3. peces

Prema onoj urbanoj legendi samo u slucaju 1. je zdravije devicansko maslinovo ulje od putera ili svinjske masti.
Prema onome sto nalazim na netu, u sva 3 slucaja je ubedljivo bolje devicansko maslinovo ulje.
 
"EXCLUSIVELY OLIVE OIL!
If one of the great secrets of Cretan gastronomy lies in the harmony of the produce used, the simplicity of the finest dishes and the ingenuity of the local people, the other great secret goes by the name of virgin olive oil: no other cooking fat is used in the traditional diet of the Cretans. Even their desserts are most often prepared with olive oil, and very rarely with butter. What’s more, the entire island is effectively a vast olive grove, with 30-40 million trees.

According to official international statistical data, each Cretan consumes more than 35 liters of olive oil annually – more than any other population group. In Italy and Spain, the predominant olive oil-producing countries of the Mediterranean, the average is just 10.5 liters!"

What is the Cretan Diet?

Zanimljiv tekst, pročitajte.

Ovde u dijaspori sam imao sreće da uletim u sjajnu grčku ekipu, koja mi je već 30 godina šira familija. Radio sam kao kuvar u taverni, volim da klopam i obovažavam mediteran. Ništa protiv klasične balkanske kuhinje, naprotiv. Bila mi je ozbiljna frka prvih par godina u D, jerbo nisam mogao da postignem ukuse na koje sam navikao, a o kvalitetu namirnica da ne govorimo. Ukratko, menjanje navika je bolan proces, bez obzira na uzrok moranja. Ili želje. Na ovoj temi preovlađuju problemi života u gradskoj sredini (brzina i cajtnot, logistika, dostupnost kvaliteta i sl.), ali smatram da stav prema načinu ishrane (prema svom telu i zdravlju) treba da preovlada u stvaranju ili menjanju navika. Dakle, meni je ulazak u grčku kuhinju bio prekretnica i olakšanje u borbi da zamenim sarme i pečenje ribom i kuvanim ili svežim povrćem, bez zaprške i masnoće uopšte. Tako da sam iz prve ruke učio da obožavam maslinovo ulje.

Sada ću da primetim, da mnogi od vas intenzivno govorite o prženju, prženju i prženju. Smanjite to prženje, k'o boga vas molim! :D Kvalitena mesa u kvalitetnom posuđu se prže veoma kratko i uz 3 kapi ulja. Što kraća termička obrada, važi za sve namirnice, to bolje.

Dakle, koristim maslinovo ulje za sve, devičansko za hladnu klopu, obično za tiganj. Jaja pržim "na plotni", k'o pokojna baba, pa preko njih kašiku maslinovog, parmezan i origano - kakva gozba! Eksperimentišite, muškarci nemojte se stideti kuhinje! :)

A urme su zakon, ponajbolje one polusveže, u običnim kartonima, a ima ih svuda. Plus smokve i masline, sveto trojstvo! :)
 
Te, te, polusveže, sa košticom, sočne, ni blizu onim skroz suvima.

Imamo još jednu legendu, koju nismo pomenuli - jaja! Kad čujem neke koji kažu da nedeljno smemo da pojedemo 4-5 jaja maks...

Jaja su fenomenalna namirnica i taj limit od 4-5 je velika glupost.
 
Pekare i brza hrana su zlo.

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Nema brzih, a dobrih rešenja, hvatanja prečica i krivina što se tiče ishrane. "Ti si ono što jedeš" , otrcana, ali tačna fraza.

Nedostatak vremena jeste problem. A problem je i kretensko "evropsko" radno vreme od 9 do 17h. Nema više nekadašnjih okupljanja porodice za ručkom, kada su svi kod kuće do 15h, pa se lepo sedne pa se jede kuvano, pa se priča itd. Pa roditelji imaju kada da vide svoju decu, da ih čuju, reaguju na probleme koji prate odrastanje itd.

Razaranje društva kojem svedočimo posledica je toga-razaranja porodice.

Lično, što se ishrane tiče, ne jedem viršle, paštete, majonez, parizere, peciva iz pekare, čipseve i slične gluposti, gazirano ne pijem, niti sam ikada pio, a i kupovne sokove pijem veoma retko. Slatko sam potpuno izbacio iz upotrebe, ima već dve godine i uopšte mi nije teško palo. Nikakva korist od toga, a samo štetu stvara.

Generalno, sve potiče iz kuće. Kod mene se od malena redovno kuvalo, pa smo brat i ja bili navikavani na sve-i grašak, i boraniju, i kupus, i pasulj, pilav, musake, đuveč, gulaš, paprikaš, ribu, jagnjetinu.. bukvalno sve i raznovrsno. Pre škole smo uvek doručkovali/ručali kod kuće, pa nikada nisam imao potrebu da na velikom odmoru jedem bilo šta od brze hrane.

Mislim da bi danas ljudi imali mnogo manje problema sa zdravljem, samo kada bi dnevni raspored obaveza i odmora bio drugačiji i kada bi mogli da se više posvete kvalitetnom pripremanju obroka, kao nekada.

Nama nisu potrebne nikakve kurkume, kinoe, sokovi od avokada i ostale gluposti. Ok ko voli da eksperimentiše, ali da sada prebacujemo kompletnu ishranu na nešto što nam je strano- mislim da je van pameti. Naš organizam je "programiran" na ovo podneblje, a ovde hvala bogu od voća ima skoro svega što nam treba-od jabuka, šljiva, do jagoda i trešanja. Kud ćeš lepše od toga. Ok, fale nam limun, pomorandže i banane, ali gomila drugih gluposti kojima nas zatrpavaju prema jelovnicima Jelene Đoković su čisto pomodarstvo.

Ništa ne fali našoj domaćoj hrani, samo treba jesti umereno i raznovrsno, a ne bi bilo loše i da se dva dana nedeljno jede posno.. Važno je piti i dosta vode, barem 3 litre dnevno da se organizam hidrira i čisti. :sesir:
 
Sve je zlo brate. Ko ne jede dosta, puši. Ko ne puši, pije. Ko ne pije, duva. Ko ne duva, roka kafu. Ko ne roka kafu, nimfomaniše se. Ko se ne nimfomaniše, beži u virtuelne svetove.

Beže ljudi i u kocke, u neprestana pecanja, u beskrajne šetnje, u spavanje, u manastire, u transeve, hipnoze...

Svi imamo neke zavisnosti i begove od muka. Fora je samo ili raspodeliti ili se držati jedne ali Sizifkovski pokušavati da se drži pod kontrolom. Kao što se ja trudim.

Sve je zlo brate. Ko ne jede dosta, puši. Ko ne puši, pije. Ko ne pije, duva. Ko ne duva, roka kafu
Simpsonovi su sjajno prezentovali ovo u jednoj jedinoj sceni jedne epizode. Videću da nađem pa da probam nekako da okačim ovde.


Nama nisu potrebne nikakve kurkume, kinoe, sokovi od avokada i ostale gluposti. Ok ko voli da eksperimentiše, ali da sada prebacujemo kompletnu ishranu na nešto što nam je strano- mislim da je van pameti. Naš organizam je "programiran" na ovo podneblje, a ovde hvala bogu od voća ima skoro svega što nam treba-od jabuka, šljiva, do jagoda i trešanja. Kud ćeš lepše od toga. Ok, fale nam limun, pomorandže i banane, ali gomila drugih gluposti kojima nas zatrpavaju prema jelovnicima Jelene Đoković su čisto pomodarstvo.

Ništa ne fali našoj domaćoj hrani, samo treba jesti umereno i raznovrsno, a ne bi bilo loše i da se dva dana nedeljno jede posno.. Važno je piti i dosta vode, barem 3 litre dnevno da se organizam hidrira i čisti.
Slažem se s ovim, sve na mestu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897936#p897936:3f3zlv2d je napisao(la):
chiko » Čet Nov 11, 2021 11:36 pm[/url]":3f3zlv2d]Stvarno imam s tobom problem oko razumevanja napisanog, ajde malo se skoncentrisi :)

Dakle, imamo 3 situacije:
1. jedes sirovo
2. przis
3. peces

Prema onoj urbanoj legendi samo u slucaju 1. je zdravije devicansko maslinovo ulje od putera ili svinjske masti.
Prema onome sto nalazim na netu, u sva 3 slucaja je ubedljivo bolje devicansko maslinovo ulje.

Pa imaš problem da razumeš jer ne razumeš generalno o čemu se priča :) kao i u koroni, ali je bitno da upireš prstom i da druge nazivaš "neskoncetrisanim" dok sebe ne gledaš. Čitaš neke članke koje ne razumeš i koji ti potvrdjuju mišljenje jer i njih ne razumeš. Dakle nije isto spremanje na 50, 100 i na 200 stepeni, 5min, pola sata... sve to igra ulogu u tome šta je zdravije. Ne mogu da pržim na puteru na 200 stepeni kada ću jesti otrov (svinjska mast je oko 190c), tu je normalno maslinovo ulje bolje jer bolje transmast nego otrov. Dakle postoji tačka dimljenja i postoji termička obrada kojom ulja gube svojstva i na nižim temperaturama. Vitamina i antioksidansa više nema i stvaraju se transmasti. Što se ulje duže termički obradjuje to je niža tačka dimljenja i kreće stvaranje transmasti i ostalog, dakle samom termičkom obradom bez tačke dimljenja tj uopšte nije potrebno da dostignemo tačku dimljenja da bi se stvarala transmast (nadam se da je sada jasno). Mast i puter sa druge strane ne stvaraju transmasti i slobodne masne kiseline te je preporučljivije za dugo kuvanje/prženje. A i sigurnije je jer niko od nas ne koristi termometar za tiganj/šerpu. Tačne brojke mislim da niko ne zna (ili se kriju) posle koliko vremena na kojoj temp i koliko ulja stvaraju transmasti(ako imaš podeli možda sam ja u zabludi) ali ako me pitaš da ispržim nešto na 50-100c za 5min rekao bih može devičansko maslinovo ulje (možda je i bolje za većinu), a može i mast ili puter (šta je bolje od toga opet zavisi šta se sprema, a i od osobe), ali ako treba da pržim/kuvam nešto "da pliva" u masti/ulju duže vreme na većoj temperaturi izabrao bih mast (puter ne bih jer je skup, niža mu je tačka dimljenja, a i svinjsku mast imam svoju tako da me ne košta ništa), a ponegde puter ( gde mi treba manje masti, niža temperatura i za jela kojima puter daje posebnu aromu i mekoću) dok često i mešam sa uljem (opet zavisi šta spremam). E sad šta ti nalaziš i čitaš na netu u to neću da ulazim.

Nemam više šta da ti kažem, sve je rečeno kome je jasno. Stvari kao i uvek nisu crne i bele. Ti koristi devičansko maslinovo ulje za prženje/pečenje/kuvanje svega i bićeš zdraviji od nas tupavih :wink: Traži dalje na netu, a ako ti treba savet pregrizi ponos pa pitaj. :sesir: Svakako je bolje koristiti devičansko malsinovo nego suncokretovo i tako to.

Ok, fale nam limun

Ne fali, kod mene uspeva :D

Imamo još jednu legendu, koju nismo pomenuli - jaja! Kad čujem neke koji kažu da nedeljno smemo da pojedemo 4-5 jaja maks...

To dolazi od ekipe holesterol = mast = debeo.

edit: Pročitah za vero, nisam bio baš baš odavno tamo. Poslednje maslinovo sam kupio u lidlu kada su dani Italije. 100% maslinovo ulje, kiselina max 0,5%, tamna flaša. MIslim da je bilo oko 400din pola litra. Baš ću da pogledam verovu ponudu mada je najbolje i najbliže otići do cg i kupiti domaće :D
 
Da li si čuo za ulje od grožđica? Ono je preporučljivo za duža pečenja, jer se tu štetne materije svode na minimum. Ima par godina kako ga koristim kada treba da spremam neka jela koja zahtevaju da se malo duže nešto proprži kao deo pripreme određenog jela.
 
Par pitanja:

- Šta mislite o Humusu i koji odabrati pošto vidim da su neki pasterizovani, konzervirani što mi je odbojno samo po sebi. Može konkretan predlog poželjno sa linkom. Humus haus je prodavao svoj odličan humus ali su prestali sa radom sem ako nisu promenili lokaciju.

- Postoji li neka pašteta od tunjevine koja je kako treba?

- Inače solidno su mi se pokazali listovi dimnjenog lososa. Ako ima proverenih preporuka takođe može link
 
Vrh