Pekare i brza hrana su zlo.
Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Nema brzih, a dobrih rešenja, hvatanja prečica i krivina što se tiče ishrane. "Ti si ono što jedeš" , otrcana, ali tačna fraza.
Nedostatak vremena jeste problem. A problem je i kretensko "evropsko" radno vreme od 9 do 17h. Nema više nekadašnjih okupljanja porodice za ručkom, kada su svi kod kuće do 15h, pa se lepo sedne pa se jede kuvano, pa se priča itd. Pa roditelji imaju kada da vide svoju decu, da ih čuju, reaguju na probleme koji prate odrastanje itd.
Razaranje društva kojem svedočimo posledica je toga-razaranja porodice.
Lično, što se ishrane tiče, ne jedem viršle, paštete, majonez, parizere, peciva iz pekare, čipseve i slične gluposti, gazirano ne pijem, niti sam ikada pio, a i kupovne sokove pijem veoma retko. Slatko sam potpuno izbacio iz upotrebe, ima već dve godine i uopšte mi nije teško palo. Nikakva korist od toga, a samo štetu stvara.
Generalno, sve potiče iz kuće. Kod mene se od malena redovno kuvalo, pa smo brat i ja bili navikavani na sve-i grašak, i boraniju, i kupus, i pasulj, pilav, musake, đuveč, gulaš, paprikaš, ribu, jagnjetinu.. bukvalno sve i raznovrsno. Pre škole smo uvek doručkovali/ručali kod kuće, pa nikada nisam imao potrebu da na velikom odmoru jedem bilo šta od brze hrane.
Mislim da bi danas ljudi imali mnogo manje problema sa zdravljem, samo kada bi dnevni raspored obaveza i odmora bio drugačiji i kada bi mogli da se više posvete kvalitetnom pripremanju obroka, kao nekada.
Nama nisu potrebne nikakve kurkume, kinoe, sokovi od avokada i ostale gluposti. Ok ko voli da eksperimentiše, ali da sada prebacujemo kompletnu ishranu na nešto što nam je strano- mislim da je van pameti. Naš organizam je "programiran" na ovo podneblje, a ovde hvala bogu od voća ima skoro svega što nam treba-od jabuka, šljiva, do jagoda i trešanja. Kud ćeš lepše od toga. Ok, fale nam limun, pomorandže i banane, ali gomila drugih gluposti kojima nas zatrpavaju prema jelovnicima Jelene Đoković su čisto pomodarstvo.
Ništa ne fali našoj domaćoj hrani, samo treba jesti umereno i raznovrsno, a ne bi bilo loše i da se dva dana nedeljno jede posno.. Važno je piti i dosta vode, barem 3 litre dnevno da se organizam hidrira i čisti.