[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898090#p898090:3tp6b6m2 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 12 Nov 2021 13:42[/url]":3tp6b6m2]Dule, motalo se svuda po svetu sve i svašta. Nema to veze samo sa Orijentom, to je bio planetarni način da se sačuvaju sastojci od propadanja i da budu lakši za duga putovanja i pakovanja (čitaj - da ne moraš na sebe ili konja da tovariš i posebnu kofu samo sa saftom ili salatom).
Ljudi dolaze kod nas i oduševe se hranom, isto kao što se i mi oduševimo hranom u arapskom svetu, tj. kada probamo nešto novo. A Ameri ili Englezi, naravno da se oduševe našom kuhinjom kada oni imaju najgoru kuhinju na svetu (Englezi naročito).
Naši se kod nabrojanih oduševljavaju sa 2 ili 3 jela. Drugi se kod nas oduševljavaju sa bar 20.
Čime se stranci oduševljavaju kod nas? Mesištem, koje je ultra jeftino i obilno pa se zasitiš za 2 evra na svakom ćošku. Jeste to ukusno, ali ne možeš to da jedeš svaki dan.
Nije tačno. Gibanicom, pecivima (koja nisu ni danska ni francuska ni turska nego mešavina toga), pitama uvijačama sa sirom ali od lisnatog testa (ne kori, mada mogu i te), punjenim paprikama, sarmama, satarašem, komplet lepinjom, šopskom salatom, pečenim paprikama, pohovanim kačkavaljem, pohovanim tikvicama, musakom od krompira, musakom od patlidžana, musakom od tikvica (Musaka jeste grčka reč ali nisu oni jedini autohtoni tvorci tog jela nego ceo Balkan), musakom od bamija (Makedonija), telećim čorbama...
Naša varijanta sarmi mi jeste ukusnija od originalne, isto kao i baklave, ali i tu idemo na kvantitet i na masno, a sve što je masno (u normalnim količinama) je ukusnije nego kad se mast zameni uljem, ili skroz izbaci iz pripreme.
Pitaj Engleze, Skandinavce ili Ruse koji imaju hranu mani ga mito da li je naša hrana fantastična samo zato što je natovljena mašću, ili zato što za razliku od njihove ima neku raznovrsnost i originalnost u tome. Umesto kriške krompira, pasulja ili neke hladne supice.
Kod nas je prednost to što smo bili pod uticajem Austrougara i Turaka (Orijenta), pa se to donekle izmešalo kod nas, uz dodatak našeg inovatizma. Volim da gledam kulinarske emisije, i imao sam prilike da gledam i Englesku / Američku kuhinju, Azijsku kuhinju, Nordijsku, Mediteransku, Bugarsku, Francusku, Orijentalnu...
Ono što sam primetio je da Azijate (mahom istočna i jugoistočna), dosta potenciraju jela slična našim gulašima i đuveču, i koriste dosta pikantnih začina / grupe začina, kao i preliva. Kinezi dosta potenciraju pirinač, dok Japanci ribu. Takođe, dosta jedu i nudle.
Orijentalni slatkiši, to sam od više ljudi iz različitih strana sveta čuo, uključujući i naše, da potenciraju kako su dosta slatki.
Mediteranska kuhinja ima manu što se u nekim delovima baš dosta potenciraju rezanci.
Francuzi dosta posvećuju pažnje bujonima i potažima, te pecivima.
Bugari dosta sličnu kuhinju imaju nama.
Nordijci opet, isto zbog blizine, potenciraju ribu, ali i jela koja sadrže bobičasto voće. Naravno, tu su zastupljeni, koliko sam mogao da primetim, i drugi plodovi mora.
Kada gledam Engleze i Amere, u većini slučajeva :roll: . Pitom nazivaju dva razvučena tanka testa, gde jedan stave na dno pleha, a drugi na vrh, dok u sredinu natpaju ili neki krem ili sve i svašta što im padne pod ruku. Palačinkama nazivaju patišpanj, koji ne mogu da jedu ukoliko nije preliven čokoladnim prelivom ili surpom od javora. A aklo hoće zdrav doručak, onda uzmu žitarice iz kutije i sipaju u posudu u koju su prethodno sipali mleko iz tetrapaka. Malo je onih koji se potrude da spremaju raznovrsno i većina njih je navikla da sipa iz kesice iseckanu hranu i da tako za kratko vreme spreme jelo. Takođe, dosta njih baca hranu, tj. malo njih ima običaj da, primera radi, kada skine meso sa koske, ono što ostane pri kosti sačuva za neku supu.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=898090#p898090:3tp6b6m2 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 12 Nov 2021 13:42[/url]":3tp6b6m2]Čoveče, pa ja tamanim našu kuhinju ceo život a zadnjih 11 godina jedem minimalno masno pošto moram. Tj da kažem ovako - jedem nekad i masno, ali 70% vremena jedem kuvana jela uz minimum masnoće jer ne smem. Pa opet uživam u našim specijalitetima samo tako. Dakle, ne, srpska hrana NIJE najbolja zato što je masna. Nego zato što meša koncepte i sastojke sa više delova sveta i kultura. I dovoljno je dobra i kad nije masna. Odnosno ukusna je i bez masnoće. Za razliku od npr Ruske ili Engleske za koje mislim da ni najbolja ulja ne bi mogla da spasu, jer su prosto siromašna u sastojcima i neoriginalna.
I kod mene slična situacija.
Kako sam sklon eksperimentisanju prilikom kuvanja / pečenja (uglavnom u rerni) ili spremanja nekih slatkiša, vrlo često to ispadnu kombinacije koje obore ljude sa nogu, a velika većina tih jela su maltene bez masnoća ili je to minimalno, i gotovo ni jedno nema zapršku. Takođe je to bez nekih začina, koji mi smetaju, a koji se danas (tako se potrafilo), pošto je takvo pomodarstvo, trpaju u maltene svako drugo jelo. Te nedostatke začina i masnoća nadomešćujem (uglavnom) dodavanjem namirnica koje nisu toliko zastupljene u svakodnevnoj ishrani kod nas ili nekim adekvatnim zamenama.