Šta je novo?

Šta jedemo?

Ja sam danas pojeo 400 g bureka sa šunkom i kačkavaljem. 2 kroasana sa čokoladom. Jedan mc flurry, jednu cezar salatu sa grilovanom piletinom i pola voćnog jogurta. Tim redosledom i bukvalno to sam jeo u gram. 3 kafe, šolju jogurta, koka kolu 0.25, šolju mleka i 2 čaše vode..

I ništa. Na ivici sam gladi sad al ajde zaspaću.

Vi verovatno imate sasvim drugačiji metabolizam ako bi ova količina hrane koju sam ja danas pojeo mogla da vas ugoji ili jedete troduplo više a folirate se.

I onda kad čujem izbacio je šećer iz svega...

Ajde prvo izbaci suvišne obroke a ostavi šećer u ostala 2. A ako zaista ovo što sam ja danas pojeo je vama mnogo. Onda ne znam šta da kažem. Mene to drži na ivici žgoljavosti. Bukvalno jedva postižem da održavam tih ako imam uopšte 70 kg.

Imače mogu da pravim duge pauze između obroka i da imam 2 obilnija obroka dnevno. Ali eto danas sam imao 3 obroka. Od kojih je poslednji oko 23h bio obrok salata.
Поједи тањир пасуља са сланином као што сам ја урадио, и нећеш морати ништа да једеш до осам увече.
 
Da li postoji nacin za detekciju kolicine pesticida u vocu i povrcu u kucnim uslovima?
Kao što Došljak reče:
Само лабораторија.
I to akreditovana i sertifikovana lab može dati najtačnije podatke. Za pesticide su potrebni osetljivi instrumenti, pošto se nalaze u tragovima i nemoguće je pouzdano kvantifikovati drugim metodama.

Kad smo kod pesticida, Greenpeace u Austriji je ove nedelje izbacio njihovo istraživanje i to i pesticidima u aleva paprikama. Svaki testirani proizvod je u sebi sadržao koktel pesticida, od nekih su koji zabranjeni u EU.
Evo više o tome (mora stranica da se prevede):
 
Поједи тањир пасуља са сланином као што сам ја урадио, и нећеш морати ништа да једеш до осам увече.


Jel može ovako

150g pasulja
300g projica sa sirom umesto slanine i 150g čeri paradajza

IMG_20250525_192623_211_edit_817002056507400.jpg



Posle zasladio sa par vanilica i vratio se kafi... 😌
 
Pekara kod dobrice u pirotu. U ponudi imaju jednu vrstu leba i burek sa sirom. Konstantan red tokom celog dana, a enterijer iz 1946.godine.

Burek izuva, uspeo sa pojedem jedva dve cetvrtine.
Inace ceo kraj je nenormalan sto je tice hrane, sebi sam dao zadatak da u par dana obidjem 8 najboljih kafana, ono se ne propusta
 
Imamo i mi u Beogradu jednu staru pekaru sa tradicijom od preko 120 godina i dugačkim redom za burek tokom celog dana.

Zove se Trpković.
 
Da li je kineska hrana zdrava ili nezdrava?
Mislim u odnosu na navodno zdravu mediteransku kuhinju?
 
jesam. Puno je nekog fensi peciva i ogromne su guzve.
Tu jedu zaposleni u Nemanjinoj i jesti tamo je nekakav statusni simbol.
Ja ne videh neka fensi peciva, čak im i cena nije neka velika tako da ne znam o čemu pruičaš. Jedino bih se složio da su možda malo izvikani.
 
jesam. Puno je nekog fensi peciva i ogromne su guzve.
Tu jedu zaposleni u Nemanjinoj i jesti tamo je nekakav statusni simbol.

Gužve su verovatno s razlogom kao i te u Pirotu. Ili možda po sistemu moje selo lepše od Pariza, pirotske guzve imaju dublji smisleniji značaj od beogradskih...
Dok si beogradske gužve odbacio kao hype, jer misliš... ne jedeš, nego misliš...

Ne znam ja nisam baš statusni momak, složićeš se. A evo baš jutros sam jeo burek sa piletinom 400g. A mogao sam i 600... ako je do apetita izjutra, nije problem... Jedem ga svakih par dana... I burek sa kackavaljem i šunkom i sa sirom i kroasane sa kačkavaljem i šunkom i kroasane sa čokoladom tek i ove projarice gore sto sam okacio i kiflice i strudle...

Ali ti misliš.

A ja jedem i tvrdim da nije hype nego da su proizvodi za klasu više od ostalih pekara u kojima sam jeo.
 
Da, plus im je cena vrlo umerena jer imaju promet i idu na kvalitet...
 

Ovo jeste fensi za prosecnu pekaru, frulica nije frulica ako nema violinski kljuc.
Po cenama nisu fensi, kao npr BoULANGeRie u kneza milosa ili kako se vec zove, gde kupis francuski kroasan ,avokado i evian vodu za 20e. Ja prvi 3-4 puta mesecno jedem burek u trpkovicu, ali ce pravi ljubitelji reci da ide ona trafika u dalmatinskoj pa 3 stepenika prazno, dok je trpkovic za gastabajtere i strance.
Uvek sam se pitao koliko zenu u trpkovicu imaju platu pa 8 sati bez prestanka pakuju one bureke?
 
Gužve su verovatno s razlogom kao i te u Pirotu. Ili možda po sistemu moje selo lepše od Pariza, pirotske guzve imaju dublji smisleniji značaj od beogradskih...
Dok si beogradske gužve odbacio kao hype, jer misliš... ne jedeš, nego misliš...

Ne znam ja nisam baš statusni momak, složićeš se. A evo baš jutros sam jeo burek sa piletinom 400g. A mogao sam i 600... ako je do apetita izjutra, nije problem... Jedem ga svakih par dana... I burek sa kackavaljem i šunkom i sa sirom i kroasane sa kačkavaljem i šunkom i kroasane sa čokoladom tek i ove projarice gore sto sam okacio i kiflice i strudle...

Ali ti misliš.

A ja jedem i tvrdim da nije hype nego da su proizvodi za klasu više od ostalih pekara u kojima sam jeo.
Dobro dobro. MOzda gresim.
ja smao kad vidim onu gomilu zena koje rade u drzavnim ustanovama kako se guraju oko nekih "korpica" sa ovim i onim... Ja vidim nesto fake.
 

Ovo jeste fensi za prosecnu pekaru, frulica nije frulica ako nema violinski kljuc.
Po cenama nisu fensi, kao npr BoULANGeRie u kneza milosa ili kako se vec zove, gde kupis francuski kroasan ,avokado i evian vodu za 20e. Ja prvi 3-4 puta mesecno jedem burek u trpkovicu, ali ce pravi ljubitelji reci da ide ona trafika u dalmatinskoj pa 3 stepenika prazno, dok je trpkovic za gastabajtere i strance.
Uvek sam se pitao koliko zenu u trpkovicu imaju platu pa 8 sati bez prestanka pakuju one bureke?
Trafika u Dalmatinskoj?
 
Tu je verovatno isto vrhunski sudeći po redovima i pozitivnim kritikama... Oni su bas dugo izgledali kao maksimalna neuredna socijala, kao narodna pekara, prosto nisu imali potrebu da ulažu u imidž, već samo da održavaju visok kvalitet svojih proizvoda... Pre par godina su se blago updateovali...

Jeo sam baš, baš davno tako da ne mogu sad da uporedim jel baš 3 reda prazno ispod njih ili se preteruje...
 
ali ce pravi ljubitelji reci da ide ona trafika u dalmatinskoj pa 3 stepenika prazno, dok je trpkovic za gastabajtere i strance.

Nešto što vrti dva proizvoda u krug od kojih je jedan burek ne bi se ni smelo nazvati pekarom. To je buregdžinica. Pa samim tim pekarama nije mnogo uporediva...

Kad sam spomenuo Trpković, mislio sam na pekare, jer tamo možeš kupiti i trileće ili štrudle sa makom ili vanilice koje sam upravo uz slast pojeo, o čokoladnim kroasanima da ne govorim... Povoljno i odličnog kvaliteta...

Dakle to je jedna pekara za sve, pa i te strance i gastarbajtere koje si spomenuo, za Beograđane, a i za novopečene srpske francuze, sa istančanim nepcima baš za bureke... Kad se prejedu bureka, malo da promene...

Normalno da će buregdžinica koja je fokusirana samo na burek imati veće šanse da briljira u tom jednom proizvodu koji do iznemoglosti i bez inovacija 40 godina vrti isti majstor Mile i to ćemo nazvati tradicijom koju će majstor Mile odneti sa sobom u grob jer nije bio sposoban ni šegeta da nauči da mu to znanje prenese. I to jeste na ceni baš jer je retko, mala proizvodnja, najčešće samo jedan lokal, nikad da proširi. Uprkos nesagledivom potencijalu da biznis raste on ostaje sakriven ali kvalitetan i lokalci ga tapšu po ramenu, marketing od usta do usta.

Ali u rangu pekara, uporedi bilo koju, u pogledu kvaliteta vs cena uz šarenolikost svih proizvoda sa Trpkovićem, a ne samo burek?

Da barem Ljupče ima burek sa piletinom pa da uporedim... Mada se sve to burekom ni ne bi smelo zvati od sira pa nadalje..

Ali dobro vrsni ljubitelju i poznavaoče bureka. Otići ću jer mi je blizu. Neće me mrzeti. Baš da uporedim bureke kakvi su danas. Do Dalmatinske, Pirot mi je svako daleko. Pa ću dati svoj sud, da ne pricam napamet o burecima. Hteo sam da istaknem jednu pekaru sa zdravom srpskom, kapitalištičkom, gradskom, predratnom tradicijom, koja znači širiti se, znaci unaprediti proizvodnju, ponuditi nove poizvode. Znači niti komunjarska tradicija nesposobnjakovića da naprave biznis, niti patogeno širenje posle 90tih kao skroz dobra pekara, nego baš prava srpska kvalitetna pekara 🙂
 
Postoje li kod nas tzv originalni kineski retsorani?
Пошто сам био у Кини два пута, могу да потврдим да ови наши ”кинески ресторани” немају никакве везе са кинеском храном у Кини.
Једино где можда има права храна је у новом Кинеском Тржном центру на НБГ
 
I samo bih da dodam da u Trpković pekari u Nemanjinoj nikad nisam jeo. Moj celokupni utisak je iz Dimitrija Tucovića.
 
Vrh