ali ce pravi ljubitelji reci da ide ona trafika u dalmatinskoj pa 3 stepenika prazno, dok je trpkovic za gastabajtere i strance.
Nešto što vrti dva proizvoda u krug od kojih je jedan burek ne bi se ni smelo nazvati pekarom. To je buregdžinica. Pa samim tim pekarama nije mnogo uporediva...
Kad sam spomenuo Trpković, mislio sam na pekare, jer tamo možeš kupiti i trileće ili štrudle sa makom ili vanilice koje sam upravo uz slast pojeo, o čokoladnim kroasanima da ne govorim...
Povoljno i odličnog kvaliteta...
Dakle to je jedna pekara za sve, pa i te strance i gastarbajtere koje si spomenuo, za Beograđane, a i za novopečene srpske francuze, sa istančanim nepcima baš za bureke... Kad se prejedu bureka, malo da promene...
Normalno da će buregdžinica koja je fokusirana samo na burek imati veće šanse da briljira u tom jednom proizvodu koji do iznemoglosti i bez inovacija 40 godina vrti isti majstor Mile i to ćemo nazvati tradicijom koju će majstor Mile odneti sa sobom u grob jer nije bio sposoban ni šegeta da nauči da mu to znanje prenese. I to jeste na ceni baš jer je retko, mala proizvodnja, najčešće samo jedan lokal, nikad da proširi. Uprkos nesagledivom potencijalu da biznis raste on ostaje sakriven ali kvalitetan i lokalci ga tapšu po ramenu, marketing od usta do usta.
Ali u rangu pekara, uporedi bilo koju, u pogledu kvaliteta vs cena uz šarenolikost svih proizvoda sa Trpkovićem, a ne samo burek?
Da barem Ljupče ima burek sa piletinom pa da uporedim... Mada se sve to burekom ni ne bi smelo zvati od sira pa nadalje..
Ali dobro vrsni ljubitelju i poznavaoče bureka. Otići ću jer mi je blizu. Neće me mrzeti. Baš da uporedim bureke kakvi su danas. Do Dalmatinske, Pirot mi je svako daleko. Pa ću dati svoj sud, da ne pricam napamet o burecima. Hteo sam da istaknem jednu pekaru sa zdravom srpskom, kapitalištičkom, gradskom, predratnom tradicijom, koja znači širiti se, znaci unaprediti proizvodnju, ponuditi nove poizvode. Znači niti komunjarska tradicija nesposobnjakovića da naprave biznis, niti patogeno širenje posle 90tih kao skroz dobra pekara, nego baš prava srpska kvalitetna pekara