Šta je novo?

Šta jedemo?

Da budemo iskreni, ceo sistem je takav da te tera na prežderavanje. U svim serijama stalno nešto jedu, bombarduju nas reklamama, nema poreza na štetne napitke...

Problem sa mršavljenjem je što skoro svi pokušavaju neke dijete koje traju neko vreme i tu je procenat vraćanja na staro, pa 99% sigurno. Poenta je naći održivi način života i ishrane i lagano prelaziti na to.

Ne možeš da živiš bez neke fizičke aktivnosti, a znamo mnoge kojima je jedina šetnja od parkinga do stana / posla / tržnog centra.

Ako voliš da jedeš - ubaci fizičku aktivnost koja će sagoreti taj višak.

Ako sam se nadao nečemu kada je počela ova epidemija to je da će ljudi shvatiti zašto su zdrave navike u životu i ishrani bitne. Bukvalno ti produžavaju život, a često i spašavaju da ne umreš prerano.

S ovim se vecinski slazem. Tacnije slazem se sa svime, samo bih dodao da ima i ljudi koji ne praktikuju agresivne brzalacke jo-jo dijete nego idu stabilno i lagano ali opet im se posle vrati makar deo tezine. Naravno, ni proticanje godina i usporavanje metabolizma svakako tu nimalo ne pomazu da se odrzi zeljena tezina...

Glavni problem sa zdravom ishranom:
- skupa je (mnogo skuplja od nezdrave)
- zahteva mnogo vremena i energije za nabavku/spremanje

Nije da ljudi ne zele ili ne mogu, ali ih ove 2 stvari ubijaju.
Zdrava hrana moze da bude izuzetno ukusna, velika je zabluda da su to bezukusne splacine, ali to kosta brale.

Не треба ти скупа храна да би довео у ред телесну тежину. Једноставно морамо да схватимо да готово сви једемо много више него што је неопходно за све физичке и менталне активности које имамо у току дана којима трошимо енергију коју добијамо из хране. Када то схватимо, смањићемо оброке, слаткише ћемо јести јако ретко, и још ако не једемо ниша увече и уведемо обавезну шетњу мршављење је гарантовано. Ја испробао и за три месеца смршао преко 15 кила. Проблем је што ако желиш трајно да имаш добар однос висине и килограма, мораш трајно и да промениш понашање. За то ћу морати још ментално да се борим, јер сам вратио 10Кг за мање од годину дана, чим сам одустао од "здравог" понашања.

Da ali ne moze se ignorisati i da se danas svuda trpa secer, so i svasta nesto. Cak i ako ne osetis slatkocu, to je nagurano unutra da bi ti pojacalo ukus i napravilo zavisnost (makar i blagu).

E s takvim globalnim drustvom i trendovima, rezim ishrane od pre 30 godina ti nece pomoci jer je u medjuvremenu sve (dodatno) nafilovano secerima i aditivima. Ako je neki kupovni (pakovani) sir pre 30 godina imao 0 gr secera i 10 gr masti, racunaj da sad isti komad sira pod istim nazivom ima 10 gr secera i 40 gr masti. I tu je i onaj faktor antibiotika ali ajd, cak i da zanemarimo to, ostaje problem sto je sve nafilovano i pravljeno tako da te ili pretvori u zavisnika ili da te namami.

Mislim, cak i med sad falsifikuju i tovare ga secerom. I taman kad pcelari ukazu na jedan nacin da se utvrdi laznjak, ovi i to savladaju. Ukazu na drugi, ovi i taj drugi simuliraju i poniste vizuelnu razliku. Sve se falsifikuje i tovari sintetickim smecem. Bre samo sto u kupus jos ne pocnu da trpaju secer...
Zato i ne cudi sto se mnoge danasnje dijete vrte oko kupusa i zelene salate. Zato sto je sve ostalo natrpano svim i svacim, cak i ono sto deluje bezazleno i malokaloricno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897191#p897191:2j6c3tar je napisao(la):
paradox polje » Pon Nov 08, 2021 11:11 pm[/url]":2j6c3tar]Не треба ти скупа храна да би довео у ред телесну тежину. Једноставно морамо да схватимо да готово сви једемо много више него што је неопходно за све физичке и менталне активности које имамо у току дана којима трошимо енергију коју добијамо из хране. Када то схватимо, смањићемо оброке, слаткише ћемо јести јако ретко, и још ако не једемо ниша увече и уведемо обавезну шетњу мршављење је гарантовано. Ја испробао и за три месеца смршао преко 15 кила. Проблем је што ако желиш трајно да имаш добар однос висине и килограма, мораш трајно и да промениш понашање. За то ћу морати још ментално да се борим, јер сам вратио 10Кг за мање од годину дана, чим сам одустао од "здравог" понашања.
Mozes ti i sa nezdravom hranom da smrsas, to nije problem.
Ali i dalje se hranis djubretom.

Kvalitetno voce i povrce kosta i tesko se nabavlja.
Npr nisam siguran da onaj vestacki paradajiz kojim nas kljukaju ima ikakve benefite za zdravlje, cak se bojim da je obrnuto.

Istraživanja pokazuju da je usporavanje metabolizma mit i da postoji usporavanje, ali tek posle 60. i to mnogo manje nego što neki misle. Više su tu u pitanju promena načina života i gubitak energije (logično, manje ćeš biti aktivan što si stariji).

Zdrava hrana nije toliko mnogo skuplja. Skupo je meso, ali nepotrebno ga je jesti svaki dan.

A što se tiče vremena za pripremanje hrane - manje gledajte televiziju, tj. zašto morate da ležite ili sedite dok gledate YT ili TV. Kuvanje je kad se malo uvežbate aktivnost uz koju možete da gledate TV.

Video sam to istraživanje. Nedavno izašlo valjda. Lično mislim da je potpuna neistina. No dobro, ostavljam prostor za korekciju.

Uostalom, ispada da je stvar samo u semantici. Utvrđuje se da ''ne spori metabolizam čoveku dok stari'' nego ''čovek usporava jer stari pa se lakše goji''. Pa dobro, okej, nije isti mehanizam ali suština i ishod su opet isti - sa svakom godinom posle 25., sve smo skloniji gojenju.

Ovaj srednji pasus šta ga znam... većinski se ne slažem, zdrava hrana ipak jeste postala preskupa. Nešto što je nekad bila standardna hrana u Srbiji i Jugoslaviji, sada se pakuje, prezetuje i prodaje kao da su delikatesi sa Himalaja, Fudžija... Ogromne pare se mlate tu i mnogo je prodaje magle i/ili prodaje nečeg standardnog ali po ceni kao da je eliksir života (a nije pre bilo tako).

Razne Moringe, Indijski orasi, hrono dis, hrono det, hrono voda, hrono biber, hrono vazduh, Himalajska so, Mrtvomorska so, palmino ulje... ima tu svakakvih papazjanija a celokupna priča i atmosfera polazi od toga da mi u Srbiji na pljuvometar od Sredozemlja, sa celom Vojvodinom i gomilom gazdinstava širom Šumadije nemamo i nikad nismo imali ništa kvalitetno od hrane pa nam trebaju suplementi iz Polinezije i plodovi sa Kilimandžara da bismo ostali zdravi. A pošto su jelte iz Polinezije i sa Kilimandžara (ali malo sutra), daj jednog Vajferta za pakovanje. Mda... Ja lično ne verujem u 80% tih priča i proizvoda.

A sa ovim zadnjim se slažem naravno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897205#p897205:2v4qbl3h je napisao(la):
Bender Rodriguez » 08 Nov 2021 22:58[/url]":2v4qbl3h]Ovaj srednji pasus šta ga znam... većinski se ne slažem, zdrava hrana ipak jeste postala preskupa. Nešto što je nekad bila standardna hrana u Srbiji i Jugoslaviji, sada se pakuje, prezetuje i prodaje kao da su delikatesi sa Himalaja, Fudžija... Ogromne pare se mlate tu i mnogo je prodaje magle i/ili prodaje nečeg standardnog ali po ceni kao da je eliksir života (a nije pre bilo tako).

Razne Moringe, Indijski orasi, hrono dis, hrono det, hrono voda, hrono biber, hrono vazduh, Himalajska so, Mrtvomorska so, palmino ulje... ima tu svakakvih papazjanija a celokupna priča i atmosfera polazi od toga da mi u Srbiji na pljuvometar od Sredozemlja, sa celom Vojvodinom i gomilom gazdinstava širom Šumadije nemamo i nikad nismo imali ništa kvalitetno od hrane pa nam trebaju suplementi iz Polinezije i plodovi sa Kilimandžara da bismo ostali zdravi. A pošto su jelte iz Polinezije i sa Kilimandžara (ali malo sutra), daj jednog Vajferta za pakovanje. Mda... Ja lično ne verujem u 80% tih priča i proizvoda.
:kk:
Pre petnaestak godina su mi slučajno utvrdili da imam trigliceride 3x veće nego što je dozvoljeno. Promenom načina ishrane sam stvar doveo u normalu i od tada baš vodim računa šta jedem. Meni je recimo pomoglo to što sam se odrekao raznoraznih kobasica, viršli i svakog suhomesnatog. Neke stvari sam drastično smanjio konzumaciju, dok sam ribu, koju sam i pre toga jeo, samo dodatno povećao unos. Takođe, nekako u to vreme sam otkrio proizvode Zlatiborca, koji su mi pomogli oko triglicerida. Kako sam počeo njihove proizvode da jedem, tako sam ukapirao šta sam u stvari jeo ranije. Ranije sam mogao maltene pola štapa kobasice za jedan obrok da stučem, a prelaskom na proizvode Zlatiborca, pojedem desetak kolutova i dovoljno mi. I počeo sam više da jedem slaninu, pečenicu i sl. , ali i promenio način kuvanja.

Pa zlatiborac je malo bolji od Matijevića

Meni pomaže , a nek svako veruje u šta hoće, njegov izbor. Svako je kovač svoje sudbine. Izuzimam one koji su genetski ili zbog nekih drugih nesretnih okolnosti bolesni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897187#p897187:1u51amc2 je napisao(la):
chiko » Pon Nov 08, 2021 10:50 pm[/url]":1u51amc2]Glavni problem sa zdravom ishranom:

Zdrava hrana moze da bude izuzetno ukusna, velika je zabluda da su to bezukusne splacine, ali to kosta brale.

"Zdrava hrana" koja se prodaje u zdravim hranama je sve samo ne zdrava. Puna je aditiva i čega sve. Zdrava hrana je jefina ako imas odakle da kupiš, sreća domaćinstva se povećavaju i uvek možeš da kupiš nešto sveže bez da platiš papreno u nekoj "zdravoj hrani". A što se tiče spremanja slažem se, tu dolazimo do toga da li želiš da se hraniš zdravije ili ti je teško da skuvaš nešto pa bi pre da legneš i gledaš tv dok čekaš dostavu ili jedeš kupljeni sendvič. Isto kao i promena u ishrani. Dakle promena navika, a okruženje čini sve kako bi što više bio lenj.

Ajde ovako:
Zasto nema vise zdrave brze hrane, tj da je ima na svakom cosku kao i ovih rostiljarnica, i da rade 24/7 ?

Da, postoji zdrava brza hrana, npr integralna lepinja, humus, jaje, povrce, maslinovo ulje i mediteranski zacini, i moze da bude jako ukusna.
Eto, ovo je jedan od sustinskih i najvecih problema !
Deca nemaju gde da kupe na odmoru, cak i da hoce, jedino sto im ostaje su ovi trovaci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897271#p897271:1ormsgx5 je napisao(la):
mariks » Uto Nov 09, 2021 12:32 pm[/url]":1ormsgx5]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897187#p897187:1ormsgx5 je napisao(la):
chiko » Pon Nov 08, 2021 10:50 pm[/url]":1ormsgx5]Glavni problem sa zdravom ishranom:

"Zdrava hrana" koja se prodaje u zdravim hranama je sve samo ne zdrava. Puna je aditiva i čega sve. Zdrava hrana je jefina ako imas odakle da kupiš, sreća domaćinstva se povećavaju i uvek možeš da kupiš nešto sveže bez da platiš papreno u nekoj "zdravoj hrani".
Pa lepo si rekao, "ako imas odakle da kupis".
Dosta ljudi nema, a i ovi koji imaju, moraju da se voze XX kolimetara da je nabave.
Nasuprot tome rostilj i vestacki paradajiz im se smese sa svakog coska, i pritom su jeftini.

Znaci DOSTUPNOST i ENERGIJA ZA NABAVKU su neuporedivo nepovoljniji za zdravu hranu.
A i cena, moze da prica ko sta hoce, pasteta i pola hleba 100 din, da vidim sto ces da se najedes zdravo za 100 din.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897298#p897298:25mt8l2b je napisao(la):
chiko » 09 Nov 2021 01:39 pm[/url]":25mt8l2b]Ajde ovako:
Zasto nema vise zdrave brze hrane, tj da je ima na svakom cosku kao i ovih rostiljarnica, i da rade 24/7 ?

Da, postoji zdrava brza hrana, npr integralna lepinja, humus, jaje, povrce, maslinovo ulje i mediteranski zacini, i moze da bude jako ukusna.
Eto, ovo je jedan od sustinskih i najvecih problema !
Deca nemaju gde da kupe na odmoru, cak i da hoce, jedino sto im ostaje su ovi trovaci.
Deca mogu poneti od kuće (takvu) zdravu hranu, koju im roditelji mogu spremiti. Ali pošto je to iz nekog razloga sramota, onda niko to ne čini. Roditelji treba da porade na vaspitanju dece i da im pojasne da je to potpuno normalno da nose hranu od kuće.
Dakle, ima načina i za to.

Dobro, ako ne stignu da spreme iz nekog razloga, ili ostanu duze u skoli, sta onda ?
Ili se nadju u gradu, ili ...

Verujem da i u Teheranu mozes da nadjes parasetinu, razumes sta hocu da kazem.

Mare, o čemu pričamo kada dok samo putovao Ja sam na poslu nosio moju hranu, nisam kupovao i slično kao što to rade 99% kolega i uvek me čudno gledaju. Kada dodjem sa sela i kada počnem da vadim one torbetine sa paradajzom, voćem, mesom i ostalom hranom mislim da me gledaju ko nekog klošara koji nema šta da jede.

@chiko
"Da, postoji zdrava brza hrana, npr integralna lepinja, humus, jaje, povrce, maslinovo ulje i mediteranski zacini, i moze da bude jako ukusna.
Eto, ovo je jedan od sustinskih i najvecih problema !"

A ko bi to kupio? Ko bi to jeo pored pljeskavice i pekare? Ako neko ne stigne da spremi nije glava u torbu ako kupi u pekari, bitno je da to ne radi svaki dan.

Zdrava i nezdrava hrana je slično kao kvalitetan TV program i Farma. Ljudi vole nezdravu hranu i vole Farmu. To što većina nešto voli ne znači da je zdravo i dobro.

Privatniku se ne isplati da napravi objekat gde može da se kupuje zdrava hrana tamo gde ne postoji tržište za to, a deca nisu to tržište.

Moja generacija nije jela za vreme velikih odmora, već je to radila kod kuće pre i posle škole. Znači da je do roditelja.

imamo milion fitnes intstruktora koje klinci i stariji prate i svi oni imaju savete za jeftino i zdravo hranjenje i pripremu namirnaca unapred za ceo dan ili nedelju. Znači može, ali mnogi roditelji su prepustili brigu o deci ulici i školi.

Upravo to, čak i znam neke koji su bili pokušali taj poduhvat sa brzom zdravom hranom i brzo odustali. Jednostavno nema tržišta za to. Prodali lokaciju i sada je tu pasta bar neki.

Дуле, сетићеш се да смо ми ручали у школи. После, у вишим разредима, кад није било кухиње, богме се јело у "Кенгуру" и у "Ројалу". Тад бар здраве хране није било на киоску, а у Београду се баш одвијала Хамбургер револуција.

Jeste, ali opet ti koji su jeli u Kenguru, Rojalu, a bogami i viršle u kultnom kiosku su bili manjina.

U srednjoj (Peta) bio je Nišlija blizu, ali zaista je retko ko jeo tamo za vreme odmora.

Sada živim pored Maksija i osnovne škole i ono što deca jedu na odmoru je katastrofa. Samo "prazne" kalorije. Iznenadimo se kada vidimo dete da jede sendvič (od kuće)

Прождиру слатко деца, то не ваља, али је немогуће да се спречи. Вероватно је најбоља опција да се код куће не праве колачи уопште, или ретко.

Deca nisu problem jer svakako trče na odmoru, osim ako nisu totalno neaktivna, a ako im uskraćuješ slatko kod kuće onda će van kuće jesti samo to što ne sme. Bitno je navići dete na druge stvari sem slatkiša, a da mu slatko ne uskraćuješ tj bar ne u meri koju bi on hteo. Ali će se teško navići na nešto drugo ako i kod kuće jede samo naručenu hranu, grickalice i slatkiše.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897305#p897305:1ixpe2dq je napisao(la):
chiko » 09 Nov 2021 02:01 pm[/url]":1ixpe2dq]Dobro, ako ne stignu da spreme iz nekog razloga, ili ostanu duze u skoli, sta onda ?
Ili se nadju u gradu, ili ...

Verujem da i u Teheranu mozes da nadjes parasetinu, razumes sta hocu da kazem.
Ako ne stignu, nema problema, postoji džeparac. Ali ako vec hoćemo da furamo priču kako su nam deca gojazna, neaktivna, fizički nespremna, onda treba da poradimo na tome. Imam osećaj da sva ta kritika ide na decu, nedužnu, dok roditelji ne rade ništa po tom pitanju. Ni moj mali brat se ne hrani kako treba u školi, ali ima sreću što bar kući ima dvorište da bude aktivan. Ali druga deca to nemaju, pa ako ćemo već da pričamo o gojaznosti i neaktivnosti, hajde da ne krivimo decu i vlasnike lokala, nego roditelje i prosvetne radnike.

Mislim, cela priča mi je ista kao "igrice čine decu nasilnom, ova Squid Game serija treba da se zabrani jer nije za decu, ovaj/ova *ubaci ime pevača/pevačice* nam kvari decu". Niko nije odgovoran za tuđu decu (u ovom slučaju deca pripadaju i prosvetnim radnicima kojima su deca prepuštena za obrazovanje o vaspitanje), nego sami roditelji i prosvetni radnici.

Mnogo si napisao, a promasio poentu...

Ajde ovako, gladan si, i oko tebe 10 pripremljenih hamburgera.
Imas i vege hamburger ali moras peske da se popnes 20 spratova po mrklom mraku, pritom imas 3 vrata koje moras da otkljucas, a postoji i sifra koju moras da generises svaki put.

Ono sto logika kaze, mnogo ces cesce jesti vege hamburger, ako je pored tebe.
Nekad te nece mrzeti da sipcis pola sata po obrok, ali nekada nemas toliko vremena i/ili energije.

Vrh