Šta je novo?

Šta jedemo?

Ima u merkatoru kafe restoran "Karavan Express" isti taj fazon kao u Rusiji.
Bliži opis je kao u studentskim menzama uđeš, uzmeš tacnu i kreneš redom. Sam sipaš čorbu (više vrsta), pa onda uzmeš od gotovih jela i salata šta želiš i na kraju imaš slatkiše i voće. Kad napuniš tacnu ideš na kasu i tamo se sve meri i obračunava.
Možda neki detalj nisam 100% tačno opisao, bio sam pre godinu dana. Izbog je veliki, a hrana je ukusna.

http://www.karavanexpress. rs/galerija
 
Ima ovakvih restorana, i to u strogom centru Beograda. Jedan je Taze Toplo u Marka Leka između Čika Ljubina i Vaše Čarapića.

https://maps.app.goo.gl/wwz3fWxiF4Wmgzjm9

A drugi je KMN, u blizini Obilićevog venca, u jednom prolazu/tržnom centru. Doduše on je više fokusan na fazon "za poneti", ali se može i sesti.

https://maps.app.goo.gl/Jx3sLGC7uYL7bmgy5

Bio sam u oba nekoliko puta i meni je sasvim dobar kvalitet hrane.
 
Mek u Srbiji ne treba porediti sa evropskim jer je za klasu visi standard kod nas, narocito sto se tice higijene i kvaliteta hrane. Ne postoji cistije mesto za pripremu hrane od Mcd u Srbiji to mogu da garantujem. Udjite u bilo koju kuhinju u beogradskim restoranima pocev od brze hrane pa do onih najluksuznijih, svuda cete zateci bubasvabe, miseve i ostale glodare, a da ne pricam o higijeni zaposlenih. Saradjujem sa njima neko vreme i znam da zaposlenima oduzimaju od plate ukoliko se ne oglase na alarm za pranje ruku koji zvoni na svakih pola sata...
 
Higijenu u Meku niko nije dovodio u pitanje. I tako je svuda u svetu, ne samo kod nas.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764699#p764699:vx03vs8y je napisao(la):
Helmet » 10 Avg 2020, 13:47[/url]":vx03vs8y]Ima u merkatoru kafe restoran "Karavan Express" isti taj fazon kao u Rusiji.
Bliži opis je kao u studentskim menzama uđeš, uzmeš tacnu i kreneš redom. Sam sipaš čorbu (više vrsta), pa onda uzmeš od gotovih jela i salata šta želiš i na kraju imaš slatkiše i voće. Kad napuniš tacnu ideš na kasu i tamo se sve meri i obračunava.
Možda neki detalj nisam 100% tačno opisao, bio sam pre godinu dana. Izbog je veliki, a hrana je ukusna.

http://www.karavanexpress. rs/galerija
ovo je bas dobro, voleo bih da lanac ovakvih restorana ima po gradu kao sto je slucaj sa mu-mu. "Brza" gotova hrana, sam naveo jer je hrana gotova pa je zato "brza" ne ceka se na spremanje. zato sam i stavio pod navodnike.
 
Redovno jedem ovde u pauza za rucak...sve je to ok ali cena nije bas u rangu fast fooda...jedino sto je sve spremno odmah i ukusno.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Postoji Taze sa dnevnim menijem za 400 din
Takodje u restoranu iznad menze kralj aleksandar u bka 500 din supa glavno jelo salata palacinka ...
 
slazem se...u ukus sam često išao kada sam radio u firmi koja je bila u gtcu... odlicna klopa za razuman novac..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Menzi koje spominjete ima takodje dosta u budimpesti, uglavnom ih zovu bistroi, skroz je isti fazon kao ovaj Mu Mu u Rusiji i jeo sam sasvim finu hranu u istim.
Kod nas u bgu nijedan takav nisam pronasao, uglavnom su neke losije varijante.
 
Rekao bi da više utiče na žene, sve su veće i imaju stopala kao muškarci.
Piletina i junetina su katastrofa što se tiče hormona, prepuni.
 
Jedite manje mesa. Realno, koliko puta vam je meso nedeljno na meniju? Nema potrebe da bude više od 2-3 puta.

Jeste, ni povrće nije "čisto", ali mislim da je meso mnogo zatrovanije od povrća, a i realno nam ne treba toliko u ishrani (osim ako niste bodibilderi)
 
Да ли су хормони у храни или седење у кући због Короне али мушкарци преко двадесете изгледају забрињавајуће. Већина са стомацима, задриглим главама, женски заобљемим куковима и задњицама. Још сви у уским бермудама и мајицама...
 
Uh, to mi je najgore.

Slično kao što su veće, masne, pozadine postale popularne kod žena.

Lepo je što ljudi nemaju komplekse pa utežu svoje salo u uske pantalone i majice i haljine, ali to propagirati kao nešto normalno, a nekada i isticati je katastrofa.

Mi smo još i dobri u poređenju sa USA, ali idemo ka tome praćenjem opskurnih likova kao što je Kim Kardašijan i razne masne reperke i plus sajz modeli.

Ako već propagiraju masne modele, neka ih ne obrađuju u foto šopu i ne šminkaju.
 
E.... ova vest me raduje :kk:
,, Kakvu kafu pijemo i šta omiljeni napitak više ne sme da sadrži
..... Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Branislav Raketić, šef odseka za deklarisanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je novina da mlevena kafa više neće moći da sadrži skrob. ....,,

Izvor i cela vest
https://www.rts.rs/page/stories/sr/stor ... skrob.html
:sesir:
 
Navodno su Poljaci udarili dodatni porez na sve što sadrži šećer u sebi.
Dobar način da se nacija sačuva.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774047#p774047:369ere15 je napisao(la):
astrodule » Sub Sep 12, 2020 9:57 am[/url]":369ere15]Jedite manje mesa. Realno, koliko puta vam je meso nedeljno na meniju? Nema potrebe da bude više od 2-3 puta.

Jeste, ni povrće nije "čisto", ali mislim da je meso mnogo zatrovanije od povrća, a i realno nam ne treba toliko u ishrani (osim ako niste bodibilderi)
Način gajenja mesa, uz antibiotike, hormone i loše uslove u kojima životinje žive, je garancija lošeg kvaliteta.
Fiziološki, čoveku je potrebno malo mesa i malo jaja, a nimalo mlečnih proizvoda, jer je većina ljudi alergična na laktozu. Zbog građe želudca i creva, potrebno je mnogo više vlakana, nego što većina ljudi uzima.
 
Bila tri praseta.... kuca od slame, drveta i cigle...
Treba jesti SVE ali umereno :grand:

Prodajni lanci sveli su prodaju mesa na tri vrste : Pilece, Svinjsko i Junece.
Mnoge druge vrste su nam uskratili :rant:
Samo u živinarstvu postoje na desetine dr. vrsta mesa koje danas vrlo teško ili nikako se ne nalaze u ponudi ( morka, plovka... )
Svaka vrsta mesa nosi sa sobom tvari koje drugacije utiču na naše telo .

One tri prasece kuce sa početka ovog posta lako je uporediti sa telom
Jednostavno imamo siromašni izbor i samu ishranu i tako dolazimo u situaciju da svoje telo zidamo ko od slame :(
te svaki vetar neke nevilje mnogo ljudi oduva ili ošteti.
Zašto nema u ponudi ?
Mogli bi da razvlačimo ekonomiju, demografiju, teorije zavere..... itd.
a dal ce dr. vrste mesa kao nekad biti dostupne širokim masama,
e to nece jer smo upali u duboku rupu hiper svega i svacega....
Raspoloživo rešenje forsira se decenijama ,, ... posavetujte se sa svojim farmacetom... ,,
Jbg. teško mi je da ga pitam dal više voli da bude slabije ili reš pečen :lol:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897076#p897076:1jr5ooe4 je napisao(la):
LeninVaskrse » Pon Nov 08, 2021 5:44 pm[/url]":1jr5ooe4]Ljudi sa Hašimotovim sindromom sigurno se ne goje iz obesti, nego zbog niskih nivoa energije koje nadoknađuju hranom. Gojaznost je složen socioekonomski i zdravstveni problem, teško da možemo da pustimo sve da umiru jer su "sami krivi". Posebno uzevši u obzir koliko nam je nacionalna kuhinja masna.

Ukratko, ono sto je Bender isto pisao.

Masnoća nam nema veze sa nacionalnom kuhinjom. Mast nije isto što i holesterol = gojaznost. I naše babe i dede su jeli na svinjskoj masti pa su živeli 100god, retko ko je bio gojazan, a onda nam je došlo lekovito rafinisano ulje i slatkiši, rad u mestu i td. Ono sto regulise da li ćeš se gojiti ili ne je kontrola insulina. Jednostavno, ako čim otvoris oči i uneseš saharozu npr, pankreas ti štrcne insulin i ne dozvoljava ceo taj dan da trošiš masne naslage. Insulin u krvi daje instrukciju da se energija skladišti u masne naslage ako nema potrebe da se šalje na mesto potrošnje (mišićni rad). Nagle skokove insulina izazivaju UH sa visokim glikemijskim indeksom. tl:dr uneo si šećer, nabacićeš salo ako u tom trenutku taj šećer u krvi nema potrebe da negde sagori. Insulin pakuje secer u glikogen ako su ti mišići prazni. Dakle jedi šećera koliko hoćeš ako si aktivan, masno takodje ništa ne smeta čak je i manje štetno jer se sporije taloži, a neke masti čiste organizam. Samo zdravom ishranom ne možeš sprečiti šećernu bolest jer će višak UH otići u mast ako ih ne trošiš.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=897082#p897082:2e2r2ctw je napisao(la):
astrodule » Pon Nov 08, 2021 5:14 pm[/url]":2e2r2ctw]
Kažem, ima i genetike, ali verujem da je u pitanju manje od 5%.
Pre ce biti malo ispod 50%. Bilo direktno u smislu tendencije talozenja masti bilo indirektno (metabolizam, endokrinologija,imuni sistem)

Uostalom, kao sto ne apsorbujemo svi podjednako istu dozu leka (izmedju ostalog, zato sto postoji XY razlicitih mutacija u jetrama svih nas) tako isto ne apsorbujemo ni hranu odnosno energiju na isti nacin. A to je samo sto se apsorpcije tice. Posle jos ide i upravljanje i rasporedjivanje svime time.

Da svako treba da se trudi da vodi racuna o sebi to je apsolutno tacno i na mestu. Ali poenta je da u gojaznosti ima mnogo, mnogo vise od cistog "trosi vise nego sto unosis" i "izbaci ugljene hidrate i mrsavis garant".

Pogotovu jos u ovo vreme ovakve industrijalizovane hrane a i sveopste zatrovanosti antibioticima u hrani (koji ubijaju i sta treba i ne treba i ometaju digestivni trakt o kome smo ranije pricali).
 
Pa ako ne apsorbuješ kako treba hranu, onda jedi manje. Ljudsko telo se svemu prilagođava, pa i smanjenom unosu hrane. Ja se nešto zainatio pre par meseci da izgubim i ovo malo sala na stomaku i krenuo manje da jedem. Prva dva tri dana mi je bilo teško, zaspao bih gladan, ali već posle toga sam se navikao. Sad mi se organizam navikao na manje hrane i nemam nikakvih problema.

Ako se opustim, odmah krene da se vraća salo. Jeste nekima lakše i ništa se "ne lepi", ali to jeste genetika. Hoću da kažem da uvek postoji rešenje, a najlakše je jesti slatkiše i piti sokove iz tetrapaka i vaditi se na genetiku (i na teške kosti)

I nije to neki asketski život. Volim i ja da se ponekad najedem vrućeg hleba i pojedem gomilu slatkiša, ali to ne radim svaki dan.
 
To sve stoji ali stoji i poenta da ta čuvena više vekova stara teorija da se sve vrti oko unosa i potrošnje ne pije više vodu. I da je ljudski digestivni trakt mnogo kompleksniji i mnogo bitniji nego što se mislilo (uostalom, kao i sve ostalo u telu, samo što smo DT uvek nekako zapostavljali i smatrali prostim i trivijlnim). Mislim primera radi, kad znamo - već jedno 10ak godina ako se ne varam - da je otkriveno da autistični ljudi imaju poremećen balans bakterija u crevima, o čemu onda dalje da se tu veća. Znači bukvalno postoji skrivena veza između bakterije u crevu koja razlaže komad hrane i napada u mozgu gore u lobanji, daleko od creva, daleko od svega.

E kad postoji takva jedna veza za koju nikad niko ne bi pomislio, koliko tek onda veza ima između te crevne flore i metabolizma, energije i masti. Koji su svi mnogo bliži i povezaniji sa crevom nego mozak gore u lobanji. Da je sve do unosa i potrošnje, ne bi svako znao ljude koji jedu ko mećave a često i ne baš zdrvo a ne mogu da se ugoje.

Sad naravno, svako ko bi uzeo i dve godine jeo samo povrće, piletinu i ribu, smršao bi na kraju. Tu nema šta da se spori. Kao što se mršavi i u logorima, zatvorima, siromaštvu, svim tim prisiljenim uslovima malog unosa hrane. Tu nema šta, ne mož' telo da ti napravi salo kad nema od čega. Ali sve više postaje jasno i dokazivo da ko je bio gojazan pre mršavljenja, i smrša, i ostane na dijeti / pažljivom režimu ishrane, pre ili kasnije će opet početi da klizi ka starom. Neko manje neko više, ali svi uglavnom počnu opet da klize. I jedini način da to spreče je da se iz godine u godinu (sa starenjem) sve više muče ostatak života da spreče to vraćanje na gojaznost. Jer su im prosto takvi genetika i metabolizam. Dodaj na to i poznatu činjenicu da masne ćelije jednom kad se naprave (namnože) nikad ne nestaju, nego se samo ispumpavaju, ali ostaju trajno... i eto podloge za doživotno mučenje sa kilogramima, odricanja i gledanja kako drugi žderu šta stignu i nije im ništa a ti moraš svake godine da se odričeš još više da bi ostao prosečan.
 
Pa da. To je večita borba. Prvo ako si na genetskoj lutriji izvukao to sr... (hej, da se razumemo, ima i goreg naravno... ali ima i manjih zla...) A drugo ako si ikad bio debeo pa povećao količinu masnih ćelija i time stvorio rezerovare koji za tili čas mogu da se napumpaju vodom i ugoje ko od šale.
I onda na sve to dođe i era gde sve ima dodat šećer ili tragove antibiotika... i mož' se slikaš. Doživotna bitka i odricanje. Svake godine sve manje prostora za uživanje.

I svaki put kad nešto vratiš vidi se sve to. A za to vreme drugi rokaju alkohol, ili cigarete ili kafu, vutru, šta god... u mnogo većim merama, ali jbg, njima se ne vidi. Čak ni kad im je gore od tebe. A tebi se vidi svaki gram.


Jbg. Genetska lutrija.
 
Vrh