Šta je novo?

Svetska politika

Evo samo nekih od tipičnih prozapadnih propagandnih uradaka na B92.

Ne kažem da nema i proruskih, ima ih, ali moj utisak je da ima više prozapadnih. Prosto, režimski mediji na neki način kopiraju Vučićevu spoljnu politiku koju je Marija Zaharova nedavmo sasvim tačno opisala. Dvoličnost, po potrebi. I tako manje više na svim režimskim medijima. Nemam vremena da sad analiziram svaki ponaosob.

Poslednja izmena:
Inače, meni je uvek smešno kako dežurni pljuvači po EU (mislim na one koji nisu samo kivni na njih, nego su baš za rat ili izolaciju od nje) kažu da je ona ekonomski gotova i propala zato što se juče zatvorila pekarska industrija u nekom tamo Munsteru (parafraziram idiotske tekstove sa V92).

A uvek manevrišu oko onoga što zapravo jeste jedina realna i rastuća opasnost i problem EU - horde arapskih parazita i osvajača.

Zato što ih je toliko opila mržnja prema Evropi da čak i arape sad smatraju i nazivaju braćom, a njihovo osvajanje Evrope ne vide kao problem, ni po tu Evropu a ni po Srbiju i Balkan.

Ako bih već pričao o problemima i opasnostima Evrope, pre bih se fokusirao na milione osvajača i parazita koji prete celom kontinentu. A ne na to što je Munster ostao bez svog Klasa ili što je neki Kineski general platio nekim gnominarima da napišu kako je Nemačkoj otkucalo, a u Kini cveta cveće...

Kao, ovo nije problem:
Refugee1.jpg

Ali zato ovo...
closed-mall-of-berlin-shopping-center-public-life-in-germany-has-come-to-a-standstill-following-the-latest-protective-measures-against-the-spread-of-the-coronavirus-stores-with-up-to-800-square-meters-are-allowed-to-reopen-shopping-malls-are-excluded-automated-translation-2J5CJ2X.jpg

... ovo je znak i dokaz da je Evropa sada siromašnija od Somalije...

Da vidimo kad se zadnji put V92 bavio negativnostima u Nemačkoj...

Oho! Evo već prekjuče!

13.11. :

12.11. :

Sva sreća pa je u Srbiji, Kini i Rusiji sve priuštivo i balansirano... A avione i pilote štancamo na trakama...

Ne prođe dva dana a da se u Srbiji ne prdi i ne izmišlja o zapadu i da se ne raspredaju mitovi i legende o istoku.

I onda dođe Zuma i kaže "moram da pišem hvalospeve o Kini, da poništim poplavu kritika nje i hvalospeva o zapadu"... 🤣🤣🤣

Poslednja izmena:
@Bender Rodriguez

Mene nešto ne zanimaju mnogo vesti iz Nemačke, tako da otuda verovatno i razlika u tvojoj i mojoi percepciji.

Međutim, u ovom linku koji si okačio ne vidim nekakvu propagandu iz Rusije ili Kine. Vest je obično prenošenje podataka iz nemačkih izvora.

Moja poenta je u tome je da ćeš na očiglednoj tački sukobljavanja istoka i zapada kao što je rat u Ukrajini na b92 i drugim režimskim medijima u Srbiji, kao i na N1, Nova, Danas većinski videti vesti koji su iz zapadnij izvora, iako se ponekad nađu i vesti iz istočnih izvora, ali u ogromnoj manjini.

E sad, da li je to zbog prosto lakše dostupnosti vesti iz zapadnih izvora naspram istočnih ili je sa određenom namerom, ne mogu da tvrdim.

E a vidiš, mene ne zanima Rat u Ukrajini i 57. pohod na Pokrovsk i Pripizdevsk, iz 30 uglova, 10 Ukrajinskih, 10 zapadnjačkih i 10 Ruskih.

Taj rat sam prestao da pratim još onda kad je postalo rovovsko iznurivanje i iz..kavanje obe strane, a vesti se svele na "Rusi odbijeni 50 metara od Pokrovska" (zapadnjačka verzija) i "Rusija bliža Pokrovsku 50 metara" (Ruska verzija).

Besmisleno je pratiti taj rat, bar dok traje ovo majmunisanje na frontovima i prštanje lupetanja od obe odnosno sve tri strane. Čekam konačni ishod svega toga, a nedeljna pomeranja 50 metara zapadno pa 50 metara istočno od Pokrovska me ne interesuju.

A ja ne tražim vesti o Nemačkoj nego uđem na V92 i na sekciju "Biznis" i tamo me svaki drugi dan sačeka neka vest koja implicira da je Nemačka sada Somalija.

A V92 nađe tamošnje Kurire pa od njih """prenese podatke i izvore""". Koji su naravno čisto cherrypickovanje i lupetanje, ali dovoljno da V92 od toga zgovna priču da je Nemačka propala dok Nebeska Srbija ( i Kina i Rusija) obaraju sve rekorde.

I sve primere odnosno sve medije sam na kraju ja naveo. Sve osim N1, koji si ti samo prvi pomenuo. Ali sve ostalo sam posle ja nadovezao.

Puna su vam usta o cunamiju zapadnjačke propagande u Srbiji, a na kraju jedva navedoste jedan medij...

A Zuma ni taj jedan.

Poslednja izmena:
A ja ne tražim vesti o Nemačkoj nego uđem na V92 i na sekciju "Biznis" i tamo me svaki drugi dan sačeka neka vest koja implicira da je Nemačka sada Somalija.

Isto kao što ni ja ne tražim vesti o Ukrajini, nego uđem na b92, a tamo Ukrajinci maltene ušli u Moskvu, a Rusi se povukli iza Urala.

Dakle, i jedno i drugo je clickbait. I oba su iz zapadnih izvora.

Занимљиво је како смо по причи евроталибана окружени ЕУ и НАТО-ом у сваком погледу, политички, војно, економски...У баш сваком осим медијском.

Е ту је немоћна медијска машинерија запада поклекла под силом руске пропаганде јер само тако се може објаснити зашто већина Срба и даље одбија да мрзи Русе а да воли западну тирјанску политику.

Poslednja izmena:
Evo sve plačem što V92 ne izveštava više o slavnim i uspešnim akcijama Rusije.

I da, to je inače dokaz da je V92 zapadnjački nastrojen... Okej...

Evo sve plačem što V92 ne izveštava više o slavnim i uspešnim akcijama Rusije.

I da, to je inače dokaz da je V92 zapadnjački nastrojen... Okej...

Opet mašiš poentu. To što si napisao je nebitno.

Poenta je da su i za ukrajinske imaginarne uspehe i za ove tvoje linkove za Nemačku vesti iz zapadnih izvora.

Pa?

Šta, na zapadu nema izvora i tekstova koji pljuju i preteruju o propasti zapada?

Da podsetim:
Sve ovo je krenulo od Zumine odvale da mora da prenosi Kenjasku propagandu da bi parirao poplavi zapadnjačke u Srbiji.

20 postova kasnije, gde smo?

Zuma pobegao sa teme, a ti naveo N1 kao primer pro zapadnjačkog medija i tekstove sa V92 koji nisu dovoljno proruski pa su automatski prozapadnjački.

I šta s tim? To su svi vaši argumenti i dokazi da je Srbija trenutno pod navalom prozapadnjačke propagande?

U pravu ste, mnogo smo pod uticajem zapada i zapadnjačke propagande.

Zato dajte opet neki tekst o Kini koja otvara 23. fabriku letećih automobila, 34. tekst o Nemačkoj koja propada i 45. tekst o novom Ruskom približavanju na 470 metara od table na kojoj piše "Pokrovsk".

Da poništimo i neutrallišemo svu tu zapadnjačku propagandu koja je zatrovala ovu našu lepu i prosperitetnu zemlju...

Poslednja izmena:
I šta s tim? To su svi vaši argumenti i dokazi da je Srbija trenutno pod navalom prozapadnjačke propagande?

Srbija nije trenutno pod navalom prozapadne propagande. Srbija se nalazi pod okriljem zapadnog medijskog prostora. Neminovno je da se pod takim uslovima javno mnjenje u Srbiji formira pod mnogo većim uticajem zapada nego Rusije i Kine. Kao neko ko zna ruski jezik i ima mnogo lakši pristup ruskim medijima nego većina ovde, kao i kontakte sa Rusima čije je mišljenje pod uticajem ruskih medija i građanima EU čije je mišljenje pod uticajem zapadnih medija, mogu sa apsolutnom sigurnošću reći da je mišljenje građana Srbije pod neuporedivo većim uticajem zapadnih medija nego ruskih (i kineskih).

Ne, naša sudbina tokom raspada Jugoslavije je pre svega bila posledica apsolutno sulude politike kojom su i Sloba i Mira glumili komuniste u sred Evrope, upravo u trenutku kada je raspadom SSSR-a komunizam konačno propao. Što nas je učinilo očiglednom metom za NATO koji je očajnički tražio novu ulogu pošto je nestao neprijatelj zbog koga je tobože osnovan. Tako smo se sami namestili kao cilj i žrtva. To je bio toliko apsurdan izbor da mi je uvek izgledalo da su i Sloba i Mira u dobroj meri autistični, i tako ne baš sasvim povezani sa realnošću. Da nije bilo toga, da oni nisu glumili poslednje komuniste u srcu Evropi, bilo bi dovoljno da smo bili prosto neutralni i tek prijateljski nastrojeni prema zapadu, ali bez političkog integrisanja sa njima, pa bi sasvim drugačije prošli. To bi bio dosledni nastavak predratne politike Kraljevine.

A zaista ne vidim kako si potpuno predavanje zapadu proglasio kao "konzistentnost" Srpske politike , kad je oduvek bilo upravo suprotno, jer smo uvek težili da budemo nezavisni, prijatelji i sa Rusijom i sa Evropom i sa svima, ali uvek svoji na svome.
Od 1994. je i Belorusija u Evropi bastion sačuvano, ublaženog i modernizovanog socijalizma. Ali se nije našla na meti NATO tenkova zato što sebi nije dozvolila kombinaviju incidenta i veleizdaje, masovnog ubistva ratnih zarobljenika u Srebrenici. Dalje, tamo im je bio prioritet da bivše SSSR države koliko god mogu odvoje od Rusije. A naročito Bugarsku, gde su do dan danas jaka proruska osećanja. Upravo zatvaranje crnomorskog kruga je zahtevalo pokaznu vežbu moći dok je Rusija još slaba.

Sve je to išlo kao korišćenje greha u srpskom narodu nacionalna gordost, u odnosu na koji je blud smešan i slab greh. Albanci i Hrvati, iako je i kod njih divljao taj najstrašniji od svih grehova, i najpogubniji za male narode, bili su daleko politički mudriji. Rušenje regionalne sile SFRJ i imperije SSSR je bilo u političkim planovima SAD i NATO još 1970-tih. O okretanju Ukrajine protiv Rusije je govorio Kisindžer još 1990-tih. Kako je smetala regionalna sila Austrougarska, na početku XX veka, tako je i Jugoslavija smetala. To ne znači da je bilo nemoguće pametnom politikom je sačuvati, ili ulogu crne ovce za žrtvovanje podmetnuti, recimo, Albancima ili Hrvatima.

Sadašnja politika je da je Srbija prilično mala i nebitna, što nam je prednost, da se što manje bave nama. To daje u ovom istorisjkom trenutku određeni stepen slobode rešavanja unutrašnjih pitanja.

Kinezi su ogormna ekonomija, imaju za svakog ponešto. I visokosofisticiranu robu, kvalitetnu, i onu škart, jeftinu ali rizičnu. Oni su veoma fleksibilni i vešti trgovci, a proizvodi su im još uvek jeftini, najviše zbog jeftine radne snage, i subvencija države za pojedine proizvode. Zato se zapad i ljuti.
Evroppjani su sa svoje strane fina gospoda koji ti ga zavrnu sa sve smeškom. Koriste dosta vazelina da ne bi mnogo bolelo ali na kraju si j...na stranka.
Amerkinci rade brutalno "tejkit or livit", ako su jači od tebe, onda te zgazi bez pardona.
Na kraju složiov bih se sa Benderom, svi su govna i gledaju svoje interese. Ali šta da se radi, mora da se živi i da se pliva sa njima.

Naš problem je što smo previše slabi i sve više slabimo. A napolju je hladno i opasno. Kada te vide takvog onda si gotov. Zabrinjava me što je sve manje kvalitetnih ljudi a sve više neznalice i lenjivci. Svuda - od trgovine, doktora, učitelja svuda, svuda. Ne piše nam se dobro.

In adr njuz...

Srbija od noćas u još većem problemu: Tramp uveo carine od 500 odsto, na udaru zemlje koje trguju sa Rusijom

Sad će jedan deo Srba brže bolje da piše stvari tipa "ako, i treba!" , "super, ovo će oboriti Vučića!" , "odlično, hvala im!" Sigurno će se naći i neki "Slava Ukraini!" klovn koji će misliti da će ovo pomoći Ukrajini.

A sankcije i ove idiotske tarife su u 95% slučajeva izdr..vanja nad narodima i kmetovima koja ne postižu ništa prema onima koji kroje i odlučuju u državama prema kojima se primenjuju. Nadrljaćemo i od ovoga i od sankcija, a režimu i ruskim agentima u Srbiji od tih poteza neće nijedna dlaka s glave faliti. Samo ćemo živeti još bednije i nesrećnije.

Poslednja izmena:
Što se tiče propagande, po definiciji znači preterivanje, poluistine i neistine. Ne znači da upoređivanjem suprotnih progandi može da vodi ka istini. Ne, iz jedne laži ide se u drugu i u toj stvari istina nije na sredini.
Ne mogu da odgovorim na Benderevo pitanje koji medijum čiju propagandu širi, zato što uopšte ne čitam ne gledam i ne slušam naše medije. Ni jednu, izbegavam i društvene mreže ako samo pomirišem da šire neistine.
Većina medija je režimska, tako da režim može da kalkuliše i da dozira ingormacije, zato na primer Blic danas šiti američku propagandu sutra rusku, prekosutra... sve po potrebi.
Deluje kao da je ruska jača i bolje se prima u našoj javnosti. Ali, zapadnoj se više veruje. Verovatno zato što je još uvek kritična. U UK se ne pr ssvakodnevno priča loše i kritikuje se Stamer, u SAD se napada Tramp iako ga to nervira, u Francuskoj ne možeš da nadješ ništa dobro o Makronu. U Risije ne može ništa loše da se kaže o PUtinu, u Kini ništa kontra Ksiju i Komunističkoj partiji.

Kinezi su ogormna ekonomija, imaju za svakog ponešto. I visokosofisticiranu robu, kvalitetnu, i onu škart, jeftinu ali rizičnu. Oni su veoma fleksibilni i vešti trgovci, a proizvodi su im još uvek jeftini, najviše zbog jeftine radne snage, i subvencija države za pojedine proizvode. Zato se zapad i ljuti.
Evroppjani su sa svoje strane fina gospoda koji ti ga zavrnu sa sve smeškom. Koriste dosta vazelina da ne bi mnogo bolelo ali na kraju si j...na stranka.
Amerkinci rade brutalno "tejkit or livit", ako su jači od tebe, onda te zgazi bez pardona.
Na kraju složiov bih se sa Benderom, svi su govna i gledaju svoje interese. Ali šta da se radi, mora da se živi i da se pliva sa njima.

Naš problem je što smo previše slabi i sve više slabimo. A napolju je hladno i opasno. Kada te vide takvog onda si gotov. Zabrinjava me što je sve manje kvalitetnih ljudi a sve više neznalice i lenjivci. Svuda - od trgovine, doktora, učitelja svuda, svuda. Ne piše nam se dobro.

Није толико до радне снаге и то ће бити све мање случај, јер ће и они (заслужено) тражити већи пер капита стандард све више. Е сад замисли пар милијарди људи у том окружењу и потенцијал само за унутрашњи раст! Дакле има јефтинијих алтернатива у Азији. Буквално и ми смо због логистике јефтинији Западу него кина! Кључна је економија обима и заокруженост система (ланци снабдевања и логистика) и технологија. Јесу, украли су, тј копирали, сад крећу сами брже...

Ево ти чипови, још увек Запад доминира, забранили извоз домаћим, тј дозволили, али неке слабије, не најновије генерације, да ипак убирају профит на једном таквом огромном тржишту. Тако прође година, две, 3, сад Кинези забранили увоз тих старијих...

Зума је поменуо нежни кинески систем, као хоћеш-нећеш, не бију те по ушима. Само бих дао пример девастације на истоку земље уз бенефит да то своје злато купиш за 5% дискаунта. После овога потоп!

Možda vredi reći da kod Kineza ide tako još uvek jer ne projektuju vojnu moć kao Amerikanci, ali oni svoj razvoj planiraju fazno i možda budemo videli ćurak da se okrene u jednom momentu i u tom smislu kad procene da ovaj metod više ne donosi očekivane prinose.

Кључна је економија обима и заокруженост система (ланци снабдевања и логистика) и технологија. Јесу, украли су, тј копирали, сад крећу сами брже...
Ima i toga, naravno. Ali ostaje i faktor jeftine radne snage. Plate u Kini ne rastu mnogo. Svi gledaju njihova električna vozila, solarne panele, mobilne telefone, kompjutere i čipove. Ali Kina je još uvek vodeća u proizvodnji obuće i odeće, građevinskih materijala, rudarstva, plastičnih i gumenih džidža bidža. Veliki broj radnika radi baš u tim nisko plaćenim industrijama.
Njihov glavni problem momentalno je prevelika zavisnost od izvoza. Partija je odredila u petogodišnjem planu da rast GDP ne bude ispod 5% i odobrila je resurse (pare) ka tom cilju. Prvo su napravili previše zgrada i stanova koje nemaju kome da prodaju, pa su jeftine kredite prabacile u industriju i proizvodnju. Domaće tržište nije dovoljno da primi svu tu proizvodnju. Još uvek svet kupuje, ali polako se tržišta zatvaraju. Tome služe nevešte Trampove carine. Vidim sada da mnogo pišu da se razvija unutrašnje tržište da se konačno unutrašne tržište pokrene. To nije lako. Treba povećati plate i penzije, ali onda radna snaga neće biti više jeftina. Pominje se primer Japana koji je isto ako imao eksplozivan rast pa ja završio u stagnaciji gde je i do dan danas.
Imaju Kinezi od koga da uče na greškama. Ostaje da se vidi šta će biti.

Плате у Кини кад сам последњи пут проверавао су биле као наше, у велики центрима и веће, сад су још порасле. Права куповна моћ им је много већа него наша нпр (ppp GDP per capita, а они имају и статистику која обрачунава доходак по члану домаћинства, био запослен или не). Имаће они својих проблема, пре свега демографских, лаи нису још исушили пасивна места...

Земље које се граниче са њима имају 5 пута мање реалне плате и много су конкурентније у том смислу. Кључно је оно што сам написао, а утицај плата ће још падати...

Занимљиво је како смо по причи евроталибана окружени ЕУ и НАТО-ом у сваком погледу, политички, војно, економски...У баш сваком осим медијском.

Pa i tu smo okruženi ali mi smo to ostrvo. Putinov prkos i bedem na Balkanu.

Pa ti imaš problem druže sa bazičnom logikom.

Oni su veoma fleksibilni i vešti trgovci, a proizvodi su im još uvek jeftini, najviše zbog jeftine radne snage, i subvencija države za pojedine proizvode. Zato se zapad i ljuti.

Jeftino, subvencionisano i spremno da ga baciš u kantu čim stigne. Kupio sam i katanac preko temua koji se otvara otiskom prsta. Ali svačijim otiskom prsta. 😆 i ne možeš da podesiš svojim.

Mnogo je vise pravila i regulative tu. Pa barem odmah vidiš da si bu**** i naivan ispao ili kako da izbegneš da ispadneš. Dok Kinezi glumataju neki privredni moral a gori skemeri i muvatori od zapadnjaka i to će tek da se pokaže. Samo vi verujte u bajke o njima. Jaki jesu, prodorni jesu al mislim da je rano da se ceni gde su oni u celoj priči jer nemaju tradiciju otvorene privrede. Za 10, 20 g minimum, ceni gde su. A ja mislim da ćemo se vratiti zapadu jer su kvalitet i izvesnot i transparentnost tu. Ne apsolutno tu, možeš zapad kritikovati do sutra, ali Kina još treba da se dokaže i oko nje oprezno izvlačiti zaključke..

Pa ti imaš problem druže sa bazičnom logikom.
Пре ће бити да ти имаш проблем са разумевањем написаног. Ево да ти појасним. Војно, политички и економски смо окупирани од стране запада а
становиште малограђаниста је да смо ето само медијски окупирани од стране Руса. А то везе са логиком нема.

То што смо културолошки, верски, политички и војно са њима испреплетени од Светог Саве до данас вам не улази у калкулацију.

А са друге стране само у прошлом веку са запада је дошла смрт за 2 милиона наших сународника. Верујем да је то ипак већи фактор од опскурног Спутњика и пар телеграм група.

Ova rasprava o geopolitičkoj orjentaciji medija u Srbiji me je podstakla da probam nešto drugo. Već sam, pre svega ovoga, poslao poruku sa opisom jednostavnog metoda brojanja originalnog izvora za vesti koje B92 navodi na početku svojih vesti (koje obično bukvalno prepisuje odnekle), što je trivijalno izvesti na Guglovom pretraživaču. Može li se probati i nešto drugo?

Zašto ne bi pokušali da pitamo AI?

Oni su već tesno povezani sa pretraživačima Interneta, a na Zapadu postoji ogromna količina tekstova koji se detaljno bave medijskom pristrašnošću (engleski termin "bias"). Tako da AI sigurno zna šta je to, i u dobroj je meri već treniran da na to obraća pažnju. Zbog toga mogućnost da rezultati imaju bar nekog smisla postoji, ali što se našeg slučaja tiče postoji i ogroman broj problem sa tim pristupom i interpretacijom rezultata. Prvo što je i sam AI u ogromnoj meri pristrasan jer je treniran uglavnom na tekstovima zapadnih autora. Pa kao pristrasnost recimo uzima da neki sajt vesti ne dovoljno ne ističe "Putinovu agresiju" ili "teške posledice te agresije" zbog čega ni onaj koji ocenjuje pristrasnost, tj sam AI, uopšte nije neutralan. Itd, takvih problema ima mnogo, ali da ne davim. Uzmite to u obzir, pa evo šta Grok misli o geopolitčkoj pristrasnosti medija u Srbiji, u meri u kojoj se to odnosi na izveštavanje o ratu u Ukrajini. To je dobar pokazatelj opšte pristrasnosti medija jer su baš tu stanovišta izrazito polarizovana, pa ih AI može lakše prepoznati. Dakle, uzevši u obzir šta sam Grok misli o tome (tj šta je u njegovim trening podacima), evo rezultata. Ovu tabelu sam ja sastavio na osnovu njegove tabele sa procentima pristrastnosti ovih medija prema vestima koje potiču od dve u Ukrajini sukobljene strane. To sam kombinovao sa uticajem koji svaki od tih medija ima (broj mesečnih poseta, tj čitaoca na koje utiče takav procenat pristrasnosti tog medija), pa se na kraju dobijaju procenti potencijalnog uticaja medijske pristrasnosti po čitavoj populaciji. Sad na ovo dodajte Grokovu pristrasnost zbog drastično većeg oslanjanja na tekstove napisane na zapadu, pa meni po ovome liči da je raspodela uglavnom pola-pola (ako ljudi veruju onome što čitaju, što je veoma daleko od sigurnog, ali recimo da su oni koji veruju raspoređeni u sličnom odnosu). Ali svejedno, evo i tako dobijenih podataka na uvid, koliko god vredeli.

Geopoliticka orjentacija medija u Srbiji po Groku, 2025.11.17.png

Poslednja izmena:
Vrh