Šta je novo?

Svetska politika

A ovo što si napisao je indirektno priznanje da ti misliš da se jedna propaganda rešava drugom. Time potvrđuješ da si, isto kao i mnogi Srbi, i dalje u plemenskom mentalitetu, čim misliš da i u politici dva minusa daju plus, da jedna propaganda rešava drugu i da je neprijatelj tvog neprijatelja - tvoj prijatelj.

Ne nego sam realan i znam šta je moguće. Ko misliš da će da kod nas da finansira te "objektivne medije" koji će da pišu savršeno uravnoteženo, a da pritom imaju čitalački doseg u običnom narodu koji ima plaćena državna propaganda obe zaraćene strane? To je iluzija. U realnom svetu, najbolje što možemo je da se potrudimo da propagande obe strane imaju iste mogućnosti pristupa našem narodu, da bi se u što većoj meri međusobno poništavale. Nikako ne cenzura, nego ravnoteža čak i jednog takvog informisanja. Plus da se napravi što više naših, prema svima objektivnih medija (mada, kako stvari stoje, bilo bi super uspeh da imamo i jedan). Međutim ne treba očekivati da oni mogu imati jači uticaj od gigantskih korporacija i stotina miliona dolara koje rutiski troše državne agencije Amerike i Rusije. To je bukvalno nemoguće zaustaviti, pa ne treba ni pokušavati. Najbolje je suprostaviti ih jednu drugoj. Pa ako se pojavi neravnoteža, pokušati kompenzovati samo tu neravnotežu, tj razliku u uticaju, jer je to ipak lakše.

Emmmm... ne, to je opet plemenski mentalitet.

Ti to potvrđuješ na svom primeru, jer kombinujući propagande i jedne i druge strane ne dolaziš do zaključka "jbt, pa ovi su svi g..na, samo malo drugačije obojena i obučena". Nego ti dolaziš do zaključka da su jedni zli i užasni a drugi su pošteni i dobri.

Samim tim, pokazuješ da su ti rezon i metode falični.

I imaćeš problem dokle god ne prerasteš ideju da dva zla daju jedno dobro i da je neprijatelj tvog neprijatelja - tvoj prijatelj.

Nego, ne reče mi koji su to prozapadni a koji proistočni mediji u Srbiji?

Mislim da ipak Rusija i Kina nisu neka previše bitna tema kod nas da bi se o tome pričalo, vodile debate itd. Više govorim o svakodnevnim copy-paste vestima gde mora da se ispuni forma iz rubrike Evropa/Svet i onda novinari čeprkaju po netu da nađu par vesti da bi popunili rubriku. Pošto su u Srbiji zapadni mediji dominantni isti ti novinari u 90% nađu vest upravo odatle i samo ih prevedu na srpski bez ikakvog tumačenja sadržaja, ili u poslednje vreme još češće samo prenesu sa index.hr, da imaju manje muke oko prevođenja. Zato sam i napisao da, hteo ne hteo, prozapadni narativ je u medijima u Srbiji dominantan u odnosu na proruski, prokineski jer većina vesti dolazi sa zapada. Naravno da pravo novinarstvo ne bi trebalo da bude pro-nešto, ali mislim ili se bar nadam da je svima jasno da su takvi mediji na svetskom nivou u izumiranju.

Ali opet nećete da napišete, ni jedan ni drugi, koji su to prozapadni a koji proistočni mediji u Srbiji i koliko ih je...

S druge strane, sudeći po V92, Vučiću i svima koji mrze Evropu a vole istok, Nemačka već tri godine izgleda ovako:
a45fff3dd6278ac305885016fbc7bccc5655a152_2000x2000.webp

I pri tom evropski kvrločnici bi samo da ratuju..

Taj iskrivljeni narativ oko toga ko je krvnik u Ukrajini. Jeste Amerika uz pomoć određenih zemalja Evrope započinjala ratove širom sveta, to naravno ne sporim al ne može to da vam danas bude milo za drago, da istom propagandom vraćate. Onda ništa niste bolji od njih. Oko Ukrajine krvnik je jedan, očigledan i jasan.

Ali opet nećete da napišete, ni jedan ni drugi, koji su to prozapadni a koji proistočni mediji u Srbiji i koliko ih je...

N1 je očigledno prozapadni medij.

Režimski mediji nemaju jasnu odrednicu. Poenta je u onome što sam napisao već dva puta, izvor vesti. Ne mora medij da bude prozapadni da bi prenosio prozapadnu propagandu.

I pri tom evropski kvrločnici bi samo da ratuju..

Pa to često i sami izjavljuju. Mislim, da bi da ratuju, ne da su krvoločnici. Samo, nikako da krenu.

A Kinezi ako nastave da šalju propale i falične proizvode a već su se dosta izbezobrazili njihovi prodavci, završiće brzo svoju ekspanziju na zapad. Posle će svi reći da zapad neopravdano guši konkurenciju. Data im je šansa da budu ravnopravni na svetskom tržištu i šta rade? Ajde videćemo za par desetina godina. Moje iskustvo je izuzetno negativno. 2 puta su mi iz kine stizali potpuno pokvareni proizvodi, neupotrebljivi, ne malo falični, nego pokvareni. To mi se sa zapada nikad nije desilo. Umesto da grade reputaciju baš na tome da se pokažu kao pouzdaniji od zapada, pošto su ku*ac palac mudri, filozofi sve mudrosti nekakao dolaze sa istoka, a zapad dekadentan, bez ikakvih moralnih skupula. Tražio mi Kinez da obrišem negativan review na e bayu a da će mi za uzvrat poslati nov proizvod i ništa. Svaki drugi proizvod te za*ebu nešto. Izbegavam ih sad skroz. Mi smo naivni Evropljani što im verujemo. Ima pola veka da nam se dokazuju komunjare, pa tek onda ravnopravno.

Ma ja ne krijem to dveipola da mi je narativ baš takav. Baš kao da sam ministar u poljskoj vladi. To se samo u jadnoj Srbiji ističe kao sramota. Sa kim sam ovde okružen, ne smeta, samo napred.

Emmmm... ne, to je opet plemenski mentalitet.

Ti to potvrđuješ na svom primeru, jer kombinujući propagande i jedne i druge strane ne dolaziš do zaključka "jbt, pa ovi su svi g..na, samo malo drugačije obojena i obučena". Nego ti dolaziš do zaključka da su jedni zli i užasni a drugi su pošteni i dobri.

Samim tim, pokazuješ da su ti rezon i metode falični.

I imaćeš problem dokle god ne prerasteš ideju da dva zla daju jedno dobro i da je neprijatelj tvog neprijatelja - tvoj prijatelj.

Nego, ne reče mi koji su to prozapadni a koji proistočni mediji u Srbiji?

Potpuno si pogrešno razumeo šta pišem. I ja mislim da su sve strane uglavnom slične, i da nema mnogo razlike među njima. Razika je u tome što mislim
  • Da zbog drastično veće kulturne i ekonomske dominacije zapadna propaganda kod nas ima drastično veći uticaj (šta čitaoci Informera na pijaci misle ne ostavlja previše posledica), pa treba podstaći informacije koje Zapadne protivnike ne vide kao čisto zlo.
  • Da zbog prevlasti zapadne propagande imamo bitno iskrivljeniju sliku o savremenoj Rusiji i Kini nego o Zapadu, pa se to MORA ispraviti jer će nas inače skupo koštati
  • Da je nama SADA korisnije da ostavimo otvorene veze i sarađujemo i sa Kinom i Rusijom, isto kao i sa EU, jer EU želi da mi POTPUNO prekinemo te veze i da uđemo u ekskluzivnu i vrlo isključivu POLITIČKU vezu sa njima, gde odnose reguliše Brisel. Nigde nisam napisao da treba da se okrenemo Kini i Rusiji iole više nego EU, već samo da ne treba da slušamo EU koji želi da ih potpuno odvoji od nas. To je velika razlika. Stalno generalizuješ. Iz činjenice da više prenosim pohvalna pisanja o Kini i Rusiji zaključuješ da želim da se više okrenemo njima i napustimo saradnju sa EU. To nije tačno. Stalno pišem o ravnoteži i neutralnosti. Činjenica da to u praksi znači da ZA SADA treba dodati više pohvalnih informacija o Rusiji I Kini, pošto upravo one više nedostaju (da bi održala ravnoteža), uopšte ne znači da se potpuno treba okrenuti njima.

Poslednja izmena:
I ja mislim da su sve strane uglavnom slične, i da nema mnogo razlike među njima.
Ali ipak pišeš/prenosiš samo kritike na račun zapada i pohvale na račun istoka.
Da zbog drastično veće kulturne i ekonomske dominacije zapadna propaganda kod nas ima drastično veći uticaj, pa treba podstaći informacije koje Zapadne protivnike ne vide kao čisto zlo.
Kako veliki uticaj kad polovina naroda ekstazira na Rusiju i sve anti-EU?
Da zbog prevlasti zapadne propagande imamo bitno iskrivljeniju sliku o savremenoj Rusiji i Kini nego o Zapadu, pa se to MORA ispraviti jer će nas inače skupo koštati
Da li si bio u tim zemljama ili sa koliko ljudi odande si u kontaktu ili saradnji?
Da je nama SADA korisnije da ostavimo otvorene veze i sarađujemo i sa Kinom i Rusijom, isto kao i sa EU, jer EU želi da mi POTPUNO prekinemo te veze i da uđemo u ekskluzivnu i vrlo isključivu POLITIČKU vezu sa njima, gde odnose reguliše Brisel.
Da, EU nam se nameće, odnosno ne nameće nam članstvo i ravnopravan staus i odnos nego podanički status prema njima, da im budemo kolonija, deponija i radionica. I da, i oni su grozni a uz to ih ja smatram i velikim licemeriima. Samo što nas ta EU okružuje i opkoljava sa svih strana, i kroji nam sudbinu. Dok je Rusija 1000 km daleko a Kina jedno 8.000.

Ispadoše da su Kinezi poštene komunjare i to baš ovim našim savremenim četnicima. Dobre su im kineske komunjare, a Tita ne mogu da prežale.. A tamo ološ daleko gori od titoista. Možda urade nešto korisno za sebe, dok po svetu svugde zavrću! Mi smo za vreme Tita imali građevinske firme za primer koje se nisu sramotile nigde. Kinezi su već upleteni i u pad nastresnice i da koriste niži nivo ekoloških standarda u rudnicima od onog u svojim zemljama. Stanice na pruzi tek izgrađene prokišnjavaju. A Kinezi još rastu, tek treba da se dokazuju da stiču dobru reputaciju kao zapadne firme desetinama godina...

Nema od toga ništa, napašće i oni pod izgovorom guši nas zapad, ne da nam zapad, pa će napasti kao Putin. A zapravo su nekonkuretni jer su nesposobni i zato zavrću gde stignu. I ovo je ogroman bubble sa njima. Videće se to uskoro. Al tad nam se ne piše dobro, neće skrštenih ruku gledati usporavanje njihove ekonomije.

Ja sam stvarno mislio pošten narod, vole Ser-bi-ju, sećaju se Valtera. Obrisao sam negativan review iako je proizvod bio pokvaren i čim sam to uradio nestade Kinez. 😄 Ispario.

Super su oni, al za sebe. Ne ložite se. Makar ih posmatrajte podjednako opakim kao i zapad. Kaže boca "uspešno trguju", pa na prevaru uspešno... a još su bez neke dugogodišnje reputacije, već varaju...

U najmanju ruku, su narod kao i svaki drugi, sve možeš očekivati. Al ovde neka primitivna sanjarenja, prisećaju se puta svile, pa tarabići, pa proročanstvo, žuti ljudi kad dođu ima da nam svane... Da ne govorim kad sam vraćao kineski brzi punjač letos jer se pokvario istog dana kad sam ga kupio. Pa rasprava sa kineskinjom kao da joj zatvaram radnju, a ne vraćam punjač. Idi bestraga i ti i punjač. Dobro nije eksplodirao. Primera loše saradnje sa njima je bezbroj...

Još jednom, google: "H.R. 5274" i "S. 1909".
Ne mora da nam se sviđa (meni se prvom ne sviđa), ali to je realnost, i politiku treba planirati u tom svetlu.

^^Kad ti budeš rekao nešto po pitanju građevinskih firmi i reputacije domaćih komunista tada koji su gradili po celom svetu, a tu si svakako stručniji, ja ću tebi odgovarati na pitanja. Svi znamo koga bi prvog napali. Iako to ne bi bila agesija kao Putina na Ukrajinu, već vraćanje u državno-pravni okvir, ali svejedno rat.

Manite me da je istok bolji. Pristrasni ste i to puno, a mi u Aziji nismo. Pa bi mogli malo i tom činjenicom da se pozabavimo.

Ti me pitas koga će napasti Kina a prvi si ozbiljno polemisao o potrebi Srbije da napadne BiH da podrži republiku Srpsku oko secesije.

Al zato od Kine nema potencijalne opasnosti a Srbi razmišljaju da napadnu. Ajde molim te. Mi ne mozemo svakako bogu hvala nikog više da napadnemo.

Imali smo poslednji propali pokušaj mafijaškog napada na Kosuvu pre nekih godinu i po dve. I videli smo kako se završilo.

A Kina već može, sila je kao i Amerika, kao i Rusija. I samo se politicki neuk čovek pita može li svetska sila da napadne. I može i hoće u za njih pravom trenutku.

Isto kao što su napali Hong Kong ili Makao?

Pripreme SAD da napadnu Venecuelu te ne zabrinjavaju toliko, vidim? Popio si narko-kartel priču? To što imaju enormno velike zalihe nafte, kao i neke zemlje na koje je SAD izvršio invaziju je slučajnost, jel da?

Ne branim ja Kinu. Smatram ih slično prgave kao i ti. Ali mislim da im nije u interesu da vojnim putem implementiraju koncept "Jedna država - dva sistema" na Tajvan, jer svet ide u tom smeru da će kad-tad implementirati taj sistem na Tajvan, na isti način na koji su implementirali na Hong Kong i Makao.

Ali ne razumeš ti to. Ti na krilima Holivuda misliš da bad guys samo odluče "unprovoked" da napadnu nekog jer su prosto bad guys, a american cowboys are good guys. Nigde uzroka, povoda, razloga, prosto Putin ustao na levu nogu. I Xi će.

Ti me pitas koga će napasti Kina a prvi si ozbiljno polemisao o potrebi Srbije da napadne BiH da podrži republiku Srpsku oko secesije.

Velika je razlika između napada na drugu državu radi secesije njenog dela i odbrane života i životnog prostora sunarodnika u slučaju stvarne pretnje po iste. E, ja sam pričao o ovom drugom. Ali ti očigledno razliku ne razumeš.

I sama Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma. I slučaju nasilnog rušenja poretka iz istog svi potpisnici istog, ne samo Srbija, su dužni da reaguju i spreče rušenje poretka.

Jasno je i ponovljeno da će sa H.R. 5274 i S. 1909 Srbijanski vojni odgovor na stvarnu ili fiktivnu pretnju biti poslednji ekser na kovčegu naše državnosti. To ti vidim razumeš.

To što imaju enormno velike zalihe nafte, kao i neke zemlje na koje je SAD izvršio invaziju je slučajnost, jel da?

Jeste Amerika uz pomoć određenih zemalja Evrope započinjala ratove širom sveta, to naravno ne sporim al ne može to da vam danas bude milo za drago, da istom propagandom vraćate.

Ovo pogotovo kad ta proruska propaganda nama nikako ne ide u korist.

N1: prozapadnjački i opozicioni medij. Uprkos tome, ne sećam se kad sam, bar od pada nadstrešnice, video da se ozbiljno bave Rusijom i Kinom.

Nova: prozapadnjački i opozicioni medij. Isto tako, ne sećam se kad su rafalisali po Rusiji i Kini kad je u Srbiji već godinu dana glavna tema nadstrešnica i diktatura u kojoj živimo.

RTS: pre bukvalno mesec dana vidim neku 45. pamfletarsku emisiju o Kini i kako je ona raj na zemlji. A iste takve sam viđao i na proleće, i na prošlu zimu, i prošle godine.

V92: Ne gledam im TV ali svaki dan imaju tekst o Nemačkoj koja propada i Putinu koji nadmudruje ceo zapad.

Krepi: Oni već 3 i po godine imaju onu debilnu emisiju "Aktuelnosti", u kojoj, već 3 i po godine, drobe o istorijskim pomacima Rusije u pravcu sela Pripizdevka, koji će omogućiti napredak ka Gornjem Pičevu i time sledećeg meseca dovesti do pada cele Ukrajine. Naravno, paralelno sa time, EU propada, Amerika bankrotira, Kina rastura a Rusija postaje 3. sila i BDP sveta.

Pink: ne znam, to g..no gledam u proseku 5 sekundi nedeljno dok pređem preko njega ka drugim kanalima. Ali znajući njih, ne sumnjam da pričaju isto što i Nelečeni, a to je propast zapada, uspon Srbije i Kine i vraćanje Nebeske Rusije na svetsku scenu.

Blic: Svaki dan naslov tipa "PUTIN IMA NOVO ORUŽJE! ZAPADU KLECAJU KOLENA!!!" (moram all caps, da dočaram šizofreniju i klošarstvo koje oni neguju)

Novosti isto, svaki dan o Rusiji.
Politika isto već odavno o Rusiji i Kini, čak i pored toga što im otišao Ložanski.

Srpski Telegraf nisam godinama otvorio ali po onome što znam i povremeno naletim, oni isto svakog drugog dana orgazmišu na neki novi podvig i uspeh Nebeske Rusije.

Sve u svemu, za sada, na osnovu ovoga što sam nabrojao napamet, imamo 2 medija koji su prozapadni ali od silnog raspada u kome živimo, više ni ne stižu da pričaju o međunarodnoj politici.

I imamo jedno 7-8 koji redovno melju i ke..aju o uspešnosti i predivnosti Rusije i Kine.

I imamo još jedno 6-7 drugih koje nisam pobrojao i koji su ili nezainteresovani za međunarodno političku propagandu (čitaj - nemaju vremena da se bave time jer moraju da prenose Nelečenog) ili izveštavaju o tome samo ono što prekopiraju od drugih koji su već napisali svoje tekstove.

Dakle:
3 prozapadna medija (N1, Nova, Danas)
7-8 režimskih i proistočnih
6-7 mutavaca i neutralaca

Jes vala, baš se vidi da je Vučićeva Srbija preplavljena zapadnjačkom propagandom... Udaviše nas zapadnjačka propaganda i zapadnjačke vesti...

Ajde Zuma, okači sad još malo Kineske propagande da poništiš sve to pre nego što nas sve hipnotišu i na silu uvuku u EU.

Poslednja izmena:
Vrh