Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 64.347
Zuma opet ost'o bez argumenata pa veli ajde da skrene temu na AI.
Ako si napravio agente koji ce skrejpovati tekstove sa svih ovih portala, druge agente koji ce biti fine tunovani da detektuju bias sa dobrim procentom tacnosti, i onda istrosio jedno 1000$ na API da ti skrejpuje, analizira i izbaci statistiku onda mozda i vredi nesto.Ova rasprava o geopolitičkoj orjentaciji medija u Srbiji me je podstakla da probam nešto drugo. Već sam, pre svega ovoga, poslao poruku sa opisom jednostavnog metoda brojanja originalnog izvora za vesti koje B92 navodi na početku svojih vesti (koje obično bukvalno prepisuje odnekle), što je trivijalno izvesti na Guglovom pretraživaču. Može li se probati i nešto drugo?
Zašto ne bi pokušali da pitamo AI?
Oni su već tesno povezani sa pretraživačima Interneta, a na Zapadu postoji ogromna količina tekstova koji se detaljno bave medijskom pristrašnošću (engleski termin "bias"). Tako da AI sigurno zna šta je to, i u dobroj je meri već treniran da na to obraća pažnju. Zbog toga mogućnost da rezultati imaju bar nekog smisla postoji, ali što se našeg slučaja tiče postoji i ogroman broj problem sa tim pristupom i interpretacijom rezultata. Prvo što je i sam AI u ogromnoj meri pristrasan jer je treniran uglavnom na tekstovima zapadnih autora. Pa kao pristrasnost recimo uzima da neki sajt vesti ne dovoljno ne ističe "Putinovu agresiju" ili "teške posledice te agresije" zbog čega ni onaj koji ocenjuje pristrasnost, tj sam AI, uopšte nije neutralan. Itd, takvih problema ima mnogo, ali da ne davim. Uzmite to u obzir, pa evo šta Grok misli o geopolitčkoj pristrasnosti medija u Srbiji, u meri u kojoj se to odnosi na izveštavanje o ratu u Ukrajini. To je dobar pokazatelj opšte pristrasnosti medija jer su baš tu stanovišta izrazito polarizovana, pa ih AI može lakše prepoznati. Dakle, uzevši u obzir šta sam Grok misli o tome (tj šta je u njegovim trening podacima), evo rezultata. Ovu tabelu sam ja sastavio na osnovu njegove tabele sa procentima pristrastnosti ovih medija prema vestima koje potiču od dve u Ukrajini sukobljene strane. To sam kombinovao sa uticajem koji svaki od tih medija ima (broj mesečnih poseta, tj čitaoca na koje utiče takav procenat pristrasnosti tog medija), pa se na kraju dobijaju procenti potencijalnog uticaja medijske pristrasnosti po čitavoj populaciji. Sad na ovo dodajte Grokovu pristrasnost zbog drastično većeg oslanjanja na tekstove napisane na zapadu, pa meni po ovome liči da je raspodela uglavnom pola-pola (ako ljudi veruju onome što čitaju, što je veoma daleko od sigurnog, ali recimo da su oni koji veruju raspoređeni u sličnom odnosu). Ali svejedno, evo i tako dobijenih podataka na uvid, koliko god vredeli.
Pogledajte prilog 258502
Zuma opet ost'o bez argumenata pa veli ajde da skrene temu na AI.
Nego, ne reče mi koji su to prozapadni a koji proistočni mediji u Srbiji?
Kako veliki uticaj kad polovina naroda ekstazira na Rusiju i sve anti-EU?
Da li si bio u tim zemljama ili sa koliko ljudi odande si u kontaktu ili saradnji?
Ako si napravio agente koji ce skrejpovati tekstove sa svih ovih portala, druge agente koji ce biti fine tunovani da detektuju bias sa dobrim procentom tacnosti, i onda istrosio jedno 1000$ na API da ti skrejpuje, analizira i izbaci statistiku onda mozda i vredi nesto.
Ako ne, ovo je samo halucinacija.