Šta je novo?

Svetska politika

Izbor kakvu će buduću politiku Srbija voditi zavisi od širokog razumevanja naroda šta se stvarno dešava oko nas. Pri tome mislim na zaista dubinsko poznavanje pravih razloga za politike koje se vode, stvarnog stanja ekonomije, i objektivnih prikaza izgleda obe strane u globalnom ratu čiji se ishod upravo odlučuje. Bez toga se narod silom pretvara u obične igračke propagande. Bez stvarnog znanja apsolutno NIJE MOGUĆE odupreti se propagandi i razumeti šta se dešava. A to se ne može izvesti bez investiranja dovoljno vremena da bi se to znanje steklo. "Money for nothin' and chicks for free" može samo u pesmi.

Tako je Zuma, jedini način da se borimo protiv jedne propagande je da serviramo i gutamo drugu...

I neprijatelj mog neprijatelja je moj brat.

I drugi plemenski kretenizmi u koje Srbi vole da veruju...

Poslednja izmena:
Tako je Zuma, jedini način da se borimo protiv jedne propagande je da serviramo i gutamo drugu...

Pa, ako to shvatimo malo šire, ustvari si u pravu. Ako nema objektivnih, a njih uvek ima malo, onda je suprotna propaganda jedini lek i jedini izvor razumevanja. Niko ne kaže da nju treba prihvatiti tako kako je napisana, ali je dragocena prilika da razlike u izveštajima dve strane postanu lako vidljive. A to je onda put do istine. To uopšte ne znači da je ono što u nekom trenutku čitate propaganda. Odlučite sami pošto ste pročitali obe strane. Ali znači da se svi ostali pristupi koji istinu vide kao "default", a propagandu kao izuzetak, samo tužna iluzija.

Ma sve kul, ustanovili smo ranije da je Evropa propala i da sve što ona kaže je laž ili propaganda, a da je Kina u svemu u usponu i da sve što ona, ili njeni plaćenici kažu, to je čista istina i objektivnost.

I Kinezi su rivali Evropi, a pošto nam je Evropa neprijatelj, to sve čini Kineze našom braćom i prijateljima.

Jedva čekaju nas i druge prijateljske nacije da nas napune parama, investicijama i prosperitetom.

Sve jasno.

Posle pevog sv rata nemačka je skroz bila propala. Digla se. Posle II sv rata bila je pobeđena posramljena razrušena. Opet se digla. Ne bi ih potcenjivao.

Uzgred, koga zanima može da progugla termine "H.R. 5274" i "S. 1909".

Možemo mi da malo zapenimo "neće oni nama određivati" i "ua, a suverenitet?", ali vidimo kako to prolazi sa NIS-om.

Ma sve kul, ustanovili smo ranije da je Evropa propala i da sve što ona kaže je laž ili propaganda, a da je Kina u svemu u usponu i da sve što ona, ili njeni plaćenici kažu, to je čista istina i objektivnost.

I Kinezi su rivali Evropi, a pošto nam je Evropa neprijatelj, to sve čini Kineze našom braćom i prijateljima.

Jedva čekaju nas i druge prijateljske nacije da nas napune parama, investicijama i prosperitetom.

Sve jasno.

Iz ovoga bi se moglo zaključiti da je kod Evropljana sve suprotno nego kod Kine koja laže o svom uspehu i uslovima koje nudi?

Meni kao bolji pristup izgleda pitanje: Ko NAMA, u OVOM trenutku, VIŠE odgovara? Uzevši u obzir da je to samo pitanje mere, a ne crno-belo, ko je dobar ili loš momak. Evropa koji srlja u rat u sred najgorih ekonomskih teškoća i usput baca neverovatne pare u Ukrajinsku rupu bez dna? Ili Kina, koja gleda svoja posla i svoj interes, ali uvek nudi savršeno jasan ugovor sa "uzmi li ostavi", da bi ga zatim posle uvek ispoštovala do kraja? Pri čemu ustvari ne mislim da treba da se opredeljujemo za bilo koga, već da budemo strogo neutralni, ali kad ih već ovako porediš.

to samo pitanje mere, a ne crno-belo, ko je dobar ili loš momak. Evropa koji srlja u rat u sred najgorih ekonomskih teškoća i usput baca neverovatne pare u Ukrajinsku rupu bez dna? Ili Kina, koja gleda svoja posla i svoj interes, ali uvek nudi savršeno jasan ugovor sa "uzmi li ostavi", da bi ga zatim posle uvek ispoštovala do kraja?
Heh, koja ironija...

Jel si svestan ti koliko si kontradiktoran ili si sebi napravio neki izgovor i za to?

Posle pevog sv rata nemačka je skroz bila propala. Digla se. Posle II sv rata bila je pobeđena posramljena razrušena. Opet se digla. Ne bi ih potcenjivao.

Vrlo moguće. Ako, ili bolje reći kad se to desi, onda ćemo i mi da promenimo politiku prema njima. Ovo je sada, a to drugo je posle.

Čekaj, pa zašto bi se okretali naciji koja nas mrzi i ne poštuje svoje dogovore za razliku od Kineza koji nas vole i ispoštuju sve svoje?

Heh, koja ironija...

Jel si svestan ti koliko si kontradiktoran ili si sebi napravio neki izgovor i za to?

Nisam kontradiktoran jer silom prilika na Beobuildu pričam o vrlo malim delovima čitave složene slike, znači samo o nekim aspektima pojave. Probao sam ranije da pišem dugačke poruke koje jedine mogu da obuhvate nešto celovitiji i uravnoteženiji prikaz, ali nije išlo, kao što vrlo dobro znaš. Seti se šta si mi sve pričao (i to je pristojan izraz) o opširnosti i kako tobože sve "može da se kaže kratko". Na nesreću, NE MOŽE, a pošto ti nisi usamljen u takvom stavu, na kraju sam se pomirio sa sudbinom i pišem realtivno kratko pretpostavljajući da su čitaoci svesni konteksta i svega što bi se još moralo reći da bi prikaz bio celovit. Zaista ne mislim da iko veruje da se prikaz Kine i njenog odnosa prema svetu može svesti na jednu rečenicu koju sam napisao, i zaista se nadam da je bar to većini jasno. Ono što se napiše je USKO vezano za taj JEDAN argument koji je tema te poruke i nizašta više. Nemojte automatski generalizovati sve što pročitate

Čekaj, pa zašto bi se okretali naciji koja nas mrzi i ne poštuje svoje dogovore za razliku od Kineza koji nas vole i ispoštuju sve svoje?

Zato što stalno treba da merimo šta je za nas postalo korisno u nekom trenutku. Ne "okrećemo se" (bar ne trajno) nikome. Kako se oni menjaju, menjamo se i mi. Ili situacija. Ili korist. Naravno da istovremeno postoje i dugoročne veze, ali ponovo sa merom, i u meri u kojoj to dugoročno donosi prednosti. I da, optimizacija očigledno suprotnih zahteva je teška, ali je istovremeno i sama suština svih realnih i važnih životnih problema. To nam je bukvalno posao, da rešavamo takve probleme.

Jel si razmišljao da je možda ponekad problem u tebi? Pored opširnosti i nesposobnosti da preneseš suštinu, možda je problem malo i u narativu koji pokušavaš ovde da plasiraš na mala vrata.

Evropa propala, dekadentna jazbina pokvarenih ljudi koji nas ne vole i u koju niko više ne ide, a Kina u svemu uspešna i poštena, željna novih saradnika i partnera koje će napuniti investicijama i posle nagraditi njihovu lojalnost...

Šta ti zapravo znaš o Kinezima i odakle? Jel si radio sa njima? Jel si bio tamo? Ako si bio tamo, da li si se upoznao sa time gde na planeti se nalazi Srbija, a gde Kina?

Dalje, ako su tebi jedina namera i motiv istina, kontrateža i objektivnost, kako to da se od tebe mogu pročitati samo pohvalni tekstovi o Kini? Ja sam mislio da objektivnost podrazumeva iznošenje i pohvala i kritika?
Zato što stalno treba da merimo šta je za nas postalo korisno u nekom trenutku. Ne "okrećemo se" (bar ne trajno) nikome. Kako se oni menjaju, menjamo se i mi. Ili situacija. Ili korist. Naravno da istovremeno postoje i dugoročne veze, ali ponovo sa merom, i u meri u kojoj to dugoročno donosi prednosti. I da, optimizacija očigledno suprotnih zahteva je teška, ali je istovremeno i sama suština svih realnih i važnih životnih problema. To nam je bukvalno posao, da rešavamo takve probleme.
Sve je to irelevantno dok je Srbija okružena EU i NATO savezima.

,,.... Zaista ne mislim da iko veruje da se prikaz Kine i njenog odnosa prema svetu može svesti na jednu rečenicu... ,,

Evo ja cu ti je napisati. 😀

U zaboravljenoj davnoj istoriji Kina je bila vladalc svetom u trgovini čudesnim tadašnjim jeftinim i korisnim ,,novitetima,, sad vrlo uspešno pokušava da opet zaizme taj tron.
Tacka.
Ko ne veruje o istinitosti recenice
evo par arh. primera
- U Skandinaviji prilikom otkrica pecine sa ranom ljudskom naseobinom našli su i Kineske perlice.
- Isprati pojavu kompasa opet Kinezi
- Sam put svile
- Prva neverovatnih dimenzija najveca pomorska plovila opet Kinezi
- Pa , barut... itd...

Izlišno je navoditi savremene primere radi potvrde napisane te jedne rečenice. 😀

Poslednja izmena:
Vrlo moguće. Ako, ili bolje reći kad se to desi, onda ćemo i mi da promenimo politiku prema njima. Ovo je sada, a to drugo je posle.
Nisam to napisao da bi sugerisao kakvu politiku da vodimo prema njima. Rekao sam da to nije moja ingerencija i ne zamaram se. Opisuješ situaciju u evropi kao da su na rubu gladi. Sve je barem za sada normalno, poslovno surađujem sa njima i nema kataklizme.

Vrh