Šta je novo?

Cene nekretnina

1338 od 3338 strana teme je ispisano u poslednjih godinu dana samo. Znaci da je prosek skoro 4 strane dnevno.

Naravno da to kao i svaki prosek nije rasporedjeno jednako na svaki dan. Eto danas su ljudi resili da rasprave kakve su plate i uslovi u big4 firmama kod nas o u svetu, koliko vidim veci deo tih 11 strana je otisao na to. Generalno kad se vodi aktivna rasprava to nabije vise strana nego kad se samo komentarise neka vest.

Nepogrešivo pogrešno savetovanje, već 6 godina, na neki način impresivno niki.
Plus @Igor nije lak na obaracu na ovoj temi kao drugde, veci prag tolerancije u interesu diskusije. A diskusija ume da odvede malo u stranu medjutim nekako su sve ove teme na najrazlicitije nacine vezane za cene nekretnina. S te strane ovo sve o cemu pricamo najcesce nije offtopic. Treba samo malo strpljenja da se na kraju sve poveze sa cenom stanova na Bezaniji i cuveno Mirijevo 5K.

Rekoste cene nekretnina mogu da padnu ako budemo imali neke sankcije?

Rekoste cene nekretnina mogu da padnu ako budemo imali neke sankcije?
Da, da, evo samo što nisu uveli sankcije. Tebi se smeši vikend stan na Ledinama za 3k eur.

Ja ne razumem koji benefit ce neko imati kad padnu cene usled sankcija? Sta kao on ce ostati ostrvo koje to ne dotice i primanja ce mu ostati ista pa ce lako da kupi stan koji je duplo jeftiniji?

Ja ne razumem koji benefit ce neko imati kad padnu cene usled sankcija? Sta kao on ce ostati ostrvo koje to ne dotice i primanja ce mu ostati ista pa ce lako da kupi stan koji je duplo jeftiniji?
pad cena usled sankcija odgovara investicionim kupcima, odnosno onima koji imaju spreman keš da ulete kad dođe do pada cene. za kreditne kupce i one koji traže stan za život sankcije ništa ne olakšavaju. ali s obzirom da svaki pad ima i svoj rast, oni sa spremnom lovom će moći da ulete u nešto što će manje koštati u tom trenutku nego sada i onda čekati da vremenom ta nekretnina opet dobija na vrednosti

pad cena usled sankcija odgovara investicionim kupcima, odnosno onima koji imaju spreman keš da ulete kad dođe do pada cene. za kreditne kupce i one koji traže stan za život sankcije ništa ne olakšavaju. ali s obzirom da svaki pad ima i svoj rast, oni sa spremnom lovom će moći da ulete u nešto što će manje koštati u tom trenutku nego sada i onda čekati da vremenom ta nekretnina opet dobija na vrednosti

Vise puta prezvakana tema. Ako bi bila neka kriza opet prodavao bi samo ko mora. Drugim recima, ponuda bi bila jos slabija nego danas, a oni koji vrebaju da kupe jeftino kad nekog pritisne muka ce takodje imati vecih problema u tom slucaju pa nece biti laka odluka da se izvuce iz slamarice gomila novca i tresne na neki stan.

Ali ako vec imaju nekretnine i tim nekretninama ce pasti cena. Ili ako vec imaju kes koji drze negde i on se obezvedjuje. A ne verujem ni da bi novac ostao isti u tom trenutku. To jedino da vec imas nesto u imovini pa da prodas pa kupis stan koji je pao u ceni, ali verovatno ce i to sto prodajes isto tako pastti u ceni. Sve u svemu ne valja.

Ja pričam u stažerima a ne u full-time juniorima. Ali da ne bi ispalo da muljam evo par oglasa od velikih (da ne kažeš da sam samo stavio neke no-name holandske firmice).
Znači kao stažer radiš ali NEMA garancije da ćeš dobiti posao posle.
Stazista je kao placeno volontiranje, to ne moze da se posmatra kao plata. Taj je skroz beskoristan u firmi, eventualno da donosi kafu i burek i firmi sluzi da probere ako hoce nekoga da zaposli posle. I tih 500-700e im je puna kapa...

Evo ti plata u NL i nisu ništa "posebne o odnosu na ostale sektore"
Znam ja dobro kako se krecu plate u NL. Nije NL neka meka za IT (kao sto je bila u zlatno doba Lucenta i Philips-a) niti su ti proseci realni pokazatelj. Ne pricam ovde o krecenju sajta u CSS-u i mrdanju dugmica u JS nego o necemu malo ozbiljnijem.

The average monthly salary for a junior software engineer in the Netherlands is around €3,218 gross, but salary varies depending on education, experience, and location. A starting salary can range between approximately €3,000 and €4,500 per month, with a higher professional education (HBO) degree often resulting in a salary between €2,800 and €3,500, and a university degree in a starting salary between €3,200 and €4,000 per month.

Kad na to opališ 50% poreza dođe skoro isto kao BG.
E stvar je u tome sto u BG posle ne mozes mnogo gore, jednostavno mala bara puno krokodila, tamo vec mozes, ako ti se ne svidja NL imas u krugu od 500Km neverovatan izbor. Ovo sto pricas je prosek proseka, pa je i takav posao koji rade prosek proseka. Onaj od 8K u Bg koga sam spominjao, prvo sto ih ima veoma malo drugo sto taj sto zna ne znaju 4 sigma ispod njega ...

Nažalost na Zapadu nema toliko velikih odstupanja u profesijama kao kod nas. Kod nas ako si IT onda si beli medved. Ima razlike ali to je +/-20% max max. A još ako si u velikim sistemima i kompanijama (tipa Amazon, Booking i slične) onda u odnosu na Heineken, Philips, Unilever i slične odstupanja su i manja i mislim da max max idu do 10%.
Ako u zapad racunas evropu onda si u pravu ... Evropa nije za pravljenje para, tu moze da se zivi veoma lepo i udobno ali ne moze da se napravi neki ekstra kapital. Pare se prave u USA l u zlatno doba u Londonu i to je to (dobro de moze o u Rusiji ali to je malo zeznuta prica)

Saobracaj je postao katastrofa Saobracajna guzva u Beogradu neobjasnjiva-reddit link
I onda kazu sto se ljudi cepaju za centralne lokacije za stanove, sto ne idu na periferiju, pa eto zasto. Juce sa NBG do centra preko 1h15min
To vazi samo ako ides pesaka na posao, u suprotnom cep u centralnoj zoni samo smanjuje razliku izmedju periferije i centralnih opstina.
Jer ako ti treba 1:45 sa periferije a 1:15 sa NBGD do centra razlika je relativno dosta manja.

Ovo pokazuje obrnuto, da život u centru ne donosi uštedu vremena jer ti je opet trebalo 75 minuta da dođeš do NBG.
Verovatno misli na NBG kao centralnu lokaciju, ali argument opet ne stoji jer sem u izuzetno retkim i ludim slucajevima ne mozes toliko da se izolujes da ti pravac kretanja dnevno zivotnog bude u krugu od kilometar.

Verovatno misli na NBG kao centralnu lokaciju, ali argument opet ne stoji jer sem u izuzetno retkim i ludim slucajevima ne mozes toliko da se izolujes da ti pravac kretanja dnevno zivotnog bude u krugu od kilometar.

I da možeš, to je privremena životna situacija, promeniš posao sutra i kancelarija ti završi preko mosta - opet si u problemu.

Jedino da kupiš dva stana, jedan u centru i drugi na NBG, pa onda da se seliš svaki put kad promeniš radno mesto "da ne bi gubio vreme u transportu".

I da možeš, to je privremena životna situacija, promeniš posao sutra i kancelarija ti završi preko mosta - opet si u problemu.

Jedino da kupiš dva stana, jedan u centru i drugi na NBG, pa onda da se seliš svaki put kad promeniš radno mesto "da ne bi gubio vreme u transportu".

meni moj frizer, pricao jednom, kako ima neke musterije sa vracara. i kaze svaki dan na nbg su sili kolima u airport city. i onda se sisao kod njega na nbg. i skupe pare i rese da se presele na nbg, tamo kod megatrenda.

posle 6 meseca, presele firmu negde kod masinca haha

Ali ako vec imaju nekretnine i tim nekretninama ce pasti cena. Ili ako vec imaju kes koji drze negde i on se obezvedjuje. A ne verujem ni da bi novac ostao isti u tom trenutku. To jedino da vec imas nesto u imovini pa da prodas pa kupis stan koji je pao u ceni, ali verovatno ce i to sto prodajes isto tako pastti u ceni. Sve u svemu ne valja.
Žena mi je završila ekonomski državni faks, pa mi je potvrdila moje mišljenje.
Prodaš kada je visoka cena ili ATH pred pucanje balona ili veliki pad. Onda kada je lowest ili kada se završava pad onda kupuješ i tako u krug.
Prilično je jednostavna ta ekonomija 🤣

Vrh