Šta je novo?

Cene nekretnina

Mnogi pljuju BnV, ali objektivno po meni jedan od retkih iole normalnih projekata u Beogradu.

Naprimer Smrdivil i BnV su prosto neuporedive kategorije, Smrdivil je upitan da li ce se ikada ista popraviti po pitanju njega, a za BnV ocekujem da ce u buducnosti biti jos bolji kada se resi pitanje otpadnih voda, dodatno povezivanje sa Nbg, ona fancy skola, muzeji, Ada, metro itd...

Jedino sto mi je upitno po pitanju BnV je kvalitet gradnje, na vise sam mesta cuo da je kvalitet gradnje los - e sada da li je to tacno ne znam, nemam nikakvu konkretnu dokumentaciju i dokaze.

*Smrdivil = naselje ironicnog naziva Sunniville.
Jel ti realno porediš savski amfiteatar sa višnjičkom banjom, bukvalno razlika nebo I zemlja sa stanovišta lokacije. Sunnyville je dobar za to za šta je inicijalno bio koncipiran- naselje za modernu radničku klasu (white collar). Oni koji su kupili na pocetku gradnje za 1300-1400 eur su dobro prošli, ali naravno to naselje nije I ne može biti luksuzno.

BNV je civilizovan, ali opet kolektivno stanovanje. Meni je uvek preferncija da zivim u zgradin od 2-3 sprata gde je svaki sprat poseban stan, ne da delim svoje životno okruženje sa 10.000 ljudi u nekakvom mega-bloku. Jedino takve projekte razmatram za život- isključivo Vračar ili Dorćol.

Nije te slagao, rekao bih cak i malo vise od klase bolja gradnja (u svemu u proseku, na nekim stvarima ide i 3x)
Znam, baš kao što kažeš.
Imam ja i ingormacije iz prve ruke za neke materijale, ali ok.
Moš misliti pločice.
Meni je važno da su ključne stvari ispoštovane, a za neke zgrade mogu da tvrdim to.
Ne znam da li su isti ljudi zaduženi i za ove nove zgrade, nisam se čuo sa njima.
A da razmišljam o kupovini u BNV, razmišljam.

BNV je civilizovan, ali opet kolektivno stanovanje. Meni je uvek preferncija da zivim u zgradin od 2-3 sprata gde je svaki sprat poseban stan, ne da delim svoje životno okruženje sa 10.000 ljudi u nekakvom mega-bloku. Jedino takve projekte razmatram za život- isključivo Vračar ili Dorćol.
To je to … Oko,lokacije možemo da pregovaramo ali se slažemo za sve ostalo. U tom kontekstu sa kvalitetom sa kojim se radi BNV rekao bih da je cena tamo dosta Jaca nego sto bi trebala da bude ali opet nije na nama da procenjujemo na šta će ljudi da trise svoj mukom zaradjeni novac ;)

Kakva lutrija? Pa to vidiš odmah po ceni kvadrata. Tačno se zna koja zgrada je krš koja nije.
I da i ne, osim kvaliteta na cenu utiče i pozicija i tip zgrade tako da provuku onii neki fuseraj i kod skupljih kvadrata. Uopšteno govoreći, da to je jedan od pokazatelja ali ne i definitivan.

Razmišljao sam i ja neko veme ali mnogo je velika lutrija i cimanje da vidim na kojim projektima su fušali i koja ekipa je šta radila.
Imamo isto mišljenje i vidjenje stvari.
Mogu da ti pišem da sam do sada uzimao samo gde sve znam provereno( to jest većinu srtvari) i gde sam i lično učestvovao.
Ovaj BNV je meni prevelik i stvarno moram da se posvetim da saznam sve, a na to jesam navikao 😉
Kakva lutrija? Pa to vidiš odmah po ceni kvadrata. Tačno se zna koja zgrada je krš koja nije.
Pa ima neke razlike i kod onih u istoj klasi.
Quarter zgrade na primer, prve su bile kvalitetnije od budućih, to znam u nekim segmentima.
Na početku ide odlična gradnja, kasnije uštede.
Pa nakon nekog perioda restart itd...

Mogu da ti pišem da sam do sada uzimao samo gde sve znam provereno( to jest većinu srtvari) i gde sam i lično učestvovao.
Ovaj BNV je meni prevelik i stvarno moram da se posvetim da saznam sve, a na to jesam navikao 😉
Ali ti si u tom poslu pa možeš da sklopio puzlu mnogo brze. Nemam ja vremena da se bakćem time, nije mi to primarna delatnost a i treba zaraditi za ove lude cene, povremeno se očešem o gradjevinu ali skroz posredno :)

Plan M5k sjajno napreduje. Koliko se sećam kvadrat u ovom projektu je do skoro bio 1800-1900, sada 2300. Mašala.

Ali ti si u tom poslu pa možeš da sklopio puzlu mnogo brze. Nemam ja vremena da se bakćem time, nije mi to primarna delatnost a i treba zaraditi za ove lude cene, povremeno se očešem o gradjevinu ali skroz posredno :)
Nemam ni ja vremena, pogotovo za ovaj BNV gde stvarno mora da se uputi čovek i dobro razmisli o kupovini.
Ako i kada odlučim dobićeš info, za sada samo ovako malo razgledam gde da bacim fokus.
Jer kasnije meni prodaja služi za potvrdjivanje stvari koje ja znam.
Stvarno od njih ne očekuje da znaju više od mene 😉

Ovo je 4.5K+PDV, garažna mesta 38K klackalica 50K beton …

Ili je opasan APP ili je neko iz prodaje težak delulu

Prva desno posle kafane "Red Cruz" :D

Skučeno, izlaziš pravo na ulicu bukvalno. To su sve neke kuće koje će verovatno da ruše u budućnosti. Nekada sam se dosta kretao tuda (neretko pijan). Šta znam, cenim da na tim "jačim" lokacijama više ispod 4k novogradnje videti nećemo.

Mislim, kad agencija oglasi jednosoban stan u Paviljonima za 6k...

Poslednja izmena:
Prva desno posle kafane "Red Cruz" :D

Skučena ulica, izlaziš pravo na ulicu bukvalno. To su sve neke kuće koje će verovatno da ruše u budućnosti. Nekada sam se dosta kretao tuda (neretko pijan). Šta znam, cenim da na tim "jačim" lokacijama više ispod 4k novogradnje videti nećemo.
Znam gde je, nego mi nije jasna cena za taj kraj. Bukvalno 500m dalje ima za 3500 a ulica je sama po sebi dostojna turske kasabe. Još kad naredjaju zgrade okolo ima da naprave velelepan kanjon tako da će samo poslednji sprat imati tracak sunca. Ako pogledas strukturu stanova tek onda se vidi arhitektonska optimizacija…. Težak delulu :)
Mislim, kad možeš da oglasiš jednosoban stan u Paviljonima za 6k...

Opa … pa bravo :)

BNV je odličan, sada kada vidim ovu ponudu.
Kažem i ponavljam Blok 65/64 vs BNV se dvoumim gde da bacim fokus.
Marinu Dorćol sam zapazio još ranije ali mislim da je tu prevelika cena za investicione stanove, tu su baš za život ili kolekcionarski.

BNV je odličan, sada kada vidim ovu ponudu.

Ovo ti je na isti fazon ista ulica, jeftiniji su nešto 100e, cene garaža identične.

Kažem i ponavljam Blok 65/64 vs BNV se dvoumim gde da bacim fokus.
Ako ćeš investiciono 65/64 je bolja investicija u svakom smislu. Ja jurim za stanovanje a imam blagu odbojnost prema ovim velikim kolektivnim (sabirnim) centrima.

Marinu Dorćol sam zapazio još ranije ali mislim da je tu prevelika cena za investicione stanove, tu su baš za život ili kolekcionarski.
Kada bih imao taj novac ne bih se dvoumio oko Marine Dorcol

Ovde je u stvari investiciona klackalica i glavno pitanje da li se ulaže u ciglu računajući na rentalni prinos ili spekulativno očekujući rast cena. Pošto su cene rasle koliko su rasle mnogi su pojurili u investiciju ne razmišljajući o ovim komponentama i kako mogu da se kreću.
Mislim da da sadašnjim stanjem ekonomije renta ne može mnogo da raste (a lako može da se desi i da kratkoročno padne) s druge strane pitanje je koliko će rasti cene kvadrata, tj. kojim tempom.
Odlično rečeno, upravo tu i jeste problem što su se očekivanja o rastu cena pretvorila u glavni motiv, a ne prinos od zakupa.
Sad smo verovatno u fazi kada će tržište morati da „svari“ prethodni rast. Ako inflacija i kamate ostanu visoke, a plate ne prate, teško da će prinosi moći da rastu.

Realno, jedino ako bi došlo do većeg priliva stranaca ili poremećaja ponude (npr. usporavanje gradnje), moglo bi da se vidi novi zamah cena. Do tada, stabilizacija i selekcija investitora po racionalnosti.

Jel ti realno porediš savski amfiteatar sa višnjičkom banjom, bukvalno razlika nebo I zemlja sa stanovišta lokacije. Sunnyville je dobar za to za šta je inicijalno bio koncipiran- naselje za modernu radničku klasu (white collar). Oni koji su kupili na pocetku gradnje za 1300-1400 eur su dobro prošli, ali naravno to naselje nije I ne može biti luksuzno.

Na Vračaru ne da ćeš deliti okruženje, nego bićeš u najgušće naseljenom.delu Beograda koji sa novom izgradnjom postaće prava džungla. Kontradiktorno.
Dorćol je već druga priča, ima delove koji su 100x humaniji za život od Vračara.

Ako ćeš investiciono 65/64 je bolja investicija u svakom smislu. Ja jurim za stanovanje a imam blagu odbojnost prema ovim velikim kolektivnim (sabirnim) centrima.

Kada bih imao taj novac ne bih se dvoumio oko Marine Dorcol
Ranije su bili malo jeftiniji Blok 65/64 od BNV, ali da i ja mislim kao i ti, pri tome ovde mi je kvalitetnija gradnja.

Marina Dorcol, 7-10k po m2, pa to mi je previše za kao taj prestiž.
Mogu Blok 64 i BNV umesto Marine ili Hotela Jugoslavije.
To trenutno preuštam ljudima koji imaju u Luštici nekretnine, ja ne mogu 😉
Sada je krenula ekspanzija tih odličnih nekretnina u BG-u, tako da sam siguran da će za 5god biti i neki moderniji i bolji projekat.
Eh za 5god, valjda će biti neka nekretnina sa pogledom na more 😉

Ranije su bili malo jeftiniji Blok 65/64 od BNV, ali da i ja mislim kao i ti, pri tome ovde mi je kvalitetnija gradnja.

Marina Dorcol, 7-10k po m2, pa to mi je previše za kao taj prestiž.
Mogu Blok 64 i BNV umesto Marine ili Hotela Jugoslavije.
To trenutno preuštam ljudima koji imaju u Luštici nekretnine, ja ne mogu 😉
Sada je krenula ekspanzija tih odličnih nekretnina u BG-u, tako da sam siguran da će za 5god biti i neki moderniji i bolji projekat.
Eh za 5god, valjda će biti neka nekretnina sa pogledom na more 😉
Jel ti gledaš nekretninu za život ili za investiciju?

Pa nije ni to, jer imas zgrade gde muzika bas svira ali imas odmah preko ulice rezak brutalizam obucen u staklo. To mi nikada nece biti jasno kako nisu mogli da sklope arhitektonsku celinu i odrze kvalitet gradnje na visokom nivou. Zbog svega toga ceo projekat je neki cudan miks koji kosta previse za to sto nudi, vadi ga malo samo lokacija i nista vise. Za 10-15 godina ima da izgleda kao i sve ostalo tog tipa, bez ideje bez ukusa, radjeno po trenutnoj modi na granici jeftijnog i fuseraja samo da se
Sta ne kosta previse za ono sto nudi?

Odlično rečeno, upravo tu i jeste problem što su se očekivanja o rastu cena pretvorila u glavni motiv, a ne prinos od zakupa.
Pre bih rekao da je veliki procenat investicionih kupaca "uleteo" u spekulaciju sa nadom da ce da ostvari znacajan profit. To se i ostvarilo za one koji su kupovali u pravom trenutku ali samo na atraktivniom lokacijama koje mogu brzo da se pretvore ponovo u novac. Na to treba dodati i ostar rast rente podstaknut od rusa/ukrainaca sto je poguralo i onaj drugi deo investitora. Glavno pitanje je sada kuda sve to ide dalje odavde. Mije licno misljenje je da nece biti vise onakvog rasta kakav je bio do Q3 ove godine gledajuci nasu ekoonomiju i ono sto nam se sprema sledece godine. Renta se zubima drzi za ivicu da ne padne i tu ce tek da bude lomova.

Sad smo verovatno u fazi kada će tržište morati da „svari“ prethodni rast. Ako inflacija i kamate ostanu visoke, a plate ne prate, teško da će prinosi moći da rastu.
Plate tesko mogu da se pomere znacajnije, IT je globalno u teskoj buli, kod nas politicka situacija nije najsjajnija sto je samo po sebi zastavica za krupne investitore. Na to treba dodati i ove lomove oko energenata kao zbijanje redova u EU a i nimalo veselu situaciju na dalekom istoku. Tu je u stvari najveca nepoznanica sta ce biti sa dinarom i koliko jos NBS moze da ga brani na ovom nivou a pritisak je poprilican da skliza i kako ce se to odraziti na cene nekretnina (za ovo ostalo vec znamo)

Realno, jedino ako bi došlo do većeg priliva stranaca ili poremećaja ponude (npr. usporavanje gradnje), moglo bi da se vidi novi zamah cena. Do tada, stabilizacija i selekcija investitora po racionalnosti.
Mislim da ce usporiti gradnja ali ce usporiti i potraznja ono barem investiciona. Odprilike svi ce da cekaju razresenje situacije pa ko prvi trepne. Cene i dalje ostaju mahom APP, dobri stanovi maltene i ne dolaze do oglasa a investitori doziraju trziste na kasicicu ne bi li odrzali koliko toliko nivo cena. Novi priliv stanovnistva ne vidim odakle moze da dodje, jednostavno nema vise, vec grebemo sa dna kace, svake godine nas je 50K manje...

Cudna vremena, nema sta.

Jel ti gledaš nekretninu za život ili za investiciju?
Investiciju.
Za život sam kupio i sledeće godine mi je primopredaja. To je u NS-u.
I svi bi hteli da ostanemo ovde, ali BG me vuče poslovno. Tako da bih i taj stan gledao kao i mogući budući poslovni prostor za ekspozituru firme.

Vrh