Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne baš, ovo je zgutljano malo sve (mada kakva je arhitektura, realno bolje nije moglo ni da se izvuče)

Kad mislim na formal dining, mislim na ovako nešto:
Pogledajte prilog 256332
Pogledajte prilog 256333
Pogledajte prilog 256334
nije bitan sad stil uređenja, stvar je u tome da formal dining treba da ima veliki sto, bar 6 mesta, da zauzima centralno mesto u prostoriji (da nije zgutljan u neki ćošak), veliki luster, arhitekturu koja je fokusirana na taj sto i svrhu prostorije itd. To ti je mesto gde provodiš najviše vremena sa gostima.

Konkretno na ovom videu, umesto ovog seating area koji je povezan sa kuhinjom je trebao da bude formal dining.
Pogledajte prilog 256336
Od ova 3 prikaza, najbolji mi je prikaz toga što opisuješ treća slika, pa druga, pa onda prva.
Sada kada se zamislim zašto, najviše i prva stavka je prostor, veličina slobodnog prostora od zidova i svega, onda mi ide sve ostalo.

Ne baš, ovo je zgutljano malo sve (mada kakva je arhitektura, realno bolje nije moglo ni da se izvuče)

Kad mislim na formal dining, mislim na ovako nešto:
Pogledajte prilog 256332
Pogledajte prilog 256333
Pogledajte prilog 256334
nije bitan sad stil uređenja, stvar je u tome da formal dining treba da ima veliki sto, bar 6 mesta, da zauzima centralno mesto u prostoriji (da nije zgutljan u neki ćošak), veliki luster, arhitekturu koja je fokusirana na taj sto i svrhu prostorije itd. To ti je mesto gde provodiš najviše vremena sa gostima.

Konkretno na ovom videu, umesto ovog seating area koji je povezan sa kuhinjom je trebao da bude formal dining.
Pogledajte prilog 256336
Prve dve slike baš mi imaju neki bapski ambijent za ispijanje čaja i umakanje (o)čajnih kolutića. Mislim danko da nisi ti toliko mator. Treći mi se sviđa.

Slažem se za sto, mora veći, za tu kuću rekao bih 8 osoba, da bude u skladu sa ostalim. U tom smislu slažem se i meni je drugo kuhinjsko ostrvo totalna glupost i višak, da se popuni prostor debelom svotom novčanica jer eto tako su u mogućnosti.

Ukusi su različiti, zato sam i stavio više različitih stilova da se vidi koncept... Ali da, prva fotka je nešto što je najviše po mom ukusu 😉

Ja bih svoje pedu uvek smestio u stolice sa prve slike, biće udobno daleko u noć.

Tako je, ali ne poredi si veličina prostora na ovim primerima.. ili ja nisam razumeo?
Komentarišem samo, ta slika jeste neki luksuz i te udobne stolice, kada bi se napravila simbioza 1 i 3 slike to bi bilo onda valjda lux 😉
Nego me podseti ovo na nešto drugo, kao što kažem prostor i lokacija su za luksuz.
Dzaba tebi najskuplji materijali i dizajnirani nameštaj od nekoliko hiljada eura(tako kažu članovi, pošto nikad nisam kupovao diz nameštaj) ako si na lošoj lokaciji i nemaš adekvatan prostor za to(veličinu).
Prvo ide lokacija, zgrada, mikrolokacija stana, raspored, prostor, pa onda sve ostalo.
Kao što je @chiko pitao mene za koliko bi se rentao jednoiposoban stan u NS-u, namešten. Znači, koliko god da se sredi i da je u najboljem kompleksu on ne može iznad neke cifre to svi znamo, jer je u pitanju NS, a ne Singapur, Monako itd...

Zašto bi se neko na lošoj lokaciji, ako ima prostora i sredstava, odrekao dizajniranog nameštaja? Radi ga za sebe, ne za rentanje.

Ne mora, ali ako planira da ga stavi zbog prodaje, neće mu to doneti korist to jest profit.
Ukoliko želi da uživa u njemu onda super, to je već subjektivna stvar, ja pričam više o investicionim poduhvatima.

Komentarišem samo, ta slika jeste neki luksuz i te udobne stolice, kada bi se napravila simbioza 1 i 3 slike to bi bilo onda valjda lux 😉
Sve tri slike su težak lux :) Hoćeš da kažeš da ovo sa druge nije ništa spec? :)

Nego me podseti ovo na nešto drugo, kao što kažem prostor i lokacija su za luksuz.
Dzaba tebi najskuplji materijali i dizajnirani nameštaj od nekoliko hiljada eura(tako kažu članovi, pošto nikad nisam kupovao diz nameštaj) ako si na lošoj lokaciji i nemaš adekvatan prostor za to(veličinu).
Prvo ide lokacija, zgrada, mikrolokacija stana, raspored, prostor, pa onda sve ostalo.
Prostor naravno treba da imaš adekvatan za dobar nameštaj, ne ide da kupiš kauč od 30k i fotelje od 8k svaka i da to staviš u dnevni boravak od 20 kvadrata.

Sve tri slike su težak lux :) Hoćeš da kažeš da ovo sa druge nije ništa spec? :)
Zgrada je prekoputa i dosta ljudi mogu da ti gledaju, znači nema neku intimu, što je potrebno za luksuz.
Ako dobro vidim ovo su ulazna vrata, znači prizemlje je u pitanju u naseljenom kvartu, gde ti je prekoputa zgrada. Dosta ljudi ovde kada gledaju da kupe stan u filterima nameste da im ne izbacuje prizemlje.
Odmah sa ulaza ti je fine dining, nema predprostora, što isto nije deo luksuza.
Prenatrpano je sa stolicama, mora 4 stolice koje su po ulovima da se sklone.

Zgrada je prekoputa i dosta ljudi mogu da ti gledaju, znači nema neku intimu, što je potrebno za luksuz.
Ako dobro vidim ovo su ulazna vrata, znači prizemlje je u pitanju u naseljenom kvartu, gde ti je prekoputa zgrada. Dosta ljudi ovde kada gledaju da kupe stan u filterima nameste da im ne izbacuje prizemlje.
Odmah sa ulaza ti je fine dining, nema predprostora, što isto nije deo luksuza.
Prenatrpano je sa stolicama, mora 4 stolice koje su po ulovima da se sklone.
Sve tri fotke su renderi/AI :)

Ako su ti to kriterijumi šta nije luksuz, da nema zgrade prekoputa, onda cenim da u Njujorku nema nijednog lux stana :)

20 eur m2 je super prinos za jeftine zgrade (ispod 4k eur po m2), 25 eur po m2 je nedovoljno za luksuzne zgrade (preko 6k po m2)
Tačno, ali pitanje je koliko “luksuzne” zgrade zaista mogu da održe nivo rente koji prati cenu po kvadratu. U BNV konkretno, investitori su značajno podigli prodajne cene, ali tržište zakupa nije raslo tim tempom.

Na kraju se svede na to da su yield-i slični kao i kod jeftinijih zgrada, samo što je apsolutni iznos veći. Realno, u Beogradu trenutno teško da možeš da dobiješ više od 3–4% godišnje neto prinosa, osim ako nisi kupio stan pre par godina po nižoj ceni.

Tačno, ali pitanje je koliko “luksuzne” zgrade zaista mogu da održe nivo rente koji prati cenu po kvadratu. U BNV konkretno, investitori su značajno podigli prodajne cene, ali tržište zakupa nije raslo tim tempom.

Na kraju se svede na to da su yield-i slični kao i kod jeftinijih zgrada, samo što je apsolutni iznos veći. Realno, u Beogradu trenutno teško da možeš da dobiješ više od 3–4% godišnje neto prinosa, osim ako nisi kupio stan pre par godina po nižoj ceni.
Ovde je u stvari investiciona klackalica i glavno pitanje da li se ulaže u ciglu računajući na rentalni prinos ili spekulativno očekujući rast cena. Pošto su cene rasle koliko su rasle mnogi su pojurili u investiciju ne razmišljajući o ovim komponentama i kako mogu da se kreću.
Mislim da da sadašnjim stanjem ekonomije renta ne može mnogo da raste (a lako može da se desi i da kratkoročno padne) s druge strane pitanje je koliko će rasti cene kvadrata, tj. kojim tempom.

Poslednja izmena:
Sve tri fotke su renderi/AI :)

Ako su ti to kriterijumi šta nije luksuz, da nema zgrade prekoputa, onda cenim da u Njujorku nema nijednog lux stana :)
Ima više nivoa luksuza 🤣
Imaš one koji gledaju na park i na reke(okean) pa onda penthausi u NY.
Pravi luksuz je malo izvan te gužve.
Gleda se sigurnost i privatnost koja daje lokacija, to jest nekretnina.

Ima više nivoa luksuza 🤣
Imaš one koji gledaju na park i na reke(okean) pa onda penthausi u NY.
Pravi luksuz je malo izvan te gužve.
Gleda se sigurnost i privatnost koja daje lokacija, to jest nekretnina.
Ove rendere koje sam okačio, to napravi i u Malom Mokrom Lugu, to će da bude ultra lux i da pršti.. Tako da slažem se da uvek postoje bolje i lošije lokacije, ali i to je dobrim delom stvar ukusa. Neko voli da je u saloncu u krugu dvojke, neko voli da je u kući, ne možeš reći da je neko od njih više u pravu od drugog.

Ove rendere koje sam okačio, to napravi i u Malom Mokrom Lugu, to će da bude ultra lux i da pršti.. Tako da slažem se da uvek postoje bolje i lošije lokacije, ali i to je dobrim delom stvar ukusa. Neko voli da je u saloncu u krugu dvojke, neko voli da je u kući, ne možeš reći da je neko od njih više u pravu od drugog.
Tako je, sve je to subjektivno ukoliko se gleda za sopstveni život i boravak.
Dok objektivna vrednost nekretnine je ona koliko je spreman neko da ti da novaca, tržišna vrednost.

@danko zanima me gde bi ti sada uložio u Srbiji? Koji kompleks(to jest stan) u BG-u ili NS-u?
Prvo bez ograničenja sume, a onda do 300k.
Hvala unapred na odgovoru

@danko zanima me gde bi ti sada uložio u Srbiji? Koji kompleks(to jest stan) u BG-u ili NS-u?
Prvo bez ograničenja sume, a onda do 300k.
Pitaš mene, a ja zato pratim forum ne bi li se pojavilo nešto dobro 🤣🤣

Ja pratim ovde ne bi li video nešto zanimljivo, razmišljao sam dugo da li kuća da li stan, ali generalno i sutra nađem savršen plac, dok to bude gotovo, deca odoše na fakultete, i da ja ostajem sam sa ženom u kući ne ide (plus kuća je najmanje duplo skuplja)... U tom kontekstu mislim da je stan bolje rešenje, i sad ako se pojavi neki dobar projekat tu bi uzeo recimo 300-350-400 kvadrata, ali mi za to treba projekat bez ikakvih kompromisa jer mi nit gori pod nogama nit mi je nešto specijalno stalo da se selim, više je neki hir. U tom kontekstu ne vidim nijedan zanimljiv projekat da se gradi u Beogradu. Hotel Jugoslavija je imao vrhunski potencijal, ali na žalost to su pretvorili u šibicarske cipelarnike i je****e na dan umesto da iskoriste tu lokaciju i naprave grandiozan projekat.

Do 300k nemam pojma, vrv Marina Dorćol, to moja supruga nešto gleda, ali nisam u toku sa tim, valjda je krenulo pa stalo pa opet krenulo, tako da će vrv tamo da gleda da kupi nešto.

Poslednja izmena:
Hvala @danko, sve jasno. Hotel Jugoslavija i Marina Dorćol, to je to. Za jače igrače u Srbiji je to neki kompromis.
Zanimljivo mi je kako se ovde malo spominje BNV.

Pitaš mene, a ja zato pratim forum ne bi li se pojavilo nešto dobro 🤣🤣

Ja pratim ovde ne bi li video nešto zanimljivo, razmišljao sam dugo da li kuća da li stan, ali generalno i sutra nađem savršen plac, dok to bude gotovo, deca odoše na fakultete, i da ja ostajem sam sa ženom u kući ne ide (plus kuća je najmanje duplo skuplja)... U tom kontekstu mislim da je stan bolje rešenje, i sad ako se pojavi neki dobar projekat tu bi uzeo recimo 300-350-400 kvadrata, ali mi za to treba projekat bez ikakvih kompromisa jer mi nit gori pod nogama nit mi je nešto specijalno stalo da se selim, više je neki hir. U tom kontekstu ne vidim nijedan zanimljiv projekat da se gradi u Beogradu. Hotel Jugoslavija je imao vrhunski potencijal, ali na žalost to su pretvorili u šibicarske cipelarnike i je****e na dan umesto da iskoriste tu lokaciju i naprave grandiozan projekat.

Do 300k nemam pojma, vrv Marina Dorćol, to moja supruga nešto gleda, ali nisam u toku sa tim, valjda je krenulo pa stalo pa opet krenulo, tako da će vrv tamo da gleda da kupi nešto.
Šta misliš o Trump Tower? Ili o ovim zgradama u prvim
redu do reke(luksuznije) na BNV?

Hvala @danko, sve jasno. Hotel Jugoslavija i Marina Dorćol, to je to. Za jače igrače u Srbiji je to neki kompromis.
Zanimljivo mi je kako se ovde malo spominje BNV.
BNV uopšte nije loš, generalno bi mogao i tamo, ali je za moj ukus isuviše volatilno.. Ima tamo vrhunskih zgrada, npr ove sad što se grade pored kule, ili terraces, ozbiljni projekti, vrhunski lobiji i sve to, međutim tamo ti prodaju stan sve super, pogled na reku, a onda ti za 2 godine nikne zgradetina ispred i zakloni pogled, i možeš da se žališ upravi vodovoda. Druga stvar je što već sada je izgrađeno toliko da imaš uska grla na ulasku i izlasku iz naselja, a samim tim što non stop grade i šire ne vidim da će to biti nešto bolje, naprotiv.

Vrh