Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da se varaš. Iskustveno govoreći, ljude sve više zabole za ROI, odnosno ne smeta im što je sad recimo 30 godina, a očekuju da će biti i 50. Hoće ljudi da sklone pare tamo gde im je najsigurnije, a ogroman postotak naše dijaspore oseća da je domaći teren najbolji teren. I Bnv je, isključivo u tom smislu, bio odlična opcija koji je upio ogroman deo potražnje. Sve bi se to prelilo negde drugde u suprotnom.
A trend će oslabiti jer se slabije zarađuje preko, a unutar Srbije je sve skuplje.

Ne slažem se, mislim da dosta njih hoće i da zaradi, ne samo da skloni pare. Kupovalo se jako baš najviše u periodu kad su kirije počele da skaču, delovalo je kao zlatni ćup dijasporcima pogotovo. Kad matematika prestane da radi, videćeš da će i te investicione kupovine da oslabe (već su sad počele anegdotalno, mada ne možemo da dokažemo).

Odlaziće, kao što je oduvek bilo, a onda će da zarade i kupuju nekretnine po Bg-u. Dok mogu, jer se i tom trendu bliži kraj.
Sa prvim delom se slažem sa drugim ni malo. Isto kao i doznake iz inostranstva. To je konstanta. Da se bliži kraj da će naša dijaspora da kupuje nekretnine u Srbiji, NE! Nikada. Možda se nekad smanji malo (+/-10% odstupanje) ali neće biti drastičnih padova kao što vidimo kod stranih direktnih investicija (da jedne godine padne za 50%). Verujte mi na reč da dijaspora vrlo dobro prati cene i zbivanja u otadžbini i da dođe do nekih većih padova cena (30% i više) mogu vam reći da bi se stanovi vrlo brzo prodavali. Mnogo ima još likvidnosti kod ljudi i u Srbiji i na Zapadu i taj kapital samo čeka. Naravno to može da se izmeni vrlo lako, ako dođe do rata, velikih kriza i velike nezaposlenosti pa se likvidnost istopi ali još to nije na vidiku. Barem god dve.

Hvala na idejama.

Inace jedna anegdota: pre nedelju dana kupujem ja pljeskavicu na lokalnom fast foodu i stoji covek u 50im ispred mene prica na telefon dok ceka porudzbinu, i kaze:
"ispod 2000 ne isplati mi se ni da radim projekat, ali ako hoces full uslugu do kraja onda je 5000, znas kako je mora se malo podmazati katastar"
Uvek se znalo sta je najskpulji segment proizvodnje. Digli Turci cenu korupcije, sto bi reko Gruja: :)

@G.I.Joe, kakve su cene stanova (uporedivih lokacija u Beogradu) u Holandiji, npr Roterdam u odnosu na Beograd, 100% skuplje ili?

Sa prvim delom se slažem sa drugim ni malo. Isto kao i doznake iz inostranstva. To je konstanta. Da se bliži kraj da će naša dijaspora da kupuje nekretnine u Srbiji, NE! Nikada. Možda se nekad smanji malo (+/-10% odstupanje) ali neće biti drastičnih padova kao što vidimo kod stranih direktnih investicija (da jedne godine padne za 50%). Verujte mi na reč da dijaspora vrlo dobro prati cene i zbivanja u otadžbini i da dođe do nekih većih padova cena (30% i više) mogu vam reći da bi se stanovi vrlo brzo prodavali. Mnogo ima još likvidnosti kod ljudi i u Srbiji i na Zapadu i taj kapital samo čeka. Naravno to može da se izmeni vrlo lako, ako dođe do rata, velikih kriza i velike nezaposlenosti pa se likvidnost istopi ali još to nije na vidiku. Barem god dve.
Ali ako se cene ovde priblize cenama u dijaspori pitanje je sto kupovati ovde stan?
Ok lokal patriotizam i to ali do sada je generalno bilo da je u inostranstvu lakse dosta vise zaraditi (X puta) a ovde su ti Y puta jeftiniji stanovi.

Tako da kako plate ovde budu rasle i cene nekretnina normalno da ce opadati i kupovina od dijaspore.

@G.I.Joe, kakve su cene stanova (uporedivih lokacija u Beogradu) u Holandiji, npr Roterdam u odnosu na Beograd, 100% skuplje ili?
Kako možeš porediti Roterdam sa BGom? Amsterdam je glavni grad? Ako ćeš Roterdam onda poredi sa NS ili Nišom?

Novogradnja u Ams, na takvim premium lokacijama (znači NBG blokovi 64 i 65 oko Airport city-ja-što je poslovni centar + 10-15 min od aerodroma) je direkt poređenje sa Amsterdam ZuidAs tu je novogradnja oko 15-17k po kvm. Ukatko faktor 4-5x.

Taj trend je već jako blizu besmisla, za nekog ko je skupio neke pare i hoće da zaradi od toga, ROI je smešan i u velikoj meri već sad je to špekulativno oslanjanje na buduću kapitalnu dobit.

Ima ona mudrost, kad svi krenu da ulažu u određenu vrstu asseta, tad je već kasno i to treba izbegavati. Nekretnine u BG su tipičan primer toga.

Zlato, akcije sad deluju kao smislenija odluka dugoročno nego stanovi.

Stanovi imaju tu prednost da dobijaš "mesečnu dividendu" u formi kirije, što nekim ljudima igra jako bitnu ulogu, ali ove mlađe generacije što su malo i obrazovanije od starijih u pogledu investiranja, očekujem da će se polako pomerati od stanova u budućnosti.
To sto govoris je logično, ALI nominalne cene idu gore i to u kombinaciji sa porastom troškova života, energijom, hranom, uslugama, dovodi do toga da ce biti sve teze doci do nekretnine za zivot a slozices se da je to nesto sto bi trebali smatrati kao neophodno. A roi bice nekad malo veci, nekad manji, ali neko ko ima 3,4,5 bilo kakvih stanova u vlasništvu bez problema kupuje jos ako hoce, cena mu ne igra toliku ulogu i iz potpuno drugačije perspektive vidi sve.

Kad matematika prestane da radi, videćeš da će i te investicione kupovine da oslabe (već su sad počele anegdotalno, mada ne možemo da dokažemo).
Teško. Kapiram da bi Joe i sad gledao da uzme nekretninu (da nije uzeo), bez obzira što mu je ROI nešto porastao. Ne zna čovek da li će živeti tu, možda će neko od njegovih, ali to najviše ima smisla. Takvih ljudi ima mnogo. Evo sreo sam jednog prijatelja sa kojima sam igrao fudbal ranije, kaže "e znaš da se vraća Paja iz Amerike, nešto mu tamo zakomplikovali papire. Uzeo stan, sad je lagan". Ja mislim da se moć, veličina i motivacija naše dijaspore potcenjuje, i da mora da se gleda iza ROI.
To je konstanta.
U suštini se slažem. Mislio sam da će trend oslabiti donekle, ali i ja verujem u tu konstantu.

Ne slažem se, mislim da dosta njih hoće i da zaradi, ne samo da skloni pare. Kupovalo se jako baš najviše u periodu kad su kirije počele da skaču, delovalo je kao zlatni ćup dijasporcima pogotovo. Kad matematika prestane da radi, videćeš da će i te investicione kupovine da oslabe (već su sad počele anegdotalno, mada ne možemo da dokažemo).
Hoce da zaradi ali da se ne pomuci, iliti pasivno. Uostalom i ovde na temi je vise puta bilo price o tome gde jos uloziti novac da ti obezbedi pasivan prihod. I sve smo izvrteli, zlato, akcije, kripto, fondove... I kao na papiru bolji ROI, medjutim i dalje slabo se ko odlucuje za te druge vrste ulaganja. Sta bi ti uradio sa recimo 120K evra da ih imas na gomili i razmisljas gde da investiras (pretpostavlja se da imas nekretninu za zivot)?

Ali ako se cene ovde priblize cenama u dijaspori pitanje je sto kupovati ovde stan?
Ok lokal patriotizam i to ali do sada je generalno bilo da je u inostranstvu lakse dosta vise zaraditi (X puta) a ovde su ti Y puta jeftiniji stanovi.

Tako da kako plate ovde budu rasle i cene nekretnina normalno da ce opadati i kupovina od dijaspore.
Pisao sam o tome više puta. Zbog godišnjeg poreza, zbog nasledstva, zbog sigurnost ... Nije lako objasniti i znam da mnogima iz SR ugla to deluje čudno ali verujte mi Srbija u odnosu na NL je po mnogo čemu poreski raj. A pogotovo kad se makneš od jedne nekretnine, onda NL počinje da lupa po ušima.
Naravno to ne važi za ultra bogataše ( porodice Heineken, Philips i ostale) ali bukvalno za srednju klasu.

U suštini se slažem. Mislio sam da će trend oslabiti donekle, ali i ja verujem u tu konstantu.
Ako u slabljenje računaš pad od 10% u odnosu na pre onda da trend slabi. Ali ja bi ta odstupanja od +/-10% nazvao normalne sezonske ili godišnje oscilacije. Da padne 30 ili 50% to bi bila promena trenda. Ovako +/-10% je po meni konstanta.
A i kupovine gastarbajtera su obično oko 10% ukupnog prometa i tako je već zadnje 2 decenije. Ne vidim da se tu isto išta epohalno menja.

Pisao sam o tome više puta. Zbog godišnjeg poreza, zbog nasledstva, zbog sigurnost ... Nije lako objasniti i znam da mnogima iz SR ugla to deluje čudno ali verujte mi Srbija u odnosu na NL je po mnogo čemu poreski raj. A pogotovo kad se makneš od jedne nekretnine, onda NL počinje da lupa po ušima.
Naravno to ne važi za ultra bogataše ( porodice Heineken, Philips i ostale) ali bukvalno za srednju klasu.
Nacelno se slazem, ali hocu reci da ako ti cena kvadrata u BGu ista kao cena kvadrata u Dubaiju sada imas legitiman izbor da biras i Dubai.
Dok ranije kada je cena u Dubaiju bila 50-100% veca realno si preferirao sto vise da izvuces za svoje pare.

Hoce da zaradi ali da se ne pomuci, iliti pasivno. Uostalom i ovde na temi je vise puta bilo price o tome gde jos uloziti novac da ti obezbedi pasivan prihod. I sve smo izvrteli, zlato, akcije, kripto, fondove... I kao na papiru bolji ROI, medjutim i dalje slabo se ko odlucuje za te druge vrste ulaganja. Sta bi ti uradio sa recimo 120K evra da ih imas na gomili i razmisljas gde da investiras (pretpostavlja se da imas nekretninu za zivot)?
Zlato i kripto nisu bolji, niti imaš pasivni dobitak mesečno koliko ja znam, mozda grešim.
Bilo je u kriptu nesto na taj fazon, ali znaš i sam oscilacije u kriptu.

Nacelno se slazem, ali hocu reci da ako ti cena kvadrata u BGu ista kao cena kvadrata u Dubaiju sada imas legitiman izbor da biras i Dubai.
Dok ranije kada je cena u Dubaiju bila 50-100% veca realno si preferirao sto vise da izvuces za svoje pare.
Tako je, mada je on poredio sa NL.
Naravno da ne mogu u nedogled da rastu i da to bude lokalnog karaktera inflacija.
Preliće se onda u jednom momentu na razna tržišta, poput Dubajia.

A i kupovine gastarbajtera su obično oko 10% ukupnog prometa i tako je već zadnje 2 decenije.
Ja mislim da je brojka značajno veća, ali nažalost ta statistika je teško uhvatljiva. Uticaj dijaspore se dosta potcenjuje, a uticaj kriminalnih radnji dosta precenjuje. Tako nekako. A i van učešća u ukupnom prometu, najjače projekte gura upravo dijaspora, odosno postavljaju se više prema njenoj kupovnoj moći.

Poslednja izmena:
Teško. Kapiram da bi Joe i sad gledao da uzme nekretninu (da nije uzeo), bez obzira što mu je ROI nešto porastao. Ne zna čovek da li će živeti tu, možda će neko od njegovih, ali to najviše ima smisla. Takvih ljudi ima mnogo. Evo sreo sam jednog prijatelja sa kojima sam igrao fudbal ranije, kaže "e znaš da se vraća Paja iz Amerike, nešto mu tamo zakomplikovali papire. Uzeo stan, sad je lagan". Ja mislim da se moć, veličina i motivacija naše dijaspore potcenjuje, i da mora da se gleda iza ROI.

Tako je, ROI uopšte nije toliko bitan i nikako na prvom mestu. Veruj da mnogo vise kazu i govore nam trend neke statistike koje ti i izbacis ovde, kreditna aktivnost, M2, uporedno zarade-m2...

H1B viza verovatno, Tramp zabiberio udarac mnogima sa tom njegovom politikom Amerika Amerikancima itd.

Zlato i kripto nisu bolji, niti imaš pasivni dobitak mesečno koliko ja znam, mozda grešim.
Bilo je u kriptu nesto na taj fazon, ali znaš i sam oscilacije u kriptu.
Ma kakav kripto, kao pasivan prihod a treba svaki cas da pratis berzu i budes spreman da brzo reagujes. Mucenje ako mene pitas, ali pomenuo sam samo jer je bilo pomenuto u tim diskusijama oko investicionih instrumenata.
Pa mislim da su zapravo Dubai i Beograd po poitanju investicija u nekretnine prilicno uporedivi. I tamo je to spekulacija, kranovi su na sve strane, gradi se punom parom u sred ***ene pustinje, prodaje se a nikom nije jasno dokle vise i ko to jos uvek kupuje. Ako ti narativ zvuci poznato, to je zato sto iste price pricamo ovde govoreci o Beogradu s tim sto je Beograd kudikamo bolji po pitanju klime. Barem ti nece nestati travnjak i zelenilo ako preskocis zalivanje i odrzavanje nedelju dana, tamo proguta pesak dok si rekao keks. Zato moraju horde pakija i ostalih nesretnika da se cvare na suncu i brinu o travnjacima. Neko bi rekao da je to dugorocno neodrzivo medjutim taj grad raste i dalje. A zato Beogradu se prognozira propast...

Jel može malo granularnosti u vezi tih high income earner-a? Znači ne osnivači Heinekena, Philipsa, već realni primeri. Recimo, on je senior director u Unileveru, ona radi part time u struci sa fakultetskom diplomom. Jel taj profil živi u novogradnji u Zuidasu? Takodje, kako se distribuira bogatsvo u NL u odnosu na primarnu nekretninu? Rekao si da za razliku od Srbije, oni nemaju više nekretnina (ne kupuju investiciono). Dakle, recimo da porodica živi u stanu u vrednosti u 1,5 miliona EUR. Koliki je net worth te porodice, odonosno sa kolikom investicionim budyetom raspolazu?

To sto govoris je logično, ALI nominalne cene idu gore i to u kombinaciji sa porastom troškova života, energijom, hranom, uslugama, dovodi do toga da ce biti sve teze doci do nekretnine za zivot a slozices se da je to nesto sto bi trebali smatrati kao neophodno. A roi bice nekad malo veci, nekad manji, ali neko ko ima 3,4,5 bilo kakvih stanova u vlasništvu bez problema kupuje jos ako hoce, cena mu ne igra toliku ulogu i iz potpuno drugačije perspektive vidi sve.

Nominalno cene će uvek ići gore zbog inflacije jer je asset u pitanju, opet to samo znači da je bolje od držanja keša, ne od drugih kategorija asseta.

Nekretnina za život je uvek bila nepristupačna, malo se ovde fantazira o prošlim vremenima, a tu se slažem sa Defketom da kad se pogleda odnos plate i cene nekretnine, može da se uoči sličan odnos uglavnom, čak malo prevagne u korist trenutne situacije. Bio je jedan period oko korone kog se ljudi rado sećaju kad su primanja skočila, a cene nekretnina kaskale, ali to nije pravilo.

A mislim da se jedna stvar prećutkuje koja je ipak sveprisutna na ovoj temi, kad se kaže "nekretnina za život", zapravo se misli "nekretnina za život u širem centru ili NBG".

Postoji Džo, ali ne znači da je svaki dijasporac Džo. Postojaće uvek neki priliv novca u nekretnine od dijaspore koja ne ume ništa pametnije da uradi sa tim, ali trend koji smo mi videli od recimo covida nadalje je pre odlika toga što je Beograd zaličio na finansijski El Dorado u periodu 2019-2022, i onda je svaka šuša videla priliku za laku zaradu. Najviše kad su Rusi krenuli masovno da migriraju u Beograd i kirije su skočile i za po 100%.

Ako dugoročno osećam da ću biti stabilan, tj. ne treba mi keš, razmotrio bih berzu ozbiljno. Meni to zezanje sa stanarima uopšte ne deluje privlačno na ovaj ROI. Jedina investiciona nekretnina koju bih kupio je nekretnina negde u centru koju bih mogao da radim kao stan na dan. Ali to nema za 120k.

Jel može malo granularnosti u vezi tih high income earner-a? Znači ne osnivači Heinekena, Philipsa, već realni primeri.
Rece covek kome je za Srbiju realni primer psihloskinja koja se presaltala u QA da radi za 3000, pa je radila na sebi i vratila se da radi u struci za jos vece pare. I programer koji lagano ustedi 50k godisnje.

zaličio na finansijski El Dorado u periodu 2019-2022, i onda je svaka šuša videla priliku za laku zaradu.
Laka zarada, odnosno ROI se ne gleda kroz rentiranje, to je samo da ne plaćaš sam osnovne dažbine. Povrat je upravo inflacija asseta, a kod nas nekretnina jednostavno drži vrednost.
Ovde se non stop nešto računa mesečna renta, kao jao neće moći za 1000, nego za 800. Svejedno u suštini. A i to da ne zna ništa pametnije, zapravo se pokazalo da baš zna šta je najpametnije, zato i ulaže. Neće da mu se tresu gaće dok berza pada, skače, pada, skače - mirna luka, a inflacija pobeđena.

Rece covek kome je za Srbiju realni primer psihloskinja koja se presaltala u QA da radi za 3000, pa je radila na sebi i vratila se da radi u struci za jos vece pare. I programer koji lagano ustedi 50k godisnje.
Izvini, šta je nerealno u tome što sam naveo? Neko ko je test lead sa 10 godina iskustva u QA ima 3k eur platu, sasvim regularno. Koliko ko štedi godišnje je individualna stvar. Postoje sportisti koji zarađuju milione, pa završe u bankrotsvu. Ja se iznosim primere iz sopstvenog iskustva jer nemam uvid u tuđe novčanike.

• Sviđa mi se
Reagovanja: mzo
сад читам шта ваш рои значи

баш ми је драго, импонује, што сам на форуму пуним толиким бројем инвестора! 😂
узгред, нећу да тврдим али хоћу, мислим да је реч инвеститор која је код нас, одомаћена, погрешна - инвестираш, инвестор си😉

Laka zarada, odnosno ROI se ne gleda kroz rentiranje, to je samo da ne plaćaš sam osnovne dažbine. Povrat je upravo inflacija asseta, a kod nas nekretnina jednostavno drži vrednost.
Ovde se non stop nešto računa mesečna renta, kao jao neće moći za 1000, nego za 800. Svejedno u suštini. A i to da ne zna ništa pametnije, zapravo se pokazalo da baš zna šta je najpametnije, zato i ulaže. Neće da mu se tresu gaće dok berza pada, skače, pada, skače - mirna luka, a inflacija pobeđena.

Low risk investicije postoje i na berzi koje istorijski imaju bolji performans nego nekretnine. Pričali smo već o ovome. Radi se o neobrazovanosti ljudi koji znaju samo šta znači opipati ciglu pod prstima.

Radi se o neobrazovanosti ljudi koji znaju samo šta znači opipati ciglu pod prstima.
Ne slažem se. Nije u pitanju neobrazovanost. Šta više, ima tu i obrazovanih daleko iznad proseka, i finansijski i uopšteno. To je psihološki mehanizam kojim bi trebalo da se pozabavi bihejvioralna ekonomija. Znaš ti da ulažeš i u berzu, kapiraš da verovatno ima tu zarade, ali prvo opipljiva imovina na sigurnom. Posle sve ostalo.

Vrh