Šta je novo?

Cene nekretnina

Mene da ne mrzi selidba, bio bih trenutno podstanar.
Čim pomislim da treba da preseljavam sve stvari iz obog prenatrpanog stana, odustanem.
Ali itekako mi ne bi bio problem da izdajem bolji i veći stan i da dodam razliku od kirije koju bih uzimao od trenutnog, ali ta selidba me koči već godinama.

Mene da ne mrzi selidba, bio bih trenutno podstanar.
Čim pomislim da treba da preseljavam sve stvari iz obog prenatrpanog stana, odustanem.
Ali itekako mi ne bi bio problem da izdajem bolji i veći stan i da dodam razliku od kirije koju bih uzimao od trenutnog, ali ta selidba me koči već godinama.
Zar ti već ne izdaješ veći i bolji stan u Beogradu?

Što? Mi imamo svake godine odlazak na nekoliko dana u neku svetsku metropolu, kao team building.
Svi se tome raduju koliko ja mogu da vidim.
Ne znam odakle da pocnem (neko bi rekao od pocetka) :)

Prvo taj tim building van radnog vremena nema nikakvog smisla i ako su ga u socijalistickoj SFRJ imali pod nazivom radnicki dan (ali je bio u radno vreme i obicno je bila neka proslava ili sta vec znam).
Drugo, da se napijem mogu i sam ne trebaju mi kolege iz firme sa kojima provodim po ceo dan svakih 5 dana i svi ves sve znamo o svima bez kuce na Drini, ili city-break-a u Parizu ili poseta fenbsi vinariji ili rafting na Tari ili ... Oduvek sam se pitao sto su ti tim bildinzi totalno neinventivnio a onda pogledas HR agendu i vidis kako razmisljaju, znaci nema streljana, slaninijada u Kacarevu, mudrijada u Milanovcu nego mora korporativno proseravanje.
Ako zelim sa nekim privatno da se druzim onda se - privatno druzim ne mora firma da me tera na to.
Tim building je uvaljena inverzna psihologija da vam usade odgovarajucu pripadnost ne bi li potegli vise za manje - odnos sa firmom treba da bude striktno poslovan - tante za kukuriku.

Čak su kolege bez da kažem organizovanja zvaničnog team buildinga organizovale dosta druženja i rafting itd...
To je drugo, kad se skupe ljudi slicnog misljenja i interesovanja pa naprave neko dobro zezanje. To moze da se podvede pod tim building ali nije supstancijalno to.

Teško je da se opustiš možda na team buildingu ako imaš kolege koje čekaju neka saznanja koja bi iskoristila protiv tvog napredovanja, to jest da sebe na osnovu toga uzdignu, to je već problem menadzmenta koji te stvari ne vidi.
U velikim korporacijama je to tek dovedeno na nivo apsurda kada se otimaju o pozicije a politika je najmanje 50%.

Kod nas je team building u radno vreme ali se radi. U smislu, ustanes, doruckujes onda imamo razna predavanja, workshops i slicno. Tek u kasno poslepodne bude neka aktivnost, pa onda neko "slobodno vreme" za bazen spa, timska večera I u krevet. Sve je organizovano tako da nemas kad da se opijaš ili blejiš. Makar je ishrana gala, mozes naruciti sve sto zelis- ne dele bonove za hranu kao kod @G.I.Joe u Holandiji.
To je seminar onda a vi ga zovete TIm building :)

Iskren da ti budem, zabole me vise i za to. Sto se tehnickog dela tice, uvek sam spreman za krizu i preletanje, ali u startup necu vise, ne zelim vise da radim kao lud, ne vidim poentu. U stan treba da se uselim, posle toga me jos vise zabole nego sad. Napravio sam kvantni skok, moj deda nije imao sta da jede, ja sam isao na egzoticne destinacije i kupio stan. Sto se mene tice posao je zavrsen. Vise mi trenutno odgovaraju korporativna proseravanja, mirni i neradni vikendi i bez prekovremenog rada.
To o cemu pricas je skroz druga stvar. Korporativna stabilnost radnog mesta i HR izmisljotina tipa tim building ne mogu da se dovedu ni u kakvu korelaciju (postajale su mega firme i pre nego sto je danasnji HR postojao kao koncept pa su ziveli bez tim building-a).

Sto se tice startup-a to si potpuno u pravu, nema nista gore od tih startupa i praznih obecanja, bukvalno sluze da isisaju poslednji atom snage klincima dok jos imaju nekog poleta (ne kazem da neki dobro i prodju ali vecinom je tezaa burn-out i cao). U startup bih pristao da idem samo ako je vremenski ogranioceno na najvise 6m i ne za manje od 30K mesecno :D

Zar ti već ne izdaješ veći i bolji stan u Beogradu?
Da, ali mi je u Beogradu, a vezani smo za NS i ovde nam je bolje.
Mislim ja bih mogao jer sada radim u Beogradu, ali ostalim članovima ne odgovora toliko.
Obzirom da kreće sredjivanje porodičnog stana i useljenje nadam se za 8-9meseci sada mi je kasno, to jest zbog privatne logistike je teško izvodljivo, kao i te selidbe.
Ali da bilo je razmatrana ta opcija.

Vrh