Kako je u Holandiji kad kupujes u izgradnji, kako to funkcionise? Da li si ti kupovao ili znas nekog od svojih kolega?
Ja lično nisam nikad kupovao u izgradnji jer znam da UVEK kasne i to mnogo. Znam par njih koji jesu kupili i dosta je drugačije nego kod nas. Pošto se javi više zainteresovanih nego što ima stanova ili kuća onda se organizuje "lutrija" ko će da kupi kuću ili stan. Pošto zvanično ne mogu da idu na overbidding za novogradnju onda oni stave uslove koje moraš da ispunjavaš da bi se kvalifikovao da uđeš u bubanj. E sad u tim uslovima imaš i upitnik "šta želiš od dodatnih usluga".
Već sam pisao ovde da se ovde novogradnja isporučuje kao kod nas siva faza. Znači NIŠTA i goli podovi (beton) i goli zidovi (nema gletovanja ništa). E sad ti možeš reći ja hoću da mi vi stavite podove, onda je to posebno, pa hoću da mi vi stavite kuhinju pa je to extra pa hoću da mi izmestiš ovu utičnicu tamo to je 300e, pa hoću dodatnu utičnicu ovde to je 500e i onda cena kuće od 600k naraste na 800k. E sad kao lutrija je ko bude izvučen iz bubnja i taj proces je netransparentan što bi rekli, ali i za to da bi upao moraš imati agenta

)) Praktično bez plaćanja "mita" ili agencijske provizije svom agentu + uzimanja dodatnih radova od izvođača nema šanse da te "izvuku".
E sad plaćanje ide kreditno i isto ide u fazama kao kod nas samo što ove velike isplate plaća banka a ti plaćaš mesečno polako na 20-30 godina.
Dvojici kolega što ih znam kasnilo je oko 2 godine u odnosu na plan a da li su im plaćali penale ne znam iskreno, mada znajući kako ovde sve funkcioniše ne bi rekao da su dobili i dinara. Jer ovde se sve čeka 8-12 nedelja standardno, a auto i po 6 meseci... I opet nema penala za njih. Holanđani i Zapadnjaci se smeju Sovjetima za plansku privredu a oni dok ne platiš prvu ratu ne idu ni u šumu da seku drva za građu.
Kad dobiješ novogradnju ovde je super stvarno to je sve energy label A i sad idu A+++. Sa svim čudima, toplotne pumpe, solarni paneli i ostale gluposti a izolacija je savršena.
Računaj da na cenu novogradnje moraš još 70-100k eura da ubaciš da bi je napravio za život (pod tim mislim stavljanje poda, gletovanje i krečenje cele kuće, lepljenje pločica, kupovinu nameštaja i kuhinje i kupatila i pravljenje dvorišta. To morate jer inače imate samo pesak ispred kuće a morate to da poravnate da stavite one ploče + malo travice ali sve košta.
Sve isporuče ali samo se moraš naoružati dobrim strpljenjem.
Ima kao i kod nas da ne plaćaš državi prenos prava ako kupuješ novogradnju (kod nas povrat PDVa ali sličan fazon). Ali je ovde novogradnja oko 30% skuplja od starogradnje u proseku... Što sam očekivao i kod nas ali kod nas je obrnut slučaj. Da je ovde takvo tržište onda niko ne bi kupovao starogradnju iskreno.
Ali svako tržište je priča za sebe. Jednostavno sam prestao da poredim. Prilagodiš se tom tržištu i uzmeš šta se nudi.