Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa da, svi su pametni nakon što se nešto desi. Kud ne kupih bar jedan bitkoin kad sam bio u osnovnoj školi?
Ovo sa stanovima se nije desilo preko noći, već se dešava duže od 10 godina. Čak i kada su cene bile na minimumu tamo 2014-15, bilo je onih sto su pricali o "balonu" i "sačekaj samo još godinu dana, cene samo što nisu pale". Ok je da pogrešiš jednom i proćardaš godinu, života, možda se može razumeti ako pogrešiš dva puta. Ali pričati o precenjenim nekretninama nakon svega što smo prošli je zaista deluzija.

Ovo sa stanovima se nije desilo preko noći, već se dešava duže od 10 godina. Čak i kada su cene bile na minimumu tamo 2014-15, bilo je onih sto su pricali o "balonu" i "sačekaj samo još godinu dana, cene samo što nisu pale". Ok je da pogrešiš jednom i proćardaš godinu, života, možda se može razumeti ako pogrešiš dva puta. Ali pričati o precenjenim nekretninama nakon svega što smo prošli je zaista deluzija.
Ma nema cekanja, to su lazne price. Svi koji su cekali da padnu cene su ostali podstanari.
Nemas stan, imas 20% za ucesce, kupujes stan. Nemas stan, imas 15% za ucesce, digni kes kredit jos 5%, kupi stan. Prica je jednostavna. Sve ostalo, cekanja da pukne balon i da ce nesto magicno da te spasi, nece. Kupujes kad mozes da kupis.

Apsolutna istina. To su samo izgovori onih koji nikad i nisu imali novca za kupovinu stana a trebao im izgovor...a nisu ni imali petlju da se upuste. Slazem se uvek je cena bila velika...u tom trenutku...ali cekaš 3..6 meseci i udaraš..ako imaš računicu. Pa piše posle ovde glupost i čeka propast i rat da bi balon pukao....a godine odlaze...

Ma nema cekanja, to su lazne price. Svi koji su cekali da padnu cene su ostali podstanari.
Nemas stan, imas 20% za ucesce, kupujes stan. Nemas stan, imas 15% za ucesce, digni kes kredit jos 5%, kupi stan. Prica je jednostavna. Sve ostalo, cekanja da pukne balon i da ce nesto magicno da te spasi, nece. Kupujes kad mozes da kupis.
Napisali smo isto istog trenutka...

Kako je u Holandiji kad kupujes u izgradnji, kako to funkcionise? Da li si ti kupovao ili znas nekog od svojih kolega?
Ja lično nisam nikad kupovao u izgradnji jer znam da UVEK kasne i to mnogo. Znam par njih koji jesu kupili i dosta je drugačije nego kod nas. Pošto se javi više zainteresovanih nego što ima stanova ili kuća onda se organizuje "lutrija" ko će da kupi kuću ili stan. Pošto zvanično ne mogu da idu na overbidding za novogradnju onda oni stave uslove koje moraš da ispunjavaš da bi se kvalifikovao da uđeš u bubanj. E sad u tim uslovima imaš i upitnik "šta želiš od dodatnih usluga".
Već sam pisao ovde da se ovde novogradnja isporučuje kao kod nas siva faza. Znači NIŠTA i goli podovi (beton) i goli zidovi (nema gletovanja ništa). E sad ti možeš reći ja hoću da mi vi stavite podove, onda je to posebno, pa hoću da mi vi stavite kuhinju pa je to extra pa hoću da mi izmestiš ovu utičnicu tamo to je 300e, pa hoću dodatnu utičnicu ovde to je 500e i onda cena kuće od 600k naraste na 800k. E sad kao lutrija je ko bude izvučen iz bubnja i taj proces je netransparentan što bi rekli, ali i za to da bi upao moraš imati agenta:))) Praktično bez plaćanja "mita" ili agencijske provizije svom agentu + uzimanja dodatnih radova od izvođača nema šanse da te "izvuku".
E sad plaćanje ide kreditno i isto ide u fazama kao kod nas samo što ove velike isplate plaća banka a ti plaćaš mesečno polako na 20-30 godina.
Dvojici kolega što ih znam kasnilo je oko 2 godine u odnosu na plan a da li su im plaćali penale ne znam iskreno, mada znajući kako ovde sve funkcioniše ne bi rekao da su dobili i dinara. Jer ovde se sve čeka 8-12 nedelja standardno, a auto i po 6 meseci... I opet nema penala za njih. Holanđani i Zapadnjaci se smeju Sovjetima za plansku privredu a oni dok ne platiš prvu ratu ne idu ni u šumu da seku drva za građu.
Kad dobiješ novogradnju ovde je super stvarno to je sve energy label A i sad idu A+++. Sa svim čudima, toplotne pumpe, solarni paneli i ostale gluposti a izolacija je savršena.
Računaj da na cenu novogradnje moraš još 70-100k eura da ubaciš da bi je napravio za život (pod tim mislim stavljanje poda, gletovanje i krečenje cele kuće, lepljenje pločica, kupovinu nameštaja i kuhinje i kupatila i pravljenje dvorišta. To morate jer inače imate samo pesak ispred kuće a morate to da poravnate da stavite one ploče + malo travice ali sve košta.
Sve isporuče ali samo se moraš naoružati dobrim strpljenjem.

Ima kao i kod nas da ne plaćaš državi prenos prava ako kupuješ novogradnju (kod nas povrat PDVa ali sličan fazon). Ali je ovde novogradnja oko 30% skuplja od starogradnje u proseku... Što sam očekivao i kod nas ali kod nas je obrnut slučaj. Da je ovde takvo tržište onda niko ne bi kupovao starogradnju iskreno.
Ali svako tržište je priča za sebe. Jednostavno sam prestao da poredim. Prilagodiš se tom tržištu i uzmeš šta se nudi.

Ne pitam za sebe, nije za zivot vec investiciona kupovina
Da sam na tvom mestu, pre bih kupio dva stana na lepoj lokaciji u unutrasnjosti.

Npr, Kragujevac, evo primera novogradnje:

I stan za izdavanje na slicnoj lokaciji:

Ne bih gledao Beograd na tvom mestu uopste. Kako god okrenes, pre ces vratiti pare i imaces stan na konkurentnijoj lokaciji nego u Bg.

Pa da, svi su pametni nakon što se nešto desi. Kud ne kupih bar jedan bitkoin kad sam bio u osnovnoj školi?

Ironija, ja se sećam tog hajpa oko bitkoina možda par godina nakon što je počelo, tad je još bilo skroz moguće rudariti. Meni to delovala kao glupost obična tad, virtuelna valuta... Ali klinac bio, nije mi bilo jasno gde vrednost leži, mislio sam da je vrednost objektivna materijalna stvar, a zapravo sve je u glavama ljudi.

Životna lekcija da nekad i nije baš pametno biti previše ciničan :)

Da sam na tvom mestu, pre bih kupio dva stana na lepoj lokaciji u unutrasnjosti.

Npr, Kragujevac, evo primera novogradnje:

I stan za izdavanje na slicnoj lokaciji:

Ne bih gledao Beograd na tvom mestu uopste. Kako god okrenes, pre ces vratiti pare i imaces stan na konkurentnijoj lokaciji nego u Bg.
Čekaj, ako postoji neke konstanta to je centralizacija. Ne samo na nivou Beograda, već centra grada i NBG. U tom smislu, ljudi iz unutrašnjosti hrle u Beograd (prigradska naselja), a onda kad malo "stanu na noge", dolaze sa periferije u "centralne opštine". Ajde da si rekao da kupi u Pazovi ili Bataji, jer makar gravitiraju Beogradu. Ali ti savetuješ čoveka da kupi investiciono u provinciji iz koje je opšti egzodus stanovništva i biće samo još izraženiji u budućnosti. Kome će da izdaje taj stan za 10 godina u gradu duhova?

Čekaj, ako postoji neke konstanta to je centralizacija. Ne samo na nivou Beograda, već centra grada i NBG. U tom smislu, ljudi iz unutrašnjosti hrle u Beograd (prigradska naselja), a onda kad malo "stanu na noge", dolaze sa periferije u "centralne opštine". Ajde da si rekao da kupi u Pazovi ili Bataji, jer makar gravitiraju Beogradu. Ali ti savetuješ čoveka da kupi investiciono u provinciji iz koje je opšti egzodus stanovništva i biće samo još izraženiji u budućnosti. Kome će da izdaje taj stan za 10 godina u gradu duhova?

Pa nisam bas siguran da si u pravu :) Sam si pricao o online poslovima, freelancerima koji zaradjuju kao u USA, Gen Z drugacuije dise nego milenijalsi. Beograd je postao preskup, a nije da ima toooliiikooo vise sadrzaja u Bg nego u Kg. Kao sto vec rekoh, danas veci gradovi u unutrasnjosti imaju Mnogo vise sadrzaja nego NBG 90ih, na kom sam ja odrastao. Lidl, bioskopi, trzni centri... manje vise sta god ti treba. Centralizacija sad ide ka regionalnim centrima.

30-40 kvadrata do 120,000 EUR kada bi kupovali gde bi gledali trenutno?
NS, Novella Residence , 43m2 je najmanji, ako imaš povrat PDV-a izadje tacno 120k.
Bukvalno bez razmisljanja, tu sam ja hteo jedan takav.
Verovatno bih našao i podstanara, možda bi i moji rodjaci bili na 5god podstanari. Opremanje isto mogu da prosledim itd... 🤣
Eto rešeno 😉
EDIT: Ili Nemanjin grad kao što kaže kolega Suzuman, tu sam isto hteo manji investicioni.

Poslednja izmena:
NS, Novella Residence , 43m2 je najmanji, ako imaš povrat PDV-a izadje tacno 120k.
Bukvalno bez razmisljanja, tu sam ja hteo jedan takav.
Verovatno bih našao i podstanara, možda bi i moji rodjaci bili na 5god podstanari. Opremanje isto mogu da prosledim itd... 🤣
Eto rešeno 😉
EDIT: Ili Nemanjin grad kao što kaže kolega Suzuman, tu sam isto hteo manji investicioni.
Pre mesec dobih informaciju da su 3.000-3.200 + PDV dvosobni stanovi.
4.0 2700 + PDV. Ne znam da li su ovo cene na upit mejlom ili cene po kojima realno prodaju stanove?

U tom delu Vozdovca gde je Nemanjin grad (Darvinova posta - Nemanjin grad - V Stepe) se gradi ~2.000 stanova u nekoliko kompleksa, pa je pitanje da li i koliko ce da utice na izdavanje.

4.0 2700 + PDV.
Eto, bili su 2650 kada sam ja poslednji put gledao.
Pa sam racunao da su sada 2800, kada eto tacne informacije, hvala.
3000 su oni na 1.spratu, ostali su 3200 onda.

4.0 2700 + PDV. Ne znam da li su ovo cene na upit mejlom ili cene po kojima realno prodaju stanove?

U tom delu Vozdovca gde je Nemanjin grad (Darvinova posta - Nemanjin grad - V Stepe) se gradi ~2.000 stanova u nekoliko kompleksa, pa je pitanje da li i koliko ce da utice na izdavanje.

Moja teorija je da će kad tad Voždovac početi da gubi na ceni baš zbog toga, jer je opštinu saobraćajno nemoguće rešiti i izlaz ka ostatku grada ide kroz najgore neuralgične tačke, Autokomanda, Slavija, Gazela.

Džaba ti blizina centru i NBG kad u saobraćaju provedeš više vremena nego ovaj što dolazi iz Višnjičke Banje.

Odlaziće, kao što je oduvek bilo, a onda će da zarade i kupuju nekretnine po Bg-u. Dok mogu, jer se i tom trendu bliži kraj.

Taj trend je već jako blizu besmisla, za nekog ko je skupio neke pare i hoće da zaradi od toga, ROI je smešan i u velikoj meri već sad je to špekulativno oslanjanje na buduću kapitalnu dobit.

Ima ona mudrost, kad svi krenu da ulažu u određenu vrstu asseta, tad je već kasno i to treba izbegavati. Nekretnine u BG su tipičan primer toga.

Zlato, akcije sad deluju kao smislenija odluka dugoročno nego stanovi.

Stanovi imaju tu prednost da dobijaš "mesečnu dividendu" u formi kirije, što nekim ljudima igra jako bitnu ulogu, ali ove mlađe generacije što su malo i obrazovanije od starijih u pogledu investiranja, očekujem da će se polako pomerati od stanova u budućnosti.

Taj trend je već jako blizu besmisla, za nekog ko je skupio neke pare i hoće da zaradi od toga, ROI je smešan i u velikoj meri već sad je to špekulativno oslanjanje na buduću kapitalnu dobit.
Mislim da se varaš. Iskustveno govoreći, ljude sve više zabole za ROI, odnosno ne smeta im što je sad recimo 30 godina, a očekuju da će biti i 50. Hoće ljudi da sklone pare tamo gde im je najsigurnije, a ogroman postotak naše dijaspore oseća da je domaći teren najbolji teren. I Bnv je, isključivo u tom smislu, bio odlična opcija koji je upio ogroman deo potražnje. Sve bi se to prelilo negde drugde u suprotnom.
A trend će oslabiti jer se slabije zarađuje preko, a unutar Srbije je sve skuplje. Ali generalno govoreći, cene na pojedinim lokacijama su i dalje dosta blage za našu dijasporu. Recimo, posečna cena starogradnje prema RGZ na Starom Gradu 3.720. Slabo je to.

Hvala na idejama.

Inace jedna anegdota: pre nedelju dana kupujem ja pljeskavicu na lokalnom fast foodu i stoji covek u 50im ispred mene prica na telefon dok ceka porudzbinu, i kaze:
"ispod 2000 ne isplati mi se ni da radim projekat, ali ako hoces full uslugu do kraja onda je 5000, znas kako je mora se malo podmazati katastar"

Vrh