Šta je novo?

Cene nekretnina

Nece njih nista zaustaviti da kupuju stanove ovde. Oni pate za domovinom. Koliko god to brutalno zvucalo, sanjaju o povratku, velika vecina njih.
Tačno je i to. I svako će da kupi u mestu gde hoće ili gde može ili i jedno i drugo. Ono što je isto tačno je da se vrtimo oko 10% sa market share-om.

Zdravo,

Jel bi mogao neko da napravi poređenje za 2 lokacije (projekti trenutno u izgradnji).
Možda neko ko ne živi ni u jednom od ta dva kraja grada pa može da bude objektivan.

Projekti su Nemanjin grad na Voždovcu i Zvezdano brdo na Zelenom brdu.
Cena je nešto jača za Zeleno brdo ali me zanima poređenje nezavisno od cene, kvaliteta projekta..
Samo mane i prednosti ta 2 dela grada.

Hvala.

Zdravo,

Jel bi mogao neko da napravi poređenje za 2 lokacije (projekti trenutno u izgradnji).
Možda neko ko ne živi ni u jednom od ta dva kraja grada pa može da bude objektivan.

Projekti su Nemanjin grad na Voždovcu i Zvezdano brdo na Zelenom brdu.
Cena je nešto jača za Zeleno brdo ali me zanima poređenje nezavisno od cene, kvaliteta projekta..
Samo mane i prednosti ta 2 dela grada.

Hvala.
Kupovina je za zivot ili za izdavanje?

Tačno sve što si napisao. Disposable income jeste opao ako si samo na plati. Ali uzmeš kredit i kupiš stan i to postoji. Pa polako svaki mesec i za 5 godina si ga isplatio po meni. Ni to nije problem.
Polako svaki mesec 5k evra na otplatu da bi otplatio prosečan stan za 5 godina... Potpuno realan scenario za većinu ljudi 😁

Ja bih dao onda prednost Nemanjinom Gradu, evo mojih licnih argumenata sto:

1. Blizi je Kosutnjak dosta u Nemanjinom Gradu, sto je meni veliki plus licno
2. Koliko sam shvatio blizu Zvezdanog Brda postoji nehigijensko naselje (romi) gde se cesto pale stvari... licno ne bih racunao da ce se to skoro promeniti, pa samim time da biram za zivot ne bih birao tu lokaciju zbog toga

Ostale lokacije su po meni na slicne udaljenosti od oba kompleksa (ako ides do centra ili do NBGD), ziveo sam 2 godine blizu Stepe Stepanovic a 2 godine sam putovao na posao ne relaciji Batajnica -> Stepa Stepanovic isto zbog posla, pa ne znam da li je moj utisak zato vise vuce ka Vozdovcu.

Po meni jedina briga kod Nemanjinog Grada je sto se tu sada desava rapidna ekspanzija novogradnji, pa infrastruktura i protocnost saobracaja moze da pati veoma brzo, ne znam kakva je situacija na lokaciji Zvezdanog Brda. U stepi je vec npr problem zbog kapaciteta doma zdravlja i skole sada, dodatne novogradnje to nece poboljsati nikako.
Isto tako mislim da Nemanjin Grad je dosta tezi za kreditne kupce dok to nije slucaj kod Zvezdanog brda, ako ti to pravi razliku.

Zvezdano Brdo mi izgleda kao zanimljiviji projekat doduse, ali bih lokacijski pre birao Nemanjin Grad.

Mozda neko moze jos da pruzi svoje utiske.

Polako svaki mesec 5k evra na otplatu da bi otplatio prosečan stan za 5 godina... Potpuno realan scenario za većinu ljudi 😁
Prosečan stan je oko 200k eura - govorim o dvosobnim stanovima. Na 5 godina to je 40k godišnje. ili 3k mesečno. Za visokoškolovane moguće. Za većinu nerealan.

Prosečan stan je oko 200k eura - govorim o dvosobnim stanovima. Na 5 godina to je 40k godišnje. ili 3k mesečno. Za visokoškolovane moguće. Za većinu nerealan.
Ok, 3k evra mesečno sa strane da otplaćuješ stan + da imaš za sve ostale redovne životne troškove, ceniš da je to realno? Za koga? Šta znači visokoškolovan? Lekar specijalista ili istoričar umetnosti?

Pre će biti dvoje mladih lekara, prvih 5 godina karijere. Onda im taj stan ostane za izdavanje, a oni idu u nešto veće da prave porodicu ko ljudi.

Ok, 3k evra mesečno sa strane da otplaćuješ stan + da imaš za sve ostale redovne životne troškove, ceniš da je to realno? Za koga? Šta znači visokoškolovan? Lekar specijalista ili istoričar umetnosti?
Drugi sigurno ne. Taj nema ni za kosti od Matijevića ni u Srbiji ni u EU, osim ako nije u politici.
Realno je za ljude koji su 40+ godina i već sa jednom ili više otplaćenih nekretnina. Ako jedno radi full time u privatnoj kompaniji a drugi bračni drug može i part-time i za male pare. Ali to nije realan scenario za ljude na početku karijere ili na početku života. To je za ljude u srednjim godinama zato i kažem 40+, a ovi preko 50+ kojima su deca već na fax oni ladno mogu na 2-3 godine jedan stan komotno bez velike štednje da isplaćuju.
Najvažnije je, a o tome sam i pisao, da se ima 40-60k eura u kešu ušteđeno da bi se selo za sto i potpisali prvi ugovori. I da odmah potpišeš čim projekat počinje jer onda imaš najviše vremena da uštediš bez kredita do završetka radova + radovi uvek kasne malo 3-6 meseci. Ali inicijalni žeton je 40-60k. Govorim opet za srednju klasu stanova i dvosobne. Znači lokacije NBG, BW i slične novogradnje. Tu ne spadaju Kings Circle ili Delta District.

Drugi sigurno ne. Taj nema ni za kosti od Matijevića ni u Srbiji ni u EU, osim ako nije u politici.
Realno je za ljude koji su 40+ godina i već sa jednom ili više otplaćenih nekretnina. Ako jedno radi full time u privatnoj kompaniji a drugi bračni drug može i part-time i za male pare. Ali to nije realan scenario za ljude na početku karijere ili na početku života. To je za ljude u srednjim godinama zato i kažem 40+, a ovi preko 50+ kojima su deca već na fax oni ladno mogu na 2-3 godine jedan stan komotno bez velike štednje da isplaćuju.
Najvažnije je, a o tome sam i pisao, da se ima 40-60k eura u kešu ušteđeno da bi se selo za sto i potpisali prvi ugovori. I da odmah potpišeš čim projekat počinje jer onda imaš najviše vremena da uštediš bez kredita do završetka radova + radovi uvek kasne malo 3-6 meseci. Ali inicijalni žeton je 40-60k. Govorim opet za srednju klasu stanova i dvosobne. Znači lokacije NBG, BW i slične novogradnje. Tu ne spadaju Kings Circle ili Delta District.
Ali evo reci mi koliku mesečnu kombinovanu zaradu bračni par treba da ima, gde ti smatraš da je realno da mogu da odvoje sa strane 3k evra za otplatu stana? I čime se bave ti ljudi?

Da li ti ljudi postoje? Postoje naravno, ali je to toliko mali broj ljudi da su oni statistička greška, a ti to pokušavaš da predstaviš kao potpuno normalnu stvar. A ovo da imaš galantno 40-60k evra učešća, naravno uz već jednu (ili više) otplaćenih nekretnina, to je još pride na to sve, pa ko još nema to u šteku...

Ali evo reci mi koliku mesečnu kombinovanu zaradu bračni par treba da ima, gde ti smatraš da je realno da mogu da odvoje sa strane 3k evra za otplatu stana? I čime se bave ti ljudi?

Da li ti ljudi postoje? Postoje naravno, ali je to toliko mali broj ljudi da su oni statistička greška, a ti to pokušavaš da predstaviš kao potpuno normalnu stvar. A ovo da imaš galantno 40-60k evra učešća, naravno uz već jednu (ili više) otplaćenih nekretnina, to je još pride na to sve, pa ko još nema to u šteku...
Čak inda imaš 50k da daš u startu, to znači da moraš da štediš 50k naredne tri godine, plus još jedno 25k nakon što se useliš da opremiš stan.
Prilično agresivan plan štednje

Da li ti ljudi postoje - da postoje. Znam ljude. Kolika treba da bude kombinovana zarada? Pa više zavisi od troškova nego od zarade i zavisi u kojoj su fazi života i porodice. Možeš i sa manjom zaradom a da nemaš lude troškove vrtića ili dnevnih boravaka i da daješ na stan u BG. Eto primer u NL, dvoje dece da ide full time u vrtić ti je 3500-4000e neto mesečno. Ako jedan partner ne radi, samo preusmeriš na otplatu.
Ako ne ide dvoje dece u dnevni boravak, u osnovnoj školi to ti je oko 1200-1600 e mesečno. Što bi inače bacio državi i Kralju da ti decu čuvaju Marokanke, ovako sam čuvaš decu i eto isplaćuješ stan. Ima opcija. Nije sve u primanjima. Jedan od bračnih drugova radi od kuće...

U pravu si da to nisu veliki % ali ima ih dosta.

Čak inda imaš 50k da daš u startu, to znači da moraš da štediš 50k naredne tri godine, plus još jedno 25k nakon što se useliš da opremiš stan.
Prilično agresivan plan štednje
Agresivno je jedino što nema interkontinentalnih letovanja/zimovanja i sličnog. Već sve unutar Evrope. I auto srednje klase - Golf klasa. Sve ostalo ništa agresivno nema posebne štednje ili kosti od Matijevića da se jedu svaki dan. Normalan život.

Nema ih dosta, to su i dalje cifre na nivou statističke greške pa makar da gledaš i ljude po Švajcarskoj i Nemačkoj ili gde su već najveće zarade u Evropi.
Pa dobro tačno ali da bi došao do 10% to znači 100 ljudi mesečno iz dijaspore mora da kupi stan u BGu ili 1200 godišnje. Što mislim da je sasvim realno. I čistom statistikom.

U NL je popularna i ona fora (tj nekad bila, ne znam da li još uvek može) da digneš kredit za stan/kuću, pa kući skoči vrednost, i onda ako imaš još prostora u plati (za veću ratu) možeš da povećaš kredit po (mislim) istim ili sličnim uslovima i dobiješ keš.
To je oko i iza korone bilo baš popularno, dosta stanova je ovde kupljeno od tih para.

Pa dobro tačno ali da bi došao do 10% to znači 100 ljudi mesečno iz dijaspore mora da kupi stan u BGu ili 1200 godišnje. Što mislim da je sasvim realno. I čistom statistikom.
Možda dijaspora i kupi 1200 stanova godišnje, ali to ne znači da je to ta tvoja - otplatim lagano 200k evra za 5 godina priča, a pri tome još imam 50k u šteku i otplaćenu nekretninu.

Agresivno je jedino što nema interkontinentalnih letovanja/zimovanja i sličnog. Već sve unutar Evrope. I auto srednje klase - Golf klasa. Sve ostalo ništa agresivno nema posebne štednje ili kosti od Matijevića da se jedu svaki dan. Normalan život.
Pa dovoljno je da imas samo jedno dete u vrticu za to vreme- već si u gubitku 20k eur u samo jednoj godini! Za godišnji travel budzet od 20k mozes da obiđeš pola sveta!

Ja ne znam nijednog stanodavca koji nije imao problem sa stanarima. Ne mislim tu samo na horor priče, uništenje stana, već stalno neko izvoljevanje i pametovanje od strane stanara. Slažem se i sa prethodnim komentarima. Ako hoćemo prava koja zakupci imaju u zapadnim zemljama, moraju postojati i obaveze kao tamo. Zamislite izraz lica našeg prosečnog zakupca kada bi mu tražio listing zarade ili preporuke od bivšeg stanodavca..
Poznajem ih više, zavisi i od ličnosti stanodavca i kako doživi njegov percipirani problem ili pametovanje i koliko to utiče to na nekog.
U mom okruženju dosta njih izdaje stanove i generalno gledano su svi zadovoljni na to.
Malih neslaganja/problema je bilo, ali se reše za dan.
Uglavnom su uvek provereni ljudi zakupci ili od nekog prijatelja poznanici, pa se slažem da je mnogo bolja situacija.

U NL je popularna i ona fora (tj nekad bila, ne znam da li još uvek može) da digneš kredit za stan/kuću, pa kući skoči vrednost, i onda ako imaš još prostora u plati (za veću ratu) možeš da povećaš kredit po (mislim) istim ili sličnim uslovima i dobiješ keš.
To je oko i iza korone bilo baš popularno, dosta stanova je ovde kupljeno od tih para.
Ok, ali su to nisu pare koje ti je neko poklonio, to se i dalje treba otplatiti. Samo je stvar u tome što je banka pristala da ti pozajmi dodatana novac, a da ti tvoja nekretnina bude garant za to.

Vrh