Šta je novo?

Cene nekretnina

Prijatelju, i ja očekujem da sud završi postupak iseljenja za mesec dva, a ne za tri godine, očekujem da izvršitelj ne popisuje moje stvari za dugove zakupca, da mup lako odjavi prijavljenog stanara, pa se to ne dešava. Overa zakupa nije zakonski obavezna, proizvodi dejstvo samim potpisivanjem. Da šaljem tebi kao zakupcu potvrde da ja plaćam porez?! Šta si ti, poreska uprava?

Uh, mi definitivno nemamo iste poglede na to kako treba da izgleda zakup stana. Šta ti imaš da gledaš u stanu u kome neko drugi živi?!?

Ja sam izdao stan pre 2-3 godine, i ne da nisam bio u tom stanu, nego mi nije ni palo na pamet da bi mogao da odem i da “pogledam” stan. Šta tačno da gledam? Tudji život?

Meni je prosto šokantno koliko ljudi sebi daju za pravo.
Tvoj problem. To je sasvim normalna stvar, necu valjda pustiti 3 godine stoku da unistava bez mog znanja.
Ko nece ne mora, ugovor je pred njim, ako potpise mora.

Mislio sam na uredjenije drzave od nas, da mozes da sklopis takav ugovor kod nas, ali onda ocekujem i da me prijavis, da overu uradimo kod notara + da mi ti saljes potvrde da placas porez na rentu koju ti placam.

Ako cemo sve po PSu.
Zašto bih ja kao zakupodavac slao zakupcu bilo kakve potvrde? To je prihod na osnovu Zakona o porezu na prihod građana i prijava poreza se vrši Poreskoj upravi ne stanaru.

Pošto si ti zakupac, ja bih ti postavio jedno pitanje. Šta misliš o tome da ti zakulodavac omogući sva prava kao što postoje u Nemačkoj i da tokom perioda zakupa tretira taj stan kao tvoj, ali da se primenjuju sledeće odredbe kao u Nemačkoj:
1. Pri ulasku predaješ 5 mesečnih kirija-jednu po jednu za prvi i poslednji mesec zakupa plus 3 kirije depozit.
2. Ukaziš u prazan stan, ti si zadužen da kupiš celokupan nameštaj, belu tehniku i pokućstvo
3. Stan sadrži samo priključke, nema ugrađene plakare, kuhinju, itd. Ti kao stanar si zadužen za iste.

Ja bih bio presrećan da izdam svoj stan koji se će biti useljiv za nekih 5-6 meseci po ovim "nemačkim" uslovima jer onda izdajem gole zidove i nemam uopste o čemu da brinem. Međutim, bojim se da nema mnogo zainteresovanih po tim uslovima u Srbiji...

Zašto bih ja kao zakupodavac slao zakupcu bilo kakve potvrde? To je prihod na osnovu Zakona o porezu na prihod građana i prijava poreza se vrši Poreskoj upravi ne stanaru.
Jer su svim stanodavcima puna usta njihovih prava i obaveza zakupca, a 99% njih ne placa porez na rentu. U uredjenoj drzavi bi lagano dobar deo nasih stanodavaca bio u zatvoru.

Pošto si ti zakupac, ja bih ti postavio jedno pitanje. Šta misliš o tome da ti zakulodavac omogući sva prava kao što postoje u Nemačkoj i da tokom perioda zakupa tretira taj stan kao tvoj, ali da se primenjuju sledeće odredbe kao u Nemačkoj:
1. Pri ulasku predaješ 5 mesečnih kirija-jednu po jednu za prvi i poslednji mesec zakupa plus 3 kirije depozit.
2. Ukaziš u prazan stan, ti si zadužen da kupiš celokupan nameštaj, belu tehniku i pokućstvo
3. Stan sadrži samo priključke, nema ugrađene plakare, kuhinju, itd. Ti kao stanar si zadužen za iste.

Ja bih bio presrećan da izdam svoj stan koji se će biti useljiv za nekih 5-6 meseci po ovim "nemačkim" uslovima jer onda izdajem gole zidove i nemam uopste o čemu da brinem. Međutim, bojim se da nema mnogo zainteresovanih po tim uslovima u Srbiji...
Pa doci ce i to vreme kod nas, za nekih 30 godina. Vidis da se vec pojavljuju takvi oglasi gde je sve prazno.

Jer su svim stanodavcima puna usta njihovih prava i obaveza zakupca, a 99% njih ne placa porez na rentu. U uredjenoj drzavi bi lagano dobar deo nasih stanodavaca bio u zatvoru.

Pa doci ce i to vreme kod nas, za nekih 30 godina. Vidis da se vec pojavljuju takvi oglasi gde je sve prazno.
Pravna regulativa ti nije jača strana, mešaš propust vezi sa podnošenjem poreske prijave (prekršaj) aa poreskom utajom (krivično delo). Dakle, Poreska uprava treba da izvrši uvid u moju poresku prijavu, utvrdi da nisam prijavio prihod od rente i razreže porez, to nema nikakve veze sa stanarom i njegovim pravima, kako ti kažeš.

Ulazi se u prazan prostor ISKLJUČIVO ako se predmetni prosto koristi za obavljanje neke poslovne delatnosti. I ja kad sam ušao u kamcelariju koju iznajmljujem bili su goli zidovi pa sam radio fitout po svom nahođenju. Apsolutno ne znam ni jedan primer da je neko iznajmio stan za svrhu stanovanja i da je sam radio kuhinju, ugradne ormane, itd. Kao sto je norma u Nemackoj. Voleo bih da upoznam takvog stanara.

Pravna regulativa ti nije jača strana, mešaš propust vezi sa podnošenjem poreske prijave (prekršaj) aa poreskom utajom (krivično delo). Dakle, Poreska uprava treba da izvrši uvid u moju poresku prijavu, utvrdi da nisam prijavio prihod od rente i razreže porez, to nema nikakve veze sa stanarom i njegovim pravima, kako ti kažeš.
Dobro, i kada ti ne podneses poresku prijavu 10 godina, i neko te prijavi i drzava kaze utajio si porez od 20,000 EUR, da li ides u zatvor? Ja koliko znam sve preko odredjenog iznosa poreske utaje je krivicna odgovornost a ne prekrsajna.

U uredjenim drzavama ovo je ilegalno.
Cak zakupac moze da menja bravu i ti moras da mu se najavis i da on se slozi sa time da mozes da udjes u stan, ako se ne slozi nista, cekaj da mu istekne zakup ili raskidaj ugovor sa penalima po tebe.

Isto kao sto i ne smes da mu das sut kartu ako ste potpisali ugovor na npr godinu dana tek tako.

Izdavanje nekretnina nije bez rizika i troskova, samo Srbi misle da su bogom dani pa izmisljaju razne uslove i peripetije za zakupce.
Imas pravo da stavis u ugovor i ako se on slozi, to je to. Ne moze da bude ilegalna saglasnost koju je on dao.

Zanimljivo je da ljudi optuzuju samo stanodavce kako su ovo, kako su ono, dok se istice kako podstanar moze da u radi sta hoce i kako ne mozes da dokazes, i kako moze da napakosti i to je sve super. Pravedno drustvo nema sta.
Pa onaj ko ulazi u rizik mora se vise zastititi od gologuzana. Predas nekom 300 000e i cudis se sto imas uslove i merila kojima nekog uopste pustas u stan. Sta on ulaze? Prljave gace i pravnu pamet?

Dobro, i kada ti ne podneses poresku prijavu 10 godina, i neko te prijavi i drzava kaze utajio si porez od 20,000 EUR, da li ides u zatvor? Ja koliko znam sve preko odredjenog iznosa poreske utaje je krivicna odgovornost a ne prekrsajna.
Tačno je da u zavisnosti od iznosa neplaćenog poreza može da se kvalifikuje krivično delo utaje, ali potrebno je dokazati da je došlo do lažnog prikazivanja podataka ili prikrivanja informacija koje su relevantne za utvrđivanje poreskih obaveza. Međutim, poenta mog posta je nešto drugačija- ovo nema veze za temom uzajamnih prava i obaveza stanara i zakupodavaca. Svima su puna usta uređenog sistema, onda im kažeš da iznajme stan pod uslovima (i sa pravima) kao u Nemačkoj i niko to ne želi. Meni zvuči malo licemerno.

Mom drugaru koji je odlazio u Porto su trazili dugorocni najam, pismo od poslodavca i izvod iz banke za poslednja 3 meseca + mislim 4 kirije depozita, u slucaju da nesto zezne u stanu, tako se stite od tih stvari a ne mesecnim posetama.
Sasvim logicno.
Ako se odlucim na izdavanje stana u kenediju, svakako cu traziti uverenje o neosudjivanosti. Imam pravo i ne zelim sa takvima da se petljam.
Svaki stan preko 1000e kirije treba da ima sve to sto su tra zili, ne mora 4x kirije depozit, ali ostslo da.
Za jeftinije i stare stanove, i stanodavca boli uvo, jos ako je nasledjen, a boli ga cosak, samo nek kaplje, makar i svinja bila unutra...

Imas pravo da stavis u ugovor i ako se on slozi, to je to. Ne moze da bude ilegalna saglasnost koju je on dao.
Slazem se.

Zanimljivo je da ljudi optuzuju samo stanodavce kako su ovo, kako su ono, dok se istice kako podstanar moze da u radi sta hoce i kako ne mozes da dokazes, i kako moze da napakosti i to je sve super. Pravedno drustvo nema sta.
Pa onaj ko ulazi u rizik mora se vise zastititi od gologuzana. Predas nekom 300 000e i cudis se sto imas uslove i merila kojima nekog uopste pustas u stan. Sta on ulaze? Prljave gace i pravnu pamet?
Moras da se zastitis, ali mora i zakupac. Ne mozes da mi onda dizes kiriju kako hoces i da ga izbacujes kako zelis iz stana.
Evo drugara i njegovu trudnu zenu u 8om mesecu izbacuje zena ne jer su losi zakupci ili su joj naneli stetu u stanu vec jer njen sin od 30 godina je odlucio da zeli tu da zivi sa devojkom.
I sada imaju 30 dana da se presele u drugi stan dok je onda trudna, prosto prelepo iskustvo, siguran sam da je taj stres nije pogodio uopste.

Dosta vise sam se takvih prici i drugih pilicarskih naslusao nego slucajeva gde je neko napravio bog zna kakvu stetu, uglavnom slusam kako kukaju ljudi sto je masina za ves crkla pa sada stanodavac ima "trosak".

Tačno je da u zavisnosti od iznosa neplaćenog poreza može da se kvalifikuje krivično delo utaje, ali potrebno je dokazati da je došlo do lažnog prikazivanja podataka ili prikrivanja informacija koje su relevantne za utvrđivanje poreskih obaveza. Međutim, poenta mog posta je nešto drugačija- ovo nema veze za temom uzajamnih prava i obaveza stanara i zakupodavaca. Svima su puna usta uređenog sistema, onda im kažeš da iznajme stan pod uslovima (i sa pravima) kao u Nemačkoj i niko to ne želi. Meni zvuči malo licemerno.
Uh, ti mislis da nasi zakupci uopste ikakve poreske prijave podnose? Mislim da polazis od sebe, ali to nije realna slika Srbije.

Po meni bi skroz bilo korektno da se lepo uvede sistem kao na zapadu, lepo das mi izvode iz banke za 3 meseca da ja procenim da li si ti finansijski stabilna osoba, das mi pismo preporuke ili kontakt prethodnog stanodavca ako imas i informacije cime se bavis pa ja lepo pravim procenu da li mi je rizicno ili ne.

Isto tako jasno definisano ugovorom prava i obaveze, a ne lov u mutnom koji je trenutno u Srbiji.
Meni licno bi bilo OK da dodje sistem slican na zapadu ali i sa svom regulativom oko toga.

Mislio sam na uredjenije drzave od nas, da mozes da sklopis takav ugovor kod nas, ali onda ocekujem i da me prijavis, da overu uradimo kod notara + da mi ti saljes potvrde da placas porez na rentu koju ti placam.

Ako cemo sve po PSu.
Pa normalno, potvrda o placenom porezu ti ne treba, zakon te na to obavezuje bez obzira. Ti mozes uvek da prijavis stsnodavca inspekciji, oni dalje regulisu.
Ako niste to stavili u ugovor, ne mora da ti salje te potvrde.

Ja ne znam nijednog stanodavca koji nije imao problem sa stanarima. Ne mislim tu samo na horor priče, uništenje stana, već stalno neko izvoljevanje i pametovanje od strane stanara. Slažem se i sa prethodnim komentarima. Ako hoćemo prava koja zakupci imaju u zapadnim zemljama, moraju postojati i obaveze kao tamo. Zamislite izraz lica našeg prosečnog zakupca kada bi mu tražio listing zarade ili preporuke od bivšeg stanodavca..

Ako misliš kod nas da.
Recimo u Nemačkoj i Holandiji nikakva blanko saglasnost za ulazak ne može da se potpisuje ili bude uslov za iznajmljivanje (osim u situacijama koje zakon propisuje, ali onda ti ne treba ta saglasnost). Uglavnom su to neke hitne popravke i oštećenja, pokazivanje stana sledećim zakupcina i slično. Ali ono da malo njušnjem da je sve OK jednom mesečno ne može. Možeš da pitaš, pa ako te pusti, pusti, ali ne mora.

Lično, nisam pametan što se tiče svih tih pravila oko zakupa. Sa jedne strane svakako znatno štite stanare, sa druge strane znatno je teže uopšte naći stan i na kraju se svima komplikuje život.

Naravno da nema zainteresovsnih, mnogi zakupci su zainteresovsni vise za pravo u smislu mogu da razdrndam sve i ne mozes da dokazes da sam ja.

Slazem se.

Moras da se zastitis, ali mora i zakupac. Ne mozes da mi onda dizes kiriju kako hoces i da ga izbacujes kako zelis iz stana.
Evo drugara i njegovu trudnu zenu u 8om mesecu izbacuje zena ne jer su losi zakupci ili su joj naneli stetu u stanu vec jer njen sin od 30 godina je odlucio da zeli tu da zivi sa devojkom.
I sada imaju 30 dana da se presele u drugi stan dok je onda trudna, prosto prelepo iskustvo, siguran sam da je taj stres nije pogodio uopste.

Dosta vise sam se takvih prici i drugih pilicarskih naslusao nego slucajeva gde je neko napravio bog zna kakvu stetu, uglavnom slusam kako kukaju ljudi sto je masina za ves crkla pa sada stanodavac ima "trosak".
Pa ako pravim i overavam ugovor kod notara ne bi sigurno isao na to da ostavim to oko izbacivanja nereseno. Ali ima i tu da podstananru ne odgovara ako potpise na 12 meseci, pa nadje negde da mu vise odgovara, promeni posao i sl. Tu mu onda ne odgovara sto ne moze biti izbacen pre vremena.

Uh, ti mislis da nasi zakupci uopste ikakve poreske prijave podnose? Mislim da polazis od sebe, ali to nije realna slika Srbije.

Po meni bi skroz bilo korektno da se lepo uvede sistem kao na zapadu, lepo das mi izvode iz banke za 3 meseca da ja procenim da li si ti finansijski stabilna osoba, das mi pismo preporuke ili kontakt prethodnog stanodavca ako imas i informacije cime se bavis pa ja lepo pravim procenu da li mi je rizicno ili ne.

Isto tako jasno definisano ugovorom prava i obaveze, a ne lov u mutnom koji je trenutno u Srbiji.
Meni licno bi bilo OK da dodje sistem slican na zapadu ali i sa svom regulativom oko toga.
Ja izdajem parking, detaljan ugovor, overa kod notara, porez placen, i nije neki porez efektivno 15%. Sto da se zezam za male pare. Kad smo bili kod notara, notarka se zacudila sto ugovor za garazno mesto ima 3 strane.

Zato je bitna regulativa koja ce da izravna sto vise teren da nema vrdanja ni sa jedne strane, i onda kada su svi na istom terenu stvari postaju jednostavnije.

Ako je standardna praksa nesto onda nema sta neko da se ljuti, bilo sa jedne ili sa druge strane.

Tipican stanodavac Srbenda bi hteo sledece:
1. Da je stan koji izdaje nasledjen
2. Da u taj stan nije ulozio nijedan dinar i da se izdaje isto u stanju u kom je nasledjen
3. Da nadje mirne stanare koji ne prave stetu, po mogucstvu mladi bracni par sa visokim primanjima
4. Da zakupci u slucaju bilo kakvog kvara sve sami placaju, ako moze i da okrece o svom trosku kad izlaze, bez obzira sto su dosli u neokrecen stan
5. Da placaju redovno kiriju i troskove
6. Da stanodavac ne mora da plati porez
7. Da stanodavac moze da poveca kiriju i da istera zakupca kad hoce
8. Uverenje o primanjima i kompletna krvna slika podstanara da se dostavi pre useljenja
9. Depozit u visini 2 kirije i 6 kirija unapred placenih
10. Da stanodavac ne mora da prijavi zakupce na adresu
11. Da moze da udje bilo kad u stan na blef da vidi dal' se slucajno ne kecaju na garnituri, pa je polome

Evo i to sam vam resio sve mozete da stavite u ugovor

Isto to prosecan podstanar zeli, samo sve suprotno, naravno za sve to suprotno kirija da bude 150e jer ovo je Srbija, ljudi imaju male plate.

Nazalost dokle god ljudi gledaju samo drugu stranu nece ovde biti bolje.
To je kao oni budjavi musko zenski odnosi gde muskarcu zene ne valjaju jer su kurve, a prosecnoj feministkinji naravno muskarac kriv sto je sama, jer oni ovo oni ono.
To su iskompleksirani ljudi koji u odnos ulaze sa idejom da ne daju vise nego sto je dao ovaj drugi. I to onda ne funkcionise. Tako je i sa odnosom podstanar vlasnik. A problem je u oboma.

Poslednja izmena:
Po zakonu nista nije definisano kako treba i to je cinjenica. Niti je zasticen podstanar, niti stanodavac. Sve se svodi na to koliko se sloze stanodavac i podstanar. Imao sam neke sjajne ljude za stanodavce sa kojima sam ostao kao prijatelj u kontaktu, koji su potpuno normalno prihvatali sve stvari koje se dese nepredvidjene, a spadaju u normalno koriscenje stana. A i ja prihvatao njihove stvari, u sta ulazi i podizanje kirije, nisam se ljutio kad se to desilo, takvo je stanje na trzistu, ako je covek fer, ne mozes da se ljutis sto ti dize kiriju ako je okolo ludnica na trzistu, a korektan je u vezi sa stanom. A nailazio sam i na teske cicije kakve sam sarkasticno opisao iznad, a svi se stanodavci ovde se popalili: A gde su nasa prava?
Kakav sam bio podstanar, takav cu biti i stanodavac (ako se nekad odlucim na investicionu nekretninu). Ja svaki stan u koji udjem odrzavam kao svoj, a ako neko uspe sa mnom da udje u konflikt, znaci da je bas tezak covek, jer je sa mnom izuzetno lako saradjivati ako je neko fer. Ako neko nije fer, nemoj da se nada da cu i ja da budem.

Evo da se malo vratimo i na dobro prežvakanu temu:

I mislim da su konačno dali i realan podatak: "Dijaspora u proseku čini oko 10% kupaca od ukupne potražnje na tržištu nekretnina u Srbiji."

Sa ovim se slažem: "Zainteresovani uglavnom za novogradnju" ali to je prvenstveno zbog cena starogradnje koje su iste ili skuplje od novogradnje + nemaš povrat PDVa + moraš se zezati s majstorima.

Vrh