Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo da se malo vratimo i na dobro prežvakanu temu:

I mislim da su konačno dali i realan podatak: "Dijaspora u proseku čini oko 10% kupaca od ukupne potražnje na tržištu nekretnina u Srbiji."

Sa ovim se slažem: "Zainteresovani uglavnom za novogradnju" ali to je prvenstveno zbog cena starogradnje koje su iste ili skuplje od novogradnje + nemaš povrat PDVa + moraš se zezati s majstorima.
Za dijasporu, makar ovu sa Zapada, je sve teže da budu konkuretni na tržištu Beograda. Plate na Zapadu su u stagnaciji, porezi nikad veći, a akumulacija (disposable income) nikad manja. Na sve to, iole pristojnija novogradnja u Beogradu je 4k+PDV sto nije jeftino ako kupujes čisto iz sentimentalnih razloga l, "da se nađe" i slično

Nece njih nista zaustaviti da kupuju stanove ovde. Oni pate za domovinom. Koliko god to brutalno zvucalo, sanjaju o povratku, velika vecina njih.

Sad ne znam da li si sakrastičan ili ozbiljan...
Pa i jedno i drugo. Ako im je mnogo 4k, dace 2k na Ledinama kao moji rodjaci iz inostranstva. Ili u raznim banjama. Svakako ne moze da se smanji njihov uticaj, samo ce rasporediti na jeftinija mesta ako su im ova od 4k skupa.

…nego da ih zovem i najavim dan ranije moju nameru da odem u svoj stan.
Ja ti ne bi dao ni sa najavom mesec dana ranije. Šta tražiš ti u tom stanu? Kad si izdao stan, taj stan više nije tvoj dok traje zakup i tačka. Nemoj da izdaješ stan nikome, neka stoji prazan pa ga obilazi i divi mu se svaki dan ako želiš.

Ja ti ne bi dao ni sa najavom mesec dana ranije. Šta tražiš ti u tom stanu? Kad si izdao stan, taj stan više nije tvoj dok traje zakup i tačka. Nemoj da izdaješ stan nikome, neka stoji prazan pa ga obilazi i divi mu se svaki dan ako želiš.
Moraju mi dati, samo treba da se najavim. Ne znam da li si ispratio radi se o agenciji i stan na dan izdavanju. Ne znam da li razumeš kako to funkcioniše.
Jer ukoliko meni stoji da je prazan stan na našoj platformi gde pratim ko je od gostiju u stanu, a tamo vidim da ima nekog onda je druga situacija i oni ne rade profesionalno.
Radi se na procenat izdavanje koji zabisi od obima posla, piše u Ugovoru i to je tako.

Evo da se malo vratimo i na dobro prežvakanu temu:

I mislim da su konačno dali i realan podatak: "Dijaspora u proseku čini oko 10% kupaca od ukupne potražnje na tržištu nekretnina u Srbiji."

Sa ovim se slažem: "Zainteresovani uglavnom za novogradnju" ali to je prvenstveno zbog cena starogradnje koje su iste ili skuplje od novogradnje + nemaš povrat PDVa + moraš se zezati s majstorima.
Forbes koji citira CityExpert :D Sve kredibilan do kredibilnog izvora ...

Pa i jedno i drugo. Ako im je mnogo 4k, dace 2k na Ledinama kao moji rodjaci iz inostranstva. Ili u raznim banjama. Svakako ne moze da se smanji njihov uticaj, samo ce rasporediti na jeftinija mesta ako su im ova od 4k skupa.
Zamisli da zivis na Zapadu, u nekom uređenom gradu i onda kupiš na Ledinama?! Mislim i iz tvoje perspektive Ledine izgledaju raspad, a sad se stavi u cipele nekog iz Minhena, Amsterdama ili Stocholma pa zamisli kako bi oni percipirali taj krajolik. Što je najluđe od svega i da uzmeš i opremiš 50 m2 i garažu na Ledinama, izlaziš na 150k eur. To nije nešto što visokoškolovan kadar na Zapadu može da stavi sa strane za godinu dana. Pre će biti 4-5 godina štednje koje onda ulupaš na Ledine, ne bas logično da budem iskren.

Ako je baustela neka na crno samo to i mogu da urade realno
Pa da, taj što je otišao da radi bauštelu na crno je namenski i otišao da zaradi pare i kupi negde u Srbiji. Taj ne ide vikendom u restoran, ne šiša se kod frizera, ne ide u spa/wellness, itd. Ja govorim o visoko kvalifikovanim kadrovima. Njima je pre standard pre 10 godina bio daleko viši , a cene stanova u BG daleko niže, pa su mogli da kupuju "da im se nađe". Sada ljudi sa visokim primanjima na Zapadu moraju i tr kako da štede da stave sa strane par stotina hiljada eur, a kupovna moć sa tim budzetom u Beogradu je prilično skromna

Evo posto se pozivate na engleske zakone cesto mogu vam reci kako izgleda rentiranje u Londonu. Svaki stan se oglasava i prilikom poziva prvo se prikupe osnovne informacije pa ukoliko tvoj profil odgovara landlord-u moze gledanje. Nakon toga ukoliko si zainteresovan popunjavas formular gde pruzas detalje o svom zivotu (porodicni status, ljubimci, cigarete da/ne itd.), navodis zaradu svoju i svakog zaposlenog koji ce da zivi u tom stanu plus preporuka od prethodnih stanodavaca, i to je sve obavezno. Nema nikakvih potvrda o neosudjivanosti, nisam siguran da to sme ovde da se trazi, GDPR i ostalo. Depozit je u visini od 5 nedelja kirije, za milionske nekretnine je 6 nedelja (time se bavi posebno telo, regulisano od strane drzave). Svi detalji su navedeni u ugovoru i nema nikakvog popravljanja aparata i slicno, odgovoran si samo za sijalice da menjas kad pregore. Sve ostalo agencija resava u roku od 48h. Cak i moljce ako primetis vlasnik placa sredjivanje. Sve je striktno navedeno u ugovoru mozes cak i da ne placas kiriju ali onda ide kamata i nakon odredjenog perioda small court i resavaju te lako. Eto onako iz glave, ako nekog nesto jos interesuje neka pise.

Vrh