Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo da se malo vratimo i na dobro prežvakanu temu:

I mislim da su konačno dali i realan podatak: "Dijaspora u proseku čini oko 10% kupaca od ukupne potražnje na tržištu nekretnina u Srbiji."

Sa ovim se slažem: "Zainteresovani uglavnom za novogradnju" ali to je prvenstveno zbog cena starogradnje koje su iste ili skuplje od novogradnje + nemaš povrat PDVa + moraš se zezati s majstorima.
Za dijasporu, makar ovu sa Zapada, je sve teže da budu konkuretni na tržištu Beograda. Plate na Zapadu su u stagnaciji, porezi nikad veći, a akumulacija (disposable income) nikad manja. Na sve to, iole pristojnija novogradnja u Beogradu je 4k+PDV sto nije jeftino ako kupujes čisto iz sentimentalnih razloga l, "da se nađe" i slično

Nece njih nista zaustaviti da kupuju stanove ovde. Oni pate za domovinom. Koliko god to brutalno zvucalo, sanjaju o povratku, velika vecina njih.

…nego da ih zovem i najavim dan ranije moju nameru da odem u svoj stan.
Ja ti ne bi dao ni sa najavom mesec dana ranije. Šta tražiš ti u tom stanu? Kad si izdao stan, taj stan više nije tvoj dok traje zakup i tačka. Nemoj da izdaješ stan nikome, neka stoji prazan pa ga obilazi i divi mu se svaki dan ako želiš.

Ja ti ne bi dao ni sa najavom mesec dana ranije. Šta tražiš ti u tom stanu? Kad si izdao stan, taj stan više nije tvoj dok traje zakup i tačka. Nemoj da izdaješ stan nikome, neka stoji prazan pa ga obilazi i divi mu se svaki dan ako želiš.
Moraju mi dati, samo treba da se najavim. Ne znam da li si ispratio radi se o agenciji i stan na dan izdavanju. Ne znam da li razumeš kako to funkcioniše.
Jer ukoliko meni stoji da je prazan stan na našoj platformi gde pratim ko je od gostiju u stanu, a tamo vidim da ima nekog onda je druga situacija i oni ne rade profesionalno.
Radi se na procenat izdavanje koji zabisi od obima posla, piše u Ugovoru i to je tako.

Evo da se malo vratimo i na dobro prežvakanu temu:

I mislim da su konačno dali i realan podatak: "Dijaspora u proseku čini oko 10% kupaca od ukupne potražnje na tržištu nekretnina u Srbiji."

Sa ovim se slažem: "Zainteresovani uglavnom za novogradnju" ali to je prvenstveno zbog cena starogradnje koje su iste ili skuplje od novogradnje + nemaš povrat PDVa + moraš se zezati s majstorima.
Forbes koji citira CityExpert :D Sve kredibilan do kredibilnog izvora ...

Pa i jedno i drugo. Ako im je mnogo 4k, dace 2k na Ledinama kao moji rodjaci iz inostranstva. Ili u raznim banjama. Svakako ne moze da se smanji njihov uticaj, samo ce rasporediti na jeftinija mesta ako su im ova od 4k skupa.
Zamisli da zivis na Zapadu, u nekom uređenom gradu i onda kupiš na Ledinama?! Mislim i iz tvoje perspektive Ledine izgledaju raspad, a sad se stavi u cipele nekog iz Minhena, Amsterdama ili Stocholma pa zamisli kako bi oni percipirali taj krajolik. Što je najluđe od svega i da uzmeš i opremiš 50 m2 i garažu na Ledinama, izlaziš na 150k eur. To nije nešto što visokoškolovan kadar na Zapadu može da stavi sa strane za godinu dana. Pre će biti 4-5 godina štednje koje onda ulupaš na Ledine, ne bas logično da budem iskren.

Ako je baustela neka na crno samo to i mogu da urade realno
Pa da, taj što je otišao da radi bauštelu na crno je namenski i otišao da zaradi pare i kupi negde u Srbiji. Taj ne ide vikendom u restoran, ne šiša se kod frizera, ne ide u spa/wellness, itd. Ja govorim o visoko kvalifikovanim kadrovima. Njima je pre standard pre 10 godina bio daleko viši , a cene stanova u BG daleko niže, pa su mogli da kupuju "da im se nađe". Sada ljudi sa visokim primanjima na Zapadu moraju i tr kako da štede da stave sa strane par stotina hiljada eur, a kupovna moć sa tim budzetom u Beogradu je prilično skromna

Evo posto se pozivate na engleske zakone cesto mogu vam reci kako izgleda rentiranje u Londonu. Svaki stan se oglasava i prilikom poziva prvo se prikupe osnovne informacije pa ukoliko tvoj profil odgovara landlord-u moze gledanje. Nakon toga ukoliko si zainteresovan popunjavas formular gde pruzas detalje o svom zivotu (porodicni status, ljubimci, cigarete da/ne itd.), navodis zaradu svoju i svakog zaposlenog koji ce da zivi u tom stanu plus preporuka od prethodnih stanodavaca, i to je sve obavezno. Nema nikakvih potvrda o neosudjivanosti, nisam siguran da to sme ovde da se trazi, GDPR i ostalo. Depozit je u visini od 5 nedelja kirije, za milionske nekretnine je 6 nedelja (time se bavi posebno telo, regulisano od strane drzave). Svi detalji su navedeni u ugovoru i nema nikakvog popravljanja aparata i slicno, odgovoran si samo za sijalice da menjas kad pregore. Sve ostalo agencija resava u roku od 48h. Cak i moljce ako primetis vlasnik placa sredjivanje. Sve je striktno navedeno u ugovoru mozes cak i da ne placas kiriju ali onda ide kamata i nakon odredjenog perioda small court i resavaju te lako. Eto onako iz glave, ako nekog nesto jos interesuje neka pise.

Svi troskovi i kvarovi tokom zakupa su na zakupcu, na kraju zakupa duzan je da vrati stan u stanje u kojem mu je predat. Ne znam za pumpu i koji je nacin grejanja. Kako ti to inace resavas?
KAžem da ne mozeš sve da pokriješ? Dokazivanje je problematično....On kaže neču da platim ..ti kažeš šta ? Tužiš ?

Zamisli da zivis na Zapadu, u nekom uređenom gradu i onda kupiš na Ledinama?! Mislim i iz tvoje perspektive Ledine izgledaju raspad, a sad se stavi u cipele nekog iz Minhena, Amsterdama ili Stocholma pa zamisli kako bi oni percipirali taj krajolik. Što je najluđe od svega i da uzmeš i opremiš 50 m2 i garažu na Ledinama, izlaziš na 150k eur. To nije nešto što visokoškolovan kadar na Zapadu može da stavi sa strane za godinu dana. Pre će biti 4-5 godina štednje koje onda ulupaš na Ledine, ne bas logično da budem iskren.
Pa ne znam sta je ideja, meni je receno: Kupicemo na Ledinama za cerku, samo nek je Beograd, mozda se vrati.
E sad, kontam da dosta ljudi tako razmislja, samo u skladu sa mogucnostima, neko Ledine, neko centar.

U tom slucaju Mićo ide lagano, kao kad ja bih tuzio investitora ili bilo ko bilo koga ovde, godinama se vucemo po sudovima i svi izgubimo zivce i osedimo.
ZAto ne verujem da neko radi iznajmljivanje i kaže da pokriva sve.... da je sve uvek ok i opušteno. Ili laže ili ima neverovatnu sreću...

Pa ne znam sta je ideja, meni je receno: Kupicemo na Ledinama za cerku, samo nek je Beograd, mozda se vrati.
E sad, kontam da dosta ljudi tako razmislja, samo u skladu sa mogucnostima, neko Ledine, neko centar.
Znači ništa ne pomaže, ni institucije, ni uređeni trotoari, ni kučići na povocu, ljudi su i dalje u fazonu "samo da se vrate..." izvini, ali onda nemam nista protiv M5k ili Ledina za 5k

Šta je sa katastrom? Na cenenekretnina.rs nemamo update već skoro godinu dana. Jel se oglasio katastar nekim zvaničnim saopštenjem?

Znači ništa ne pomaže, ni institucije, ni uređeni trotoari, ni kučići na povocu, ljudi su i dalje u fazonu "samo da se vrate..." izvini, ali onda nemam nista protiv M5k ili Ledina za 5k
Izvini, ali ja imam protiv. Njihove delulu ideje doprinose daljem rastu cena. U kom procentu doprinose, ne znam, ali doprinose.

Evo ja. Rentiram nekoliko stanova + kuću, već godinama, i nikad nijedan problem nisam imao.
To je do tebe, ako neces da obilazis soju imovinu, nije obavezno. Ako je uneto u ugovor i potpisano, ne vidim problem. Da li su ti to nove i skupe nekretnine sa novim stvarima, ili prosecni poluotrcani stanovi? Jer ti ili imas toliko novca da ti nije ni bitno kako ti imovina biva koriscena, ili su krs nekretnine koje su svakako vec polu urnisane. Mislim ni ja se ne bih potresao oko toga. Ne zaboravi da ti podstanaru dajes pravo da koristi nekretninu po uslovima koje propises, ne dajes mu pravo svojine.

Za dijasporu, makar ovu sa Zapada, je sve teže da budu konkuretni na tržištu Beograda. Plate na Zapadu su u stagnaciji, porezi nikad veći, a akumulacija (disposable income) nikad manja. Na sve to, iole pristojnija novogradnja u Beogradu je 4k+PDV sto nije jeftino ako kupujes čisto iz sentimentalnih razloga l, "da se nađe" i slično
Tačno sve što si napisao. Disposable income jeste opao ako si samo na plati. Ali uzmeš kredit i kupiš stan i to postoji. Pa polako svaki mesec i za 5 godina si ga isplatio po meni. Ni to nije problem.

Vrh