Šta je novo?

Cene nekretnina

Ниси ти то добро разумео, није то топ 1%, то је можда топ 10 % (дакле од 2, 3% до 10 или 15%), али суштина је да носе продуктивност друштва! Проблем је што укупна имовина (капитал) тог стварно топ 1% расте, тј удео у односу на остале. Резултат монетарне политике, а и фискалне која то не прати тако што них не кажњава, него напротив. На неки начин субвенционише монопол, тј капитал расте брже од рада, зато што се потоњи више теретује, а онда опет популистички остале све више стављаш у исти кош, а просто не доприносе исто. Па не можеш да се хвалиш да то смањује неједнакост. Удари на тај 1 или 2% ако смеш. Дакле имао си релативно веће повећање плата за најнижи слој и да кажемо да им је стандард остао исти или се незнатно променио, за разлику од средњег. Овима стварно на врху који у суштини од плате не живе, а живе високим стандардом, прираст капитала је надокнадио релативно (и евентуално) мањи прираст плате, тј џепарца.

Опет ћемо имати емиграцију паметних и образованих. Можда не као '93-е, али ја већ у свом окружењу имам добар слој таквих који се премишља. Није њима чак толико ни до лове (пре 30 година јесте, буквално је био опстанак), прогутали би то, колико до система вредности.

Да се разумемо, све кажем као неко ко је мноооого далеко од марксистичких теорија и све ово што се дешава је управо прилагођавање на нову нормалност монетарних политика. Чак немам ни вредносни суд, можда овако и треба.
Ali hajde iskreno, taj ko je pre nekoliko godina imao 3000 a sad ima 3300, sad prica da ce da emigrira jer mu sad odjednom smeta sve, a realnost je ta da samo vise ne zarađuje x puta vise od nekog prosecnog profesora, doktora... A u stvarnosti je sve isto sem toga, zagadjenje, korupcija, vlast, ama bas sve.

Da li mi imamo nekakve konkretne podatke koji bi potvrdili tu tezu o istiskivanju najproduktivnijeg dela stanovnistva? Jel to uopste mereno necim il je po osecaju?

Kako stoji u poredjenju sa slicnim desavanjima na Zapadu? Jel tamo zaustavljeno bogacenje 1% il ke ubrzano?

Jel mi trenutno nemamo emigraciju pametnih i obrazovanih, pa ce se ona tek ponoviti? Ili ce se znacajno ubrzati?
Kod nas je zanimljivo to sto i rast plata od oko 150% za 10-15 godina (sa oko 40-45k RSD na oko 100-110k RSD) izgleda ne moze da zaustavi migraciju. Mi imamo ozbiljne drustvene, strukturne i ekonomske probleme koji se samo produbljavaju. Ja znam dosta njih koji su pricali "zasto da idem u inostranstvo kad i ovde mogu da dobro zaradjujem (a placam nize cene nego u Evropi)", sad to vise nije slucaj. Ekonomski motivi za ostanak u Srbiji se sve vise gube.
Ovde će ostati samo oni koji mogu da rade remote. Ko god nije u IT i još par industrija gde se posao može autsorsovati, a ima neko znanje, već je zapalio ili gleda da zapali preko.

U praksi će ostati sirotinja koja preživljava, mali procenat "srednje klase" koja radi kao outsourced radna snaga za malo veće plate od prosečnih, i još jedno 700k u javnom sektoru od kojih su trećina grejači stolica.

Biće belaja kad za jedno 5 godina AI preuzme pola ovih outsourced IT poslova. Snovi o avokado tostu u vračarskim bistroima će biti raspršeni i praviće se planovi za emigraciju.
IT ce ce za 5-10 godina biti nesto kao sto je sad dispecer za kamione ili predavanje engleskog jezika Kinezima, bice placen na nivou proseka, bice potrebno dosta znanja, stalno ucenje, usavrsavanje, posao je stresan, nestabilan, a zbog velike konkurencije iz zemalja koje su jeftinije od nas sve manje pozeljan. Zasto bi neko stalno ucio i usavrsavao se kad moze da ode na svadbu i kao fotograf naplati 300 dinara po jednoj slici? Ili da ode u agente za nekretnine, proda stan od 200k evra i uzme proviziju od 8k evra? Ok, oni koji su kvalitetni ce i dalje dobro zaradjivati, ali IT vise nece biti grana koja vuce privredu. Mi smo se u IT-ju profilisali kao outsoursing zemlja, a sad zbog inflacije vise nismo pozeljna zemlja za outsoursing, a svoje proizvode nemamo. Za razliku od Rumunije:
1759314684875.png

Dok nasi gledaju da opeljese IT sektor, Rumuni ga podsticu

Ali hajde iskreno, taj ko je pre nekoliko godina imao 3000 a sad ima 3300, sad prica da ce da emigrira jer mu sad odjednom smeta sve, a realnost je ta da samo vise ne zarađuje x puta vise od nekog prosecnog profesora, doktora... A u stvarnosti je sve isto sem toga, zagadjenje, korupcija, vlast, ama bas sve.
Nije problem sto ne zaradjujes vise od nekog profesora i doktora, nego sto mozes da kupis sve manje za taj novac koji zaradjujes, a porezi i doprinosi su baceni u vazduh. Zasto smatras da je ljudima koji dobro zaradjuju bitnije da zaradjuju vise od komsije i da komsiji crkne krava od toga da jednostavno gledaju za sebe gde mogu da imaju najbolje moguce uslove za zivot?

Ниси ти то добро разумео, није то топ 1%, то је можда топ 10 % (дакле од 2, 3% до 10 или 15%), али суштина је да носе продуктивност друштва! Проблем је што укупна имовина (капитал) тог стварно топ 1% расте, тј удео у односу на остале. Резултат монетарне политике, а и фискалне која то не прати тако што них не кажњава, него напротив. На неки начин субвенционише монопол, тј капитал расте брже од рада, зато што се потоњи више теретује, а онда опет популистички остале све више стављаш у исти кош, а просто не доприносе исто. Па не можеш да се хвалиш да то смањује неједнакост. Удари на тај 1 или 2% ако смеш. Дакле имао си релативно веће повећање плата за најнижи слој и да кажемо да им је стандард остао исти или се незнатно променио, за разлику од средњег. Овима стварно на врху који у суштини од плате не живе, а живе високим стандардом, прираст капитала је надокнадио релативно (и евентуално) мањи прираст плате, тј џепарца.

Опет ћемо имати емиграцију паметних и образованих. Можда не као '93-е, али ја већ у свом окружењу имам добар слој таквих који се премишља. Није њима чак толико ни до лове (пре 30 година јесте, буквално је био опстанак), прогутали би то, колико до система вредности.

Да се разумемо, све кажем као неко ко је мноооого далеко од марксистичких теорија и све ово што се дешава је управо прилагођавање на нову нормалност монетарних политика. Чак немам ни вредносни суд, можда овако и треба.
Upravo to. To je mnogo složenija priča od minimalca koji se gura ovde na forumu (iako ja kada spomenem minimalac mislim na poredjenje kupovne moći srednje klase u kontekstu stvarne inflacije).
Mi pričamo o najproduktivnijem delu stanovništva koji ce napustiti zemlju a mi nemamo demografski potencijal za zamenu.
Primer. Inzinjeri otišli. Ne možeš da ih nadješ na tržištu za platu koja je ispod nivoa istočne Evrope.
Opcije su:
1. Prosta proizvodnja ostaje. Sve što je složenije ide za centralu ili gde ima radne snage.
2. Gasi se kompletno proizvodnja
3. Plaćaš inzinjere iz druge zemlje da dolaze na par meseci ili godinu dana. To može neko vreme ukoliko ti drugi niski troškovi dozvoljavaju (pa kompenzuješ). Kada su troškovi visoki to ne može biti stalno. Neisplativo je.

Ovde će ostati samo oni koji mogu da rade remote. Ko god nije u IT i još par industrija gde se posao može autsorsovati, a ima neko znanje, već je zapalio ili gleda da zapali preko.

U praksi će ostati sirotinja koja preživljava, mali procenat "srednje klase" koja radi kao outsourced radna snaga za malo veće plate od prosečnih, i još jedno 700k u javnom sektoru od kojih su trećina grejači stolica.

Biće belaja kad za jedno 5 godina AI preuzme pola ovih outsourced IT poslova. Snovi o avokado tostu u vračarskim bistroima će biti raspršeni i praviće se planovi za emigraciju.
Sve pet, ali ako svi ti odu i ne ne ostane 1000 dinara za avokado tost, ko ce ziveti u svim ovim novogradnjama od 5-6k eur koje bujaju svuda po Vracaru i Dorcolu? Svakako ne Caciji iz javnog sektora i grejaci stolica jer da ima povecaju plate 100% oni ne mogu priustiti ove cene ni za tri zivota.

Ako je nekome plata sa 600e otišla na 720e, a nekome sa 3000e na 3300e procentualno veće povećanje je imao ovaj prvi, ali ovaj drugi je dobio više novca iako mu se standard smanjio.
Ah, ne nisam to hteo da napišem.
Ja mislim da je plata sa 700 otišla na blizu hiljadu, sa 600 na mozda 850. Naravno da oni i dalje (mnogo) lošije žive, i mislim da je i njima gore, samo da se onome od 3000 standard više smanjio (pršuta je više poskupela od parizera, maslinovo ulje više od suncokretovog, a stanove ni ranije nisu mogli da kupe).

Ja ne tvrdim da je to nešto nepravedno. Došli su kovid i ukrajina na naplatu, i to je nekako moralo da se rasporedi. Da uzmemo onome što lošije stoji i taj parizer, ni to ne ide.
Da udarimo na najbogatije smo mogli, ali mislim da tu ima mnogo manje realnog bogatstva nego što ljudi misle. Kuća vredi 20 miliona zato što ima još 3 milijardera koji bi toliko dali. Ako njih sve ožežeš, kuća će vredeti 2, pa to "bogatsvo" samo nestane. Mi bi možda mogli da uzmemo od Miška pa prodamu Bafetu ili Avramoviću, ali od tog trenutka tu imaš stranog bogataša sa stranom silom iza sebe...

(naravno, ima i solidonog lopovluka, pa je moglo da pomogne da se i to malo smanji, a oni udarili gas na maksimum)

Kod nas je zanimljivo to sto i rast plata od oko 150% za 10-15 godina (sa oko 40-45k RSD na oko 100-110k RSD) izgleda ne moze da zaustavi migraciju. Mi imamo ozbiljne drustvene, strukturne i ekonomske probleme koji se samo produbljavaju. Ja znam dosta njih koji su pricali "zasto da idem u inostranstvo kad i ovde mogu da dobro zaradjujem (a placam nize cene nego u Evropi)", sad to vise nije slucaj. Ekonomski motivi za ostanak u Srbiji se sve vise gube.
Treba da postoji i nešto drugo sem ekonomskog motiva.

IT ce ce za 5-10 godina biti nesto kao sto je sad dispecer za kamione ili predavanje engleskog jezika Kinezima, bice placen na nivou proseka, bice potrebno dosta znanja, stalno ucenje, usavrsavanje, posao je stresan, nestabilan, a zbog velike konkurencije iz zemalja koje su jeftinije od nas sve manje pozeljan. Zasto bi neko stalno ucio i usavrsavao se kad moze da ode na svadbu i kao fotograf naplati 300 dinara po jednoj slici? Ili da ode u agente za nekretnine, proda stan od 200k evra i uzme proviziju od 8k evra? Ok, oni koji su kvalitetni ce i dalje dobro zaradjivati, ali IT vise nece biti grana koja vuce privredu. Mi smo se u IT-ju profilisali kao outsoursing zemlja, a sad zbog inflacije vise nismo pozeljna zemlja za outsoursing, a svoje proizvode nemamo. Za razliku od Rumunije:

1759314684875.png

Rumunija: IT stručnjaci i dalje neće plaćati porez - Kreativna Srbija®

Vlada se neće odreći poreskog izuzeća za IT stručnjake, izjavio je 11. juna ministar za investicije i evropske projekte Rumunije, Kristijan Ginea.
Em Rumunija je imala optiku dok smo mi još slavili ADSL.

Nije problem sto ne zaradjujes vise od nekog profesora i doktora, nego sto mozes da kupis sve manje za taj novac koji zaradjujes, a porezi i doprinosi su baceni u vazduh. Zasto smatras da je ljudima koji dobor zaradjuju bitnije da zaradjuju vise od komsije i da komsiji crkne krava od toga da jednostavno gledaju za sebe gde mogu da imaju najbolje moguce uslove za zivot?
Ja mislim da je to baš problem koji se potencira. Nije samo kod nas slučaj da možeš kupiti sve manje za novac. Da gledaju najbolje moguće uslove za život njega ne bi boleo rast minimalca već bi gledao da poboljša sistem ili eventualno ode u inostranstvo zbog uredjenijeg sistema, a ne jer nije više 7x bogatiji od profesora matematike

Pa upravo, samo nije toliko do tog profesora i doktora, već go toga što mu je sada mnogo teže da plati privatno pregled, operaciju, privatne časove, da kupi stan...

Iz generacije u generaciju ista prica, sad ce roboti da nas zamene, a keramičari i elektricari nikad skuplji, javni sektori svuda nikad brojniji, administracija je bila brza pre prvog kompjutera, mada mozda sad sa AI sve bude drugacije

Ovo ima smisla, ali kako "udariti" na taj 1-2%? Ko su ti ljudi? Ja gledam u kontekstu zaposlenih, broj ljudi koji su podneli prijavu za godisnji porez, ispada da je 3k eur plate baš ta granica....

Мислим да је то грешка у перцепцији. У тих 1% у Србији вероватно улази и део тих који сад имају 3к плату. У развијеном свету ти који имају 3 или 4 пута већу плату од просека, СИГУРНО не улазе ту.

Па неким видом дестимулисања монопола и прогресивним порезима на капитал. Овде је сад оно што би рекли завршетак примарне акумулације капитала у новом систему. Свуда у свету тај 1% има изнадпропорционалан утицај и на власт, а самим тим и законодавство (вероватно и пропорционалан њиховом растућем уделу у укупном капиталу).

Da li mi imamo nekakve konkretne podatke koji bi potvrdili tu tezu o istiskivanju najproduktivnijeg dela stanovnistva? Jel to uopste mereno necim il je po osecaju?

Kako stoji u poredjenju sa slicnim desavanjima na Zapadu? Jel tamo zaustavljeno bogacenje 1% il ke ubrzano?

Jel mi trenutno nemamo emigraciju pametnih i obrazovanih, pa ce se ona tek ponoviti? Ili ce se znacajno ubrzati?

Интуиција на основу закона који се доносе, па и личан осећај и гледање окружења, а ево и нека пројекција ГПТ-а доле.

Имамо, а то да ли ће се убрзати или успорити, зависи доста и од политике. Опет моја интуиција је да ће се генерална емиграција успорити ако будемо успели да приближавамо релативан квалитет живота, али овакве ствари делују да квалитетнији људи одлазе брже. Дакле као неки trade off квалитет-квантитет, а вероватно и имиграција из још сиромашнијих крајева и мењање демографске слике драстично.

Чак и remote губимо компетитивност и то ће се тек осећати са оваквом политиком!

Prilozi

• фгхфгх.png
    фгхфгх.png
    91 KB · Pregleda: 19
Lol, sta sad taj ne moze vise dobro da zaradjuje? U ‘Evropi’ plata porasla vise?

Inace, sta je to ta Evropa o kojoj stalno pricas? Svedska, Ceska, Portugalija, Svajcarska, Litvanija? Sve je isto ili ima razlika?

Jugoslavija propala zbog minimalca

Bilo je više stvari. Prvo djerdap 2 1984-1987 (današnji expo). Veliki državni projekat koji je doneo inflaciju i zaduživanje. Nije bilo dovoljno para i isti recept je kao danas, pumpaj cene i skupljaj od građana. Više pumpanja cena nego zaduživanja doduše. E onda je bilo 1000dm ovde plata a u Austriji 1200-1400 npr. 1dm=7rsd, Ante Marković 1990. Najbolje su prošli ljudi koji su tad otišli iz zemlje. U zlatnom dobu. Pa to normalno nije moglo da bude održivo pa smo imali inflaciju pa zatim i hiperinflaciju i cedjenje poslednje devize i onda konačno Avramov dinar. Zaustavljena inflacija za dan. To je trajalo par kvartala pa opet ćorak. Pa prodaja Telekoma pa opet par meseci visokoh plata pa ćorak.
Zanimljivo je proučavati istoriju dranja ovog naroda i sve metode 🙂
Ne propast Jugoslavije nego ekonomska politika da se na strukturne probleme odgovara inflacijom i zaduživanjem zemlje. Tako je najlakše jer u principu ništa ne radiš.

Naivno posmatranje, desice se osipanje prepumpanog sektora u druge sektore, a ljudi i eksperti koji ostaju ce i dalje biti dobro placeni. I onda kroz 10 godina kada opet bude neki tech boom imaces opet ciklus IT akademija, prekvalifikacija i cuda, pa opet period gde se to cisti i tako u krug.

Najbolje je raditi poslove koji su apstraktni i bave se apstraktnim problemima i resavanjem istih jer tu nisi ogranicen sa gornje strane profitom a samim time ni platom.

Video si u FMP temi da kupci nemaju nikakav standard za kupovinu stana, tu prestaje svako dalje cudjenje
loše je reći, ali oni ljudi tamo kao da im je svima ispran mozak...nemam drugo objašnjenje za njihov pakao u glavama. mi koji i dalje držimo do racia ipak vidimo šta se radi na estradi tržišta nekretnina

Мислим да је то грешка у перцепцији. У тих 1% у Србији вероватно улази и део тих који сад имају 3к плату. У развијеном свету ти који имају 3 или 4 пута већу плату од просека, СИГУРНО не улазе ту.

Па неким видом дестимулисања монопола и прогресивним порезима на капитал. Овде је сад оно што би рекли завршетак примарне акумулације капитала у новом систему. Свуда у свету тај 1% има изнадпропорционалан утицај и на власт, а самим тим и законодавство (вероватно и пропорционалан њиховом растућем уделу у укупном капиталу).
Može li neki primer neke zemlje gde 1% tj plata 3-4x veća od proseka ima iznadproporcijalan uticaj na vlast. To mu dodje ako je prosečna plata 3k, on ima 10-12k. Koliki je broj sa 10-12k platama?

Može li neki primer neke zemlje gde 1% tj plata 3-4x veća od proseka ima iznadproporcijalan uticaj na vlast. To mu dodje ako je prosečna plata 3k, on ima 10-12k. Koliki je broj sa 10-12k platama?
Pa napisao je čovek da ne ulaze tu uopšte u razvijenim zemljama.
Kod nas zato što smo beda ulaze ali nemaju uticaj. Na zapadu treba da se udari na 1% kod nas na 0,1% (možda i na 0,05%). U principu okvirno na 20k ljudi koji su se masno ovajdili od države.

Pa napisao je čovek da ne ulaze tu uopšte u razvijenim zemljama.
Kod nas zato što smo beda ulaze ali nemaju uticaj. Na zapadu treba da se udari na 1% kod nas na 0,1%
Da, vidim nego šta je 1% u razvijenim zemljama. Koliko je to u parama?

evo šta kaže gugl za dojčland

To be in the top 1% of earners in Germany, an individual needs a monthly net income of around €7,190 (or about €86,280 annually), which translates to roughly a €150,000 gross annual salary. This places you in the wealthiest bracket, requiring a significantly higher income than the median earnings, which fall around €2,120 net per month
dakle top 1% je od 7k evra i oni imaju iznadprosečni uticaj na vlast?

Totalno zanemarujete činjenicu da su u razvijenijim zemljama veće plate i da je sve teže imati 3-4x više od proseka, za razliku od nas.

Pogledajte prilog 253515

Nije problem sto ne zaradjujes vise od nekog profesora i doktora, nego sto mozes da kupis sve manje za taj novac koji zaradjujes, a porezi i doprinosi su baceni u vazduh. Zasto smatras da je ljudima koji dobro zaradjuju bitnije da zaradjuju vise od komsije i da komsiji crkne krava od toga da jednostavno gledaju za sebe gde mogu da imaju najbolje moguce uslove za zivot?
Ja to ne smatram, licno tezim vecoj jednakosti i mislim da bi svi bili srecniji i nikako nisam od onih koji žele da komsiji crkne krava. Stava sam da sto vise imaju ljudi oko mene to cu i ja imati vise i bicemo valjda bolji kao drustvo. Smatram da ljudi sa minimalcem treba da imaju normalan i sadržajan zivot i smatram da treba biti mnogo veci i nemam nista protiv da ja to osetim negativno na svom standardu. Mi nažalost idemo putem najsurovijeg kapitalizma, ko je proputovao Juznu Ameriku zna o cemu pricam. Ono sto licno radim je da gledam kako da se prilagodim vremenu i mestu gde živim. I da, sve ce teze biti doci do imovine i poenta ovoga gde globalno svi idemo je da nemas, a ne da imas.

Није ти јасно зашто фондови и власници деоница који имају власничку структуру у неком Amazonu или Wallmartu, где раде милиони људи, имају политичку моћ?

Не ради се ту о платама уопште, то покушавам да објасним, капитал крупан. Тај који је кренуо од нуле сигурно ни тамо, а ни овде не улази у 1% са 4 пута већом платом од просека.

Аli hajde iskreno, taj ko je pre nekoliko godina imao 3000 a sad ima 3300, sad prica da ce da emigrira jer mu sad odjednom smeta sve, a realnost je ta da samo vise ne zarađuje x puta vise od nekog prosecnog profesora, doktora... A u stvarnosti je sve isto sem toga, zagadjenje, korupcija, vlast, ama bas sve.

Мислим да то буквално, али буквално никоме није мотив. Више наговештај да нешто није у реду и да се наравно узима од онога ко нешто и има, али се горе не дира!

Da, vidim nego šta je 1% u razvijenim zemljama. Koliko je to u parama?

evo šta kaže gugl za dojčland

dakle top 1% je od 7k evra i oni imaju iznadprosečni uticaj na vlast?
Vlasnici kapitala. Oni što kao nemaju pare (ne primaju platu) već upravljaju fondovima.

Inflacija i zivotni troskovi u Srbiji su postali jezivo visoki.

Sada imam i direktno iskustvo boravka u Svedskoj konkretno u Malmeu gde sam mogao da vidim da je cena pojedinih proizvoda maltene duplo niza nego u Srbiji.
Hipp kasica za bebe je oko 120 dinara dok je u Srbiji oko 200, https://cenoteka.rs/p/sirni-namaz-philadelphia-classic-200g/ ovaj sirni namaz je da li 250 dinara u Svedskoj.

Jezivo, ozbiljno razmisljam o relokaciji na neko vreme da se zdravstveno i mentalno rehabilitujem - kvalitetniji vazduh, zdravija hrana.
Mogu da zamislim kakav krs od hrane jedemo, drzava nema nikakvu kontrolu i autoritet da zastiti gradjane.

Ja sam to imao od ranog leta do septembra iz par puta skoro 60 dana van Beograda ali i Srbije. Bolja hrana, suma iza kuce, fenomenalno. E onda kad se vratis pocnu razmisljana sta je coveku vaznije...

Интуиција на основу закона који се доносе, па и личан осећај и гледање окружења, а ево и нека пројекција ГПТ-а доле.

Имамо, а то да ли ће се убрзати или успорити, зависи доста и од политике. Опет моја интуиција је да ће се генерална емиграција успорити ако будемо успели да приближавамо релативан квалитет живота, али овакве ствари делују да квалитетнији људи одлазе брже. Дакле као неки trade off квалитет-квантитет, а вероватно и имиграција из још сиромашнијих крајева и мењање демографске слике драстично.
Veliki problem ove teme (i generalno internet analiza uopste) je upravo to sto se vecina teza zasniva na intuciji. Sa druge strane kada se stvari pokusaju dovesti u domen proverljivog navodjenjem podataka, to se ismejava (cuveno 'ko to bre prima prosecnu platu' i 'realna inflacija je 15%') Odakle je GPT izvadio podatke za procenu dole?

Vrh