Šta je novo?

Cene nekretnina

Na vecini projekata novogradnje je obavezno parking mesto, a negde nece da te puste da kupis vise od jednog jer je to rezervisano recimo za velike stanove tipa cetvorosobne ili penthaus. A meni licno je veliki benefit i kupovina novogradnje nema puno smisla bez garaznog mesta, pa je i to presudilo u odluci da bude bas novogradnja.
Ovo je tacno, ali mnoge novogradnje imaju problem da prodaju parking mesta, zato se I postoji obavezna kupovina parking mesta uz stan.

Koliko je uopste novogradnje? Ja živim u zgradi iz '37. a pretpostavljam da postoje i mnoge starije starogradnje u BG. Dakle starogradnja je sve od 100 godina unazad, novogradnja je ovo sto je 2025 useljivo ili ono što će tek u nekoj budućnosti postojati (ukoliko kupujes novogradnju u fazi izgradnje). Ja imam iskustva sa oba, mislim da ce biti veoma tesko da stan u skupoj, ali komercijalnoj novogradnji ikada izgledati kao stan koji sam sredio uz pomoc arhitekte u starogradnji. Iz te perspektive, starogradnja je mnogo ugodnija za zivot. Garaza he važna, ali dovoljno je da postoji neka veca novogradnja u blizini I bice tona garaza za iznajmljivanje ili kupovinu.
Ja novogradnju kad kazem, mislim na "u izgradnji", ili nesto do najvise 10 godina staro, da se ogradim. Ali uglavno mislim na "u izgradnji", jer je prilicno nemoguce da kupis u novogradnji koja je useljiva sada, a tipa nema 5 godina otkad je useljena, to je preskupo bas.

Ugrubo kad sam racunao pare kad sam ja kupovao: "novogradnja = starogradnja +renoviranje+garazno mesto", tako nesto mi se uklapalo. Znaci isti stan na istoj lokaciji, izbor novogradnje je bio skuplji za garazu. A ukoliko neces garazu, mislim da se svodi na isto. Uz naravno srednje renoviranje, ni lux ni fuš.
Na vecini projekata novogradnje je obavezno parking mesto, a negde nece da te puste da kupis vise od jednog jer je to rezervisano recimo za velike stanove tipa cetvorosobne ili penthaus. A meni licno je veliki benefit i kupovina novogradnje nema puno smisla bez garaznog mesta, pa je i to presudilo u odluci da bude bas novogradnja.
Opet kazem, licni izbor.
Ako je neko renovirao skoro negde i dvoumio se izmedju starogradnje i novogradnje, moze da ti kaze bolje verovatno. Ja sam bio iskljuciv i brzo sam odustao od renoviranja jer nisam tip koji ce da visi majstorima nad glavom dok rade da nesto ne zeznu, a pritom ne bih ni znao da ih kontrolisem, pa sam spojio lepo i korisno i izabrao novogradnju.
Lepo si objasnio.
Kada sam kupovao za život sam se dvoumio. Starogradnja vs novogradnja.
Sa time da se ova novogradnja gradila na mestu(ili pored) te starogradnje bi bila otprilike duplo skuplja, pri tome ne računam parking mesto ni u jednom slučaju.
I da starogradnju bih morao da renoviram.
Ovako mi je bila slična krajnja cena, to jest ta starogradnja + renoviranje = novogradnji.
Jeste odbitak PDV-a će mi biti plus.
Pričam sve bez parkinga, sa time da mi je više-manje ovde bilo neophodno da ga uzmem u novogradnji, dok u starogradnji bi se cimao svaki put da tražim mesto ili garažu da kupim pored zgrade.

Ja novogradnju kad kazem, mislim na "u izgradnji", ili nesto do najvise 10 godina staro, da se ogradim. Ali uglavno mislim na "u izgradnji", jer je prilicno nemoguce da kupis u novogradnji koja je useljiva sada, a tipa nema 5 godina otkad je useljena, to je preskupo bas.
Retko ko i zna starost svoje zgrade da li je 20, 50 ili 80god - starogradnja.
Pa da, tako do 10-15god mi je baš novogradnja.

Koliko je uopste novogradnje? Ja živim u zgradi iz '37. a pretpostavljam da postoje i mnoge starije starogradnje u BG. Dakle starogradnja je sve od 100 godina unazad, novogradnja je ovo sto je 2025 useljivo ili ono što će tek u nekoj budućnosti postojati (ukoliko kupujes novogradnju u fazi izgradnje). Ja imam iskustva sa oba, mislim da ce biti veoma tesko da stan u skupoj, ali komercijalnoj novogradnji ikada izgledati kao stan koji sam sredio uz pomoc arhitekte u starogradnji. Iz te perspektive, starogradnja je mnogo ugodnija za zivot. Garaza he važna, ali dovoljno je da postoji neka veca novogradnja u blizini I bice tona garaza za iznajmljivanje ili kupovinu.
Mnogo zavisi i od lokacije.
Ja sam gledao po NBG i nisam mogao da nađem stan u starogradnji koji mogu da sredim po volji.
Uglavnom je nemoguće napakovati onsuite kupatilo uz glavnu spavaću, dok su kupatila i spavaće sobe baš male (možda je "glavna" normlana ili čak prevelika), dok je dnevni boravak baš velik. I naravno imaš neke noseće zidove koje ne možeš da izbijaš...
E, sad ljudi koji imaju običaj da im se dosta dolazi, slave velike slave i slično, njima to odgovara.

Predratni stanovi u centru su druga priča.

Pa punice je sa novim parkingom, ako ikada to urade

parking je problem pesacanja kod nas. Nego ljudi se uzajme za dobra kola pa oce da gledaju s terase da neko ne odnese
najbolji mi je bio komentar koleginice zasto ne parkira dalje od par minuta pesaka od zgrade
"ma to ti je drugi kraj, ne znam kako oni tu parkiraju, i cija su mesta da ne stanem nekome posle da mi buse gume"
Mislim se ako ti nisu busili gume kad si zagradjivala i nepropisno parkirala kod tebe, ni susedno pleme ti nece nista

Poslednja izmena:
Pa možeš da puniš baterije ako ih imaš. Ali prvo plati 6k za panele pa onda još 10k za bateriju... Retko ko je kupio i bateriju. Za ostatak ako nemaš bateriju jeste te briga jer se višak automatski vraća u mrežu jer si povezan na mrežu. Ko će instalirati panele off grid?
Plus leti se ovde daleko manje troši nego u SR jer klima ne treba a dan do 22:30.
Moja baba, da je živa, bi verovatno slično mislila da tako funkcionišu solarne elektrane...

Ovako zvuci neko ko je totalno izgubio kontakt sa realnoscu. Kad te udare pare u glavu ne znas ni koliko sta kosta, nego pricas nesto samo da bi pricao.
Nismo mi dostigli taj njegov level realnosti, neko ga i kapira.
Imali smo ovde na forumu priču o kupovini 7 stanova na sličan fazon.

Nismo mi dostigli taj njegov level realnosti, neko ga i kapira.
Imali smo ovde na forumu priču o kupovini 7 stanova na sličan fazon.
Ona ima gradjevinske firme, on bi vole kad bi svako kupio po 10 stana, zato gura tu pricu. Realnost, je da retko ko moze da skupi pare i za jedan stan, a kamoli za 2, a ko ima za vise on cesto postaje investitor koji pravi zgrade.

Obecavaju prosecnu platu od 1.400 evra za 2 godine, a stranim investitori ne zele da plate radnika vise od 600 evra.
Kao sto sm vec pisao, plate sto su rasle, rasle su. A sa tim i cene stanova.

Ovako zvuci neko ko je totalno izgubio kontakt sa realnoscu. Kad te udare pare u glavu ne znas ni koliko sta kosta, nego pricas nesto samo da bi pricao.
Jedna od njegovih potomkinja bila u obližnjoj vinariji. Preporučili neko vino da proba i tako to, nisu ručali i konobar došao da naplati. Račun za tipa dve čaše vina i još nešto je bio oko 2000rsd.......ona mislila evra 🙈

Obecavaju prosecnu platu od 1.400 evra za 2 godine, a stranim investitori ne zele da plate radnika vise od 600 evra.
Kao sto sm vec pisao, plate sto su rasle, rasle su. A sa tim i cene stanova.
Ne. Mi smo upali u klopku. Reklamirali smo se svuda kao zemlja jeftine radne snage. Dolazile su firme i uzimale subvencije. I onda je država napumpala plate 50% za 2 godine i staju investicije.
Ja vam uvek pišem unapred 6-12 meseci. Prvo se brecaju dežurni botovi a posle uvek bude tako.
To je realan sektor gde se niko ne buni. Ako ti ne odgovara plata, od sledeće godine uvozimo Nepalce (ne zezam, ozbiljno planiraju).
Čisto da se vidi i datum moje najave. Izgleda kreće sve više i više samo psssst 🙊 ako može što manje da se priča o tome.

Lepo ti Sale pišeš da treba minimalac biti 200e, pa ko crkne nek crkne, a oni tako... em povećavaju em dolaze i strejndžeri.

Ja pričam da stane pumpanje inflacije od strane države. Ja pričam da porast minimalca svaki put bude pojeden poskupljenjima. Ja pričam da porast minimalca uz našu suludu inflaciju devastira privatni sektor koji radi za platu.
Fun fact, bankarski službenici imaju oko 200e veću platu od novog minimalca 🙈. Pre 5 godina su imali 2-2,1 minimalca, sada 1,4 😁. Minimalac samo služi da pokaže koliko im je ubijena kupovna moć. I tako slično svuda u privatnom sektoru.
Mene ne veseli slabija kupovna moć svake godine. Zemlja mediokriteta i UBI na srpski način.

Čisto da se vidi i datum moje najave. Izgleda kreće sve više i više samo psssst 🙊 ako može što manje da se priča o tome.
Ovo ce jos medijski da bude predstavljeno kao da smo toliko napredovali da smo poceli da uvozimo radnike. Sad strani radnici ne idu samo u Nemacku, Austriju, Holandiju, Svedsku, nego i u Srbiju.
Lepo ti Sale pišeš da treba minimalac biti 200e, pa ko crkne nek crkne, a oni tako... em povećavaju em dolaze i strejndžeri.
Paradoksalno je da ce upravo ti sa najmanjim platama najgore proci, jer njihovi poslovi bivaju zamenjeni ovim uvoznim radnicima.

Ovo je kao situacija u politici. Protiv vlasti se bune oni koji imaju kakav-takav zivotni standard, dok su za vlast oni koji jedva prezivljavaju.

Tako i ovde kad je u pitanju ekonomija. Ljudi koji imaju malo vece plate su svesni da inflacija unistava i domacu privredu i standard domaceg stanovnistva, a povecanje minimalca je samo maskiranje problema. Svima pogorsas zivotni standard inflacijom, onima sa najmanjim platama omogucis da nekako prezive tu inflaciju jer oni ionako nemaju stednju, nema sta da im obezvredis, populizam na max. Plate kompresujes, svi rade za minimalac ili malo iznad minimalca, da jedva prezive, hvalis se da vec povecati minimalac na 650 evra za 2 godine, a pricas kako niko nece da ti radi za 600 evra i da zato moras da uvozis radnike. Ko pozeli da zaradi malo vise od minimalca bice zamenjen Marokancima ili kim vec. A za odabrane lux otvorena osnovna skola u BgH2O od nasih para.

Vrh