Šta je novo?

Cene nekretnina

Zavisi šta će biti u narednom periodu. Ukoliko ostane stabilna politička i ekonomska situacija onda nešto ovako 👇.
Mene je iskreno iznenadila ova legalizacija. Ukoliko je zaista moguća kupovina na kredit nakon okončanja postupka i banke to finansiraju..... ne vidim mogućnost daljeg rasta cena van centra u narednih nekoliko godina. Moguć i pad cena donekle (u realnom smislu). Što se tiče centra mislim da cene ostaju tu gde jesu. 10% godišnje mislim da nećemo videti neko vreme počev od 2026 (od 2019 godine ne staje 😁).
Niko nije lud da kupi 50-60m2 stana ako može kuću od 150-200m2. Biće bolja ponuda svakako.
To je neka ekonomska logika. E sad u praksi.... BNV podigne na 6k npr i svi moraju da prate po komandi.....mi baš i nismo slobodno tržište. Druga stvar je da inflacija ne staje. Državi su potrebni novci.
Neka stagnacija (čitaj, rast ispod 10% godišnje tj ispod nezvanične inflacije mi je kao veća verovatnoća)
Ovo je prva mera na strani povećanja ponude od izgradnje Stepe.

Ovo ako sve bude stabilno politički, bez promene vlasti, mini lustracije, ekonomske krize itd.
Zasto ne vidis?
Hajde zamisli ovako, ti si vlasnik stana u procesu legalizacije, recimo Rakovica, i hoces da ga prodas. Recimo da je trenutna cena uknjizenih takvih stanova sa upotrebnom dozvolom 2300e, a ovih na legalizaciji je 1800 i oni se trenutno teze prodaju i isključivo za kes. Ti ga sad logično povlacis iz prodaje i cekas uknjizbu.
Koju mu cenu stavljas onda?
Koju cenu stavljaju onda oni koji imaju upotrebnu dozvolu?
Realnost je u 90% slucajeva da onda ti i ovaj drugi prodavac idete u novu kupovinu verovatno neke bolje lokacije i nekog boljeg projekta.
Sta se dešava sa cenom na tim projektima?

Evo šta kaže moj asistent​

Pretpostavke​

Za svaku opciju, treba da postavim pretpostavke:

ParametarNekretnina (Beograd)S&P 500
Početna investicija250.000 €250.000 €
Godišnji bruto prinos od najma~ 6,35 % (prosečno – Belgrade apartments, bruto yield) Global Property GuideDividende + rast kapitala: pretpostavimo 8‑10 %godišnje nominalno (više optimistično) ili 5‑7 %nominalno (konzervativnije)
Troškovi, održavanje, prazni periodi, porezUzimamo da neto prinos bude ~2 %‑4 % niži od bruto, zavisno od stanja, troškova, lokacije (npr. 1,5‑2 % fiksno troškova + varijabilni)Troškovi trgovanja i porez na kapitalne dobitke su manji, troškovi fondova/ETF‑ova, spori rebalans, provizije, valutni rizik ako ulažeš iz Srbije u USD
Rast vrednosti imovine / kapitalni rastUzimamo da nekretnina može da raste 3‑5 % godišnje u evrima (lokalno tržište, potražnja)Uzimamo da S&P500 ima u proseku 8‑10 % godišnje rasta ukupnog (dividende + rast ceny) za optimističnu varijantu, a 5‑7 % za konzervativnu varijantu
Inflacija / valuta / poreski efekti, likvidnostManja likvidnost, veći transakcioni troškovi prilikom prodaje, moguće poreske ili reguličke promeneVeća likvidnost, moš rebalansovati, lakše likvidirati; rizik valutnog kursa ako nisi u USD, porez na dobit od kapitala itd.

Simulacija​

Računam nekoliko scenarija:

Scenarij A: Nekretnina u Beogradu​

Pretpostavke:

• Bruto godišnji najam + troškovi → neto godišnji prinos od najma: ~ 5 % (nakon svih troškova, poreza, održavanja, praznina).
  • Rast vrednosti imovine godišnje: 4 % (konzervativno‑umereno).
  • Ukupan efektivni godišnji prinos = najam + rast = ~ 9 % godišnje.
Izračunavanje: investicija od 250.000 € sa 9 % godišnje složene kamate tokom 5 godina:

FV=250.000×(1+0.09)5≈250.000×1.53862≈∗∗384.655 €∗∗FV=250.000×(1+0.09)5≈250.000×1.53862≈∗∗384.655 €∗∗
Dakle, nakon 5 godina očekivana vrednost ≈ 384.600‑390.000 €.

Ako bude optimističniji rast nekretnine (npr. 5‑6 %) i neto prinos najma 6 %, može biti bliže 420‑440.000 €.

Ako bude lošije (najam neto samo 3‑4 %, rast samo 2‑3 %), može biti i samo 330‑350.000 €.

Scenarij B: Ulaganje u S&P 500​

Pretpostavke:

• Dve varijante:
    1. Optimizam: 9‑10 % godišnje ukupno (rastuće tržište, reinvestirane dividende, povoljni uslovi).
    2. Konzervativno: 5‑7 % godišnje (niži rast, moguće padovi, volatilnost).
  • Nema direktnih troškova održavanja, ali uzimamo da neki deo gubiš na poreze / provizije / valutni rizik (recimo neto malo niže).
Računavanje:

• Varijanta Optimizam (10 %):
FV=250.000×(1+0.10)5≈250.000×1.61051≈∗∗402.630 €∗∗FV=250.000×(1+0.10)5≈250.000×1.61051≈∗∗402.630 €∗∗
  • Varijanta Srednji (7 %):
FV=250.000×(1+0.07)5≈250.000×1.40255≈∗∗350.640 €∗∗FV=250.000×(1+0.07)5≈250.000×1.40255≈∗∗350.640 €∗∗
  • Varijanta Konzervativna (5 %):
FV=250.000×(1+0.05)5≈250.000×1.27628≈∗∗319.070 €∗∗FV=250.000×(1+0.05)5≈250.000×1.27628≈∗∗319.070 €∗∗

Upoređeni Ishodi​

Evo tabela sa procenjenim ishodima:

OpcijaPrinos godišnje (pretpostavka)Vrednost nakon 5 godina (≈)
Nekretnina (Beograd, neto)~ 9 % (najam + rast)≈ 380‑400.000 €
S&P 500 – optimističan (10 %)~ 10 %≈ 400‑410.000 €
S&P 500 – srednji (7 %)~ 7 %≈ 350‑360.000 €
S&P 500 – konzervativan (5 %)~ 5 %≈ 320‑330.000 €

Zaključak​

• Ako si optimista i tržište nekretnina u Beogradu nastavi da lepo raste, nekretnina može da donese vrlo sličan ili čak bolji prinos nego S&P500, posebno s dodatkom najamnine.
  • Međutim, S&P500 ima prednosti likvidnosti i manje upravljanja / rizika vezanih za fizičku imovinu i lokalne regulative.
  • U konzervativnijim uslovima — niži rast nekretnina, veći troškovi, prazni periodi — S&P500 bi mogao da bude sigurnija opcija sa pristojnijim prinosom.
Šta ti misliš Filipe o ovoj legalizaciji i uticaju na cene u narednom periodu?

Evo šta kaže moj asistent​

Pretpostavke​

Za svaku opciju, treba da postavim pretpostavke:

ParametarNekretnina (Beograd)S&P 500
Početna investicija250.000 €250.000 €
Godišnji bruto prinos od najma~ 6,35 % (prosečno – Belgrade apartments, bruto yield) Global Property GuideDividende + rast kapitala: pretpostavimo 8‑10 %godišnje nominalno (više optimistično) ili 5‑7 %nominalno (konzervativnije)
Troškovi, održavanje, prazni periodi, porezUzimamo da neto prinos bude ~2 %‑4 % niži od bruto, zavisno od stanja, troškova, lokacije (npr. 1,5‑2 % fiksno troškova + varijabilni)Troškovi trgovanja i porez na kapitalne dobitke su manji, troškovi fondova/ETF‑ova, spori rebalans, provizije, valutni rizik ako ulažeš iz Srbije u USD
Rast vrednosti imovine / kapitalni rastUzimamo da nekretnina može da raste 3‑5 % godišnje u evrima (lokalno tržište, potražnja)Uzimamo da S&P500 ima u proseku 8‑10 % godišnje rasta ukupnog (dividende + rast ceny) za optimističnu varijantu, a 5‑7 % za konzervativnu varijantu
Inflacija / valuta / poreski efekti, likvidnostManja likvidnost, veći transakcioni troškovi prilikom prodaje, moguće poreske ili reguličke promeneVeća likvidnost, moš rebalansovati, lakše likvidirati; rizik valutnog kursa ako nisi u USD, porez na dobit od kapitala itd.

Simulacija​

Računam nekoliko scenarija:

Scenarij A: Nekretnina u Beogradu​

Pretpostavke:

• Bruto godišnji najam + troškovi → neto godišnji prinos od najma: ~ 5 % (nakon svih troškova, poreza, održavanja, praznina).
  • Rast vrednosti imovine godišnje: 4 % (konzervativno‑umereno).
  • Ukupan efektivni godišnji prinos = najam + rast = ~ 9 % godišnje.
Izračunavanje: investicija od 250.000 € sa 9 % godišnje složene kamate tokom 5 godina:

FV=250.000×(1+0.09)5≈250.000×1.53862≈∗∗384.655 €∗∗FV=250.000×(1+0.09)5≈250.000×1.53862≈∗∗384.655 €∗∗
Dakle, nakon 5 godina očekivana vrednost ≈ 384.600‑390.000 €.

Ako bude optimističniji rast nekretnine (npr. 5‑6 %) i neto prinos najma 6 %, može biti bliže 420‑440.000 €.

Ako bude lošije (najam neto samo 3‑4 %, rast samo 2‑3 %), može biti i samo 330‑350.000 €.

Scenarij B: Ulaganje u S&P 500​

Pretpostavke:

• Dve varijante:
    1. Optimizam: 9‑10 % godišnje ukupno (rastuće tržište, reinvestirane dividende, povoljni uslovi).
    2. Konzervativno: 5‑7 % godišnje (niži rast, moguće padovi, volatilnost).
  • Nema direktnih troškova održavanja, ali uzimamo da neki deo gubiš na poreze / provizije / valutni rizik (recimo neto malo niže).
Računavanje:

• Varijanta Optimizam (10 %):
FV=250.000×(1+0.10)5≈250.000×1.61051≈∗∗402.630 €∗∗FV=250.000×(1+0.10)5≈250.000×1.61051≈∗∗402.630 €∗∗
  • Varijanta Srednji (7 %):
FV=250.000×(1+0.07)5≈250.000×1.40255≈∗∗350.640 €∗∗FV=250.000×(1+0.07)5≈250.000×1.40255≈∗∗350.640 €∗∗
  • Varijanta Konzervativna (5 %):
FV=250.000×(1+0.05)5≈250.000×1.27628≈∗∗319.070 €∗∗FV=250.000×(1+0.05)5≈250.000×1.27628≈∗∗319.070 €∗∗

Upoređeni Ishodi​

Evo tabela sa procenjenim ishodima:

OpcijaPrinos godišnje (pretpostavka)Vrednost nakon 5 godina (≈)
Nekretnina (Beograd, neto)~ 9 % (najam + rast)≈ 380‑400.000 €
S&P 500 – optimističan (10 %)~ 10 %≈ 400‑410.000 €
S&P 500 – srednji (7 %)~ 7 %≈ 350‑360.000 €
S&P 500 – konzervativan (5 %)~ 5 %≈ 320‑330.000 €

Zaključak​

• Ako si optimista i tržište nekretnina u Beogradu nastavi da lepo raste, nekretnina može da donese vrlo sličan ili čak bolji prinos nego S&P500, posebno s dodatkom najamnine.
  • Međutim, S&P500 ima prednosti likvidnosti i manje upravljanja / rizika vezanih za fizičku imovinu i lokalne regulative.
  • U konzervativnijim uslovima — niži rast nekretnina, veći troškovi, prazni periodi — S&P500 bi mogao da bude sigurnija opcija sa pristojnijim prinosom.
Da li ima smisla da dodas neku procenu utroska vremena kupovine stana, opremanja stana, oglasavanja, urgovor o zakupu, reklamacije i slicno? Ja bi racunao ugrubo da je to u proseku jedna kirija godisnje za period od 10 godina.

Zasto ne vidis?
Hajde zamisli ovako, ti si vlasnik stana u procesu legalizacije, recimo Rakovica, i hoces da ga prodas. Recimo da je trenutna cena uknjizenih takvih stanova sa upotrebnom dozvolom 2300e, a ovih na legalizaciji je 1800 i oni se trenutno teze prodaju i isključivo za kes. Ti ga sad logično povlacis iz prodaje i cekas uknjizbu.
Realnost je u 90% slucajeva da onda ti i ovaj drugi prodavac idete u novu kupovinu verovatno neke bolje lokacije i nekog boljeg projekta.
Sve to stoji što pričaš i to sam uzeo u obzir. Samo to dovodi do povećane ponude jer imamo mnogo nelegalnih objekata. Evo uzmi samo primer Zemuna, Voždovca, Palilule.....ti tu puštaš onda 40% ponude (svih stambenih objekata ako su tačne brojke o broju nelegalnih stambenih objekata) za godinu dana a trenutno je sve na kašičicu.

Zasto ne vidis?
Dobro, ali realnost je da ce se u tom slucaju ovaj sa upotrebnom ipak sporije prodati jer ce mu ovi sto su juce bili 1800e odjednom postati konkurencija i za kreditne kupce.
Sa druge strane imas veci broj kreditnih kupaca (bio je na uzlaznoj putanji i bez kredita za mlade a sad je na steroidima) pa cemo videti hoce li se ta dva faktora ponistiti ili ce jedan biti uticajniji.

Zasto ne vidis?

Cenu ne diktiraju prodavci već kupci, ako broj kupaca ostane isti, a poveća se broj uknjiženih nekretnina, to vrši pritisak na cene.

Šta ti misliš Filipe o ovoj legalizaciji i uticaju na cene u narednom periodu?
Ne znam šta je ovo, ne bih rekao da je prava legalizacija. Zavisi kako će banke gledati na ovo.
Potrebno mi je oko toga više informacija. Da li će moći da se uzimaju krediti na osnovu toga?
Da li će banke prihvatati hipoteku na te stanove?
Svakako će se lakše ljudi odlučivati na kupovinu sada tih stanova, neko kaže da do sada nisu mogli da se prometuju, a neki su se prometovali.
Nemam još stav zbog svih ovih nepoznatih meni stvari.
Promet će porasti i moraju da se spuštaju cene starogradnje sa APP cenama.
Na njih će to najviše da udari i tu očekujem smanjenje cena.

Da li ima smisla da dodas neku procenu utroska vremena kupovine stana, opremanja stana, oglasavanja, urgovor o zakupu, reklamacije i slicno? Ja bi racunao ugrubo da je to u proseku jedna kirija godisnje za period od 10 godina.
Treba, slažem se. Ovo treba detaljnije odraditi. Tu ja uvek navodim da se ima i čekanje od 2god ukoliko se kupuje stan u novogradnji pre ašova kada može da se odabere najbolji mikrolokacijski stan i dobije neki popust.
Pa onda da li sam izdaješ ili preko agencije, pa opremanje isto je ozbiljna stavka, parking itd...

Dobro, ali realnost je da ce se u tom slucaju ovaj sa upotrebnom ipak sporije prodati jer ce mu ovi sto su juce bili 1800e odjednom postati konkurencija i za kreditne kupce.
Sa druge strane imas veci broj kreditnih kupaca (bio je na uzlaznoj putanji i bez kredita za mlade a sad je na steroidima) pa cemo videti hoce li se ta dva faktora ponistiti ili ce jedan biti uticajniji.
Istina, ali mi logika govori da ce ovi sto se sad uknjize podici cenu jer ulaze u kategoriju legalnog prometa. Tako da mislim da ulazimo u novi realni rast cena koji ce dodatno biti stimulisan svetim novcem od kreditnih kupaca tih nekretnina.

Cemu pretpostavka da ce svi prodavati stanove nakon legalizacije?

Vecina ce nastaviti da zivi u njima
Ma neće svi naravno. Taj % će biti jednocifren. Ali pričamo o mnogo velikom broju objekata.
Plus efekat krda jer ljudi sad očekuju ne znam koji pad.
Šta fali kući? Može pojašnjenje?
Evo primera:

I kuća:

Ma neće svi naravno. Taj % će biti jednocifren. Ali pričamo o mnogo velikom broju objekata.
Vec danas imas situacije da neko ko je kupio stan od 50m2 u novogradnji gde je kvadrat preko 5000 EUR je mogao kupiti kucu od 150m2 u Batajnici, pa nesto ne vidim da to sprecava te ljude da zive u stanu od 50m2.

Izgleda fali "urbana sredina" koju svi ovde spominju kao vrh standarda zivota izgleda.

Sve to stoji što pričaš i to sam uzeo u obzir. Samo to dovodi do povećane ponude jer imamo mnogo nelegalnih objekata. Evo uzmi samo primer Zemuna, Voždovca, Palilule.....ti tu puštaš onda 40% ponude (svih stambenih objekata ako su tačne brojke o broju nelegalnih stambenih objekata) za godinu dana a trenutno je sve na kašičicu.
Zasto svi polaze od toga da ce se povecati ponuda, u tim stanovima se zivi, izdaju se, to je samo toliko spominjano u medijima da se postavlja kao istina. Mislim da ce to biti minimalno povecanje ponude, neosetno.

Vec danas imas situacije da neko ko je kupio stan od 50m2 u novogradnji gde je kvadrat preko 5000 EUR je mogao kupiti kucu od 150m2 u Batajnici, pa nesto ne vidim da to sprecava te ljude da zive u stanu od 50m2.

Izgleda fali "urbana sredina" koju svi ovde spominju kao vrh standarda zivota izgleda.
Fali urbana sredina koja može da se kupi legalno. A sada ćemo imati potencijalno veliki broj jedinica. Vidi primer gore. Nije da ne postoji nego je pravno neuredjeno.
Ljudi, ponavljam, ako se pusti 40+% dodatnih stambenih objekata, to je ogroman broj.

Fali urbana sredina koja može da se kupi legalno. A sada ćemo imati potencijalno veliki broj jedinica. Vidi primer gore. Nije da ne postoji nego je pravno neuredjeno.
Ljudi, ponavljam, ako se pusti 40+% dodatnih stambenih objekata, to je ogroman broj.
Videcemo, mislim da ce ljudi biti neprijatno iznenadjeni efektom ovoga po cene nekretnina
Ocekivanja sigurno nece biti ispunjena, ali dobro saznacemo kroz godinu dana pa mozemo na 4000oj stranici da diskutujemo o efektima ovog poteza

Zavisi šta će biti u narednom periodu. Ukoliko ostane stabilna politička i ekonomska situacija onda nešto ovako 👇.
Mene je iskreno iznenadila ova legalizacija. Ukoliko je zaista moguća kupovina na kredit nakon okončanja postupka i banke to finansiraju..... ne vidim mogućnost daljeg rasta cena van centra u narednih nekoliko godina. Moguć i pad cena donekle (u realnom smislu). Što se tiče centra mislim da cene ostaju tu gde jesu. 10% godišnje mislim da nećemo videti neko vreme počev od 2026 (od 2019 godine ne staje 😁).
Niko nije lud da kupi 50-60m2 stana ako može kuću od 150-200m2. Biće bolja ponuda svakako.
To je neka ekonomska logika. E sad u praksi.... BNV podigne na 6k npr i svi moraju da prate po komandi.....mi baš i nismo slobodno tržište. Druga stvar je da inflacija ne staje. Državi su potrebni novci.
Neka stagnacija (čitaj, rast ispod 10% godišnje tj ispod nezvanične inflacije mi je kao veća verovatnoća)
Ovo je prva mera na strani povećanja ponude od izgradnje Stepe.

Ovo ako sve bude stabilno politički, bez promene vlasti, mini lustracije, ekonomske krize itd.
Niko nije lud da kupi stan 50m2 nego kuću od 200m2?
Izvini..gde ti živiš?
Pa 90% ljudi koji može da proda kuću u Srbiji a da za te pare može da u Bgd ..to i uradi.. Pa tako ti je i nastao Nbgd....
Ovo i ti znaš...ne znam čemu foliranje ?

Ovaj ce prosperirati na legalizaciji :) Pitanje je da li ce moci uraditi etaziranje kroz legalizaciju ?

Ljudi, ponavljam, ako se pusti 40+% dodatnih stambenih objekata, to je ogroman broj
Ali urbani delovi, tj. ono gde vecina nas zeli je NBG, centar... Nije Rakovica, Altina, Kaludjerica, MML, a u tim delovima je najviše nelegalnih stanova. Zato vidim da oni hoce da subvencionisane kredite usmere ka novolegalizovanim stanovima, a da ce ovi sto ih prodaju vecinom krenuti ka skupljim projektima.

Sa pijaćom vodom i vodom uopšte imaćemo uskoro mnogo mnogo problema. Nestaje svuda. Po selima retko koji bunar ima vodu. Seljaci se dovijaju po ko ima vode i gde god da nadju dele medjusobno. To iskreno nikada nije bilo.
Šume su mnogo posečene svuda poslednjih 20-30 godina a ako ćemo iskreno i u okviru renoviranja trgova i ulica po gradu se dosta zelenila smanjilo.

Виктор Шаубергер - самоуки геније, човек који је одрастао у шуми, уз оца шумара, проучавао је воду, њено кретање и друге особине везане за температуру и интензитет извора воде. Елем, он је писао о изузетној повезаности шуме и воде, где тврди да је у ствари постојање шуме предуслов да буде воде, а не обрнуто. Сеча шума неповратно тера воду из тих области. У светлу ових суша које већ пету годину погађају Србију, требало би да се неко озбиљно позабави тиме, наротчио у Војводини. Војводина је некад била веома богата храстовим и буковим шумама, али су у последњих 100 година крчене и претваране у њиве, јер то је био прогрес. Ако је Шаубергер у праву, Војводина ће у нардним деценијама да с епретвори у Сахару.

Ali urbani delovi, tj. ono gde vecina nas zeli je NBG, centar... Nije Rakovica, Altina, Kaludjerica, MML, a u tim delovima je najviše nelegalnih stanova. Zato vidim da oni hoce da subvencionisane kredite usmere ka novolegalizovanim stanovima, a da ce ovi sto ih prodaju vecinom krenuti ka skupljim projektima.
Ti delovi posle ove nazovi legalizacije ce biti predmet raznih investitora, ima masovno da se daju kuce i okucnice za nove zgrade i tako opere izgradnja i uzurpacija zemljista.

Niko nije lud da kupi stan 50m2 nego kuću od 200m2?
Izvini..gde ti živiš?
Pa 90% ljudi koji može da proda kuću u Srbiji a da za te pare može da u Bgd ..to i uradi.. Pa tako ti je i nastao Nbgd....
Ovo i ti znaš...ne znam čemu foliranje ?
Mićo, pogledaj primer gore. Ista lokacija. Nisam rekao da će uticati na pad cena u centru. Pogledaj ponovo

Evo primera:

I kuća:
Ova druga je kod stanice Zemun, tacnije u blizini romskog naselja koje se prostire odatle pa skroz do Tosinog Bunara

Evo primera:

I kuća:
Nije bas neki primer jer je kuca verovatno potpuni raspad, cim nema slika iznutra. Plus je na osetno goroj lokaciji od stana.
Evo imas kucu koja je legalizovana, na boljoj lokaciji, pa se opet prodaje za duplo nizu cenu po kvadratu od stana:

Vrh