Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Srbija bez prostora KiM je 1950. bila jedna od prostora Evrope sa najvećim razlikama u natalitetu. Prirodni priraštaj u Jugozapadnoj Srbiji (Prijepolje, Priboj i Nova Varoš) bi se po današnjim merilima merio sa zemljama tropske Afrike. U tri sreza iznosio je preko 3% godišnje.

Sa druge strane na istoku i u Šumadiji je već bio nizak. Za porođenje tadašnji srez Negotin je imao 33500 stanovnika i priraštaj od 92 osobe, Prijepolje je sa skoro isto stanovnika imalo 950. Demografski minus ostatka zemlje je usisao ogromnu masu mladog stanovnišva ovog područja

Sela u ove tri današnje opštine su se između 1950-60 povećala za skoro 30% da bi nakon toga usledio potpuni demografski slom usled ogromnih migracija. Ima još frapantnih primera. Srez Borski 22000 stanvnika priraštaj 72, Priboj 19000, priraštaj 621.

Naleteh na tekst na internetu. Ako je ovo zaista tačno onda problem depopulacije istočne Srbije nije od juče već je i u SFRJ bio izražen.

Мислио сам да је демографски слом источне Србије започео са гастарбајтерима шездесетих и седамдесетих година али према овоме проблем је постојао и пре тога.
Да ли се неко бавио разлозима?

Има ту и географског и транспортног фактора. Исток је нажалост и данас "слепо црево", а Шумадија заобиђена коридорима који прате речне долине. Са друге стране Пријепоље, Прибој и Нова Варош су близу Црне Горе и БиХ, где има нашег народа одувек, док се исток ослања на Румунију и Бугарску одакле и нема прилива становништва.

Мислио сам да је демографски слом источне Србије започео са гастарбајтерима шездесетих и седамдесетих година али према овоме проблем је постојао и пре тога.
Imaju neku tradiciju jednog deteta zbog nasledstva, a i tu ima mnogo Vlaha, koji imaju drugačije običaje i mentalitet.

", а Шумадија заобиђена коридорима који прате речне долине...
Novi Pazar nema ni normalnih ulica, a kamoli autoput, pa ima najzdraviju demografiju u Stbiji.
Sa druge strane, mnoga mesta koja imaju odličnu infrastrukturu imaju strašan demografski minus.
Najveći ikad. Poslednjih 10 godina su najgori u poslednja dva veka.

Hoću da kažem, postojanje infrastrukture jeste bitno, ali nije ključno za zadržavanje ljudi.
Sigurno je krivudavi makadamski put usečen u liticu, prepreka, ali u Srbiji do svakog mesta preko 5.000 postoji pristojan put.

Инфраструктура јесте у некој мери битна, посебно данас, али овај текст говори о педесетим и шездесетим годинама када аутопутеви и коридори какве данас познајемо не постоје а железница као доминантан вид транспорта постоји и у Шумадији и у источној Србији.
Зато сам се и питао који су могући разлози.
Ово за најгори период у последња два века је нажалост тачно.
Помињао сам у некој од тема и демографски слом запада Бачке.
Више релативно великих насеља која су до друге половине 20.века била варошице и седишта општина и кроз које пролазе магистрални путеви данас су насеља са мање од 3000 становника која између последња два пописа имају губитке од преко 20%.

Poslednja izmena:
Jedan od razloga manjeg nataliteta, žene sve kanije radjaju.

Kanada, a slično je u svim razvijenim državama:

Canada - births - age of mother 2024
30-34 38.7%
25-29 24.9%
35-39 22.0%
20-24 7.9%
40-44 4.7%

Razlog je što je istok Srbije (i Makedonije) bio zadnja rupa na SFRJ svirali.

U Meksiku je malo drugačije

G1sgDcKXcAAhYFK

Razlog je što je istok Srbije (i Makedonije) bio zadnja rupa na SFRJ svirali.
Низак природни прираштај у време педесетих и шездесетих када је он још увек био позитиван могао би да значи да је у случају источне Србије то, поред тога што су породице имале мање деце, последица миграција и одлива репродуктивног становништва који се већ догађао.
Источна Србија је са својим рудницима била један од стубова тадашње индустрије и Србије и СФРЈ.
Зајечар је својевремено у време СФРЈ био доста развијен индустријски град. Мајданпек се од села са око 2000 становника 1950. до 1991. развио у варошицу од 12.000 становника.
Бор је такође постао развијен рударски и индустријски град а број становника се за 40 година вишеструко увећао.
Делује ми да се демографски проблем који је данас посебно изражен јавио много раније.

Jedan od razloga manjeg nataliteta, žene sve kanije radjaju.

Kanada, a slično je u svim razvijenim državama:

Canada - births - age of mother 2024
30-34 38.7%
25-29 24.9%
35-39 22.0%
20-24 7.9%
40-44 4.7%
Жене све касније рађају, јер мушкарци све касније стичу емоционалну зрелост.

Novi Pazar nema ni normalnih ulica, a kamoli autoput, pa ima najzdraviju demografiju u Stbiji.
Sa druge strane, mnoga mesta koja imaju odličnu infrastrukturu imaju strašan demografski minus.
Najveći ikad. Poslednjih 10 godina su najgori u poslednja dva veka.

Hoću da kažem, postojanje infrastrukture jeste bitno, ali nije ključno za zadržavanje ljudi.
Sigurno je krivudavi makadamski put usečen u liticu, prepreka, ali u Srbiji do svakog mesta preko 5.000 postoji pristojan put.
Да, али у НП је фактор прираштаја и религија која диктира еманципацију жена која ипак утиче на рађање.
И опет, то је пролазни крај, ту су мигрирали људи из Црне Горе, док су се из Источне Србије нажалост људи само исељавали. Плус велики степен одлазака људи из СФРЈ на рад у иностранство 60их, где су највише одлазили људи из крајева од Пожаревца па источније.

Имам ја неку фамилију по источној Србији и има људи који су добијали струју раних седамдесетих. Од ресурса имаш Дунав, рудник у Мајдампеку, Бору и каменолом Ладне воде. До тог каменолома је пре ишла пруга уског колосека од Дубравице на Дунаву, преко Пожаревца. Колико знам пут у близини пруге је био од блата до 1965 или тако неке године, то некако подсећа на колонијалан приступ, да се стигне до ресурса, а остали ништа, чак су и тврђаве у Раму и Голупцу биле запуштене до скора, од којих је прва била дивља депонија.

Мислим да би сличну судбину са источном Србијом данас делио Космет, само они су имали ненормално лошу Албанију из које су долази Албанци и за које је Космет био оно што је гастозу из неког Голубца био Беч.

Око гастоза ја мислим да тамо 95% породица има неког у иностранству, сваког кога знам из тог краја има брата, стрица, ујака или неког у инострансву, па и породица коју ја имам тамо је 330 дана годишње у другом бицирку. Око 100к Срба има аустријски пасош, а они двојно држављанство не примају скоро никад, што значи да је од тих 100к врв 95к рођено тамо, ткд ето где је природни прираштај источне Србије, у источној Аустрији.

Vrh