Šta je novo?

Cene nekretnina

Ma da bre. U pravu si 👍. Ima nbg desetine hiljada novogradnji. I onda pogledaš sajt cene nekretnina i vidiš da je na teritoriji celog Beograda prodaja oko 500-600 stanova novogradnji mesečno. Sve si u pravu. Ajde idi gledaj u sunce ili tako nešto.
Kao sto rekoh, ajde da nismo na forumu na kome u detalje mozes da procitas sve to pa da mozes se vadis na neobavestenost lol.

Odes na cenenekretnina i vidis podatke stare skoro godinu dana, u vreme kada je vecina trenutno aktivnih projekata tek kretala sa sledecom fazom. Proradice valjda scrapovanje ponovo pa ces videti koliko ta prica veze s mozgom nema.

Kako Sale mislis win win i smanjen krimial u gradjevini, kad je upravo u tome poenta da se krimalci bogate preko gradjevine pomocu drzave? :)
Zavisi šta hoćeš od zemlje. Bangladeš ili Beč.
Defketovi vole Bangladeš. Finansiraju da nam objasne da to tako treba. Da je to normalno i da ne može drugačije. Ja sam običan čovek. Znam da može lako drugačije. Vidim da može drugačije. Više mi odgovara neki koliko toliko red pošto kao živim ovde. Ali to se ne uklapa u agendu.

Zavisi šta hoćeš od zemlje. Bangladeš ili Beč.
Defketovi vole Bangladeš. Finansiraju da nam objasne da to tako treba. Da je to normalno i da ne može drugačije. Ja sam običan čovek. Znam da može lako drugačije. Vidim da može drugačije. Više mi odgovara neki koliko toliko red pošto kao živim ovde. Ali to se ne uklapa u agendu.
Ne znam koji su to moji (mozda ljudi sa trocifrenin IQ i sposobnoscu da citaju), ali ovi sto grade po bloku 64 i 65 su izgleda tvoji posto se bukvalno gradi po sistemu koji si gore opisao lol.

Ajde pre nego što legnem da podelim nešto, možda bude imalo i smisla. Ponuda Erste banke za građane sa primanjima do 100k u poređenju sa "običnom" ponudom:

Kredit 50k, otplata na 240 meseci, fiksna:​

OpisPovlašćena ponuda = NKS 4,00%Obična ponuda = NKS 4,95%
Nominalna rata (iz plana)302,99 €328,60 €
Ukupno plaćeno (glavnica+kamata+troškovi)75.136 €81.321 €
Ukupna cena kredita (kamata+troškovi)25.136 €31.321 €
Efektivna kamatna stopa (EKS)5,46%5,46%

Razlika od 6k€, nije loše...

Ukupno plaćeno po obračunu na osnovu EKS
~82.276 €
~82.276 €

Nadam se da se ja varam i da nisu uradili šta mislim. To bi bilo baš, baš ružno.

Poslednja izmena:
Mozda nista od razmatranja kupovine u Ovči u O distriktu, planira se tamo velika gužva izgleda.
Zasto se ovako nesto ne uradi na Novom Beogradu kada ima neograniceno povrsine za izgradnju.

Cena kvadrata u Bg-u ne bi smela da bude veca od 2000 evra u perifernim delovima 1000 evra maks - za ovaj "kvalitet" koji se nudi.

Kao sto sam i ja ranije spominjao, totalna liberalizacija trzista je potrebna, a ne da mora da se podmicuje, potkupljuje itd....da bi se napravila zgrada.
Tako se pravi vestacki nedostatak stanova da bi bratija prodavala po basnoslovnim cenama.

Upravo liberalizacijom trzista je Tokio resio problem stanova - Tokio je nekada bio poznat po sumanutom bubble-u nekretnina koji im je i unistio ekonomiju za narednih par decenija.

Zašto bi država zidala? Država obezbedi infrastrukturu i proda parcele uz obavezu da se zgrade izgrade u roku od 2,5 godina od prodaje parcele. Marža realnih 25%. Tako obezbedi ponudu koje realno nema. Umesto ovih par stotina stanova zamisli par hiljada svake godine.
Win win situacija za sve. Centar neka bude skup, imaš plansko naselje, ubiraš porez, nekretnine nisu investiciona za*******, smanjis kriminal u gradjevini, rasteretiš postojeća naselja. Bukvalno ne postoji jedna loša stvar.
Živo me zanima kada bi ta planska naselja postojala koliko vas bi razmatralo kupovinu u istim, a koliko vas pokupovalo par stanova da izdaje raji koja nije dostojna da živi u centru.

Cene nekretnina su samo posledica ekonomske politike kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, kao i domace korupcije i kriminala koji koristi trziste nekretnina da se jos vise obogati. I onda se javi osoba A i zali se na ekonomsku situaciju i na visoke cene nekretnina, a onda joj osoba B odgovara "pa i ti bi kupovao nekretnine da mozes, zasto ne prodas svoje po realnoj ceni ako ti ove cene nisu realne". Cuveni ad hominem. Mi ovde kukamo na cene nekretnina jer te one mozda najvise pogadjaju od svega u zemlji. Jeste, smeta ti zagadjen vazduh, smeta ti to sto je lose zdravstvo, sto su losi putevi, sto je lose skolstvo, ali nekretnina je nesto sto se kupuje u proseku par puta u zivotu. I normalno je da neko ko je ulozio godine u obrazovanje, ko godinama radi stresan i naporan posao na odgovornim pozicijama se zali da ne moze da kupi stan, dok neki caci sa 2 razreda osnovne skole nasao kombinaciju za izvlacenje para iz budzeta i pravi zgrade, dok drugih 10 cacija koji su se zaposlili u javnom sektoru kao botovi kupuju stanove u tim istim zgradama od svojih plata i jos nekih kombinacija. Osecas se kao bu****. Ljudi kad se zale na cene stanove, ne zale se na cene nego na sistem. Ja licno ne bih imao problem sa tim da neko ko je obrazovan, vredan i strucan ima i 10 stanova. Sta ako je neko zaradio novac posteno svojim radom zasto i da ne kupi par stanova? Ali je problem sto od tih obrazovanih, vrednih i strucnih jako mali procenat uspe da kupi i 1 stan. Dok kojekakvi caciji imaju ne samo na desetine stanova, nego i firme za izgradnju stanova.
Nase drustvo i nas sistem je bolestno. Cene stanova su samo simptom bolesti. Ovde ni porezi na visak stanova ne bi pomogli jer bi taj novac na kraju zavrsio u necijim privatnim dzepovima, pa bi neki kupili i 25 ili 125 ili 1025. stan u Bugarskoj, neko bi kupio trecu vilu u Trstu, neko jos par hiljada kamiona za prevoz u Americi, a neko ko zna sta.
Trziste nekretnina je samo nacin da se iz naroda izvuce svaki moguci dinar ili evro koji je narod uspeo da ustedi. Ti kraduckas od naroda kroz racune, poreze, akcize, takse, ali najveca kradja je kad mu prodajes nekretnine po naduvanim cenama, a taj novac se kasnije iznosi iz zemlje na sigurno.

Živo me zanima kada bi ta planska naselja postojala koliko vas bi razmatralo kupovinu u istim, a koliko vas pokupovalo par stanova da izdaje raji koja nije dostojna da živi u centru.
Ljudi evo vam plansko naselje kod EXPA. Tamo je to što pričate. Njiva, sve su doveli od infrastrukture, čak i više jer će biti i sportski tereni i Sajam i ko zna šta sve. Plus imaš obilaznicu odmah tu da si povezan sa celom državom. I koliko sam shvatio tamo će biti i tih stanova za 1500-2000 eura... Eto to je to. Jel neko tamo kupuje?

Prvo, postojala bi neka pravila, drugo ti sto imaju za pazarenje stana viska vec kupuju u centru, za njih nema zime. :) Ne postoji ta ogromna raja, ima nas koliko nas ima, kome bi to dalje izdavao i za koje pare?

Zasto se ovako nesto ne uradi na Novom Beogradu kada ima neograniceno povrsine za izgradnju.

Cena kvadrata u Bg-u ne bi smela da bude veca od 2000 evra u perifernim delovima 1000 evra maks - za ovaj "kvalitet" koji se nudi.

Kao sto sam i ja ranije spominjao, totalna liberalizacija trzista je potrebna, a ne da mora da se podmicuje, potkupljuje itd....da bi se napravila zgrada.
Tako se pravi vestacki nedostatak stanova da bi bratija prodavala po basnoslovnim cenama.

Upravo liberalizacijom trzista je Tokio resio problem stanova - Tokio je nekada bio poznat po sumanutom bubble-u nekretnina koji im je i unistio ekonomiju za narednih par decenija.

Kako to mislis zasto ne sve na Nbg? Tamo i te kako već imaš puno aktivnih gradilišta, a grad treba širiti. Jedini problem je što infrastrukturu sređuju tek na kraju ili je ni ne srede. Na levoj obali isto puno mesta za gradnju i veliki je potencijal, ali pre toga nam treba jos jedan most.

Cene nekretnina su samo posledica ekonomske politike kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, kao i domace korupcije i kriminala koji koristi trziste nekretnina da se jos vise obogati. I onda se javi osoba A i zali se na ekonomsku situaciju i na visoke cene nekretnina, a onda joj osoba B odgovara "pa i ti bi kupovao nekretnine da mozes, zasto ne prodas svoje po realnoj ceni ako ti ove cene nisu realne". Cuveni ad hominem. Mi ovde kukamo na cene nekretnina jer te one mozda najvise pogadjaju od svega u zemlji. Jeste, smeta ti zagadjen vazduh, smeta ti to sto je lose zdravstvo, sto su losi putevi, sto je lose skolstvo, ali nekretnina je nesto sto se kupuje u proseku par puta u zivotu. I normalno je da neko ko je ulozio godine u obrazovanje, ko godinama radi stresan i naporan posao na odgovornim pozicijama se zali da ne moze da kupi stan, dok neki caci sa 2 razreda osnovne skole nasao kombinaciju za izvlacenje para iz budzeta i pravi zgrade, dok drugih 10 cacija koji su se zaposlili u javnom sektoru kao botovi kupuju stanove u tim istim zgradama od svojih plata i jos nekih kombinacija. Osecas se kao bu****. Ljudi kad se zale na cene stanove, ne zale se na cene nego na sistem. Ja licno ne bih imao problem sa tim da neko ko je obrazovan, vredan i strucan ima i 10 stanova. Sta ako je neko zaradio novac posteno svojim radom zasto i da ne kupi par stanova? Ali je problem sto od tih obrazovanih, vrednih i strucnih jako mali procenat uspe da kupi i 1 stan. Dok kojekakvi caciji imaju ne samo na desetine stanova, nego i firme za izgradnju stanova.
Nase drustvo i nas sistem je bolestno. Cene stanova su samo simptom bolesti. Ovde ni porezi na visak stanova ne bi pomogli jer bi taj novac na kraju zavrsio u necijim privatnim dzepovima, pa bi neki kupili i 25 ili 125 ili 1025. stan u Bugarskoj, neko bi kupio trecu vilu u Trstu, neko jos par hiljada kamiona za prevoz u Americi, a neko ko zna sta.
Trziste nekretnina je samo nacin da se iz naroda izvuce svaki moguci dinar ili evro koji je narod uspeo da ustedi. Ti kraduckas od naroda kroz racune, poreze, akcize, takse, ali najveca kradja je kad mu prodajes nekretnine po naduvanim cenama, a taj novac se kasnije iznosi iz zemlje na sigurno.
Delululizam i renesansa.

Prvo, postojala bi neka pravila, drugo ti sto imaju za pazarenje stana viska vec kupuju u centru, za njih nema zime. :) Ne postoji ta ogromna raja, ima nas koliko nas ima, kome bi to dalje izdavao i za koje pare?
Pa ne znam baš, ovde svi kukaju na cene, a niko ne kupuje prvi stan, a još gore niko ne bi da kupi van centra tako da priča odmah pada u vodu. Evo Džo je spomenuo naselje kod expa, ko voli nek izvoli. Po meni je lokacija sasvim korektna. Da čujem izgovore.

Može link gde su ti dostupni stanovi što gradi država za expo u planskom naselju?
Ako ne grešim, koristiće se za expo pa će nakon expa odrediti kategorije podobnih ljudi koji mogu tamo da kupe kao i uslove

Patetisanje.

1. Meni više smeta loše zdravstvo, školstvo, vazduh, sistem... od skupih stanova, a verujem i većini. Šta će mi stan ako ne mogu da živim normalno? U centru da lečim komplekse dok se gušim? To je možda vama koji bi da kupite poneki vikend stan bitnija cena od sistema.

2. Kupuje se par puta u životu? Za veliku većinu stan se kupuje jednom. Drugi kupuju investiciono većinom ili ko menja manji za veći i obrnuto (velika manjina).

3. 10 ćacija zaposlenih kao botovi kupuju stanove? Daj da se i ja zaposlim kao bot samo reci gde.

4. Niko uspešan ne kupuje stanove ili je broj jako mali? Pa samo ovde na forumu je prosek po članu 2.5 stanova, znači svi su kriminalci.

Ne znam kako možeš da pričaš ovakve priče, a sam si rekao da jedino što ti ulazi u obzir jeste kupovina stana u centru Beograda.

Što se kaže, plati pa se klati. Nisu ćaciji krivi što luksuz košta.

Mora država (bilo koja) da se meša u određenom obliku. Recimo država kaže iju skupa hrana aj da smanjimo pdv na neke namirnice. Trgovci kažu ohohoho zadržaću istu cenu, a tu razliku u PDVu ću usisati u svoju maržu. Onda dobiješ da je PDV stopa smanjena a cena u prodavnici nepromenjena. Jedan primer samo, ali mislim da oslikava dobro da država ne sme da stoji po strani i da se nigde ne meša. To se ne odnosi na ovu našu mafijašku postavku, pričam globalno.
Slažem se da mora da se meša ponekad, ali što manje to bolje.

Može link gde su ti dostupni stanovi što gradi država za expo u planskom naselju?
Ako ne grešim, koristiće se za expo pa će nakon expa odrediti kategorije podobnih ljudi koji mogu tamo da kupe kao i uslove
Kakvi podobni to se i sad prodaje ali je komentar kao i uvek "daleeeekooooooo", već smo komentarisali na forumu. Posle EXPA idu u stambeni kompleks, kao Belvil.

Već imaš oglase u blizini EXPA, a ko želi da čeka, pravac EXPO i nek se raspita za uslove.

Koliko zanimljivih izjava...

1. Cene nekretnina itekako ne pogadja sve ljude najvise, ja da moram da biram izmedju toga da za zivota kupim samo jedan stan ali imam lepo skolstvo, zdravstvo, cist vazduh, metro i pregrst poslovnih prilika onda bih pre bio birao tu opciju nego imao 3 stana u Zemunu/NBGD.

2. Svi su ulozili godine i godine u obrazovanje, danas svako zivi ide na fakultet u BGu, do te mere da to nije nista posebno niti smatram da su svi ljudi koji su zavrsili fakultet inteligentni / obrazovani. Odgovornost na poslu postoji ali odgovorne pozicije su placene, a to sto svaki Perica koji radi kao inzenjer misli da ima odgovornost (a zapravo nema) to je druga stvar. Ili ti mislis da ako neki inzenjer zezne stvar i pokvari masinu od 50,000 EUR + jos unese poslovna kasnjenja i dodatne gubitke prihoda od 20,000 EUR to placa iz svog dzepa?

A ta romantizacija kako obrazovani i pametni ljudi treba da imaju po 10 stanova tek ne pije vodu, i na zapadu profesori i ucitelji imaju mala primanja i skrpe se za 1 stan mozda za zivota.
Kapitalizam ceni produktivnost, efikasnost i sposobnost, ne obrazovanje i intelektualizam, i zato najbolje prolaze u njemu ljudi koji imaju te osobine a ne doktorate.

Ako je majstor sposoban da oko sebe oformi tim, osnuje firmu, zaradi brda para i zivi u Vili na Dedinju on je sposobniji (iako ne obrazovaniji) od profesora matematike jer je drustvu i ekonomiji doprineo vise. A to sto neko misli da njegovih 4-5 godina na fakultetu vrede vise od 4-5 godina rada majstora na terenu to je vec druga prica.

Kakvi podobni to se i sad prodaje ali je komentar kao i uvek "daleeeekooooooo", već smo komentarisali na forumu. Posle EXPA idu u stambeni kompleks, kao Belvil.

Već imaš oglase u blizini EXPA, a ko želi da čeka, pravac EXPO i nek se raspita za uslove.
Rekli su na forumu da to ima na lokaciji expa trenutno. Uredjena infrastruktura i plansko naselje kao što smo pričali.

Ne pričamo o fizičkim licima i sitnim investitorima što prave i prodaju zgrade u uskim ulicama po 1800-1900e po m2. Pričamo o uredjenom naselju u sadašnjem vremenu koje je pušteno u prodaju. Ja mislim da to trenutno ne postoji.

Država je rekla da će utvrditi podobne kategorije ljudi kojoj ce biti ponudjeni stanovi nakon završetka expa.

Ma u tu mantru da drzava ne treba da se mesa vise ne verujem. Ne kazem da treba da regulise sve zivo, naravno da mora da postoji neka mera, ali kako mislis da imas trziste ako postoji oligopol ili monopol.
Oligopol ili monopol nisu trziste, i drzava mora da razbije nelojalnu konkurenciju (u slucaju oligopola) ili monopol.
I sasvim je u redu da se razbijaju monopoli- to je prihvaćena mera u klasičnom kapitalizmu. Poenta kapitalizma je da veća konkurencija stvara bolje i jeftinije proizvode i usluge.

Problem je da država određuje cene- to je komunistička ideja.
Radnicka klasa je zivela najbolje 50-60-70-tih, kada su postojali radnicki sindikati na zapadu, kada su postojali socijalni programi itd....
Kada su dosli Tacer, Regan itd... i pod uticajem ekonomske elite ukinuli sve to - pod parolom nemesanja drzave u trziste doslo je i do pada srednje klase na Zapadu.
Vidim da se ta razlika i dalje produbljuje - asseti (zlato, nekretnine, berza) rastu brze od inflacije, dok plate cesto ne prate ni inflaciju, a sigurnost posla je minimalna - to znaci da oni koji imaju imace jos vise, oni koji moraju da rade imaju sve manje.
Zapravo nije toliko jednostavno.

Po meni, glavni problem je što su dozvolili da proizvodnja ode u Treći svet i da se slobodno izvozi na Zapad. To je malo po malo ubilo radničku klasu.

Glavni problem za Tačerku su bili rudari- sa teorijom o globalnom zagrevanju i pronalaskom plina u Severnom moru, taj problem je rešen.

Od kraja devedesetih, sa ubrzanjem pre 15 godina, masovni uvoz migranata iz Trećeg sveta ih je dokusurio.

O sistemskoj inflaciji fiat monetarnog sistema, da ne pričamo.
Kapitalizam vremenom treba da postaje sve efikasniji i produktivniji, na Zapadu jer su tu podaci precizniji, broj godina za kupovinu nekretnine raste, verujem da i procenat utrosenog budzeta na hranu raste takodje.
Da kapitalizam isporucuje ono sto je obecavao svako bi trebao da moze da kupi nekretnine za 3-godisnju platu (na primer). U svakom slucaju taj broj godina treba vremenom da pada, a ne da raste, jer je valjda to poenta ekonomskog rasta i povecanja efikasnosti ekonomije.
Kada bi postojao nacionalni kapitalizam sa čvrstom valutom- to bi bilo tačno.

Međutim, internacionalni kapitalizam u rukama par "peruanskih" bankarskih porodica, koji kontrolišu novac, medije i političare na Zapadu ne želi bogatu radničku klasu sa izraženim nacionalnim identitetom, već atomiziranu osiromašenu gomilu heterogenog porekla koja se neće buniti protiv uvođenja modernog feudalizma- nećeš imati ništa i bićeš srećan.

El može link gde je rečeno da će stanove dobiti podobni?

Podobne kategorije ljudi kojima će biti ponudjeni stanovi. Ne izvrći reči

Kaže Siniša Mali:
"Biće definisano kojim kategorijama gradjana će oni biti namenjeni"

Lepo kaže parola gore

Edit: a da, obavezno pogledajte komentare ispod objave.

Međutim, internacionalni kapitalizam u rukama par "peruanskih" bankarskih porodica, koji kontrolišu novac, medije i političare na Zapadu ne želi bogatu radničku klasu sa izraženim nacionalnim identitetom, već atomiziranu osiromašenu gomilu heterogenog porekla koja se neće buniti protiv uvođenja modernog feudalizma- nećeš imati ništa i bićeš srećan.

Bogata radnička klasa je direktno suprotna interesima vlasničke klase. Radnička klasa mora biti održana u zavisnom položaju, uz minimum alociranih resursa prema njoj, da bi kapitalizam stabilno funkcionisao.

Bogata radnička klasa bi značilo moć u rukama radnika i preispitivanje samog kapitalističkog poretka i smisla postojanja vlasničke klase uopšte.

Koliko zanimljivih izjava...

1. Cene nekretnina itekako ne pogadja sve ljude najvise, ja da moram da biram izmedju toga da za zivota kupim samo jedan stan ali imam lepo skolstvo, zdravstvo, cist vazduh, metro i pregrst poslovnih prilika onda bih pre bio birao tu opciju nego imao 3 stana u Zemunu/NBGD.

2. Svi su ulozili godine i godine u obrazovanje, danas svako zivi ide na fakultet u BGu, do te mere da to nije nista posebno niti smatram da su svi ljudi koji su zavrsili fakultet inteligentni / obrazovani. Odgovornost na poslu postoji ali odgovorne pozicije su placene, a to sto svaki Perica koji radi kao inzenjer misli da ima odgovornost (a zapravo nema) to je druga stvar. Ili ti mislis da ako neki inzenjer zezne stvar i pokvari masinu od 50,000 EUR + jos unese poslovna kasnjenja i dodatne gubitke prihoda od 20,000 EUR to placa iz svog dzepa?

A ta romantizacija kako obrazovani i pametni ljudi treba da imaju po 10 stanova tek ne pije vodu, i na zapadu profesori i ucitelji imaju mala primanja i skrpe se za 1 stan mozda za zivota.
Kapitalizam ceni produktivnost, efikasnost i sposobnost, ne obrazovanje i intelektualizam, i zato najbolje prolaze u njemu ljudi koji imaju te osobine a ne doktorate.

Ako je majstor sposoban da oko sebe oformi tim, osnuje firmu, zaradi brda para i zivi u Vili na Dedinju on je sposobniji (iako ne obrazovaniji) od profesora matematike jer je drustvu i ekonomiji doprineo vise. A to sto neko misli da njegovih 4-5 godina na fakultetu vrede vise od 4-5 godina rada majstora na terenu to je vec druga prica.
Izvini jel' ti imas fakultet i koji? Da li si radio nekad u firmi kao inzenjer i napravio stetu od 50k evra pa znas kako se to resava? Nemas pojma koliko cesto se vade advokati u ovakvim situacijama.

Vrh