Šta je novo?

Cene nekretnina

Piše se da nema ponude. Piše se da država može da uradi nešto ali neće. Piše se da ima ponude i da je to expo. Piše se da će to biti u budućnosti za nekoliko godina i da ipak nema ponude makar nekoliko godina još minimum. Otkrivaš se
Brate, kako si me samo otkrio, ti si neki nadčovek. Ponude ima koliko hoćeš, samo izaberi. Skupo ti je? A pa ti onda čekaj da se izgradi (iako bi opet bila kuknjava o cenama nakon gradnje). Nećeš? A pa onda kupi onde gde ima. Skupo? I tako dalje... perpetum mobile. Znači hoćemo sad i odmah, da se izgradi za 3 meseca maksimum i da m2 bude do max 2k. Pokrij se.

Prvo mi pada na pamet Vidikovac, Medak 3, Borča 3, Stepe Stepanović...
Slazem se sa ovim spiskom ali kao sto rekoh, osim Stepe nista novije tog tipa nije napravljeno (doduse za Borcu 3 ne znam nista). Ono sto bi bio pun pogodak je 2-3 projekta tipa Stepa. Ta Stepa inace kuburi sa infrastrukturom, pristupna saobracajnica je slepo crevo, vrtic je prebukiran (nedostaje jos jedan), skola takodje. O nekoj liniji gradskog prevoza bez kvalitetne saobracajnice nema ni govora. Sad kad im naprave ispod Stepe onaj Nemanja grad ima da bude veselo.

Ponuda stanova tu nije ogromna, to stoji, ali su planski urađena i imaju sve sto si naveo da je potrebno.
Moze se tako reci. Od ovih nabrojanih Medak 3 i Vidikovac su mi najprivlacniji ali su matori.

Ja bi samo voleo da vidim uporednu specifikaciju m2 nekog projekta ovde kod nas i onog bugarskog od pre neke strane. Materijal ovde košta toliko materijal tamo košta toliko, pdv ovde toliko pdv tamo kosto toliko, rad ovde kosta toliko, tako kosta toliko, zemljiste, infrastruktura...da utvrdimo gde su razlike, onda bi mogli lakse da diskutujemo.
Šta je to što podiže kod nas cenu kvadrata 2x ili 3x
Osim činjenice da smo tigrovi i imamo ogromnu količinu novca i nikog nije briga da li kvadrat plaća 3-4-5000. Ako nećeš ti ima ko će.
Bugarin bi naravno naplaćivao isto 3000 ali tamo nema ko da plati...udružili se svi bugari i bojkotuju ove što naplaćuju 3000. Investitori se uplašili udruženih bugara pa im naplaćuju kvadrat u prestonici 1300€ sa pdv.

Ja bi samo voleo da vidim uporednu specifikaciju m2 nekog projekta ovde kod nas i onog bugarskog od pre neke strane. Materijal ovde košta toliko materijal tamo košta toliko, pdv ovde toliko pdv tamo kosto toliko, rad ovde kosta toliko, tako kosta toliko, zemljiste, infrastruktura...da utvrdimo gde su razlike, onda bi mogli lakse da diskutujemo.
Osim činjenice da smo tigrovi i imamo ogromnu količinu novca i nikog nije briga da li kvadrat plaća 3-4-5000. Ako nećeš ti ima ko će.
Bugarin bi naravno naplaćivao isto 3000 ali tamo nema ko da plati...udružili se svi bugari i bojkotuju ove što naplaćuju 3000. Investitori se uplašili udruženih bugara pa im naplaćuju kvadrat u prestonici 1300€ sa pdv.

Mislim da je realnije da su bugarski investitori prosto dobri ljudi ovako, može da naplati 3000 ali de će mu duša? Spusti on cenu da pomogne sirotinji raji.

Uf, kako se državni intervencionizam zahuktao, ne može čovjek ispratiti sve.

Evo, sad možeš da uzmeš stambeni kredit, i ako procene da ti gori pod nogama, zakon nalaže da ti pomognu malo da prebrodiš: smanjujući ti stopu, odlažući ti rok plaćanja, otpisujući ti deo duga itd.

Pitam se da li isto ovako na nekom češkom Beobuildu kače stanove iz Beograda i kažu eto kako je jeftino u Beogradu, samo 3000, a kod nas u Pragu 5000 deru nas lopovi preko nameštenih tendera i kontrolisanog tržišta.
U Pragu je prosecna neto plata 1.900 evra prema Numbeo, za razliku od beogradskih 1.150. A u bugarskoj plate iste kao ovde, a cene duplo nize.

U Pragu je prosecna neto plata 1.900 evra prema Numbeo, za razliku od beogradskih 1.150. A u bugarskoj plate iste kao ovde, a cene duplo nize.

3106 strana, valjda ćemo uskoro zaključiti i da prosečna plata u nekom gradu nije apsolutni determinišući faktor cena nekretnina u istom.

Prema Numbeo je i prosecan kvadrat u Sofiji 2000 van centra a 3000 u centru, znaci onaj projekat nije nesto uobicajeno ili prosek.

Na onom bugarskom sajtu se inace moze videti jos projekata i cene su im uglavnom u 2-3k rasponu, ima par manje ali ima i par vise. Dakle jeste jeftinije ali ne bas 2-3 puta.

Nema razlike u grubim radovima i finim radovima. Nemaš šta tu da izmisliš pošto nije izgradnja nuklearnog reaktora.
Jedino što može da se razlikuje su državne takse i zemljište.
Cenu podiže monopolsko udruživanje, drzavna politika ograničenja ponude, visoke inflacije, zaduživanja, korupcija i burazerska država. Evo i ovde imamo članove koji prenose ono isto što vlast kaže. Ako vam se ne sviđa gubite se odavde. Evo i sada će da vrište njih 4-5 na moj post

Poslednja izmena:
Nema razlike u grubim radovima i finim radovima. Nemaš šta tu da izmisliš pošto nije izgradnja nuklearnog reaktora.
Jedino što može da se razlikuje su državne takse i zemljište.
Cenu podiže monopolsko udruživanje, korupcija i burazerska država. Evo i ovde imamo članove koji prenose ono isto što vlast kaže. Ako vam se ne sviđa gubite se odavde. Evo i sada će da vrište njih 4-5 na moj post
Bugarska izgleda najnekorumpiranija zemlja u Evropi posto je Sofija otprilike jedini glavni grad na kontinentu gde se moze naci kvadrat za 1300.

Albanija je danas otvorila klaster 4 u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, peti za nepunih godinu dana, navodeći da joj je cilj da poslednji klaster otvori do kraja godine.
Albanija za nas postaje Zapad.
Srbija postaje jedinstvena u svetu. Bez obzira na koju stranu sveta da krenes, stizes na Zapad :)

Inace evo malo i bugarskih halooglasa.

Jeste jeftinije u proseku ali nije da su cene od 3-4k nepostojece.
Sta je pesnik hteo da kaze? Izvini, ali ovo ti je u nivou Analiticara... Znas, jeste istina da je plata u proseku oko 900 eur, al evo ja znam hirurga koji radi tri posla i stedi 50k lagano, a iz hobija predaje na fakultetu.

Da li se ti slazes da smo skuplji u proseku iako radimo za manje pare? Prosto je, ako neces da gaslajtujes i sebe i druge...

Sta je pesnik hteo da kaze? Izvini, ali ovo ti je u nivou Analiticara... Znas, jeste istina da je plata u proseku oko 900 eur, al evo ja znam hirurga koji radi tri posla i stedi 50k lagano, a iz hobija predaje na fakultetu.

Da li se ti slazes da smo skuplji u proseku iako radimo za manje pare? Prosto je, ako neces da gaslajtujes i sebe i druge...
Imam dve recenice u postu koji citiras i ti mi postavljas pitanje na koje je jedna od te dve recenice vec dala odgovor.

@Pera Zdera Pero, imam drugara koji je u Uppsali, uzeo je stan za 3000 po kvadratu, plata mu je oko 4300 eura, da li je ta plata iznad proseka i da li je taj stan skuplji? Mislim da je zgrada iz perioda 2003-2007, kolika bi mogla da mu bude rata kredita ako je uzeo na maksimalni broj godina?

Vrh