Pa i top 10% u Nemackoj sigurno moze da kupi lagano stan u Berlinu u delu koji je ekvivalentan Zemunu. Ovde malo teze.
Jel' racunas i godisnji skok cena slican kao od 2019. do sada i da se placa kirija i da roditelji ne pomazu ili racunas zivot na easy mode gde nisi placao stan za vreme fakulteta i ziveo u istom gradu gde si studirao, gde ides obavezno na nedeljni rucak kod svojih i tako to?
I zasto smatras da svako ko zivi u Zemunu zeli da kupi stan bas u Zemunu? Mozda neko ko zivi u Borci zeli da kupi stan u Zemunu? Kolika je njemu plata i zeni?
Zasto ne zelis da odgovoris uopste na to sto te pitam jednostavno? Da li je normalno da 2 plate koje su top 10% u drzavi jedva mogu da kupe stan u Zemunu? Da ili ne?
Ne razumem zasto bi uzimali skok cena od 2019 do 2025 kao nesto normalno kada je to bilo u jednom od najvecih globalnih inflacionih talasa asseta.
Racunam da placaju kiriju 400-500 EUR, da se ne bahate sa izlascima i da sami spremaju hranu. Mislim da je sasvim moguce da oni kroz 5-6 godina stednje i pametnog rukovanja novcem steknu pare za kredit i kupe stan na toj teritoriji Zemuna.
Ja mislim da preuvelicavas da je to "jedva" vec tvoje i moje poimanje vremena potrebnog za ostvarenje najvece kupovine u zivotu (nekretnine) nije isto.
Nije strasno kupiti stan i u 35oj godini zivota nakon 10 godina rada i stednje. Isto tako mislim da ce trend kupovine nekretnine postajati tezi i tezi sa svakom godinom u celom svetu, ne samo kod nas.
Ako uzmemo da je Zemun "top 10%" lokacija gde bi ljudi sa top 10% zaradom mogli sebi da priušte stan, logično bi bilo da je to top 10% u državi, a ne u Zemunu.
Ako samo ljudi koji su top 10% u Zemunu mogu da priušte stan u Zemunu, gde će onda ostalih 90% ljudi u Zemunu da živi? Ili će samo 10% ljudi u Zemunu moći da živi u Zemunu?
Možda bi zapravo to bilo najbolje rešenje, da samo top 10% stanovnika ostane u Srbiji a svi ostali odu. Top 10% stanovnika Niša živi u Nišu, top 10% stanovnika Novog Sada u Novom Sadu i tako dalje. Tada napokon neće biti ovih koji su uvek nezadovoljni!
Ovde se uvek izostavlja da dobar deo populacije ce da nasledi stan od babe / dede, da im ga obezbede roditelji itd, jer je ova tema uglavnom ona gde se takvi ljudi ne skupljaju vec svi oni koji gledaju da svoj tesko steceni novac sto bolje potrose, da se izjadaju i tako dalje.
Ja se secam kada sam u prosloj firmi imao kolegu, deda njemu i bratu obezbedio po 2 stana u Beogradu, realno covek nije morao ni da radi niti da se cima da bude u IT-u i da napreduje. Dobar deo populacije na ovaj nacin dodje do stana a da se o tome magicno ne prica. Evo moj drugar je od babe nasledio i deli stan od 100+ m2 na NBGD i plan je da ga prodaju i uzmu sebi 2 nova stana i dotiraju kreditom razliku.
Da ne postoje ljudi spremni da plate kirije u Beogradu ili cene m2 onda bi one bile manje, ne bi sigurno grad bio grad duhova gde zgrade stoje prazne.