Šta je novo?

Cene nekretnina

Ali ponude ima, samo je skupa.
Ne bih se slozio sa ovime. Treba prvo rasclaniti kakve ponuide ima i na kojim lokacijama. Sto se starogradnje tice ponuda je katastrofa, ako odbijes podrume i golubarnike i uzmes samo uknjizene stanove od onog sto je na oglasima zavrsis na 10x manje jedinica koje vrede nesto. Posto prodavci znaju sta poseduju onda se slepaju uz cenu novogradnje (koje je naspram kvaliteta takodje precenjena)

Nemas ti manjka novogradnji posebno ne u poslednjih par godina, samo je ove godine usporilo.
Ima i tu manjka jer nema projektne novogradnje koja bi zadovoljila svaciji dzep. Imam utisak da su veci projekti na top lokacijama, da se prodaju na kasicicu da bi se stalno odrzala tenzija a da su manje interesantne lokacije prepustene Kurta&Murta d.o.o.

Imas samo eksploziju potraznje zbog straha od inflacije.
To nije neopravdan strah, stavise.

Na kraju, cene su onakve kakve jesu iz prostog razloga sto postoji konstantna potraznja a ponuda je ogranicena (rekao bih vestacki u jednom solidnom procentu).

Ne bih se slozio sa ovime. Treba prvo rasclaniti kakve ponuide ima i na kojim lokacijama. Sto se starogradnje tice ponuda je katastrofa, ako odbijes podrume i golubarnike i uzmes samo uknjizene stanove od onog sto je na oglasima zavrsis na 10x manje jedinica koje vrede nesto. Posto prodavci znaju sta poseduju onda se slepaju uz cenu novogradnje (koje je naspram kvaliteta takodje precenjena)
Podigni cenu po m2 pa ces videti kako ponuda prestaje da bude problem. Rekao si ono sto sam rekao, za obican dzep na trzistu je skart, za duboki dzep ima sta hoces.

Ima i tu manjka jer nema projektne novogradnje koja bi zadovoljila svaciji dzep. Imam utisak da su veci projekti na top lokacijama, da se prodaju na kasicicu da bi se stalno odrzala tenzija a da su manje interesantne lokacije prepustene Kurta&Murta d.o.o.
Ima, samo nema u centralnim lokacijama. Ko bi normalan gradio jeftino i masovno na dobroj lokaciji? Ovako razvuce na 3-4 faze kompleks, dize cene sa svakom zgradom i svakom godinom. Parcelu je kupio, ne zuri mu se.

To nije neopravdan strah, stavise.

Na kraju, cene su onakve kakve jesu iz prostog razloga sto postoji konstantna potraznja a ponuda je ogranicena (rekao bih vestacki u jednom solidnom procentu).
Nije neopravdan strah, ali osim cigle postoje i druge zastite od inflacije.
Tu dolazimo do finansijske nepismenosti profila kupca nekretnina u Srbiji, i to ti resava misteriju visoke potraznje.

Sto ne bi fakultetski obrazovan covek ziveo na Dedinju?
Zato što nije moguće ni u jednom društvu da pedagog, lingvista, učitelj I još milion zanimanja za koje je neophodan fakultet zarade dovoljno za 3 života za kuću na Dedinju. IT je poznat kao delatnostima gde diploma nije presudna niti utiče na nečiji zaradu. Ovde ne govorim o prekvalifikantima. Postoje ljudi koji imaju kliker da im je faks realno bio smešan la ga nikad nisu ni završili.

Pa moze, ali i on i majstor moraju biti u top 1% ili cak 0.1% da bi to izveli, pa ko je sposobniji zivece tamo.
Ocigledno mi nismo u tom promilu, ili barem nismo za sada.
Problem je u tome sto kad si u top 10% u drzavi, jedva mozes da se uglavis u Zemun, i to ako ti i zena bude isto u 10%. I da malo pripomogne familija haha
Da li se slazes da to nije normalno stanje stvari? Ili ti je normalno da dvoje koji su u top 10% ne mogu da kupe stan u Zemunu? Ako ti je trenutno stanje normalno, onda nam se misljenja razilaze, ne moram nikog nista da ubedjujem. Nista vise od toga ne zelim da kazem, samo to.
Mnogo bolju nekretninu moze dvoje sa top 10% primanja u drzavi da poseduju u Nemackoj, Holandiji...

Sto ne bi majstor ziveo na Dedinju?

Pa ako padnu cene nekretnina a ostanu mi isti prihodi, jos bolje, imacu za jos koju nekretninu brze
Nećeš. Poveća se trošak držanja prazne nekretnine. Kontrola porekla novca. Zabrana kupovine strancima. Masovna legalizacija. Uvede se kontrola poreza od izdavanja i eto. Ne isplate se više cigle od zlata.
Kakve bre kuće na Dedinju. Mi pričamo o stanu od 70m2 da može porodično da se živi. Da ne gubiš u prevozu 2 sata i da ne košta 20 godina čiste zarade.

Poslednja izmena:
Problem je u tome sto kad si u top 10% u drzavi, jedva mozes da se uglavis u Zemun, i to ako ti i zena bude isto u 10%. I da malo pripomogne familija haha
Da li se slazes da to nije normalno stanje stvari? Ili ti je normalno da dvoje koji su u top 10% ne mogu da kupe stan u Zemunu? Ako ti je trenutno stanje normalno, onda nam se misljenja razilaze, ne moram nikog nista da ubedjujem. Nista vise od toga ne zelim da kazem, samo to.
Mnogo bolju nekretninu moze dvoje sa top 10% primanja u drzavi da poseduju u Nemackoj, Holandiji...
Top 10% po kojim standardima? Gde je ta skala da se i ja izmerim? Nikada nisam poredio ljude na taj način, iskreno deluje toliko banalno...

Nećeš. Poveća se trošak držanja prazne nekretnine. Uvede se kontrola poreza od izdavanja i eto. Ne isplate se više cigle od zlata
Nista, evo ja navijam da se tvoje obistini, pa cu da kupim jos koju nekretninu i mucim brigu kako da platim te silne poreze.
Mislim da oboje znamo da je to nesto sto se nazalost nece desiti doduse.

Top 10% u drzavi je sirok pojam jer nije isto biti top 10% u Nisu i u Beogradu.

A sa obzirom da prosecna plata u opstini Zemun je 126 hiljada neto, racunam da je top 10% zarada u opstini zemun oko 170-180 hiljada ovako odokativno.
Sto znaci da bi takav par tukao 3000 EUR mesecno i tu vec sumnjam da ne bi mogao da se uglavi u Zemun.

E sada ako ti i zena ne tucete 3000 EUR zajedno, jbg niste u top 10%.

Top 10% po kojim standardima? Gde je ta skala da se i ja izmerim? Nikada nisam poredio ljude na taj način, iskreno deluje toliko banalno...
Top 10% zarada, najjaci decil, top 10% je 168k. Izuzmi obrazovanje, ostavi ga po strani sad, top 10% po zaradama u drzavi.
https://data.stat.gov.rs/Home/Result/2403040507?languageCode=sr-Latn
1757952596974.png

Top 10% u drzavi je sirok pojam jer nije isto biti top 10% u Nisu i u Beogradu.
Pa i top 10% u Nemackoj sigurno moze da kupi lagano stan u Berlinu u delu koji je ekvivalentan Zemunu. Ovde malo teze.
A sa obzirom da prosecna plata u opstini Zemun je 126 hiljada neto, racunam da je top 10% zarada u opstini zemun oko 170-180 hiljada ovako odokativno.
Sto znaci da bi takav par tukao 3000 EUR mesecno i tu vec sumnjam da ne bi mogao da se uglavi u Zemun.
E sada ako ti i zena ne tucete 3000 EUR zajedno, jbg niste u top 10%.
Jel' racunas i godisnji skok cena slican kao od 2019. do sada i da se placa kirija i da roditelji ne pomazu ili racunas zivot na easy mode gde nisi placao stan za vreme fakulteta i ziveo u istom gradu gde si studirao, gde ides obavezno na nedeljni rucak kod svojih i tako to?
I zasto smatras da svako ko zivi u Zemunu zeli da kupi stan bas u Zemunu? Mozda neko ko zivi u Borci zeli da kupi stan u Zemunu? Kolika je njemu plata i zeni?

Zasto ne zelis da odgovoris uopste na to sto te pitam jednostavno? Da li je normalno da 2 plate koje su top 10% u drzavi jedva mogu da kupe stan u Zemunu? Da ili ne?

Ako uzmemo da je Zemun "top 10%" lokacija gde bi ljudi sa top 10% zaradom mogli sebi da priušte stan, logično bi bilo da je to top 10% u državi, a ne u Zemunu.

Ako samo ljudi koji su top 10% u Zemunu mogu da priušte stan u Zemunu, gde će onda ostalih 90% ljudi u Zemunu da živi? Ili će samo 10% ljudi u Zemunu moći da živi u Zemunu?

Možda bi zapravo to bilo najbolje rešenje, da samo top 10% stanovnika ostane u Srbiji a svi ostali odu. Top 10% stanovnika Niša živi u Nišu, top 10% stanovnika Novog Sada u Novom Sadu i tako dalje. Tada napokon neće biti ovih koji su uvek nezadovoljni!

Kako li sam preziveo 20+ godina u Batajnici cak...
Idem posle da kazem svim ljudima kojima zive u Batajnici da se bune, da im je lose, da im treba stan na NBGD ili Vracaru.
Pa u Batajnici živi i naš Vojvoda Šešelj i s tim se ponosi tako da Batajnica nije tako loša kad VIP osobe tamo žive!

Pa i top 10% u Nemackoj sigurno moze da kupi lagano stan u Berlinu u delu koji je ekvivalentan Zemunu. Ovde malo teze.

Jel' racunas i godisnji skok cena slican kao od 2019. do sada i da se placa kirija i da roditelji ne pomazu ili racunas zivot na easy mode gde nisi placao stan za vreme fakulteta i ziveo u istom gradu gde si studirao, gde ides obavezno na nedeljni rucak kod svojih i tako to?
I zasto smatras da svako ko zivi u Zemunu zeli da kupi stan bas u Zemunu? Mozda neko ko zivi u Borci zeli da kupi stan u Zemunu? Kolika je njemu plata i zeni?

Zasto ne zelis da odgovoris uopste na to sto te pitam jednostavno? Da li je normalno da 2 plate koje su top 10% u drzavi jedva mogu da kupe stan u Zemunu? Da ili ne?
Ne razumem zasto bi uzimali skok cena od 2019 do 2025 kao nesto normalno kada je to bilo u jednom od najvecih globalnih inflacionih talasa asseta.
Racunam da placaju kiriju 400-500 EUR, da se ne bahate sa izlascima i da sami spremaju hranu. Mislim da je sasvim moguce da oni kroz 5-6 godina stednje i pametnog rukovanja novcem steknu pare za kredit i kupe stan na toj teritoriji Zemuna.

Ja mislim da preuvelicavas da je to "jedva" vec tvoje i moje poimanje vremena potrebnog za ostvarenje najvece kupovine u zivotu (nekretnine) nije isto.
Nije strasno kupiti stan i u 35oj godini zivota nakon 10 godina rada i stednje. Isto tako mislim da ce trend kupovine nekretnine postajati tezi i tezi sa svakom godinom u celom svetu, ne samo kod nas.

Ako uzmemo da je Zemun "top 10%" lokacija gde bi ljudi sa top 10% zaradom mogli sebi da priušte stan, logično bi bilo da je to top 10% u državi, a ne u Zemunu.

Ako samo ljudi koji su top 10% u Zemunu mogu da priušte stan u Zemunu, gde će onda ostalih 90% ljudi u Zemunu da živi? Ili će samo 10% ljudi u Zemunu moći da živi u Zemunu?

Možda bi zapravo to bilo najbolje rešenje, da samo top 10% stanovnika ostane u Srbiji a svi ostali odu. Top 10% stanovnika Niša živi u Nišu, top 10% stanovnika Novog Sada u Novom Sadu i tako dalje. Tada napokon neće biti ovih koji su uvek nezadovoljni!
Ovde se uvek izostavlja da dobar deo populacije ce da nasledi stan od babe / dede, da im ga obezbede roditelji itd, jer je ova tema uglavnom ona gde se takvi ljudi ne skupljaju vec svi oni koji gledaju da svoj tesko steceni novac sto bolje potrose, da se izjadaju i tako dalje.

Ja se secam kada sam u prosloj firmi imao kolegu, deda njemu i bratu obezbedio po 2 stana u Beogradu, realno covek nije morao ni da radi niti da se cima da bude u IT-u i da napreduje. Dobar deo populacije na ovaj nacin dodje do stana a da se o tome magicno ne prica. Evo moj drugar je od babe nasledio i deli stan od 100+ m2 na NBGD i plan je da ga prodaju i uzmu sebi 2 nova stana i dotiraju kreditom razliku.

Da ne postoje ljudi spremni da plate kirije u Beogradu ili cene m2 onda bi one bile manje, ne bi sigurno grad bio grad duhova gde zgrade stoje prazne.

Ne razumem zasto bi uzimali skok cena od 2019 do 2025 kao nesto normalno kada je to bilo u jednom od najvecih globalnih inflacionih talasa asseta.
Pa skace 10% godisnje u proseku, a ti kako hoces.
Racunam da placaju kiriju 400-500 EUR, da se ne bahate sa izlascima i da sami spremaju hranu. Mislim da je sasvim moguce da oni kroz 5-6 godina stednje i pametnog rukovanja novcem steknu pare za kredit i kupe stan na toj teritoriji Zemuna.
Nemoguce je prilicno, osim ako ne ides kod mame i tate na rucak svaki dan i cekas da umre baba da se oslobodi soba za dete dok stekas za stan. Sve cene rastu vise nego sto oni stede, i za stan, i troskovi zivota, planirani troskovi, neplanirani troskovi, sve raste.
Ja mislim da preuvelicavas da je to "jedva" vec tvoje i moje poimanje vremena potrebnog za ostvarenje najvece kupovine u zivotu (nekretnine) nije isto.
Nije strasno kupiti stan i u 35oj godini zivota nakon 10 godina rada i stednje. Isto tako mislim da ce trend kupovine nekretnine postajati tezi i tezi sa svakom godinom u celom svetu, ne samo kod nas.
"Svuda je tesko, nije samo kod nas".

Pa skace 10% godisnje u proseku, a ti kako hoces.
Ja mislim da su se skokovi cena prilicno ohladili u poslednjih 12 meseci, ali posto nemamo pristup katastru sve je rekla-kazala trenutno.

Nemoguce je prilicno, osim ako ne ides kod mame i tate na rucak svaki dan i cekas da umre baba da se oslobodi soba za dete dok stekas za stan. Sve cene rastu vise nego sto oni stede, i za stan, i troskovi zivota, planirani troskovi, neplanirani troskovi, sve raste.
Voleo bih da cujem tu racunicu gde je nemoguce, ja mislim da je itekako moguce, trazi zrtvovanja kratkorocna doduse (letovanja i druge strasti).

"Svuda je tesko, nije samo kod nas".
Negde je lakse, negde je teze, trend je da ce biti sve teze svuda, ako mislis drugacije onda si malo delulu.

Ja vidim neki prosek 30-37 godina.
Da luft u izdavanju ne postoji. Ako ne računamo amortizaciju stana i stvari 1% godišnje što je minimum. Ako to uračunamo, ode ROI na 40+ godina.
Da, ali zarađuješ na aprecijaciji stana. Meni je u toku 2 godine stan u izgradnji već porastao 25%, videćemo sledeće godine kada bude završena zgrada, kakav će efekat biti.

Vrh