Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja nemam sta da demantujem, ako lazem, lazem sebe. Kirija za stan slican onom u kom sam sad je ista ili veca sad, kad pogledam u odnosu na pre godinu dana. Padala nije.

Nebitno. Uglavnom cene su rasle, kirije nisu. Povećao se roi

Pa kaže:

Kada ROI na izdavanje nekretnina prelazi 30 godina (bez uračunate amortizacije i poreza), to znači da prihod od zakupa godišnje pokriva samo oko 3% vrednosti nekretnine. Posledice na tržištu su sledeće:

Investiciona neatraktivnost – Nekretnine više ne privlače klasične investitore jer prihod od zakupa nije dovoljan.

Fokus na spekulaciju – Kupci uglavnom očekuju rast cene nekretnine, a ne prihod od zakupa.

Smanjena likvidnost – Teško je brzo prodati nekretninu bez gubitka.

Rizik od balona – Tržište ulazi u spekulativnu zonu, gde cene mogu brzo pasti.

Stvarni povrat – Uzimajući u obzir troškove održavanja i prazne stanove, stvarni ROI može biti 35–40 godina ili više.

Istorijski primeri (Japan 1990, SAD 1929, 2008, Španija 2008) pokazuju da su tržišta sa ROI ≥ 30 godina

Kirije će padati ili ostati iste, dok će cene stanova rasti i dalje. To će biti suprotno očekivanjima.
Ali ne padaju Džo. Pratim trziste, ne vidim da padaju. Iste su ili rastu vrlo malo. Bar za stanove od oko 50 kvadrata. Druge ne pratim. Mozda za ove vece stvarno padaju, da ne lupam, ali za ove velicine oko 50kv znam sigurno, za kraj koji ja pratim.

Dogovorite se @Extroniks i ti da li rastu 10% cene u proseku ili ne rastu
Cene u izgradnji normalno da ce da rastu u odnosu na pocetak i kraj gradnje. Ali mislim da su se cene stabilizovale za nove projekte i starogradnju u poslednjih godinu dana.
Covek prica o stanu koji je kupio dok nije ni asov zaboden u zemlju pre 2 godine, bio bih sokiran da mu cena stana nije porasla 25%.

Podigni cenu po m2 pa ces videti kako ponuda prestaje da bude problem. Rekao si ono sto sam rekao, za obican dzep na trzistu je skart, za duboki dzep ima sta hoces.
Nije bas tako, podizanje cene odnosno onoga sto je neko spreman da plati ubacuje i druge lokacije (drzave) u jednacinu.

Ima, samo nema u centralnim lokacijama. Ko bi normalan gradio jeftino i masovno na dobroj lokaciji? Ovako razvuce na 3-4 faze kompleks, dize cene sa svakom zgradom i svakom godinom. Parcelu je kupio, ne zuri mu se.
ne ne ... nisam mislio da gradi masovno na centralnim lokacijama, nego da gradi masovno na perifernim lokacijama sa niskom cenom prodaje - toga nema.

Nije neopravdan strah, ali osim cigle postoje i druge zastite od inflacije.
Postoji ali objasni ti to Miloradu iz Donje Vuko***ine kad dodje posle 25 godina baustele sa 500K u dzepu

Tu dolazimo do finansijske nepismenosti profila kupca nekretnina u Srbiji, i to ti resava misteriju visoke potraznje.
Nema tu misterije, meni je vise interesantan sociolosko/psiholosko/antropoloski fenomen i kao takvog ga treba posmatrati. Stavise, u direktnoj je korelaciji sa ciljevima i politikom vladajuce vecine. Da ne kazem, kakvi kupci takva i drzava ...

Kako se Arapima isplati prodavati benzin po 15c za l a Norvežanima za 2,5e a isto i jedni i drugi plivaju u nafti? Jednostavno politika države. Zašto u Emiratima imaš porez 0% a u Norveškoj porez 50% + PDV koji moraš da plaćaš???
Nisam ja čuo da investitori kukaju. Jednostavno kod nas je to willingness to pay.
Ajde realno sad da neko napravi u BW ili na NBG u popularnim blokovima 64 ili 65 za 2000 sa PDVom. Pa ja mislim da bi bila tuča pred taj prodajni dan:)) I to više nego za Lidl piliće. Evo ja bi prvi doletio i čekao celu noć da uzmem jedan takav stančić:)) Čisto da se ne baci.
Država ne može da napravi veliko plansko naselje za 100 zgrada sa infrastrukturom iza bloka 45, 72? Ili iza novobezanijskog groblja? Ili gde god.
Da pripremi infrastrukturu, parceliše sve i prodaje godišnje mesto za izgradnju zgrada i tako utiče na ponudu? Nema dovoljno mesta možda?
Pa ko voli centar neka plaća 10k kvadrat. Ko ne voli neka kupi za 1,8-2k.
Ili je možda bolje ovako dozirana ponuda?
Shvati, 30-35 stanova u novogradnji koji se prodaju mesečno na NBG može da košta i 10k. Ja ne vidim problem. Uvek ćeš naći ljude da kupe po toj ceni sa niskom nabavnom cenom evra. Ali 300-400 ne možeš. Nema šanse. Zato se daje na kašičicu.
Najbolja je divljina. Kuća pa zgrada, kuća pa zgrada u uskoj ulici sa starom kanalizacijom i infrastrukturom. I onda ko je najveći divljak vlada dzunglom. A kao sve po zakonu

Poslednja izmena:
Ajde sto sam stavio na ignore odredjene clanove da ne citam gluposti, nego svi odgovaraju na te nebulozne postove i onda moram da citam komentare na nebuloze.
Jel znate vi sta je trolovanje, pecate se samo tako.

Država ne može da napravi veliko plansko naselje za 100 zgrada sa infrastrukturom iza bloka 45, 72? Ili iza novobezanijskog groblja? Ili gde god.
Da pripremi infrastrukturu, parceliše sve i prodaje godišnje mesto za izgradnju zgrada i tako utiče na ponudu? Nema dovoljno mesta možda?
Shvati, 30-35 stanova u novogradnji koji se prodaju mesečno na NBG može da košta i 10k. Ja ne vidim problem. Uvek ćeš naći ljude da kupe po toj ceni sa niskom nabavnom cenom evra. Ali 300-400 ne možeš. Nema šanse. Zato se daje na kašičicu.
Najbolja je divljina. Kuća pa zgrada, kuća pa zgrada u uskoj ulici sa starom kanalizacijom i infrastrukturom. I onda ko je najveći divljak vlada dzunglom. A kao sve po zakonu
@Extroniks je tvrdio da ima preko 3000 stanova sada trenutno u ponudi u novogradnji na NBG. Ja sam mu rekao da nije u pravu i rekao mu da ima 10000. Prosto ne moze covek da se odluci, izbor je prevelik 😀

@Extroniks je tvrdio da ima preko 3000 stanova sada trenutno u ponudi u novogradnji na NBG. Ja sam mu rekao da nije u pravu i rekao mu da ima 10000. Prosto ne moze covek da se odluci, izbor je prevelik 😀
Hahaha. Ma kakvih 3000 stanova 😂. To možda sa rokom izgradnje do 2031-2032. On uračunao i sve buduće faze svih aktuelnih projekata (par njih) koje još nisu u prodaji.
Edit: ušao na halo oglase sad. Kriterijum za pretragu. Novi Beograd (i ledine). Sprat od 2. Nije poslednji sprat. Rezultat pretrage 305 😁. Tu imamo i duple, troduple, petoduple oglase istog stana koji je oglašen preko više agencija. Daj Bože da je 100 stanova u ponudi. Naravno, tu nisu stanovi od investitora. Tu imaš možda još 200-250 i to je to. 300-350 stanova u ponudi na celom NBG. Neka bude i 500 ukupno računajući i sve moguće ostale oglase.
Fun fact. NBG ima 102.000+ stanova.

Poslednja izmena:
Ali za koga drzava da zida naselje? Dao si primer Sofije gde PRIVATNI IVESTITOR zida za 1300-1500 eur, a kod nas treba DRZAVA ds zida za 1800-2000?! Kako si došao do tih cifara, znači može da se kraducka, sli ako se trade onda je već problem.

Hahaha. Ma kakvih 3000 stanova 😂. To možda sa rokom izgradnje do 2031-2032. On uračunao i sve buduće faze svih aktuelnih projekata (par njih) koje još nisu u prodaji.
Edit: ušao na halo oglase sad. Kriterijum za pretragu. Novi Beograd (i ledine). Sprat od 2. Nije poslednji sprat. Rezultat pretrage 305 😁. Tu imamo i duple, troduple, petoduple oglase istog stana koji je oglašen preko više agencija. Daj Bože da je 100 stanova u ponudi. Naravno, tu nisu stanovi od investitora. Tu imaš možda još 200-250 i to je to. 300-350 stanova u ponudi na celom NBG. Neka bude i 500 ukupno računajući i sve moguće ostale oglase.
Fun fact. NBG ima 102.000+ stanova.
Aj da nismo na forumu na kom se bukvalno prate svi nbg projekti i svaki ima svoju temu pa da se ima opravdanje za ovakve deluzije.

Ali za koga drzava da zida naselje? Dao si primer Sofije gde PRIVATNI IVESTITOR zida za 1300-1500 eur, a kod nas treba DRZAVA ds zida za 1800-2000?! Kako si došao do tih cifara, znači može da se kraducka, sli ako se trade onda je već problem.
Zašto bi država zidala? Država obezbedi infrastrukturu i proda parcele uz obavezu da se zgrade izgrade u roku od 2,5 godina od prodaje parcele. Marža realnih 25%. Tako obezbedi ponudu koje realno nema. Umesto ovih par stotina stanova zamisli par hiljada svake godine.
Win win situacija za sve. Centar neka bude skup, imaš plansko naselje, ubiraš porez, nekretnine nisu investiciona za*******, smanjis kriminal u gradjevini, rasteretiš postojeća naselja. Bukvalno ne postoji jedna loša stvar.

Zašto bi država zidala? Država obezbedi infrastrukturu i proda parcele uz obavezu da se zgrade izgrade u roku od 2,5 godina od prodaje parcele. Marža realnih 25%. Tako obezbedi ponudu koje realno nema. Umesto ovih par stotina stanova zamisli par hiljada svake godine.
Win win situacija za sve. Centar neka bude skup, imaš plansko naselje, ubiraš porez, nekretnine nisu investiciona za*******, smanjis kriminal u gradjevini, rasteretiš postojeća naselja. Bukvalno ne postoji jedna loša stvar.
A u isto vreme zabrani zidalje dalje po vec prepunjenim blokovima.

Aj da nismo na forumu na kom se bukvalno prate svi nbg projekti i svaki ima svoju temu pa da se ima opravdanje za ovakve deluzije.
Ma da bre. U pravu si 👍. Ima nbg desetine hiljada novogradnji. I onda pogledaš sajt cene nekretnina i vidiš da je na teritoriji celog Beograda prodaja oko 500-600 stanova novogradnji mesečno. Sve si u pravu. Ajde idi gledaj u sunce ili tako nešto.

Ja sam rekao citiram:

Soul 64 + Newport + Airport Garden + Pupinova Palata + Kvart64 + Terminal 10 + New Minel + Bel Mondo + Dolce Vita Vizura + faza 4 Wellporta su ti sve kretale u isto vreme +- par meseci.

A svaki kompleks je imao po par stotina stanova pa ti vidi kolika je to masa stanova.
Nisam rekao trenutno, vec da si pre 2 godine itekako imao ogromnu ponudu odjednom (par hiljada stanova).
Trenutno se ceka par projekata da prodju dozvole i da odmaknu trenutne faze, koji ce opet da grunu par hiljada stanova na NBGD, ali dobro, zivi bili pa videli za godinu dana kakva ce biti ponuda na NBGD.

Kako Sale mislis win win i smanjen krimial u gradjevini, kad je upravo u tome poenta da se krimalci bogate preko gradjevine pomocu drzave? :)

A u isto vreme zabrani zidalje dalje po vec prepunjenim blokovima.
Zašto bi rušio kućice u Zemunu sa uskim ulicama i pravio kolaps? Samo kao primer uzimam zemun. Ako su u nekom naselju kuće, neka ostanu kuće. Uske male ulice. Ovo sad je odvratno. Svaka zgrada različita. Kuća, zgrada, kuća, zgrada. Umesto jedne porodice koja je priključena na kanalizaciju odjednom priključiš 200.....pa još 100, pa još 200 i to je to. Saobraćajno i infrastrukturno si upropastio taj kraj.

Vrh