Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa dobro, kako god da je, trik je da se ekstra novac koristi da odplatu glavnice kredita ali samo ako ne mozes sa tim ekstra novcem da pravis dodatni novac da prinosom vecim od onog sto ti uzima banka. Recimo, ekstremni primer, uzmes 300K stambenog kredita sa kamatom od 5% i mozes da odplatis sve sutra ali umes da investiras tih 300K koje bi potrosio na glavnicu tako da ti donose 10% onda ne odes na odplatu nego na investiranje. A mislim ... igranka bez kraja ... ali igranka bukvalno, teorija igara + Markov chain :)

EDIT: Evo dva ekstramna suprostavljena primera za mentalno razgibavanje. Uzimas recimo 300K kredita i imas platu 5K. Jedan kraj spektra uzimas kredit na maksimalni period otplate placas ratu X eur i svakog meseca smanjujes glavnicu za 5K-X eur (recimo da zivis od vazduha ili te zena izdrzava). Drugi ekstrem, uzimas na minimalni broj meseci tako da je rata cela plata, svih 5K. U kom slucaju das vise banci? Na to dodaj i inflaciju, i promenjivi euribor, rast cene nekretinine, ono sto si mogao da investiras, stabilnost radnog mesta, rast plate, eventualne bonuse, itd, itd ...
Pa ovo ljudi rade svuda u EU, gde je do pre nekoliko godina bilo sasvim uobičajeno da fiksiraš kamatu na 1,5%. Onda je to no- brainer, isplati se što duže otplaćivati kredit. Mislio sam da li postoji neka kalkululacija sa kamatama I inflacijom prisutnim u Srbiji, kojom bi se mogao dati prikaz kalkulacije. Mislim da nije izvesno da mogu da generišem 10% godisnje, da je tako ne bih ni kupovao stan vec sve investirao.

Pa ovo ljudi rade svuda u EU, gde je do pre nekoliko godina bilo sasvim uobičajeno da fiksiraš kamatu na 1,5%. Onda je to no- brainer, isplati se što duže otplaćivati kredit.
Tako nekako, a razliku investiras.
Mislio sam da li postoji neka kalkululacija sa kamatama I inflacijom prisutnim u Srbiji, kojom bi se mogao dati prikaz kalkulacije.
Nisam video do sada ali nije nemoguc posao da se uradi, doduse treba vremena. Ono sto je u Srbiji zez nevezano za matematiku je izvesnost posla koji donosi X para. Lako moze da se desi da imas prazan hod ili period sa Y para gde je Y < X (trivijalna slucaj da predjes na poziciju sa Z para gde je Z >> X cemo ovom prilikom zanemariti) :)
Mislim da nije izvesno da mogu da generišem 10% godisnje, da je tako ne bih ni kupovao stan vec sve investirao.
Naveo sam kao primer, procenat nije bitan sve dok je veci od onog koliko ti zajmi banka. E sad moras i kod tog investoranja da racunas svoj rad, jer ako je investiranje trazi da se posvetis tome a prinos je neznatno veci od onoga sto ti banka daje pitanje je isplativosti.

Kragujevac
Bilo danas (11. avgusta) oko 10:00.na N1 ko moze da premota.
Dobar primer kako se ne treba inatiti. Umesto da su prodali kuću i dobili par stanova u toj zgradi, dobili su zazidane prozore.

Dobar primer kako se ne treba inatiti. Umesto da su prodali kuću i dobili par stanova u toj zgradi, dobili su zazidane prozore.
I ti ovde ne vidis nikakav problem sa mitom, korupcijom i krsenjem zakona? Kome se oni imate? Gde je pravo na privatnu svojinu? Zasto su duzni da bilo kome prodaju bilo sta?

Zavisi od kametne stope, projekcija eurobira, da li je fiksna ili promenjiva kamate. Onda zavisi od banke do banke, neke ne daju da se odplati vise od 10-15k godisnje i to u jednoj transi neke banke bas briga koliko je samo da je raspon 3 meseca izmedju uplata. Zavisi koliko mozes da ostavljas sa strane da bi to odplacivao, da uradis projekciju i svojoh troskova za neki ali i primanja kao i ekstra zarada za naredni period. Sta god da uradis ne mozes "zeznuti" banku onio su uvek u plusu :) fora je da ako imas nekih sredstava visak a ne umes da ih oplodis sa kamatom vecom od one po kojoj ti banka zajmi novac da time smanjs glavnicu sto pre.
Po meni uvek treba ići na prevremenu otplatu kredita kad možeš i dok možeš jer se vremena brzo menjaju. Nije uvek zlatno doba i nekada brzo dođe i jako velika kriza a period od 20-30 god je jako dugačak i sigurno će biti krize.
Koliko god nisku kamatu da imaš na kredit a mnogo veću na štednju bolje je isplatiti kredit jer je glavnica u kreditu uvek veća od tog iznosa koji uplaćuješ a kamata na kredite se računa na glavnicu!
Videlo ste u US i kod nas šta se dešavalo 2009-2013 s ljudima pod hipotekama... Nemaš za 3 rate odmah letiš iz stana!
Ja sam imao kamatu 1,6% i opet sam što pre isplaćivao i to fixnu na 10 godina pa sam isplaćivao. Za režije ću uvek imati i od pomoći za nezaposlene ali za ratu kredita 100% ne bi imao.
Dug je loš drug!!!

Kredita se ne treba bojati (kao što se neki forumaši boje da uzmu kredit) ali ako ga uzmeš isplati ga što pre, naravno ako možeš! Ako ne možeš onda placas 30 god i ćutiš.

I ti ovde ne vidis nikakav problem sa mitom, korupcijom i krsenjem zakona? Kome se oni imate? Gde je pravo na privatnu svojinu? Zasto su duzni da bilo kome prodaju bilo sta?
Koliko ja znam zakonski je 50cm min razmak između dve kuće i to je ispoštovano! Ne moraš da prodaš ali onda živiš u kanjonu, što se i desilo.

I jos jedno pitanje? Sta bi ti uradio da zivis u bloku 4? Jer i tamo ljudima zagradjuju prozore. Njima niko i ne nudi otkup stanova.
Prodao stan i otišao u Apatinu! I taj poluzazidani stan (a nije skroz zazidan) već ima 2-3m razmaka vredi preko 2500e kvm. Kupi kuću u Apatinu i još mu ostane da živi kao car i imaće plac od min 600kvm gde niko neće da ga zazida!

Pa dobro, kako god da je, trik je da se ekstra novac koristi da odplatu glavnice kredita ali samo ako ne mozes sa tim ekstra novcem da pravis dodatni novac da prinosom vecim od onog sto ti uzima banka. Recimo, ekstremni primer, uzmes 300K stambenog kredita sa kamatom od 5% i mozes da odplatis sve sutra ali umes da investiras tih 300K koje bi potrosio na glavnicu tako da ti donose 10% onda ne odes na odplatu nego na investiranje. A mislim ... igranka bez kraja ... ali igranka bukvalno, teorija igara + Markov chain :)

EDIT: Evo dva ekstramna suprostavljena primera za mentalno razgibavanje. Uzimas recimo 300K kredita i imas platu 5K. Jedan kraj spektra uzimas kredit na maksimalni period otplate placas ratu X eur i svakog meseca smanjujes glavnicu za 5K-X eur (recimo da zivis od vazduha ili te zena izdrzava). Drugi ekstrem, uzimas na minimalni broj meseci tako da je rata cela plata, svih 5K. U kom slucaju das vise banci? Na to dodaj i inflaciju, i promenjivi euribor, rast cene nekretinine, ono sto si mogao da investiras, stabilnost radnog mesta, rast plate, eventualne bonuse, itd, itd ...
Primer broj 1 je bolji! Ja sam 2x tako. Max kredit na max broj godina a onda ti samo isplaćuješ koliko možeš i kad možeš. Primer broj dva je ekstremno rizičan jer ako izgubiš tu platu gubiš i stan jer nemaš da placas ratu. Onako u primeru 1 ti imaš za ratu a onda ponovo kad dođe zlatni period isplaćuješ više! Hipotekarni kredit je dugoročni i nemojte misliti da će stalno biti kriza niti da će stalno da cveta cveće u vaše preduzeće:)) banka će da zaradi ali to nije vaša briga, one su ti pomogle kad je trebalo i to je to. Da li će više ili manje da zarade to zavisi od tebe! Glavno je da kupiš nekretninu!

U osnovi, sto je duzi rok ispate kredita vise ces dati na kamatu.

Inace u intesi, a i otp banci, nema penala za prevremenu isplatu preko tih 1.2 miliona dinara godisnje. Mislim da sam i u rajfazen isto tako nesto video. Pitali smo, hipoteticki, ako dodjes dan posle pustanja kredita i uplatis ceo kredit, to moze (istina, ovo smo pitali u Intesi, ali mislim da bi isto rekli i u otp).

Primer broj 1 je bolji! Ja sam 2x tako. Max kredit na max broj godina a onda ti samo isplaćuješ koliko možeš i kad možeš. Primer broj dva je ekstremno rizičan jer ako izgubiš tu platu gubiš i stan jer nemaš da placas ratu. Onako u primeru 1 ti imaš za ratu a onda ponovo kad dođe zlatni period isplaćuješ više! Hipotekarni kredit je dugoročni i nemojte misliti da će stalno biti kriza niti da će stalno da cveta cveće u vaše preduzeće:)) banka će da zaradi ali to nije vaša briga, one su ti pomogle kad je trebalo i to je to. Da li će više ili manje da zarade to zavisi od tebe! Glavno je da kupiš nekretninu!
Slažem se. Isto bih tako jer volim da imam maksimalnu likvidnost i sigurnost a onda sav višak da gruvam u odplatu kamate. Jednog meseca ovako, drugog onako, ako upadne neki vanredni bonus još bolje, Kad se rata kredita smanji ispod cene rente + operativno održavanja onda si izbio na zelenu granu :)

Koliko ja znam zakonski je 50cm min razmak između dve kuće i to je ispoštovano! Ne moraš da prodaš ali onda živiš u kanjonu, što se i desilo.
Nije bas tako. Postoji neki lokaciskimplan koji propisuje minimalni razmak između objekta i koliko objekat može da bude primaknut ulici. Da li je sve to ispoštovano ne možemo znati bez uvida u dokumentaciju.

Prodao stan i otišao u Apatinu! I taj poluzazidani stan (a nije skroz zazidan) već ima 2-3m razmaka vredi preko 2500e kvm. Kupi kuću u Apatinu i još mu ostane da živi kao car i imaće plac od min 600kvm gde niko neće da ga zazida!
Hahahaha … Kome da proda po toj ceni, ako nije dobar njemu zašto bi bio dobar bilo kome.

Kragujevac
Bilo danas (11. avgusta) oko 10:00.na N1 ko moze da premota.
Ako je grad namenio urbanistickim planom da se na lokaciji nalaze zgrade ili kuce koje imaju minimalno rastojanje i prozore okrenute samo ka ulici a kuce su gradjene do same ivice parcele dobije se ovaj slucaj.
Jbg, ne moze se sada ni ocekivati da ce kuca gradjena pre 200 godina da spreci urbanizaciju parcela oko sebe.

Isto skroz je nepravilno da gradis prozore ka tudjoj parceli kada ti je kuca do ivice parcele bez rastojanja.

Evo sada sam preko google street view-a isao kroz tu ulicu i skoro sve kuce nemaju prozore sa strane vec samo prema ulici, one koje imaju prozore sa strane su odmaknute od ivice svoje parcele ili imaju dvoriste a sve zgrade su bez prozora sa strane vec samo prema ulici:

Screenshot 2025-08-12 at 07.48.16.png
Screenshot 2025-08-12 at 07.48.48.png
Screenshot 2025-08-12 at 07.49.13.png

Screenshot 2025-08-12 at 07.49.32.png
Screenshot 2025-08-12 at 07.48.35.png

Ne znam kako ljudi nisu prosetali ulicom i primetili isto, morao bih da se slozim sa @Analitičar da je ovde inat verovatno u pitanju ili nevoljnost za promenu.
A to uglavnom onda prouzrokuje ovakve slucajeve:

Inace u intesi, a i otp banci, nema penala za prevremenu isplatu preko tih 1.2 miliona dinara godisnje. Mislim da sam i u rajfazen isto tako nesto video. Pitali smo, hipoteticki, ako dodjes dan posle pustanja kredita i uplatis ceo kredit, to moze (istina, ovo smo pitali u Intesi, ali mislim da bi isto rekli i u otp).
Tačno je da ćeš više dati banci za kamatu ako je duži rok isplate, ALI to je pod uslovom da ideš do kraja roka i da dinara ne isplatiš više od plana. Čak i da isplaćuješ 10k eura godišnje samo (1,2 miliona dinara) vrlo brzo ćeš ti isplatiti ceo kredit i nećeš morati čekati 30 godina.

Kakva ekipa suncem obasjana ubedjujete zrtvu da je kriva
Ma svi oko dede koji je gradio kucu su debili sto nemaju prozore jedni ka drugima, on je bio jedini pametan doduse i zeznuo sistem.

Neko odstupi od pravila, legalizacijom ucini kucu legalnom (jer sigurno nije gradjena po propisima) i onda se njiegova unuka buni 100 godina kasnije.
Ako to nije cist primer srpskog mentaliteta ne znam sta jeste.

u rajfajzenu nemas nikakve penale ni ogranicenja. Prva ruka

Kakva ekipa suncem obasjana ubedjujete zrtvu da je kriva
Pa cekaj ... Ako je propisano u toj ulici da se kuce lepe jedna na drugu sta je onda problem. S druge strane ako nije tako onda je nelegalna gradnja. nema tu nekog ubedjivanja.

Evo ti super primer:

1754979913563.png

Ovde je lokaciski predvidjeno da se lepi zgrada na zgradu. Batica je napravio prozore sa strane gde treba da se lepi zgrada, ceo objekat je nelegalan (tj. ne moze da dobije upotrebnu dozvolu sto zbog prozora sto zbog potkrovlja sto zbog toga stoje lego na ulicu objektom) a ovaj sto je kupio parcelu pored moze da se slika jer ce da se digne kuka i motika.
Ovo vam je Beograd, Pasino brdo.

U ovom trenutku kupuju zemljište, nisu još krenuli tu sa proizvodnjom, mislim da su dali za nešto sitno u arendu. Tom kome su dali u arendu nagovara ostale vlasnike parcela pored njihovih da njima prodaju kako bi ih ukrupnili itd...Taj neki fazon.
Ali ovo im je trenutno nešto poput ovih kolekcionara nekretnina koji ništa sa njima ne rade(oni barem daju nekom na korišćenje zemljište).
Cuo sam za ovo i u Sremu. Poznanici koji su izlozeni nekretninama - stanovima i lokalima, malo pivotuju u zemlju. Prvo arenda pa mozda kasnije neka proizvodnja. Ima tu i nekih subvencija. Manje cimanje nego sa stanom a cena ide gore. Srem, opstina Indjija, 24000 eur/ha.

ja sam samo prestao lebac da jedem.
planiram da krenem i jaci fasting, mozda ustedim nesto

edit: jel cekovi postoje vise. ja se samo toga secam kao klinac, i kredit za sve, od ves masine do golfa
Evo pocinje ti Gospojinski post. Prilika za duhovno ali i telesno rasterecenje

Koliko je to mnogo novca?
Zar nije 1% uglavnom, to znaci na 100k prevremene otplate ti uzeli 1000 eur, to je nista realno gledajuci koliko na kamatu ustedis.
У праву си,погледао сам правилник,мах 1%.Учинило ми се више јер ми је у последњем извештају писало 700 е а плаћао сам у више рата.

Vrh