Šta je novo?

Cene nekretnina

Malo sam prelistao nove makroekonomske podatke, pa da podelim:

- Bruto devizne rezerve povećane za 931,1 milion evra. Očigledno je u periodu jun-jul bilo priliva deviza, odnosno pritisaka na jačanje dinara. Videćemo tek podatke za turizam, SDI, uvoz-izvoz, doznake itd.

- Građevinska aktivnost je opala na nivou zemlje yoy za 16.1 u stalnim cenama (12.1 u tekućim). Međutim, pad je izražen u kategoriji „ostale građevine“ (pad od 26,2%), dok je na zgradama zabeležen rast od 5.8%. Rast je zabeležen samo u Beogradskom regionu (+19,2%), dok su ostali regioni beležili drastične padove, posebno Vojvodina –44,9%.
Prema onome što ja vidim, vrednost ugovorenih radova je gotovo 100% veći od izvedenih, što znači da javni i infrastrukturni radovi trenutno umnogome stagniraju u realizaciji, ali da postoji veliki talas novih ugovora koji bi mogao da se prelije u rast izvedenih radova tek u narednim kvartalima, ako izvedba bude omogućena.

- Inflacija je ubrzala na 4.9%. Vidim i da su cene proizvođača poljoprivrednih proizvoda skočile za 13.4%. Voće skok od 81.4% u odnosu na isti mesec prošle godine. Nastavlja se i izražen trend rasta cena ugostiteljskih usluga, preko 10% yoy. Ova najava obaranja marži i pojeftinjenja je verovatno i delom da se predupredi nezadovoljstvo visokom inflacijom koja će se (verujem) nastaviti do kraja godine.
"Vučić je rekao da su cene u Srbiji na nivou 95% prosečnih cena u EU. To je sme, ne može i nije moguće da se dogodi". Kaže, a očigledno sme, može i događa se.

- Izašao je i izveštaj ankete o kreditnim aktivnostima banke. Što se tiče kategorije stanovništva: tokom T2 povećana je tražnja za gotovo svim kreditima, sa primetnim skokom u tražnji stambenih kredita (navodno veliki uticaj programa za mlade). Negativna stana je da su na tražnju za kreditima umnogome uticale potrebe za refinansiranjem i kupovina trajnih potrošačkih dobara, gde su kamatne stope dosta visoke. Banke očekuju nastavak rasta tražnje i dalje ublažavanje uslova odobravanja kredita.​

Poslednja izmena:
Opet malo o temi... Skoro emsec dana ne radi PIS Ministarstva pravde a time je onemogućen i rad notara za overu kupoprodajnih ugovora za nekretnine.

Posle puštanja u rad sistema za overu ugovora o kupoprodaji nepokretnosti prekjuče, od danas sistem opet ne radi.valjda opet neki hakeri, ko će ga znati..

Osim notara ni sudovi ni javni izvršitelji ne mogu da obavljaju deo svojih poslova.
Za sve to vreme, ljudi tamo zaposleni uredno primaju plate, a građani ispaštaju.
Šta reći na sve..

Druga opcija je da apliciras kad zgrada dodje do 80% i kupis najgore stanove koje niko nije hteo po najvecim mogucim cenama.
Izaberi mudro.
I to je jos jedan od razloga zasto bi trebalo zabraniti prodaju (napominjem prodaju) stanova u izgradnji. Ako neko hoce da bude partner investitoru to se regulise drugacije.

Jel bankama OK da vrse procenu tebe, a ujedno i tebe plus npr. supruge kao solidarnog duznika, u istom paketu? U smislu, digao bi samo ti kredit (da bi nekog tamo dana mozda supruga uzela za nesto drugo), ali ti je mozda sigurnije (a valjda imas i bolju prolaznost) ako je supruga solidarni duznik. Ne znam koloko traje ta procena, i posle da li mozes opet odmah aplicirati ako nastupite u paketu. A i koliko bi te vlasnici cekali ako bi probao kod druge banke, ako te prva odbije. To je predugovorom definisano, al ne verujem tako precizno.

advokati svasta pricaju. i idu u granice ludila za neke stvari, tj gledaju pravo dosta striktno, a praksa je u stvari drugacija.
takodje je u praksi da se ubaci, da ako prodavac odustane da treba da plati kupcu 10%.

u stvari, uvek se prave penali za odustajanje jedne strane a ne za stvari tipa odbijanje kredita. jer na primer (mada nije praksa), procenitelj moze da kaze da stan vredi 20% manje i onda banka ne odobri kredit.
Ako cemo po pravilu, obaveza placanja poreza za starogradnju od 2,5% je na prodavcu (ne na kupcu!), ali su agenti progurali to da se ta obaveza nametne kupcu i to je tako postalo praksa.

Samo sam se nadovezao na tvoj post, nista licno tebi.

Jel bankama OK da vrse procenu tebe, a ujedno i tebe plus npr. supruge kao solidarnog duznika, u istom paketu? U smislu, digao bi samo ti kredit (da bi nekog tamo dana mozda supruga uzela za nesto drugo), ali ti je mozda sigurnije (a valjda imas i bolju prolaznost) ako je supruga solidarni duznik. Ne znam koloko traje ta procena, i posle da li mozes opet odmah aplicirati ako nastupite u paketu. A i koliko bi te vlasnici cekali ako bi probao kod druge banke, ako te prva odbije. To je predugovorom definisano, al ne verujem tako precizno.

Koliko ja znam, solidarni dužnik je pravna kategorija, tj. kreditni biro evidentira solidarnog dužnika i on se smatra kreditno opterećenim, iako u praksi ne vraća kredit. Nema logike da banka tebi daje pogodnost procene kreditne sposobnosti udruženo sa solidarnim dužnikom, a da taj solidarni dužnik može da se sutra kreditno optereti za nešto drugo i izgubi kapacitet da vraća stambeni kredit u slučaju nemogućnosti zaduženog lica.

Drugo pitanje, to se definiše predugovorom i stvar je dogovora kupca i prodavca koliki je rok za dobijanje kredita.

Ako cemo po pravilu, obaveza placanja poreza za starogradnju od 2,5% je na prodavcu (ne na kupcu!), ali su agenti progurali to da se ta obaveza nametne kupcu i to je tako postalo praksa.

Samo sam se nadovezao na tvoj post, nista licno tebi.

Evo i na ovo da se nadovežem, u bilo kojoj transakciji novac jedino i samo dolazi od kupca, pa implicitno ili eksplicitno svo koštanje te transakcije takođe pada na leđa kupca. U ovo je uključena i cena agenta. Neki od tih troškova su kamuflirani u cenu stana, ali kupac na kraju sve plati.

Koliko ja znam, solidarni dužnik je pravna kategorija, tj. kreditni biro evidentira solidarnog dužnika i on se smatra kreditno opterećenim, iako u praksi ne vraća kredit. Nema logike da banka tebi daje pogodnost procene kreditne sposobnosti udruženo sa solidarnim dužnikom, a da taj solidarni dužnik može da se sutra kreditno optereti za nešto drugo i izgubi kapacitet da vraća stambeni kredit u slučaju nemogućnosti zaduženog lica.

Drugo pitanje, to se definiše predugovorom i stvar je dogovora kupca i prodavca koliki je rok za dobijanje kredita.
Ne, to je jasno, solidarni duznik mora da ispunjava iste uslove za kredit i on nije opterecen kreditom ako prva osoba ima dovoljno sredstava, ali se smatra da ima kredit i ne moze da uzme neki drugi.

Vise sam pitao da je bolja prolaznost za kreditni biro ako se nastupa u paketu.
Evo i na ovo da se nadovežem, u bilo kojoj transakciji novac jedino i samo dolazi od kupca, pa implicitno ili eksplicitno svo koštanje te transakcije takođe pada na leđa kupca. U ovo je uključena i cena agenta. Neki od tih troškova su kamuflirani u cenu stana, ali kupac na kraju sve plati.
Sve plati, pa i notara skroz, kao da prodavac moze da proda bez notara pa sto bi on u tome ucestvovao. Za notara bi mi npr. bilo postenije da se plati po pola, jer je on neophodan obema stranama. Ali da, bas sve padne na kupca na kraju, jer ako ima neko ko ne bi to platio, nacice se neko drugo ko hoce.

Trziste je takvo da se prodavci bahate, sto je i ocekivano, jer im se moze. Da trziste prsne, davali bi i nize cene i placali i notara i sve, samo da prodaju. Ovako nema toga, nema pola-pola, svi racuni kod kupca.

I to je jos jedan od razloga zasto bi trebalo zabraniti prodaju (napominjem prodaju) stanova u izgradnji. Ako neko hoce da bude partner investitoru to se regulise drugacije.
Pa zato se za stan u izgradnji ne zaključuje ugovor o kupoprodaji, jer stan kao takav jos ne postoji, vec se zaklkucuje predugovor kojim se ugovorne strane obavezuju da zakljuce ugovor kada se za to steknu uslovi ( na primer kada se sagrađene zgrada koja je prosla tehnički prijem I prodavac uvede kupca u posed. Ja bih radije imao mogućnost da kupim imaginarni stan dok je jos uvek livada, nego kupovao po cenama tek nakon sto se grada izgradi. Zasto bi iko bilo sta zabrinjavao, time se samo dodatno povećava cena i šteti interesima kupca

ta dnevna deluje bash creepy. deluje mi (doduse ne znam da li je do ugla slike), da ce me snima udba sa svih strana

https://www.halooglasi.com/nekretni...bw-echo-od-56m2---lux-trecem-sp/5425645698959

Na kraju ćeš da prođeš bolje sa Bnv nego sa starogradnjom na Nbg (mislim cenovno 😅)
Ovaj oglas ili je anomalija ili nešto govori .

Pa zato se za stan u izgradnji ne zaključuje ugovor o kupoprodaji, jer stan kao takav jos ne postoji, vec se zaklkucuje predugovor kojim se ugovorne strane obavezuju da zakljuce ugovor kada se za to steknu uslovi ( na primer kada se sagrađene zgrada koja je prosla tehnički prijem I prodavac uvede kupca u posed. Ja bih radije imao mogućnost da kupim imaginarni stan dok je jos uvek livada, nego kupovao po cenama tek nakon sto se grada izgradi. Zasto bi iko bilo sta zabrinjavao, time se samo dodatno povećava cena i šteti interesima kupca
Ne znam kako je u drugim kompleksima, ali za Nemanjin grad se zaključuje Ugovor za gotovinske kupce i plaća fazno, a predugovor zaključuju kreditni kupci pa posle na 80% izgrađenosti ide Ugovor.

Ne znam kako je u drugim kompleksima, ali za Nemanjin grad se zaključuje Ugovor za gotovinske kupce i plaća fazno, a predugovor zaključuju kreditni kupci pa posle na 80% izgrađenosti ide Ugovor.
Ja sam zaključio predugovor za fazno plaćanje, mislio sam da je to standardna procedura, ali očigledno grešim.

i BW je ranije radio na ugovor pa su prešli na predugovore koliko se sećam.

Vrh