Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 114 29,9%
  • Ne

Glasovi: 238 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    381
Znam da je u pitanju doktrina.... suprutno njoj jednu bateriju bih rotirajaci od te 4 uvek držao ,, ruletski lutajuču,,
Zapravo u svim rodovima sa svim sredstvima 20-tak % , bi uvek bila nepoznanica gde se nalaze, osim okvirno , užoj ,,srźi,, hirararhijske komande.
Neka vrsta patrolne vežbe.
Na žalost to iziskuje ne mala tekuca srestva
a čija se svaka kap meri.

Nema potrebe za tim u miru i u situaciji kada neki sukob nije na vidiku.
U pitanju su mirnodopski položaji.
Položaji koji omogućavaju redovan rad u dežurstvu, smeštaj i radne uslove za ljude, smeštaj i održavanje tehnike i sl.

U slučaju kada preti sukob, jedinice, a to se posebno odnosi na PVO i druge jedinice koje mogu biti meta prvog udara izlaze iz kasarne na REZERVNE - ratne položaje. Neki od njih su uređeni položaji, vidljivi iz vazduha na kojima se obavljaju vežbe i poznati velikom broju ljudi uključujući i lokalno stanovništvo.
Drugi rezervni položaji su neuređeni, nisu prepoznatljivi, ali su i oni određeni i moraju ispunjavati određene uslove kao što je npr. Putna infrastruktura za pristup - napuštanje položaja, reljef koji definiše mogućnost dejstva i zaštite, postojanje zaklona za tehniku i posade, pristup pitkoj vodi, ..... Za ove položaje zna mali broj ljudi.

Vojni napad i sukob ne dolaze iznenada. On se očekuje nakon što se duže vremena pre toga ,,kuva" u vojnom, političkom i društvenom smislu.

vrlenija, hvala na odgovoru
Ne mogu da definišem tacno ali osecaj mi govori da nam je dokrina modeli i operacije nekako zaatareli. Narocito u odnosu na oba aktuelne ratne zone u svetu. Zajednčko im je maksimlna upotreba dronova u naj razlicitije svrhe raznih modela i mogucnosti.
A tu smo tanki tanki . Voleo bih da uz nagomilavanja gvoždjurije bude i modernizacija doktrine ili kako se vec ispravno naziva ,,fazon,, funkcionisanja.
Jbg. laicki ne mogu bolje objasniti.

.... u odnosu na oba aktuelne ratne zone u svetu. Zajednčko im je maksimlna upotreba dronova u naj razlicitije svrhe raznih modela i mogucnosti.
A tu smo tanki tanki .....

Ne bih se složio. Mislim da smo iznenađujuće dobri s obzirom na okolnosti gde na prvom mestu muslim na ekonomsku, političku, populacionu i geografsku snagu države i vojske.

Čak pre sukoba Azerbejdžana i Jermenije kao i sukoba Rusije i Ukrajine (Nato) se kod nas radilo nešto po pitanju dronova i pripreme za sukob sa prisustvom dronova. Na takvom nivou dosta pre mnogih Nato zemalja pa i same Rusije .

Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.
Nabavljene su veće, dalekometne, dugoleteće izviđačko - napadačke BPL.
U vojsku su uvedene male izviđačke BPL kao i one male naoružane granatama.
Dronovi su uvedeni u pešadijske jedinice kao deo opreme vojnika.
Nabavljeni su dronovi samoubice.
Rađeno je na integraciji informacija dobijenih od BPL i efektora, na prvom mestu artiljerije.

Radilo se na protiv dron - elektronskoj borbi. Pokrenuta je nabavka protiv dron pušaka, Repelent, Krasuha,... Uvideo se značaj klasične PVO artiljerije u borbi protiv dronova (Pasars i sl.)

I da, jedna zanimljivost. Dugo prozivan kao totalni višak, anahrono sredstvo, ašovčić je i dalje deo opreme svakog vojnika. A ovi sukobi su pokazali da je najbolja odbrana vojnika od malih napadačkih dronova upravo ukopavanje.

Poslednja izmena:
Međutim od toga svakako nema ništa jer oni to neće prihvatiti u pregovarackom procesu a ako eventualno pretrpe poraz zašto bi mi to nudili.
У Тел Авиву тако нико не размишља о Гази или Западној Обали...а ми овде тако говоримо о де јуре нашој територији. Не поставља се онда питање шта са Шиптарима у Приштини, већ се поставља питање шта са Шиптарима у Београду: Северномакедонски сценарио са једном сложном албанском политичком партијом у Народној скупштини..? Социјална давања, плате и пензије би плаћао Београд за све њих...и они би вероватно добрим делом постали доминантна радна снага по Београду итд. О томе такође треба размишљати!!!

Moram da prznam da je tvoj odgovor vrlo umirujuci i doprinosi spokoju.

,, Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... ,,

To me posebno raduje. 😃
Pre dosta godina (2017 g) pre izgradnje tržnog centra u Pancevu gde se nalazila - Utva- fabrika za izradu lakih malih aviona, koju su tada hteli ( i uspeli u tome ) da prvo prodaju a kad im je propao plan da je sruše, ovde na BBu sam pisao da uz takvo iskustvo i radnike treba samo da se modernizuje.
i tako .... danas bi smo bili u samom vrhu sa razvojem domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... a sad smo na početku.
No bolje ikad nego nikad.😁

Što se tice ašovcica, na jednoj strani sveta pokazao se da dobro čuva glavu, a na drugoj strani sveta da je totalno besmislen....
Jedna zanimljivost oko njega
Kažu da u I sv.ratu u jednom momentu naši vojnici pri upadu i osvajanju rovova, odbacivali su bajonete jer ašovčic je bio brži, lakši i nije se zaglvljivao izmedju rebara...

Poslednja izmena:
Moram da prznam da je tvoj odgovor vrlo umirujuci i doprinosi spokoju.

,, Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... ,,

To me posebno raduje. 😃
Pre dosta godina (2017 g) pre izgradnje tržnog centra u Pancevu gde se nalazila - Utva- fabrika za izradu lakih malih aviona, koju su tada hteli ( i uspeli u tome ) da prvo prodaju a kad im je propao plan da je sruše, ovde na BBu sam pisao da uz takvo iskustvo i radnike treba samo da se modernizuje.
i tako .... danas bi smo bili u samom vrhu sa razvojem domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... a sad smo na početku.
No bolje ikad nego nikad.😁
Нисмо на почетку, проблем је као и увек радна снага-знање имамо.

У Тел Авиву тако нико не размишља о Гази или Западној Обали...а ми овде тако говоримо о де јуре нашој територији. Не поставља се онда питање шта са Шиптарима у Приштини, већ се поставља питање шта са Шиптарима у Београду: Северномакедонски сценарио са једном сложном албанском политичком партијом у Народној скупштини..? Социјална давања, плате и пензије би плаћао Београд за све њих...и они би вероватно добрим делом постали доминантна радна снага по Београду итд. О томе такође треба размишљати!!!
Čak ih ne treba obavezati da učestvuju u političkom procesu.
Na početku mogu biti zadržani admin. prelazi, dok se situacija ne bi smirila.
Što se tiče najšire autonomije, zar to ne bi uključivalo i da regionalna vlada snosi deo troškova?
Mora se osnovati i fond za Srbe povratnike, da lakše kupuju i obnavljaju i nepokretnu i pokretnu imovinu na KiM.

I da, jedna zanimljivost. Dugo prozivan kao totalni višak, anahrono sredstvo, ašovčić je i dalje deo opreme svakog vojnika. A ovi sukobi su pokazali da je najbolja odbrana vojnika od malih napadačkih dronova upravo ukopavanje.
pre bih rekao da je značajno porastao značaj inženjerije, nego ašovićića. Potrebno je u najbržem mogućem roku iskopati rovove koji su povezani i pokriveni, a ne iskopati rupu ašovičićem. U rupi si laka meta. Na frontu u Ukrajini koriste se i prefabrikovani elementi od betona i čelika, ojačane cevi, štabovi i komande se spuštaju dosta dublje nego do sada, antitenkovski rovovi su mnogo širi ispred njih su betonske piramide i bodljikava žica, komunikacije su pokrivene antidron mrežama kao i artiljerija, minobackačke pozicije. Jedna mreža inače nije dovoljna, treba postaviti minimum dve a najbolje tri, što više to bolje. Već sad treba planirati i usvojiti proizvodnju tih mreža.

Северномакедонски сценарио са једном сложном албанском политичком партијом у Народној скупштини..? Социјална давања, плате и пензије би плаћао Београд за све њих...и они би вероватно добрим делом постали доминантна радна снага по Београду итд. О томе такође треба размишљати!!!
Ne treba o tome razmišljati.
Nikada se prostor celog KiM ne može vratiti u ustavno-pravni poredak Srbije na način da nema samoupravu. Ta samouprava će svakako podrazumevati da KiM ima svoj Parlament, donosiće svoje Zakone i samim tim neće imati ništa (pa tako ni svoje poslanike) sa Parlamentom Srbije u Beogradu.

Pri čemu, šansa i da se ovo dogodi za naših života (vraćanje celog KiM na opisan način u sistem Srbije) je izuzetno mala, a šansa za vraćanjem celog KiM u sistem Srbije bez da KiM ima samoupravu je nepostojeća.

Vidim da se širi i informacija o 30-40 modernizovanih M84AS2.

S obzirom da smo prošle godine imali prilike da ih vidimo svega 9, odnosno još jednog u AS1 varijanti, ostaje nejasno kako je sa kapacitetima od 13 tenkova godišnje taj rezultat i postignut, odnosno da li je u međuvremeno bilo povećanja istih.

Тешко да има више од 20. То Борбени ефективи пумпају рају. Можда на паради буде 40 комада од којих део буде модернизованих само споља.

Vidim da se širi i informacija o 30-40 modernizovanih M84AS2.

S obzirom da smo prošle godine imali prilike da ih vidimo svega 9, odnosno još jednog u AS1 varijanti, ostaje nejasno kako je sa kapacitetima od 13 tenkova godišnje taj rezultat i postignut, odnosno da li je u međuvremeno bilo povećanja istih.
Pretpostavljam da jeste jer je jasno da bi modernizacija svih tenkova tempom od 13 komada godišnje trajala blizu 20 godina što gubi svaki smisao.

Dobro evo ja lazem nije bilo ni 500000, a ako je tako recite mi koliko vi poznajete ljudi koji su bili mobilisani 1999. a koliko da nisu? Al je meni rekao da nema podataka. Kada sam krenuo po okruzima koji god okrug da sam izabrao u pretrazivanju dobio sam cifre od 30-50000. Svi vlanovi moje familije koja je ogromna od 20-50 godina starosti su bili mobilisani. U Beogradu komsije po ulici je jurila vojna policija i trazila ih cak i po garazama. Sada vi pricate da nije bilo puno mobilisanih, samo 200000, to bi onda bilo da je svaki 10. punoletan covek bio mobilisan. Na kraju je cinjenica da verovatno niko ne zna pravu cifru, jer je stihijski radjena mobilizacija.
Друже, не можеш ти да изнесеш податак да је у Расинском округу мобилисано 50.000 људи, а тада је било 250к становника, а у Топличком 30 хиљада на 100 хиљада становника и да неко то узме за озбиљно. 🤣
Много реалнија прича је то што неке невладине организације и вести из тог периода помињу бројку од око 6 хиљада, уз горњу границу од 10, из целог Расинског округа, уз укупно 56 погинулих проф. војних лица, резервиста и полицајаца. Значи, та оквирна броја на 250к људи, уз одступања, јер је негде било мало више, негде мало мање, а негде и скоро нико...

Vrh