Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 113 29,7%
  • Ne

Glasovi: 238 62,6%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    380
Znam da je u pitanju doktrina.... suprutno njoj jednu bateriju bih rotirajaci od te 4 uvek držao ,, ruletski lutajuču,,
Zapravo u svim rodovima sa svim sredstvima 20-tak % , bi uvek bila nepoznanica gde se nalaze, osim okvirno , užoj ,,srźi,, hirararhijske komande.
Neka vrsta patrolne vežbe.
Na žalost to iziskuje ne mala tekuca srestva
a čija se svaka kap meri.

Nema potrebe za tim u miru i u situaciji kada neki sukob nije na vidiku.
U pitanju su mirnodopski položaji.
Položaji koji omogućavaju redovan rad u dežurstvu, smeštaj i radne uslove za ljude, smeštaj i održavanje tehnike i sl.

U slučaju kada preti sukob, jedinice, a to se posebno odnosi na PVO i druge jedinice koje mogu biti meta prvog udara izlaze iz kasarne na REZERVNE - ratne položaje. Neki od njih su uređeni položaji, vidljivi iz vazduha na kojima se obavljaju vežbe i poznati velikom broju ljudi uključujući i lokalno stanovništvo.
Drugi rezervni položaji su neuređeni, nisu prepoznatljivi, ali su i oni određeni i moraju ispunjavati određene uslove kao što je npr. Putna infrastruktura za pristup - napuštanje položaja, reljef koji definiše mogućnost dejstva i zaštite, postojanje zaklona za tehniku i posade, pristup pitkoj vodi, ..... Za ove položaje zna mali broj ljudi.

Vojni napad i sukob ne dolaze iznenada. On se očekuje nakon što se duže vremena pre toga ,,kuva" u vojnom, političkom i društvenom smislu.

vrlenija, hvala na odgovoru
Ne mogu da definišem tacno ali osecaj mi govori da nam je dokrina modeli i operacije nekako zaatareli. Narocito u odnosu na oba aktuelne ratne zone u svetu. Zajednčko im je maksimlna upotreba dronova u naj razlicitije svrhe raznih modela i mogucnosti.
A tu smo tanki tanki . Voleo bih da uz nagomilavanja gvoždjurije bude i modernizacija doktrine ili kako se vec ispravno naziva ,,fazon,, funkcionisanja.
Jbg. laicki ne mogu bolje objasniti.

.... u odnosu na oba aktuelne ratne zone u svetu. Zajednčko im je maksimlna upotreba dronova u naj razlicitije svrhe raznih modela i mogucnosti.
A tu smo tanki tanki .....

Ne bih se složio. Mislim da smo iznenađujuće dobri s obzirom na okolnosti gde na prvom mestu muslim na ekonomsku, političku, populacionu i geografsku snagu države i vojske.

Čak pre sukoba Azerbejdžana i Jermenije kao i sukoba Rusije i Ukrajine (Nato) se kod nas radilo nešto po pitanju dronova i pripreme za sukob sa prisustvom dronova. Na takvom nivou dosta pre mnogih Nato zemalja pa i same Rusije .

Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.
Nabavljene su veće, dalekometne, dugoleteće izviđačko - napadačke BPL.
U vojsku su uvedene male izviđačke BPL kao i one male naoružane granatama.
Dronovi su uvedeni u pešadijske jedinice kao deo opreme vojnika.
Nabavljeni su dronovi samoubice.
Rađeno je na integraciji informacija dobijenih od BPL i efektora, na prvom mestu artiljerije.

Radilo se na protiv dron - elektronskoj borbi. Pokrenuta je nabavka protiv dron pušaka, Repelent, Krasuha,... Uvideo se značaj klasične PVO artiljerije u borbi protiv dronova (Pasars i sl.)

I da, jedna zanimljivost. Dugo prozivan kao totalni višak, anahrono sredstvo, ašovčić je i dalje deo opreme svakog vojnika. A ovi sukobi su pokazali da je najbolja odbrana vojnika od malih napadačkih dronova upravo ukopavanje.

Poslednja izmena:
Međutim od toga svakako nema ništa jer oni to neće prihvatiti u pregovarackom procesu a ako eventualno pretrpe poraz zašto bi mi to nudili.
У Тел Авиву тако нико не размишља о Гази или Западној Обали...а ми овде тако говоримо о де јуре нашој територији. Не поставља се онда питање шта са Шиптарима у Приштини, већ се поставља питање шта са Шиптарима у Београду: Северномакедонски сценарио са једном сложном албанском политичком партијом у Народној скупштини..? Социјална давања, плате и пензије би плаћао Београд за све њих...и они би вероватно добрим делом постали доминантна радна снага по Београду итд. О томе такође треба размишљати!!!

Moram da prznam da je tvoj odgovor vrlo umirujuci i doprinosi spokoju.

,, Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... ,,

To me posebno raduje. 😃
Pre dosta godina (2017 g) pre izgradnje tržnog centra u Pancevu gde se nalazila - Utva- fabrika za izradu lakih malih aviona, koju su tada hteli ( i uspeli u tome ) da prvo prodaju a kad im je propao plan da je sruše, ovde na BBu sam pisao da uz takvo iskustvo i radnike treba samo da se modernizuje.
i tako .... danas bi smo bili u samom vrhu sa razvojem domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... a sad smo na početku.
No bolje ikad nego nikad.😁

Što se tice ašovcica, na jednoj strani sveta pokazao se da dobro čuva glavu, a na drugoj strani sveta da je totalno besmislen....
Jedna zanimljivost oko njega
Kažu da u I sv.ratu u jednom momentu naši vojnici pri upadu i osvajanju rovova, odbacivali su bajonete jer ašovčic je bio brži, lakši i nije se zaglvljivao izmedju rebara...

Poslednja izmena:
Moram da prznam da je tvoj odgovor vrlo umirujuci i doprinosi spokoju.

,, Započet je razvoj domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... ,,

To me posebno raduje. 😃
Pre dosta godina (2017 g) pre izgradnje tržnog centra u Pancevu gde se nalazila - Utva- fabrika za izradu lakih malih aviona, koju su tada hteli ( i uspeli u tome ) da prvo prodaju a kad im je propao plan da je sruše, ovde na BBu sam pisao da uz takvo iskustvo i radnike treba samo da se modernizuje.
i tako .... danas bi smo bili u samom vrhu sa razvojem domaćih bespilotnih letelica raznih veličina i namena.... a sad smo na početku.
No bolje ikad nego nikad.😁
Нисмо на почетку, проблем је као и увек радна снага-знање имамо.

Vrh