Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 114 29,9%
  • Ne

Glasovi: 238 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,6%

• Ukupno glasača
    381
Bas si lepo sve opisao. Dodao bih Fk3b 1 divizion. Hq9b malo je jedna baterija, dakle isto 1 divizion. Sr5 dva diviziona. Problem je samo što sve ovo nije moglo da stigne sa ovim brojem aviona tako da će biti razočarenja ali ako stigne i po jedna baterija biće super jer to znači da će se nabavke nastaviti.
Sr5 tvoja zelja :)) ili nešto što je najavljeno negde nekad? To bi zaista bilo iznenenađenje septembra, mada sa Pulsom, Tamnavom i modularnim i modernizovanim Ognjevima, ne znam koliko je potrebno. To je ovaj MLRS lanser, jel tako?

1000039372.jpg

Kupovina ovih lansera bi bilo iznenađenje skoro isto kao da je ova eskadrila kupljena iz Kine u tajnosti (moja konstrukcija, nema dokaza) proleti nebom Beograda septembra :):

1000039371.jpg

Sr5 tvoja zelja :)) ili nešto što je najavljeno negde nekad? To bi zaista bilo iznenenađenje septembra, mada sa Pulsom, Tamnavom i modularnim i modernizovanim Ognjevima, ne znam koliko je potrebno. To je ovaj MLRS lanser, jel tako?

Pogledajte prilog 248211

Kupovina ovih lansera bi bilo iznenađenje skoro isto kao da ova eskadrila kupljenih aviona iz Kine proleti nebom Beograda :):

Pogledajte prilog 248210
Bas taj. Bilo je priče pre kupovine sistema PULS.

Pritom ovaj avion je sjajan i Miloradovic ga po pisanju t6 nije isključio, mada priznajem da nije toliko realno. L15b sa pl12 raketama bio bi izuzetno rešenje za zamenu školsko borbene avijacije.

Nisam stručan ali kao laik koji gleda samo tehničke specifikacije aviona, od brzine, radara do naoružanja L15B, on vise nego menja i Supergalebe i Orlove lako. A za neke misije, čak i Rafale.

Oko oružja iz Kine, uvek me brine što nisu testirana u realnim okolnostima. Naoružanje zapadnog porekla i ruskog su, nažalost čovečanstva, imale realnu primenu, učenje lekcija i modifikacije koje donose prevagu u ratnom sukobu.

Mene brine naoružavanje celog sveta, pratim i brinem. Imam porodicu, nikome ne želim zlo i ne želim da se nista od svega ovoga ikada iskoristi.

Ni Rafal nije imao realnu primenu ( osim bombardovanja talibana) do sukoba u Kasmiru. Tu je imao primenu upravo sa kineskom tehnologijom.

Preveliki optimizam što se tiče nabavki za vojsku.

Za očekivati je da će u narednim danima početi dovlačenje tehnike za paradu pa će biti i prvih fotografija sa puteva.

S obzirom na onaj oglas za prevoz labudicama, verovatno će uvežbavanje mehanizovanih - oklopnih ešalona biti na aerodromu Kovin pa bi se i tehnika trebala dovući do Kovina.

Све је то супер, него да не крену после параде ти точкаши да газе породице диљем Србије кад се загреју посаде мало пивцетом после Усниних полетних говора.
U tok slučaju će i mene zgaziti.

Nekako, uvek sam optimista da je vojska na strani naroda, a ne korumpiranih političara.

Све је то супер, него да не крену после параде ти точкаши да газе породице диљем Србије кад се загреју посаде мало пивцетом после Усниних полетних говора.

Večeras Vrbas i Bačka Palanka pokazuju da vrlo verovatno bi

Moze malo više informacija, ko će čekati septembar:)?

Moja nagađanja i lepe zelje:

Baterija HQ-9, koja je navodno stigla iz Egipta (koji je isti sistem nabavio) bi po mom mišljenju bila najveće iznenađenje, ako govorimo o kompletiranju PVO strategijske kupole:
Pogledajte prilog 248195

HQ-17AE nove baterije uključujući i robota koji nosi male rakete protiv dronova, tj. ovo: Pogledajte prilog 248194

Prvi primerci Tamnave za Vojsku Srbije (ne prefarbane verzije za Kipar)?

Stari Pancir ali sa malim raketama za dronove, tj. ovo:
Pogledajte prilog 248206

Prvi primerci Pulsa i dronova iz Izraela, hitrija isporuka na zahtev klijenta, zbog predstojeće parade.

H145 sa Spike lanserima gde konačno postaju prave zamene za Game, tj.:
Pogledajte prilog 248202

Da proleti par Rafala RV Francuske, najava onoga što će doći.

Nove Nore na FAP šasiji, gde će po prvi put biti biti prikazana oklopljena varijanta, do sada Kamaz videli, Man isto (prijatno iznenađenje dizajnom).

Za kraj, meni lično najbitnije, lična oprema pesadije, nove uniforme sa normalnim jaknama tj. one koje nose izvidjaci, apsolutno svi pripadnici sa M19 puskama sa optikama, novim M07, dalekometna m12 i modernizovana Ceca. Kada u 2025. godini vidim ovaj nivo opreme vojnika u KZB, najezim se a realno ljudi treba da imaju sve najbolje:

Pogledajte prilog 248205
Само без прелета страних авиона молим!

Što da se ukida opasač sa uprtačima, jel postoji neka alternativa za izvlačenje tj povlačenje u slučaju potrebe?

U tok slučaju će i mene zgaziti.

Nekako, uvek sam optimista da je vojska na strani naroda, a ne korumpiranih političara.
Нема ту везе на чијој су страни. И она породица са троје деце што је прегажена, па пијандура војник није показао нимало одговрности и сажаљења није бирао страну. Само је био неодговорни алкохоличар који има многућност да вози оклопно возило.

Сад кад се после те СНС параде размиле стотине точкаша са потенцијално нацврцаним посадама, биће спасавај се ко може.

Нема ту везе на чијој су страни. И она породица са троје деце што је прегажена, па пијандура војник није показао нимало одговрности и сажаљења није бирао страну. Само је био неодговорни алкохоличар који има многућност да вози оклопно возило.

Сад кад се после те СНС параде размиле стотине точкаша са потенцијално нацврцаним посадама, биће спасавај се ко може.
Razumeo 😞. Video sam tu vest ali nisam ispratio nakon toga detalje suđenja a nedostatak sažaljenja je nešto što nikada neću razumeti.

Poslednja izmena:
Само без прелета страних авиона молим!

Pomenuo si par stranica unazad da će biti iznenađenja na paradi septembra, te ukoliko imaš neku najavu nove vojne opreme koja će biti premijerno prikazana septembra, i želiš, ili možeš (zbog potencijalno prirode posla), da je podeliš sa nama, ti slobodno.

Poslednja izmena:
Одакле оволике милијарде да се бацају на оружје док нам се градови и јавна инфраструктура буквално распадају? За чије бабе здравље сво то оружје?

I nama se otvorio rudnik zlata od 2022. godine. Gradovi i javna infrastruktura se ne raspadaju, nešto se radi, naravno trebalo bi mnogo bolje ali svakako je najbolje da ne prelazimo na teren politike pošto je vojna tema.
Ovo mi nikada nije padalo na pamet. Recimo mogućnost zaštite tenkova tipa Trophy. Mada je iznos veliki pa ona luda razmišljanja o mađarskim t72 možda postanu stvarnost.

Наравно да се распада инфраструктура.
Нпр. у мом родном граду је инфраструктура на нивоу Газе.

За викенд сам био на југу, такође је језиво стање.

П.С. Размишљао сам ово са инстаграма да поставим и на тему о демографији, као још један од разлога зашто немамо већи природни прираштај.
Куда гурати колица и шетати дете?

Одакле оволике милијарде да се бацају на оружје док нам се градови и јавна инфраструктура буквално распадају? За чије бабе здравље сво то оружје?
Od kad se trotoari grade iz sredstava Ministarstva Odbrane?

Od kad se trotoari grade iz sredstava Ministarstva Odbrane?
Ово нису средства Министарства Напада већ кредит за ту намену.

Овде се све распрдели о освајању пола Балкана, деце никад мање, а сумњам да је неко од вајних Обилића ушао у макар једно породилиште у скорије време. Све се распада, хоћете децу да се рађају да би гинула у рату, па у тој једначини нешто не штима.

У оваквим условима, почев од породилшта, преко вртића па до школа, све се ради да се рађа што мање деце. Тако да ови огромни кредити за сво ово оружје ће се изјаловити кад ће их користити војници просечне старости 45 година.

Sve to spada pod budzet Ministarstva odbrane koji je ove godine oko 2,2 milijarde evra. Price o demografiji su vec prezvakane i milion puta je receno da taj problem nije specifican samo za Srbiju vec za sve zemlje Evrope pa i celog sveta. Ne znam dokle to mislite da ponavljate. Nije natalitet nizak zbog neokrecenih porodilista vec zbog modernog nacina zivota al to si vec znao. Zemlje sa kriticno niskim fertilitetom poput Juzne Koreje, Singapura, Tajvana, Spanije, Italije, Nemacke... imaju moderna porodilista pa se tamo radja mnogo manje dece nego ovde. Sve zemlje u regionu su u slicnoj situaciji. Na ove anahrone ispade "ministarstvo napada, vajni Obilici, hocete da deca ginu" ne znam kako da odgovorim. Svaka zemlja treba da ima oruzane snage koje su spremne da odgovore na potencijalnu opasnost a licne frustracije i izlive besa treba ostaviti sa strane.

Vrh