Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Konsultovao sam se i sa inzenjerom iz Geff. On kaze da sa ovim troslojnim staklom Clima Guard/float/Low-E, koje je Ug = 0.6 i sa toplom lajsnom moze da zadovolji Uw=1.2.
Jedino sto nemam vremena da cekam da oni iz Geff sad to odobre. Tako da cu ici sa Alumil. Ovaj Cortizo ima tanje profile, tanje stubove na sredini pa dosta lepse izgleda, zato sam bio zapeo za tu opciju.
Ne znam baš sa ovim troslojnim staklom od 0,6 koliko može tačno da se dobije Uw za kompletnu poziciju, ali je sigurno bolje od zakonskog minimuma od 1,5.
Verovatno Cortizo ima nešto tanje profile, ali to nećete primetiti, a pogotovo posle nekog vremena i svakodnevnog gledanja.

Ne znam baš sa ovim troslojnim staklom od 0,6 koliko može tačno da se dobije Uw za kompletnu poziciju, ali je sigurno bolje od zakonskog minimuma od 1,5.
Verovatno Cortizo ima nešto tanje profile, ali to nećete primetiti, a pogotovo posle nekog vremena i svakodnevnog gledanja.
Deko, tebi hvala na odgovorima. Naveo si me da pogledam malo i istrazim i dao mi, a i drugima koji citaju korisne informacije.
Nazalost kod nas su firme takve da se svede da ti kao kupac moras da gledas i pitas i budes na kraju dosadan umesto da ti oni predstave opcije i kazu sta zadovoljava a sta ne.
Ujedno ovo sto si napisao zakonski minimum 1.5 to sam i video na sajtu Geff da imaju serrifikate sa stolarijom sa Uw = 1.5 ali ovaj inzenjer mi je predstavio kao granicu 1.3.
Verovatno ga i mrzi, a najverovatnije da ne stvara konkurenciju postojecim proizvodjacima.
U svakom slucaju bavim se necim za sta bi trebalo oni da me upute i objasne.
Hvala na odgovorima!

Deko, tebi hvala na odgovorima. Naveo si me da pogledam malo i istrazim i dao mi, a i drugima koji citaju korisne informacije.
Nazalost kod nas su firme takve da se svede da ti kao kupac moras da gledas i pitas i budes na kraju dosadan umesto da ti oni predstave opcije i kazu sta zadovoljava a sta ne.
Ujedno ovo sto si napisao zakonski minimum 1.5 to sam i video na sajtu Geff da imaju serrifikate sa stolarijom sa Uw = 1.5 ali ovaj inzenjer mi je predstavio kao granicu 1.3.
Verovatno ga i mrzi, a najverovatnije da ne stvara konkurenciju postojecim proizvodjacima.
U svakom slucaju bavim se necim za sta bi trebalo oni da me upute i objasne.
Hvala na odgovorima!
Na žalost, velika većina proizvodnih firmi misli da do ugovorenog posla mogu doći samo (najnižom) cenom. Nesreća je ta da su u velikom procentu slučajeva u pravu. Kažu da mogu da dobiju posao samo ako imaju nisku ili najnižu cenu.
Tako da su odavno prestali da nude nešto malo bolje, lepše, skuplje. Ne umeju više da odbrane svoj proizvod, ne umeju tehnički a ni marketinški da daju šansu nekome ko neće samo najjeftinije.
To je naše srpsko tržište. Slika i prilika.

Da li neko zna gde mogu da kupim u Bg pvc kapice/čepiće za rupe na vodilicama roletni? U fizičkoj radnji ne na netu i da može da se kupi na komad ili 20-50 kom velika količina mi ne treba.

Da li neko zna gde mogu da kupim u Bg pvc kapice/čepiće za rupe na vodilicama roletni? U fizičkoj radnji ne na netu i da može da se kupi na komad ili 20-50 kom velika količina mi ne treba.
Ljubenković, Kaluđerica
Markiza, ne znam tačno gde su sad.
Lyctum, Altina.
Ideco, ne znam tačno gde su trenutno.
Ponesite uzorak, postoje različitih dimenzija.

Pozdrav
U fazi sam razmatranja stolarije za kuću. Htela bih da bude ALU. Za sada sam poslala par upita,dobila sam odgovar od Sunca Marinković. Ako bi mogao neko da baci pogled na ponudu,cenu. Buka u okruženju nije toliko prisutna, bitniji mi termoizolacioni momenat.
Hvala

Pozdrav
U fazi sam razmatranja stolarije za kuću. Htela bih da bude ALU. Za sada sam poslala par upita,dobila sam odgovar od Sunca Marinković. Ako bi mogao neko da baci pogled na ponudu,cenu. Buka u okruženju nije toliko prisutna, bitniji mi termoizolacioni momenat.
Hvala

Screenshot_20250612_204009_com.google.android.apps.docs.jpg
Screenshot_20250612_213628_com.google.android.apps.docs.jpg
Screenshot_20250612_213644_com.google.android.apps.docs_edit_279766959467725.jpg
Screenshot_20250612_213701.jpg

Pozdrav
Hvala

Prilozi

• 20250613_074928.pdf
    1,5 MB · Pregleda: 67
Postovani,
imam prozore u spavacoj sobi od profila Alumil S67, koji imaju najobicnije dvostruko staklo, pretpostavljam 4+16+4.
Problem je buka i unutrasnje roletne (nazalost fasada je tako uradjena da ne mogu da promenim unutrasnje sa spoljasnjim roletnama).
Roletne sam resio aplikacijom specijalnog materijala Telogomma plus dizajniranog za umanjenje buke u kutijama spoljasnjih roletni.
Aplicirao sam materijal i unutar kutije ka ulici (gde ne moze 100% da se zadihtuje) i na kutiju u sobi gde je zadihtovana 100% pomocu lajsni. Naravno, kutiju roletne je sada nemoguce otvoriti bez demontaze lajsni ali to je rizik koji mora da se preduzme.
Problem je znacajno resen u sobi koja je dalje od ulice, ali jos nisam zadovoljan u sobi koja je blize ulici.
Pretpostavljam da je sada najslabija karika u lancu staklopaket.
Zamenio bih postojeci staklopaket debljim i promenio unutrasnje lajsne (na Alumil sajtu pise da nosi do 58mm staklopaketa), bez da kompletno menjam prozore. Da li je to moguce, ili moram da postujem postojeci razmak?
Ukoliko mogu da stavim deblji staklopaket, da li je bolja varijanta trostruko staklo sa pampleksom ka unutra ili dvostruko staklo sa pampleksom i spolja i iznutra (kao na gornjem primeru) - problem je pre svega buka.
I jos jedno pitanje u gornjem primeru spoljni pampleks predlozili ste oba stakla float, zasto ne spoljno climaguard?
Hvala
Neznam ko se najbolje razume,celu kuću radimo .Imam dve ponude za sada jedna je Wink House a druga Bau.Sad za Wink kažu da je loš,sigenija ima nedostatke,čovek nezna šta da uzme.Rehau dolazi iz Turske takođe.🤔

Neznam ko se najbolje razume,celu kuću radimo .Imam dve ponude za sada jedna je Wink House a druga Bau.Sad za Wink kažu da je loš,sigenija ima nedostatke,čovek nezna šta da uzme.Rehau dolazi iz Turske takođe.🤔
Moram da priznam da mi ništa nije jasno ovo što objavljujete. Pominjete WINKHAUS, što je okov, onda pominjete BAU što ne znam šta je tačno, pa pominjete Siegenia Okov, a onda i Rehau što je pvc profil.
Šta vas konkretno muči i zanima?
Šta ste tražili u ponudi za kuću?

Šta mislite o ovim ponudama,da li je realno da cena PVC i ALU budu toliko slične?
Screenshot_20250616_102112_com.google.android.apps.docs_edit_19624807595962.jpg
Screenshot_20250616_102054_com.google.android.apps.docs_edit_19656720648562.jpg

Ovde je Rehau Artevo u antracit boji skuplji od aluminijuma Etem!
Sve, sve, ali ovo je stvarno nenormalno.
Potražite ponude i od drugih proizvođača, baš me interesuje.
PVC u boji bi trebalo da bude nešto jeftiniji od aluminijuma - 10 do 20 %.
Baš me je iznenadila cena. Na kraju je ukupna razlika između Rehau i ALU profila za celu kuću je oko 1000 e,sto i ja mislim da nije realno. S' tim sto što imam dva klizna sistema u kući i njih ću raditi sigurno u Alu profilu( konkertno u Suncu sam birala da mi urade specifikaciju u Elvial S560). Poslala sam upit i Profiplastu,oni u ponudi imaju isto Rehao Artevo i Alumil, pa ću uporediti.
Ako imate za preporuku jos neku firmu za stolariju. Poslala sam i Mondolinu ali su mi oni preskupi....
Screenshot_20250616_151852.jpg

Ponuda za ALU od Profiplasta. Sta mislite?

Prilozi

• 20250616_162511.pdf
    393,3 KB · Pregleda: 66
@deka u akciji

Poštovanje, čitajući prethodne stranice čini mi se da je najbolji izbor za mene da uzmem PVC prozore - troslojno staklo prve lige (npr. Aluplast, Rehau,) sa okovima Roto, GU višeg paketa, i sa 4 god doba staklom, alu roletne. Imam stare okapnice mermerne, njih ne bih dirao, pretpostavljam da je to izvodivo.

Stan: Zapadna - izuzetno sunčana bez ikakvog hlada, i bučna ulična strana, prometan bulevar. Sve tri sobe su na jedinom spoljnom zidu potpunoi u prozorima, a jedna (dnevna) ima i francuski balkon). Verovatno mi je za nijansu bitnija zvučna izolacija zbog spavanja, ali i toplotna mi je jako bitna. Par pitanja:
  1. Koliko je pored navedenih kriterijuma bitan koeficient toplotnog prenosa, npr. kod Rehau dobijam 1,2 ili 1,3, a kod Aluplast 0,73 sto je cini mi se ogromna razlika (nisam siguran da li su bili uporedivi modeli u smislu klase)
  2. Posto sam procitao da je bilo i losih iskustava sa ugradnjom, orosavanjem itd, da li postoje izvodjaci u Beogradu koje treba da izbegavam? Ko ima tradiciju i reputaciju kod nas?
  3. Za kraj, pominju se često 6-komorni ovde, pa i 5-komorni kao najbolji po pitanju izolacije, ali uglanovm u starijim postovima - sada je čini mi se 7-komorni neki standard koji treba juriti? Koliko zapravo to donosi?
Hvala puno na vremenu i savetima,
Filip

@deka u akciji

Poštovanje, čitajući prethodne stranice čini mi se da je najbolji izbor za mene da uzmem PVC prozore - troslojno staklo prve lige (npr. Aluplast, Rehau,) sa okovima Roto, GU višeg paketa, i sa 4 god doba staklom, alu roletne. Imam stare okapnice mermerne, njih ne bih dirao, pretpostavljam da je to izvodivo.

Stan: Zapadna - izuzetno sunčana bez ikakvog hlada, i bučna ulična strana, prometan bulevar. Sve tri sobe su na jedinom spoljnom zidu potpunoi u prozorima, a jedna (dnevna) ima i francuski balkon). Verovatno mi je za nijansu bitnija zvučna izolacija zbog spavanja, ali i toplotna mi je jako bitna. Par pitanja:
  1. Koliko je pored navedenih kriterijuma bitan koeficient toplotnog prenosa, npr. kod Rehau dobijam 1,2 ili 1,3, a kod Aluplast 0,73 sto je cini mi se ogromna razlika (nisam siguran da li su bili uporedivi modeli u smislu klase)
  2. Posto sam procitao da je bilo i losih iskustava sa ugradnjom, orosavanjem itd, da li postoje izvodjaci u Beogradu koje treba da izbegavam? Ko ima tradiciju i reputaciju kod nas?
  3. Za kraj, pominju se često 6-komorni ovde, pa i 5-komorni kao najbolji po pitanju izolacije, ali uglanovm u starijim postovima - sada je čini mi se 7-komorni neki standard koji treba juriti? Koliko zapravo to donosi?
Hvala puno na vremenu i savetima,
Filip
Da bi dobro troslojno staklo
Spolja 4mm clima guard ili 4 godisnja doba /16mm thermix argon 90 %/6mm float extra clear /16mm thermix Argon 90 %/ pamplex 4.4.2. gde ide 4mm niskoemisiono ili low-e pa antifonska folija, pa 4 mm float extra clear
imalo svrhe i smisla, trebalo bi da bude u pvc profilu sa 5,6,7 komora i 3 dihtung gume.
Možda i bitnije od svega je da roletna bude sa spoljnom kutijom.
Ako bude mogao, proizvođač će sačuvati mermerne okapnice. Ali, ne očekujte mnogo, pošto se dubine starih i novih prozora razlikuju bitno, kao i tačno mesto postavljanja.
Kod Rehau je verovatno Uf, dok je kod Aluplasta Uw.
Za proizvođače i montažere ono što važi danas, ne mora da važi i sutra.
Najbolje ako imate preporuku od nekog bliskog.

Deko, imam za vas pitanje
Bio sam kod jedne žene u stanu i vidim dobra neka stolarija, pvc ima tri dihtung gume, profil je bas debeo, okov deluje da je okay(tražio sam gde ima naziv na vratima, na štoku, ali nisam našao) ima spoljne roletne sa onim električnim pogonomtj ima taster na zidu i onda kad hoće može da spusti ili podigne roletne. Zanimljivo deluje ali po meni ako već radis roletne sa motorom onda je bolje na daljinski jer možeš kad legneš da ih podešavaš sa daljinskim a ne da ustaješ . Vidim da je i staklo troslojno, odmah sam pomislio da je verovatno klima guard staklo ali nažalost kad je sunce krenulo da greje staklo,ja sam pipnuo unutrašnje staklo i bilo je toplo. Da li je moguće da su stavili "obično" staklo ili i klima guard staklo mora malo da bude toplo?

Deko, imam za vas pitanje
Bio sam kod jedne žene u stanu i vidim dobra neka stolarija, pvc ima tri dihtung gume, profil je bas debeo, okov deluje da je okay(tražio sam gde ima naziv na vratima, na štoku, ali nisam našao) ima spoljne roletne sa onim električnim pogonomtj ima taster na zidu i onda kad hoće može da spusti ili podigne roletne. Zanimljivo deluje ali po meni ako već radis roletne sa motorom onda je bolje na daljinski jer možeš kad legneš da ih podešavaš sa daljinskim a ne da ustaješ . Vidim da je i staklo troslojno, odmah sam pomislio da je verovatno klima guard staklo ali nažalost kad je sunce krenulo da greje staklo,ja sam pipnuo unutrašnje staklo i bilo je toplo. Da li je moguće da su stavili "obično" staklo ili i klima guard staklo mora malo da bude toplo?
Na žalost, vrlo lako je moguće da su ugradili loše troslojno staklo. I uzeli pare.
Sa niskoemisionim staklima spolja i unutra, nećete baš imati utisak hladnoće na dodir, ali bi trebalo da bude ista temperatura na staklu kao i sobna temperatura, manje-više.
Samo tako ima i smisla stavljati troslojno staklo, da bude kvalitetno, u kvalitetnom pvc profilu sa tri dihtunga, i, po meni, NIKAKO SA ROLETNAMA SA UNUTRAŠNJOM KUTIJOM.
Ako pročitate na temi unazad 5, 10, 15 strana, videćete da se javljaju forumaši u 90 % slučajeva sa lošom specifikacijom troslojnog stakla u nekoj ponudi.
Što se tiče roletne na motor, jeste malo komfornije da imate daljinski kojim otvarate i zatvarate jednu ili više roletni, ali je po roletni skuplje za oko 100-tinak evra, jer uz jedan motor mora jedna centrala. I daljinski.
A ti motori za roletne su malo nežni i nisu nikako za igranje. Kada spustite ili podignete roletnu, proizvođač kaže da mora da prođe ne znam tačno koliko minuta pre nego ponovo nešto otvarate i zatvarate roletnu. Lako se greju i pregrevaju kada rade često.

Hvala ti Deko na objašnjenju, baš ću sledeći put da slikam okov i ručku pa mozda možete da prepoznate o kojem proizvođaču je reč.

Na okovu sigurno piše čiji je.
Moguće da na ručici postoji logo proizvođača.
Možda čak i na pvc profilu piše čiji je.
Na staklu, ako nema one nalepnice, ne piše ništa, verovatno.
Na žalost, sve to ne može da pomogne da se dođe do proizvođača stolarije, osim ako žena ne kaže decidno.
Pa da ga razapnemo onda....

Da li je elvial 5600 bolji od 5200? Nalazim na internetu razlicite informacije, hvala.

Koliko se ja sećam, jeste. Mislim da je 5200 stara serija sa dosta malim termomostom.
Tražite da vam pokažu uzorke, preseke.
Tražite da vam odbrane svoj proizvod.

Vrh